Kirjoitukset avainsanalla uni

Peetu täytti puolivuotta muutamia viikkoja sitten. Olin jo aikapäiviä päättänyt, että heti puolenvuoden tullessa täyteen, haluaisin päästä eroon yösyötöistä. Koen, että koko perhe voi paremmin, jos öisin pystyttäisiin nukkumaan entistä paremmin. 

Halusin uneen liittyvät perusasiat ja rutiinit kuntoon heti alusta alkaen.

Uniasiat ovat olleet aina todella tärkeitä minulle. Ehkä myös sen vuoksi konsultoin unikonsulttia vauvan uneen liittyvistä asioista jo raskausaikana. Halusin uneen liittyvät perusasiat ja rutiinit kuntoon heti alusta alkaen. Minulle tärkeää on tietää, että olen tehnyt kaikkeni asioiden hoitamista ajatellen. Jos siitä huolimatta on haasteita – tiedän, ne vain kuuluvat elämään. Kaikkeen ei voi myöskään valmistautua. Näin ajattelen kaikessa elämään liittyvässä – myös uniasioissa.

Lopulta nukkumisessa ei ole kyse kuitenkaan mistään ydinfysiikasta, vaan ihan perusasioista. Oman vauvan kohdalla sitä ei vain aina osaa ajatella mikä olisi missäkin tilanteessa järkevää. Sen vuoksi mielestäni on oikein hyvä, että on olemassa ammattilaisia, joilta voi tarpeen tullen kysyä neuvoa omaan tilanteeseen. Koskaan ei kannata jäädä yksin painimaan haasteiden kanssa. 

Vaikka uneen liittyvät perusasiat ovatkin olleet meillä vauvan syntymästä asti pääosin kunnossa, ei meilläkään ole aina nukuttu hyvin.

Vaikka uneen liittyvät perusasiat ovatkin olleet meillä vauvan syntymästä asti pääosin kunnossa, ei meilläkään ole aina nukuttu hyvin. Välillä tulee kausia, ettei jostain syystä vain unet oikein meinaa onnistua. Ja niille ei vain yksinkertaisesti ole voinut mitään. Olen asennoitunut niihin siten, että ne vain kuuluvat vauva-arkeen. Ja pyrkinyt löytämään tasapainon elämään niillä korteilla mitkä on milloinkin käytössä. 

kuva: Elisa Honkasalo
kuva: Elisa Honkasalo

Kaikessa vauvaan liittyvässä olemme kuitenkin pitäneet tärkeänä asteittaista ja vähitellen tehtyjä muutoksia.

Kaikessa vauvaan liittyvässä olemme kuitenkin pitäneet tärkeänä asteittaista ja vähitellen tehtyjä muutoksia. Myös johdonmukaisuus on ollut tärkeää. Tehdyissä päätöksissä pitää pysyä. Se on vauvan parhaaksi. Toki kannattaa muistaa, että jos alun jälkeen alkaa heti tuntumaan ajankohta väärältä muutokselle, aina voi siirtää sitä myöhemmälle. Ajan ja tilanteen pitää olla oikea, jotta muutokseen on tarpeeksi aikaa ja resursseja. Muutokset harvoin tapahtuvat täysin itsestään. 

Lähdimme puuttumaan yösyöttöihin asteittain ja vähitellen. Tämä asia minulla oli jo mielessä Peetun ihan ensimmäisillä viikoilla, sillä halusin opettaa Peetulle tutin käytön siten, että tuttia käytetään nukahtamiseen ja rauhoittumiseen. Halusin tutin käyttöön, jotta sitten yösyöttöjen lopettamisen kohdalla olisi jokin työkalu käytettävänä. 

Vähitellen vähensin imetystä ja lisäsin tuttia.

Noin viiden kuukauden ikäisenä aloimme säännöllisesti lisäämään öihin tutilla rauhoittamista. Ensiksi rauhoittelin tutilla kerran yössä imettämisen sijaan. Vähitellen vähensin imetystä ja lisäsin tuttia. Samalla myös heräämiset alkoivat vähentyä kuin itsessään. Lopulta kuuden kuukauden kohdalla tein päätöksen, etten enää aio yöllä imettää. Ja näin yösyötöt jäivät. Nyt olemme jo kaksi viikkoa menneet ilman yösyöttöjä. Peetu nukkuu paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Olemme saaneet kokea jo kaksi kokonaista yötäkin. 

Yösyöttöjen pois jäänti vaikutti kuitenkin imetykseen.

Se että miten – kerron seuraavassa postauksessa!

by Susanna

Lue myös: 

Väsymys on täysin uusissa ulottuvuuksissa – Onko pätkäyöt tulleet jäädäkseen?

Perhepeti – merkki laiskuudesta?

6 vinkkiä, joiden avulla vauvaa voi auttaa nukkumaan – heti syntymästä alkaen!

