Kirjoitukset avainsanalla seksi

Väestöliiton tekemän selvityksen mukaan useimmat aloittavat seksin puolen vuoden sisällä synnytyksestä. Synnytyksen jälkeen seksuaalinen kiinnostus luonnollisesti voi olla vähäistä, sillä hormonaalinen tilanne kehossa ei ole vielä normalisoitunut. Tärkeää on huomioida, että tämä vaihe on väliaikaista.

Minulta pyydettiin, että kirjoittaisin postauksen liittyen synnytyksen jälkeiseen seksiin. Aihe on todella henkilökohtainen, joten mietin pitkään, miten haluaisin toivomukseen tarttua. Maailmassa ei kuitenkaan mielestäni ole asiaa, josta ei voisi kirjoittaa. Tärkeää on vain kunnioittaa omaa yksityisyyttään ja tehdä selkeä raja sille. Haluan kirjoituksillani tuoda asioita päivän valoon, jotta me kaikki naiset huomaisimme, että kokemamme tunteet ja haasteet synnytyksen jälkeen ovat täysin normaaleja. Ne ovat väliaikaisia, joista pääsemme varmasti yli. Kunhan uskallamme olla rehellisiä itsellemme, sekä kumppanillemme.

Synnytyksen jälkeen seksi ei todellakaan ole ensimmäisenä mielessä!

Synnytyksen jälkeen seksi ei todellakaan ole ensimmäisenä mielessä. Sen varmasti allekirjoittavat kaikki. Jo pelkkä ajatuskin tuottaa kipua – kaiken muun kivun päälle. Kun synnytyksestä palautuminen lähtee etenemään, alkaa jossain kohtaa kuitenkin mieleen nousemaan ajatus siitä, että pian olisi hyvä (tai pakko!) palata myös seksielämään. Mielessä voi käydä monia ajatuksia läpi. Mitä jos emme löydäkään enää seksuaalisuutta puolison kanssa? Muuttiko synnytys meitä?  

Kuva: Johanna Tossavainen
Kuva: Johanna Tossavainen

Ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen voi jännittää tai jopa pelottaa. Tuntuu kuin ei olisi koskaan aikaisemmin harrastanut seksiä. Lisäksi pelkäämme, että se sattuu. Tai miltä se tuntuu? Mitä puoliso tuntee? Olenko löystynyt? Muista – nämä ajatukset ovat täysin normaaleja. Me kaikki olemme käyneet nämä ajatukset läpi. 

Ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen usein jännittää tai jopa pelottaa!

Jotta tämä postaus ei olisi pelkästään minun epäjohdonmukaista höpinää, päädyin konsultoimaan ammattilaista. Pelvic Fysion fysioterapeutti vastaili kysymyksiin mielellään, ja rakensimme teitä varten tämän postauksen. 

Kuva: Johanna Tossavainen
Kuva: Johanna Tossavainen

Milloin olen valmis? 

Jälkivuodon aikana yhdyntöjä ei suositella tulehdusriskin vuoksi. Myös mahdolliset repeämät tai leikkausarvet voivat aristaa tai aiheuttaa kipua yhdynnässä, joten näiden hoidossa on suositeltavaa konsultoida asiaan perehtynyttä lantionpohjan fysioterapeuttia. Myös kehossa tapahtuneet erilaiset muutokset voivat jännittää – jopa ahdistaa. Monia naisia esimerkiksi mietityttää synnytyksen myötä venyttyneen emättimen löystyminen ja se, mitä jos yhdyntä ei tunnukaan samanlaiselta kuin ennen synnytystä. Kyllä – näistäkin asioista puhuminen on tärkeää. 

Kehossa tapahtuneet muutokset voivat jännittää – jopa ahdistaa. 

Joskus emättimestä voi kuulua ääniä, kun ilmaa pääsee emättimeen ja yhdynnän tai muun liikkumisen aikana se tulee ulos. Se on luonnollista. Puhumattomuus saattaa kuitenkin lisätä pelkoa esimerkiksi näistä ilman karkaamisesta aiheutuvista äänistä, sekä aiheuttaa synnytyksestä palautuvalle äidille stressiä ja jopa yhdynnän välttelyä. Joten on erityisen tärkeää jakaa mielenpäällä mahdollisesti pyöriviä ajatuksia, ja samalla myös lähentyä kumppanin kanssa entisestään. 

Kuva: Johanna Tossavainen
Kuva: Johanna Tossavainen

Lantionpohja kuntoon

Raskausaikana ja synnytyksen myötä lantioon kohdistuva kuormitus luonnollisesti heikentää lantionpohjan lihaksia, joten raskausaikana ja synnytyksen jälkeen toteutettu harjoittelu on olennaista palautumisen kannalta. Mitä enemmän lantionpohjan lihaksissa on voimaa, sitä enemmän se lisää emättimen seksuaalisia tuntemuksia ja voi näin myös voimistaa orgasmia. Vahvoissa lantionpohjan lihaksissa on hyvä verenkierto ja enemmän venytyksen tuntevia hermopäätteitä.