Kommentit (5)

Tinsku
1/5 | 

Meidän vauva on nyt päälle 6kk ja ja jätimme yösyötöt kun hän oli reilu 5kk. Päätin vain, että nyt kokeillaan. Vauva ei juurikaan syönyt tuttia aikasemmin, mutta nyt hän syö ja yöllä se on hyvä juttu. Ajattelin, että hyväksyyköhän ollenkaan tuttia, mutta onneksi nyt kelpaa 😊 Vaikka yöllä tuttia käydään laittamassa suuhun niin silti yöt on paljon helpompia ja unta tulee enemmän👍

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Vautsi. Jep, kyllä se auttaa huomattavasti jos jää yksikin syöttö pois. Ja kun ne jää kokonaan, on se melkoinen helpotus. Tutin laittamiseen kun ei mee kauaa aikaa, ja pääsee taas jatkamaan unia. Hyviä öitä sinne teille!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/5 | 

Meillä alettiin n. 7kk tarjoamaan tuttia yön toisella syötöllä, tarkoituksena saada siihen keskelle yötä pidempi unipätkä. Niin siinä sitten kävikin että pian syötöt jäi siihen yhteen alkuyön syöttöön, ja lopulta lapsi lakkasi heräilemästä yöllä kokonaan. Yösyötöt jäi pois n. kahden viikon sisään vähän niin kuin vahingossa.

En tiedä johtuuko tästä, mutta 11kk loppui imetys kokonaan lapsen omasta aloitteesta.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Just hyvä, että asiat ovat menneet noin omalla painollaan. Kyllä se helpottaa unia, kun yösyötöt jää pois. Luksusta!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ja piti sitä vielä sanoa, että meillä kans vaikutti imetykseen. Mun olis tarkoitus kirjoitella siitä piakkoin!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen äitiyttä en olisi ikinä osannut kuvitella, millaista väsymystä sitä todella tulee kohtaamaan. Pätkäyöt ovat todellisuutta, ja kuuluvat osaksi suurimman osan lapsiperheen elämää jossain kohtaa. Samalla en olisi voinut kuvitella kuinka hienosti meidän äitien ja isien kehot jaksavat, vaikka takana ei olisi kuin ihan muutama tunti unta – ja tätä vielä useita viikkoja. 

Noin viisi viikkoa sitten meillä alkoi tiheän imun kausi, ja sen jälkeen emme ole juurikaan nukkuneet. 

Elän tällä hetkellä vaihetta, jossa kysymys, "mitä sinulle kuuluu" tarkoittaa yhtä kuin "miten teillä on nukuttu". Ja kiitos kysymästä – huonostihan meillä. Noin viisi viikkoa sitten meillä alkoi tiheän imun kausi, jonka jälkeen emme ole juurikaan nukkuneet. Yöt ovat levottomia. Öisille hulinoille ei näy loppua. Pakko todeta, että tässä kohtaa alkaa jo hieman nämä viikot painamaan silmiä ja koko kroppaa. Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta. 

Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta.
Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta.

Viiteen viikkoon on mahtunut öitä, jolloin on herätty puolentunnin välein. Nyt viimeisten öiden aikana olemme heränneet tunnin välein. Muutamia kahden tunnin pätkiä voi myös yöstä löytyä. Peetu ei ole itkuinen, mutta hyvin levoton kyllä. Olen yrittänyt pohtia mistä tämä voisi johtua. Olemme kokeilleet monia juttuja kuten lisämaitoa ja erilaisia nukuttamisentapoja. Olemme nukuttaneet rinnalle, tutin avulla, silittelemällä. Meillä on iltarutiinit ja kohina käytössä. Olemme myös siirtäneet Peetun perhepedistä omaan sänkyyn ja siellä unipesään. Lisäksi olemme kokeilleet painoa peiton päällä. Olen pohtinut pääni puhki ja kokeillut asioita – tuloksetta. Katkonaiset unet johtuvat jostain sellaisesta, mihin emme vain pysty vaikuttamaan. Tästä syystä en juurikaan enää jaksa analysoida mistä tämä heräily voisi johtua. Haluan uskoa, että tämä on vain vaihe, joka menee pian ohi. 

En enää jaksa pohtia syytä pätkäöille. Haluan vain uskoa, että tämä menee pian ohi!

On syy sitten mikä tahansa, se ei poista sitä tosiasiaa, että huonosti nukutut yöt alkavat pikku hiljaa näkyä omassa tekemisessä. Olen hyväntuulinen, mutta päivissä en mitään järkevää saa kyllä aikaiseksi – ja eihän minun tarvitsekaan. Olen muutamia tekstejä välillä yrittänyt tänne blogiin kirjoittaa, mutta väsyneenä ei vain saa kirjoitettua luettavaa tekstiä. Kirjoittaminen on luovaa työtä, ja se vaatii melko selkeän pään. Väsyneenä monet yksinkertaisetkin asiat alkavat muuttua monimutkaiseksi. Minulla väsymys vaikuttaa muun muassa tasapainoon, ja olo on ollut viimeisten viikkojen aikana melkoisen sumeaa. 

Väsyneenä monet yksinkertaisetkin asiat alkavat muuttua monimutkaiseksi. 

Väsyneenä ei saa mitään järkevää aikaiseksi – onneksi ei tarvitsekaan!
Väsyneenä ei saa mitään järkevää aikaiseksi – onneksi ei tarvitsekaan!

Pyrin pitämään kiinni arjen rutiineista, sillä ne auttavat jaksamaan!

Arjessa pyrin pitämään tietyt rutiinit yllä, sillä ne auttavat jaksamaan. Minun hyvinvointia tukevia rutiineja ovat aamupuuro marjoilla ja raejuustolla, aamulenkki Peetun kanssa, salitreenit kahdesta kolmeen kerran viikossa ja lauantaisin pidän somevapaata. Ihmeellistä tässä on se, että nautin suunnattomasti jokaisesta päivästä. Joka aamu kun herään ja näen Peetun, koko nukkumaton yö unohtuu. Väsymys siirtyy ja kiukkua ei ole, kun saa vain viettää aikaa oman lapsen kanssa. Se on ihmeellistä. Rakkaus omaa lasta kohtaan on niin voimakasta, että se antaa kyllä ihmeellisiä supervoimia meille molemmille – minulle ja miehelleni. 

Pyrin arjessa pitämään kuitenkin kiinni rutiineista!
Pyrin arjessa pitämään kuitenkin kiinni rutiineista!

Elämä on tässä ja nyt! On tärkeää osata priorisoida asioita oikein. Tällä hetkellä koen, että minun tärkein tehtävä on pitää itsestäni huolta, jotta pystyn olemaan hyvä äiti Peetulle – väsyneenäkin. Se vaatii armollisuutta itseä kohtaan. Pian tulee varmasti taas aika, kun meidän perhe nukkuu hyvin. Se ajatus mielessä jaksan vielä tulevatkin viikot.

Onko sinulla vinkkejä tällaiseen elämänvaiheeseen?

Miten sinä olet pärjännyt väsymyksen kanssa?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Pssstt. Jos et muuten vielä seuraa minua instagramissa, niin tee heti korjausliike sen suhteen, sillä sieltä saa roppa kaupalla motivaatiota arkeen. Lisäksi siellä juttelen enemmän meidän arjesta ja ajankohtaisista aiheista. Olen asettanut omaksi tavoitteeksi sosiaalisessa mediassa innostaa päivittäin ainakin yhden ihmisen tekemään hyvinvointia tukevia valintoja. Lupaan, että liittymällä minun jengiin alat huomaamattasi tekemään arjessasi sellaisia asioita, jotka vievät sinua kohti omia tavoitteitasi. 

Lue myös: 

Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella!

Voinko imettävänä äitinä juoda alkoholia?

Perhepeti – merkki laiskuudesta?

 

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Hyvin kirjoitettu teksti, ei näy väsymys siinä suhteessa! Mutta todella myötäelän tilanteessasi ja tsemppaan, että varmasti yöt vielä jossain vaiheessa muuttuu paremmiksi, milloin tahansa voi vauvan vaihe vaihtua ja yhtäkkiä nukutaankin paremmin. Nää pikkulapsiajat on unelle usein koettelemusta, itselläni siis kolme muksua. Ja sitä vähemmän ymmärrän heitä, jotka vapaaehtoisesti tinkii yöunistaan ja esim.herää neljältä aamulla ollakseen tehokkaampia ja tuottavampia, kuten nykyään monet menestyvät miljonäärit kehuu tekevänsä... Tästä just kirjoittelin omaan blogiin tänään.! 😊❤️
Anna / Mustikkapasta

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos <3 Jep, unet on kyllä todella tärkeitä terveydelle, ja ymmärrän hyvin tuon sun pointin. Kuinka tehokas sitä pitääkään olla, että se menee terveyden edelle? 

Vauva-aika on tällaista ja tilanteet muuttuu jatkuvasti <3 Onneksi meillä on äitiyslomat, ettei tarvitse aamulla lähteä töihin vaan voi nukkua tarvittaessa myös päivällä päiväunia. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Niin ja kiitos. Välillä tuntuu, ettei näistä teksteistä tuu yhtään mitään näin väsyneenä. <3 Kiitos kun jätit kommenttia!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/9 | 

Meillä oli esikoinen tuollainen aivan mahdoton rinnalla roikkuja. Nyt 5-vuotiaana löytyi keliakia ja edelleen lievä maitoallergia, jonka pitäisi siis yleensä kouluikään mennessä hävitä. Mutta luultavimmin se koko vauva-aika sylissä ollen ja rinnalla roikkuen sekä tiheät vaipanvaihdot johtuivat juuri näistä suolisto-oireista.

Vierailija
3/9 | 

Moikka! Minulla on muutaman päivän teidän Peetua vanhempi tyttö, ja täällä saman tyyppiset hulinat meneillään:) oon laittanut hänet "kapaloon" yösyöttöjen jälkeen ja tutin suuhun, ja oon huomannut, että siitä on ollut todella hyvä apu nimenomaan tuohon levottomuuteen. Laitan siis vauvan peiton niin, että käännän pitkät sivut vartalon alle, niin että kädet jää ristiin rinnan päälle. Toki hän saa paketin avattua helposti, mutta usein käy niin, että rauhoittuu samantien ja nukahtaa. Tsemppiä! :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Hei tuo kuulostaa hyvältä vinkiltä. Voisin kokeilla sitä itsekin. <3 Kiitos paljon vinkistä ja kommentista.  Tsemppiä sinne myös hulinoiden keskelle! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
4/9 | 

Yleensä 3kk ikäisenä helpottaa ja unirytmi tasoittuu. Vatsa-ja ikenien hierontaa voi kokeilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vauvan unirytmi on yksi äitien arjen puhutuimpia aiheita. ”Miten teillä on nukuttu?” tarkoittaa äitien maailmassa samaa kuin kysymys ”mitä sinulle kuuluu?” Vauvan uni siis kiinnostaa, ei pelkästään vanhempia vaan myös ympärillä eläviä ihmisiä. 