Hormonien vaikutus seksuaalisuuteemme

Lapsen syntymän jälkeen odotusajan korkeat estrogeenipitoisuudet elimistössä suorastaan romahtavat, mikä voi aiheuttaa limakalvojen ohenemista, kuivumista ja aristusta. Seksi voi tehdä kipeää eikä luonnollinen kostuminen välttämättä onnistu. 

Äiti on luonnollisesti synnytyksen jälkeen hyvin tunneherkkä, jonka tarkoitus on virittää äiti reagoimaan lapsen tarpeisiin.

Äiti on luonnollisesti yleensä synnytyksen jälkeen tunneherkkä, mitä fyysinen väsymys lisää. Herkkyydellä on tarkoitus virittää äitejä reagoimaan lapsen tarpeisiin. On tärkeää muistaa, että väsymykseen voi liittyä myös ärtymystä, surua ja pettymystä. Nämä tunteet ovat täysin normaaleja, eikä se tarkoita, että äiti olisi jotenkin huono tai epäonnistunut. Seksiin voi liittyä pelkoa ja koko aihe saattaa jopa tuntua vastenmieliselle, jolloin olennaista on, että omista tunteista ja ajatuksista voi keskustella jonkun luotettavan henkilön kanssa.

Kuva: Johanna Tossavainen
Kuva: Johanna Tossavainen

5 askelta kohti synnytyksen jälkeistä seksiä 

  1. Puhu ja kuuntele. Omista toiveista ja tunnekokemuksista puhuminen rakentavalla tavalla on parhaita keinoja löytää kumppanin kanssa yhteinen sävel intiimiin hellyyteen. 
  2. Kosketa ja helli. Molemminpuolinen kumppanin huomioiminen, hellät sanat ja kosketukset lisäävät vanhempien välistä tunnesidettä. 
  3. Leikittele. Arjen pienet huomionosoitukset, huumori ja leikkisät katseet ja kosketukset ovat osa parisuhteen kulmakiviä, ja toimivat ikään kuin esileikkinä seksin uudelleen löytämiseen synnytyksen jälkeen.
  4. Kehu ja välitä. Molemmat tarvitsevat positiivista palautetta, jota olisi hyvä antaa päivittäin. 
  5. Ole armollinen. Anna itsellesi ja kehollesi aikaa palautua ja tottua uuden äärellä. 

Seksuaalinen kiinnostus voi luonnollisesti vaihdella eri elämänvaiheissa.

On täysin luonnollista, että seksuaalinen kiinnostus voi elämän eri vaiheissa vaihdella. Synnytyksen jälkeen mahdollinen haluttomuus – kestää yksilöllisesti viikkoja tai kuukausia – palautuu yleensä hormonaalisten muutosten tasaantuessa. Tärkeää on siis muistaa, että tämä vaihe on väliaikaista. Seksuaalisuus ja siihen liittyvät mieltymyksemme ovat yksilöllisiä. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi hänen ystävällään. Ethän siis vertaile itseäsi muihin, vaan luottavaisin mielin kuuntelet ja kunnioitat tunteitasi, toiveitasi sekä kehoasi. 

Naiseus on sinussa, löydät sen varmasti.

Kenties voit löytää naiseutesi jopa ihan uudella – vielä paremmalla – tasolla!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Selkä, niska ja hartiat jumissa? – vinkkejä vauva-arjen ergonomiaan

Erkauma, miten siltä voisi välttyä? – fysioterapeutti vastaa

Onko hyväksyttävää katua vanhemmuutta?

Haluaisitko keskustella äitiyteen liittyvistä aiheista? Tuu mukaan minun instagramiin @susanna_mustajarvi :) Sieltä löydät aktiivista porukkaa ja hyviä keskusteluja!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaipaatko koskaan mennyttä? Kadutko tehtyjä valintoja? On tärkeä taito osata olla tyytyväinen ja onnellinen kaikissa elämäntilanteissa!🍁🍂💛 . . Luin viime sunnuntaina artikkelin äideistä, jotka katuvat äitiyttä. 💔😪 Olen tämän viikon aikana työstänyt blogiin tekstiä aiheesta ja ajatukset asian suhteen ovat menneet ylös ja alas. Koko aihe saa todella surulliseksi. 😢💛🍁 Nyt tämä teksti on valmis luettavaksi. Hyppää siis blogiin profiilin @susanna_mustajarvi linkistä. . . Laita kommentteihin emojit 🖤😪💔kuvaamaan, mitä tunteita tämä aihe herättää sinussa? #katumus #vanhemmuus #vauvafiblogit #vauva2019 @vauvalehti @meidanperhelehti 📸: @elisaerikaaa 💕

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (2)

pepemies
1/2 | 

Jollain tavalla voisi ottaa mukaan myös sektion läpikäyneiden tilanteen. Sekin on synnyttämistä yhtä lailla.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tässä postauksessa ei ole merkitystä onko synnyttänyt alateitse vai sektiolla. Vinkit ja asiat ovat samat synnytystavasta riippumatta.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskaus ja sen tuomat muutokset mielessä sekä kehossa aiheuttavat lähes aina keskustelua seksistä. On siis täysin normaalia, että tämä aihe nousee pariskunnilla jossain kohtaa raskautta esille. Silloin on hyvä tietää, että muutkin käyvät samoja asioita läpi, ettekä ole asioiden kanssa yksin.