Lupasin taannoin seuraajilleni, että tulen avaamaan täällä blogissa hieman enemmän meidän pojan unista. Tulen myös kertomaan perusteluja miksi olemme päätyneet nukkumaan perhepedissä. Olen paljon pohtinut uneen liittyviä asioita, ja tuntuu, että uni aiheena aiheuttaa ajoittain jo harmaita hiuksia. Se on niin tärkeää, mutta vauvaa kun ei voi kuitenkaan pakottaa nukahtamaan. 

Uni aiheena aiheuttaa ajoittain jo harmaita hiuksia.  

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Miten meillä siis nukutaan? 

Vaihtelevasti – kiitos kysymystä! Nukkuminen ja uni ovat olleet aina minulle todella tärkeitä. Kilpaurheillessa pidin unista kiinni kynsin ja hampain kehityksen ja terveyden vuoksi. Väsymystä en juurikaan ole ennen kokenut – kunnes minusta tuli äiti. 

Väsymystä en ole juurikaan ennen kokenut - kunnes minusta tuli äiti.

Jo ennen kuin Peetu oli syntynyt otin selvää uneen liittyvistä asioista. Halusin varmistaa, että tekisin vauvan kanssa asioita, jotka tukevat hänen untaan. Vaikka on erilaisia suosituksia, on luonnollista, että kaikki keinot ei toimi kaikilla. Tämän vuoksi olenkin tässä viimeisten kuukausien aikana päättänyt, että tärkeintä on löytää meidän perheelle toimivat tavat. Tärkeintä on, että meidän perhe nukkuu. Ei ole väliä, miten se sitten lopulta tapahtuu. 

Aluksi koin todella huonoa omaatuntoa ja epäonnistumista, sillä en pystynytkään järjestämään nukkumisia Peetun kanssa juuri niin kuin olin alkujaan ajatellut. Perhepeti ajatuksena oli mulle suuri nou nou. Ajattelin, että perhepedissä nukkuvat vain läheisriippuvaiset ja laiskat ihmiset. Käytäntö ja kokemus kuitenkin näytti aivan jotain muuta, ja olemme hyvin tyytyväisinä nukkuneet perhepedissä. 

Aluksi koin epäonnistumista, koska en ollut pystynyt järjestämään Peetun nukkumisia niin kuin olin alkujaan ajatellut.

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Miksi perhepeti toimii meillä? 

Usein iltaisin nukutan Peetun omaan sänkyyn tai meidän sänkyyn, josta nostan hänet sitten omaan sänkyyn mennessäni itse nukkumaan. Peetun oma sänky on meidän sängyssä kiinni. Yöllä kuitenkin kynnys nostaa Peetu takaisin omaan sänkyyn imetyksen jälkeen on osoittautunut liian isoksi. Me nukumme erittäin hyvin perhepedissä. On myös ihanaa olla oman vauvan lähellä. Lisäksi olen myös lukenut, että perhepeti auttaa maidon nousussa. Perhepedin ansiosta en juurikaan herää Peetun syöttöihin, vaan ne menee horroksessa. 

Millaisia unijaksoja Peetu nukkuu? 

Minulta on kysytty useasti millaisia unijaksoja Peetu nukkuu. Joka kerta totean, että se mikä toimi eilen ei enää toimi tänään. Eli meillä unet menee vielä hyvin vaihtelevasti. Peetu on nyt siis reilu kaksi kuukautta vanha. Vaikka mitään vakiintuneita rutiineja ei ole – harvoin tässä iässä vielä on – on joitakin raameja meidänkin arkeen muodostunut.

Joitakin raameja on meidänkin arkeen muodostunut, vaikka vakiintuneita rutiineja ei vielä ole.

Peetu heräilee usein kuuden seiskan aikoihin aamulla, ja nukahtaa ensimmäisille päiväunille yhdeksän aikaan. Nämä päiväunet Peetu nukkuu lähes aina vaunuissa, jolloin itse käyn samalla lenkillä. Päiväsaikaan Peetu usein nukkuu vain 30 minuuttia kerrallaan, joten niitä pätkiä tulee siellä täällä. Välillä vaunuissa ja välillä sylissä. Toisinaan taas omassa sängyssä.

Illalla Peetu alkaa väsymään jo seitsemän aikoihin, ja saattaa nukahtaa, mutta herää vielä ainakin kerran syömään ennen yöunia. Yöunille hän usein nukahtaa yhdeksän aikoihin. Yöllä heräämme kerran tai kaksi syömään. Vaippoja emme enää ole muutamiin viikkoihin vaihtanut yöllä, joten yöt ovat helpottuneet huomattavasti. 

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Elämä todellakin pyörii tällä hetkellä nukkumisen ja imettämisen ympärillä. Vaikka Peetu ei juuri nuku päivisin, en kuitenkaan valita. Olen kiitollinen siitä, että hän nukkuu öisin. Uskon, että nämä kaikki on vain erilaisia vaiheita. Jokaisen vaiheen jälkeen haasteet vaihtuvat. Tärkeintä on löytää jokaiseen vaiheeseen sopivat toimintatavat, jotta meidän perhe voi hyvin.

Kuulisin mielelläni, miten teillä nukutaan?

Mitä mieltä olet perhepedistä ja mitkä toimet ovat teillä parhaiten toimineet?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

6 vinkkiä, joiden avulla vauvaa voi auttaa nukkumaan – heti syntymästä alkaen!

Selkä, niska ja hartiat jumissa? – vinkkejä vauva-arjen ergonomiaan

Täysimetys – rakennanko häkkiä ympärilleni?

Kommentit (12)

Anna-Maria K
1/12 | 

Voi että kuulostaa ihanalta, että saat nukkua yöllä noin hyvin ja imetyskin menee horroksessa❤️ Meillä on sen verran vatsavaivaa että mun pitää imetysten välillä röyhtäyttää, ja siitäkin huolimatta aamuyöllä alkaa vääntö ja itku ennen kuin pierut tulee ulos. Meillä pian parin kuukauden ikäinen syö 45min tai maksimissaan 2h välein. Päivällä samaan tapaan kuin teilläkin, puoli tuntia yleensä. Meillä myös perhepeti, koska en jaksa hypätä niin usein peiton alta.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Meneekö yösyötötkin 45min-2h välein? 

Meillä oli myös vatsavaivoja aikaisemmin ja röyhtäytin kans öisin. Enää sitä ei ole tarvinnut tehdä. 

Mutta onneksi perhepeti auttaa siinä, ettei tarvitse nousta ihan täysin pois sängystä. <3 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/12 | 

Meillä nukuttiin ensin niin, että vauva nukkui omassa sängyssään. Heräili 1-2 tunnin välein yöllä syömään. Otin vauvan viereen nukkumaan, jotta minun yöni ei olisi pelkkää sänkyjen välissä juoksemista. Sit nukuttiin pari viikkoa hyvin, kunnes oikein kumpikaan ei osannut nukkua toisen vieressä. Siirsin vauvan takasin omaan sänkyyn. Meillä heräiltiin parhaillaan öisin puolen tunnin välein, nukuttiin Max 2,5h-3h kerralla. Nyt kun aloitimme kiinteät, on herätyksiä enää öisin kaksi.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Se on just noin. Eri vaiheissa toimii eri toimintamallit. Tuo on ollut varmasti rankkaa, kun vauva on heräillyt yölläkin 30min välein. Onneksi nyt tilanne on korjaantunut ja enää kaksi herätystä <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Loviisa123
3/12 | 

Tärkeintä on että jokainen perhe toimii itselleen parhaalla tavalla👍🏻 Mä en ennen esikoista edes ajatellut koko nukkumista, mutta kun heti synnytyksen jälkeen hän joutui osastolle ilman minua ja oltiin se yksi yö erossa, niin en kyllä sen jälkeen olisi kyennyt häntä kainalostani päästämään mihinkään kauemmas😅 ja hän heräili koko vauvavuoden tiheään joten imetykset oli helppo hoitaa puoliunessa perhepedissä. Edelleen hän nyt 3-vuotiaana tulee joka yö viereen ja se on ok, siinä on hänellä turvallinen olo. Pikkuveli sen sijaan nukkui mun mahan päällä tai vieressä n. 9kk ikään asti refluksioireiden vuoksi, mutta niiden helpotuttua huomattiin että hän nukkuu paremmin yksin. Nyt 1-vuotiaana hän nukkuu omassa pinniksessä omassa huoneessa yön läpi. Lapset on niin erilaisia näissä. Musta perhepeti on ihana, lapset on pieniä vaan hetken eikä ikuisesti halua viereen. Mutta ymmärrän että kaikille se ei sovi, ei kaikille lapsille eikä kaikille aikuisille😊

Unipuu
4/12 | 

Kuulostaa tutulta. Meillä kanssa vauva nukkuu pinnasängyssä joka on vanhempien pedissä kiinni. Välillä aamuyöstä nukkuu myös meidän sängyssä. Pari kk vanhana veteli kunnon unia ja syötettiin pari kolme kertaa yössä. Aika hyvin meni pitkään, mutta yhtäkkiä äidin läsnäolo ja tuoksu sai vauvan virkoamaan yöllä jopa tunnin välein. Sitten imetettiin uneen silmät ristissä tsiljoona kertaa yössä. 6 kk tuli täyteen ja äidille totaaliuupumus. Piti vähän hakea apuja ja pari perhetyöntekijää kävi antamassa neuvoja, miten äidin unta saisi lisättyä. Illalla puuroa (kunhan sai syömään, eka vaan puhalteli lusikkaan 😂) tai jollakin muulla kun maidolla maha täyteen. Äiti siirtyi sohvalle korvatulpat korvissa ja isä otti univastuun. Kiikutti tissille syömään tarvittaessa, joka oli enää 1-2krt yössä!?! (mitä siinä puurossa on?). Nyt malttaa nukkua monta tuntia putkeen ja äitikin saa unta 😌 Vaivana nyt toki aamuiset pallotissit 😀 Toivottavasti blogin kirjoittajalla jatkuu yöunet niin että tuntee olonsa levänneeksi. Kuitenkin unitottumusten muuttuessa ja varsinkin unen vähentyessä, ottakaa kärppänä yhteyttä vaikka neuvolaan. Älkää odottako totaalistoppia? Tai jos sinne asti menee niin sittenkin hakekaa apua. Niillä on ihmeen hyviä neuvoja. Ne taitaa tietää mitä tekevät? Hyviä unia kaikille äideille ja vauvoille ❤️