Miten siis seksielämän kanssa käy, kun tulee raskaaksi? Mitä pitäisi osata ottaa huomioon? 

Mikäli raskaus on sujunut hyvin, eikä neuvolasta ole saanut muuta ohjetta, en ole kuullut syytä miksi raskauden aikana pitäisi välttää seksiä. Kasvava vatsa voi tosin aiheuttaa uusia tuntemuksia. Vaihtakaa asentoa ja muistakaa, että seksi ei tarkoita aina yhdyntää. Läheisyys ja kosketus voi tapahtua monilla muillakin tavoilla.

Tärkeintä on kuitenkin se, että molemmat osapuolet tietävät missä mennään. Sen vuoksi asiasta kannattaa puhua avoimesti oman puolison kanssa. Läheisyys ja sen tuomat hormonit ovat erittäin tärkeitä terveydelle raskauden aikana. Keskustelkaa ja pohtikaa, miten teidän parisuhteessa läheisyys tulisi mahdollisimman luontevasti ja molemmille sopivalla tavalla. Mitkä ovat teidän parisuhdetta ja läheisyyttä tukevat toimintatavat raskausaikana? Mitkä taas estävät läheisyyden? 

Seksi halut ovat hyvin yksilölliset
Seksi halut ovat hyvin yksilölliset

Seksihalut ovat hyvin yksilölliset

Itse oman kokemuksen mukaan – sekä myös monien muiden naisten kokemusten kautta – voin todeta, että seksihalut voivat jopa nousta raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Silloin seksi ja orgasmi tuntuvat erittäin hyvältä. Jopa sellaiselta, jota ei ole koskaan ennen kokenut. Tämä johtuu lisääntyneestä verenkierrosta emättimessä, joka puolestaan lisää naisen tuntoherkkyyttä. Jotkut naiset tuntevat itsensä haluttavammiksi alkuraskauden aikana kasvaneiden rintojen sekä pyöristyneen vatsansa myötä.

Olen myös kuullut, ettei ole myöskään täysin epätavallista, että miehiä vetää enemmän puoleensa hänen raskaana oleva puolisonsa.

Nämä kaikki ajatukset ja tuntemukset ovat täysin normaaleja, joten tästäkin ajasta kannattaa siis nauttia. Näin minä ainakin aion! 

Toisaalta taas on täysin normaalia myös se, että seksihalut voivat kadota raskauden aikana. Halut voivat myös vaihdella raskauden eri vaiheissa. Hormonit aiheuttavat useammille pahoinvointia, väsymystä ja päänsärkyä, jotka osaltaan voivat aiheuttaa seksihalujen hiipumista. Ei myöskään ole yhtään epätavallista, että raskaus voi vaikuttaa molempien vanhempien seksihalujen laskuun. Nyt kun ajattelee, niin onhan se ihan luonnista, että miehelle voi esimerkiksi nousta suuri halu suojella raskaana olevaa puolisoa ja syntyvää lasta. Tämä halu voi joskus olla voimakkaampi kuin halut seksiin ja yhdyntään. Nämä asiat ovat erityisen tärkeitä sanoa ääneen ja kuunnella toisen tuntemuksia.

Kosketuksen suuri mekitys
Kosketuksen suuri mekitys

Kosketuksen suuri merkitys

Raskaus aiheuttaa suuria muutoksia meille kaikille niin fyysisesti kuin tunnepitoisesti. Jos seksi tuntuu teidän raskauden aikana vastenmieliseltä, voi kuitenkin hellyyden tarve olla suuri. Kosketuskokemuksen jakaminen voi tapahtua niin monella tavalla, johon ei tarvita yhdyntää. Silitelkää, hierokaa, hipsutelkaa ja halikaa toisianne!

Jokainen hellä kosketus välittää kehossa oksitosiinia, joka tukee hyvää terveyttä ja sidettä ihmisten välillä.

Oksitosiini on hormoni, jota kutsutaan liimaksi ihmisten välillä. Se on elintärkeää kaikille meille ja meidän onnellisuudelle, sillä se vähentää muun muassa stressiä ihmisen kehossa.  

Jos yhdyntä kuitenkin tuntuu kivuliaalta, aiheuttaa veristä vuotoa tai orgasmi aiheuttaa supistuksia, suosittelen kyllä asiasta keskustelemaan neuvolassa. Onneksi terveydenhoitajat ovat siellä meitä varten ja tottuneet puhumaan tällaisistakin asioista. Asian puheeksi ottamista ei siis kannata arastella tai hävetä. Tosin ehkä helpommin sanottu, kun tehty! Asioista kannattaa myös jutella muiden raskaana olevien tai äitien kanssa. Usein muilta saatu apu ja tuki auttaa monessa tilanteessa. 

Muistetaan, että myös raskauden aikana on tärkeää nauttia puolisosta.

Älkää siis unohtako toisianne!

by Susanna (rv 21)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Voivatko rintaimplantit olla esteenä imettämiselle? – asiantuntija vastaa

Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019