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tosi hyviä pointteja. Oon täysin samaa mieltä, että apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Meillä nukutaan oikein hyvin, joten tämä järjestely sopii meille tällä hetkellä oikein hyvin. Ja jos jossain kohtaa alkaisi tuntumaan, että enää unet eivät ole palauttavia, tulisi käytäntöihin sitten vain tehdä muutosta. 

Luulen, että nukun hyvin juurikin perhepedin ansiosta. Tämä on siis tämän hetken pelastus. Sitten kun Peetu alkaa liikkumaan enemmän ja syö yöllä vähemmän, uskon, että oma sänky voi siinä tapauksessa olla parempi. Olen myös lukenut, että yli 6kk vauva ei enää tarvitsisi yösyöttöjä, joten siinä kohtaa ainakin voisi alkaa pohtimaan omaa sänkyä. Olemme myös jo nyt välillä tehneet niin, että isä nukuttaa, jotta nukuttaminen ei täysin kaatuisi minun harteille. :) <3 Kiitos kun jätit kommenttia!  

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Zuila
5/12 | 

Minulla on kaksi poikaa, vanhempi vajaa 3 vuotta ja nuorempi 6kk. Molempien kanssa yritimme nukkua aluksi perhepedissä, mutta huomasin ettemme nukkuneet hyvin kun olimme liian lähekkäin. Esikoinen heräsi aina 2h välein aina 8kk ikään asti, kunnes kävimme läpi tassuttelu unikoulun. Se helpotti meillä tosi paljon! Vanhin lapsi nukkuu nyt kanssamme samassa huoneessa omassa juniorisängyssä, eikä edes halua tulla isoon sänkyyn. Nyt nuorimmainen on siirtymässä kiinteisiin, mikä ei ole toistaiseksi vaikuttanut yöuniin. Tissille herätään myös hänen kanssaan parin tunnin välein. Emme nuku perhepedissä, vaan pinnasänky on vuoteemme vieressä sivuvaununa. Lapsi ei myös oikein pidä makuulla syöttämisestä, joten istun ja syötän, joskus saatan jopa torkahtaa istuen! Onneksi syötöt hoituu pääsääntöisesti nopeasti joten kauaa ei tarvitse olla kerrallaan hereillä. Lapsi ei taida ehtiä herätä ollenkaan, joten syönnin jälkeen uni jatkuu hyvin. Katsotaan kauanko tätä jaksaa ja joudunko tämänkin herran kanssa käymään unikoulun, kun sellainen tissimaakari on!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kuulostaa oikein hyvältä ratkaisuilta. Luulen, että viimeistään 6kk kohdalla meilläkin täytyy uudelleen miettiä, miten nukutaan. Jossain kohtaa on varmasti hyvä siirtyä vauvan kanssa omaan sänkyyn. Parasta on kuitenkin se, että on vaihtoehtoja, joista voi sitten löytää omalle perheelle sopivimmat. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
6/12 | 

Perhepeti ollut esikoisesta lähtien. Ja kyllä, olen sen verran laiska äiti etten olisi jaksanut nousta syöttämään pitkin yötä 😊 Esikoinen söi aika useasti ja puolet syötöistä menikin puoliunessa. Monesti heräsi itsekin ja ihmetteli miksi vauva nukkuu tissi suussa 😄 Tosin meillä on alusta asti ollut pinnis sivuvaununa ja vauvan on saanut sinne kieritettyä. Esikoinen nyt 3,5 v ja pikkusisarus 1 v ja 3 kk. Pienempi ollut parempi nukkumaan mutta nukkuu silti sivuvaunussa. Ja esikoinen runkopatjasängyllä toisella puolella 😀 Omaa huonetta on esitetty ja siellä kävikin omasta aloitteestaan pari kertaa nukkumassa mutta kuitenkin aamuyöllä viimeistään piti päästä viereen. Joten laiskuus jatkukoon, nukutaan samassa huoneessa ilman ramppailuja ☺️

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Se on just näin! Jos tuo järjestely toimii teillä niin se on paras mahdollinen vaihtoehto teidän arkeen tällä hetkellä. Kyllä ne lapset sitten jossain kohtaa haluaa omaan huoneeseen. Lapset ovat vaan niin lyhyen ajan pieniä. <3 Nautitaan siis nyt näistä hetkistä!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tiesitkö, että nukkuminen on opittu taito, jonka jokainen lapsi voi oppia? Ja mitä aikaisemmin aloittaa vauvan unitaitojen opettelun, sitä helpommalla pääsee? Minulla oli aikaisemmin ajatus, että jokaisella lapsella on sisäinen taito nukkua joko hyvin tai huonosti. Ajattelin, että tähän ei voi kauheasti vaikuttaa. Tämä ajatus kuitenkin kumoutui, kun päädyin valistamaan itseäni asian suhteen sertifioidun unikonsultin avulla. 

Meillä kaikilla on kotoa opittuja tapoja nukkumiseen liittyen. Osalla on jo lapsuudesta asti ollut tietynlaiset rutiinit, jotka toistuvat osittain myös aikuisuudessa. Osa saa lapsuudestaan lahjan nukkumisen hyviin taitoihin. Toisilla nukkuminen on hankalaa läpi koko elämän. Minusta oli mielenkiintoista kuulla ammattilaiselta, miten tähän asiaan voisin jo nyt raskaana alkaa valmistautumaan. Mikäs sen parempi perintö lapselle, kuin hyvät taidot nukkumiseen ja nukahtamiseen? 

Nukkumisen opetteluun kannattaa perehtyä jo raskausaikana. Kuva: Elisa Honkasalo
Nukkumisen opetteluun kannattaa perehtyä jo raskausaikana. Kuva: Elisa Honkasalo

Mielestäni oli erittäin tärkeää, että unikonsultti kenen kanssa asiasta keskustelen, on itse kokenut myös omalla kohdallaan lapsen, joka ei vain nuku. Ja nämä opit, mitä minä jaan nyt eteenpäin ovat unikonsultilta, joka todellakin tietää lapsien olevan hyvin erilaisia. Tärkeintä ainakin omalla kohdallani on se, että tiedän tekeväni oikeita asioita. Jos lapseni ei siltikään nukkuisi, tiedän tehneeni kaiken voitavan. Asiat voisivat olla siis huonomminkin. Voin silloin olla tyytyväinen itseeni ja se riittää minulle. 

Ensimmäisten viikkojen tärkein tehtävä on toisiinsa tutustuminen, äidin palautuminen ja ruokinnan opettelu.

Tähän uniasiaan on mielestäni hyvä perehtyä jo ennen lapsen syntymää. Lapsen synnyttyä ensimmäisten viikkojen tärkein tehtävä on toisiinsa tutustuminen, sylittely, äidin palautuminen ja ruokinnan opettelu. Näiden viikkojen aikana unen opetteluun ei vielä ole oleellista kiinnittää huomiota. 

Nukkuminen on taito, jonka voi oppia. Kuva: Elisa Honkasalo
Nukkuminen on taito, jonka voi oppia. Kuva: Elisa Honkasalo

Nukkumaan opettelu on hyvä tiedostaa jo ennen lapsen syntymää, sillä uusien tapojen opettelu on helpompaa tehdä alusta alkaen!

On kuitenkin paljon helpompi opetella ja sisäistää tiettyjä tapoja heti alusta alkaen. Vanhojen tapojen muuttaminen on aina hankalampaa. Sen vuoksi tämä nukkumaan opettelu on hyvä tiedostaa jo ennen lapsen syntymää. Lisäksi raskaana ollessa on varmasti paljon enemmän energiaa käytettävänä. Vauvan synnyttyä on niin paljon hektisempää, joten asioihin ei ole aikaa perehtyä kunnolla. Mitä aikaisemmin näihin asioihin siis alkaa perehtymään, sitä helpommalla tulee pääsemään! 

Uniympäristöllä on merkitystä! Kuva: Elisa Honkasalo
Uniympäristöllä on merkitystä! Kuva: Elisa Honkasalo

Keräsin sinua – ja myös itseäni – varten 6 vinkkiä ylös, joita voi opetella sekä sisäistää jo nyt ennen kuin lapsi syntyy. 

  1. Laita uniympäristö heti syntymästä alkaen kuntoon. Lapsen uniympäristöön ja sen pysyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota jo varhaisessa vaiheessa. Ympäristön pysyvyydellä tarkoitetaan sitä, että nukkuu lapsi missä tahansa, kuuluisi siihen aina tiettyjä elementtejä. Tuttu ympäristö lisää turvallisuuden tunnetta. On hyvä ottaa huomioon, että huone on riittävän viileä (noin 18-19 astetta) sekä riittävän pimeä. Sängyssä ei kannata olla lasta aktivoivia leluja, kuten mobilea. 

  2. Nukkuessaan lapsi ei luontaisesti viihdy hiljaisuudessa. Mistä oikein olemme oppineet, että nukkuvien vauvojen ympärillä hyssytellään? Kohdussa vauva on läpi vuorokauden tottunut ääniin (suoliston äänet, sydänäänet yms.) ja lapsen unelle on usein parempi, että ympäriltä kuuluu ääniä. Unta tukemaan voi siis käyttää esimerkiksi musiikkia tai mitä tahansa ääntä, joka muistuttaa kohdun kohinaa. Lapselle turvallisuutta luo, jos nukkumisympäristö muutenkin muistuttaa häntä kohdusta. Tähän voi avuksi käyttää kapalointia tai unipussia. Nämä auttavat myös siinä, ettei vauva herää omiin säpsähdyksiinsä niin helposti.

  3. Nukkumaanmeno- ja herätysaikoihin voi alkaa hakea rutiinia jo 6 viikon ikäiselle vauvalle. Lapsen hormonaalisesti säädelty uni-valverytmi luo niin sanotusti uni-ikkunat, joiden aikana nukahtaminen on huomattavasti helpompaa. Nukkumaanmeno kannattaa siis ajoittaa lapsen iästä riippuen 19-20 välille, ja aamuherätys noin 6.30-7.30 välille. Näin vältetään ikävää yliväsymyksen kierrettä, joka vaikuttaa niin päivän kun yönkin uniin.

  4. Sänkyyn mennessä vauva on uninen, mutta edelleen hereillä. On tärkeää lempeästi opettaa vauvalle, ettei nukahtele minne sattuu. Turvallisen ja toistuvan iltarutiinin (syöttö, iltapesu, lorut yms.) sekä tutun uniympäristön avulla vauvaa autetaan valmistautumaan tulevaan yöhön. On hyvä opetella jo varhain, että turvallisuuteen kuuluu myös se, että molemmat vanhemmat voivat laittaa lapsen nukkumaan. Lapsi oppii näiden avulla siihen, että hänen on turvallista nukahtaa samoihin olosuhteisiin, josta hän myös seuraavan kerran herää. Kaikki lapset heräävät unisyklien välillä, mutta opittuaan nukkumaan ja nukahtamaan lapsesi osaa myös jatkaa unta syklistä toiseen.

  5. Pyri säännöllisyyteen päivisin. Päiväunet kehittyvät noin neljän kuukauden iässä, mutta rytmitystä ja nukkumista voi jo lempeästi harjoitella alusta alkaen. Olisi hyvä pikku hiljaa yhdessä lapsen kanssa löytää arkeen säännöllinen ja toistuva päivärytmi, joka rytmittää päivän tekemisiä, ruokahetkiä ja päiväunia. Näin tuetaan lapsen hormonaalisesti säädeltyä uni-valverytmiä, ja huolehditaan riittävästä ravinnosta ja unen määrästä päivän aikana.

  6. Johdonmukaisuus läpi vuorokauden on erittäin tärkeää – myös yöllä. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta palkitsee varmasti. Vaikka johdonmukaisuus saattaa joskus olla äärimmäisen vaikeaa, kannattaa muistaa kuitenkin pysyä lapsen kanssa sovituissa unisäännöissä myös yöllä! Yöheräämiset vähenevät, kun lapsi oppii, että samat säännöt pätevät niin yöllä kuin illallakin.

Itse ajattelin palata tähän listaan aina ajoittain.

Nyt ensiksi siis uniympäristö kuntoon. Muihin kohtiin palaan viimeistään, kun vauva on kuuden viikon ikäinen!

by Susanna (rv 37)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Vauvahankinnat ennen syntymää – hanki edes nämä!

Raskauden tuomat muutokset vartalossa pelottavat!

Lapsilisät säästöön? – hyvä tapa kerryttää lapselle pesämuna aikuisuuteen

 

Kommentit (4)

Vive
2/4 | 

Toki kaikki lapset ovat erilaisia, mutta onpa jännää, että jo 6 viikon iästä lähtien suositellaan vauva laittamaan nukkumaan klo 19-20. Siinä vaiheessa on juuri tiheän imun kausi, jolloin illat käytetään syömiseen ja maidon nostatukseen. THL:n oppaissa on mainittu pienen vauvan nukkumaanmenoajaksi 22-24, jolloin vauva ei heti herää syömään, kun äiti on päässyt nukkumaan ja voisi toivoa, että pisin unijakso alkaa siitä. Monet asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että ennen 3 kuukautta ei vauvan unirytmille oikein voi mitään. 3 kk:n ja 6 kk:n iässähän on taas tiheän imun kaudet, joiden aikana heräilyä on varmasti enemmän. Monien suosittelemaa hellävaraista Gordonin unikouluakin käytetään vasta 6 kk:n jälkeen, jolloin on useammille vauvoille mahdollista nukkua 5 tuntia putkeen ilman syömistä. Muut kohdat tuntuvat oikein järkeenkäyviltä, vaikkakin meillä olen itse nukuttanut vauvat ja isommatkin lapset tissille, koska siihen ovat helposti nukahtaneet. Eikä se ole tuntunut lisäävän heräilyä, kun vaihtaa tissin tuttiin tai antaa isän nukuttaa. Mutta varmasti sillä on joillekin lapsille merkitystä. Meillä ei esikoisen yöheräilyt loppuneet kuitenkaan vuoden iässä yösyöttöjen loppumiseen ja toiselle en raaskinut unikouluja tehdä silloin epäsäännöllisten aikataulujeni vuoksi.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tämä unikonsultti suositteli, että juuri ennen omaa nukkumaan menoa n. klo 22-23 vielä syöttää nukkumassa olevan lapsen, jotta tällä vältetään se, että vauva ei herää heti äidin mentyä nukkumaan. Eli ajatus on se, että vauva opetetaan nukkumaan jo klo 19-20 aikoihin, joka tehdään rutiineja käyttäen. Mutta lapsi syötetään vielä ennen kuin itse menee nukkumaan. 

Uskon, että ohjeistuksia on monia, koska on varmasti erilaisia koulukuntia, jotka ajattelee eri tavalla. On hyvä tietää näistä, jotta voi sitten omalla kohdalla testata mikä toimisi oman lapsen kohdalla. :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019