Kirjoitukset avainsanalla vauvakuume

Huh! Nyt pääsemme erittäin mehevän aiheen äärelle. He, jotka tämän ovat kokeneet tietävät, ja tsemppiä heille, joilla se on vielä edessä. Vauvakuume – tuo orastava tunne – voi nousta useaan kertaan elämässä, mutta on myös ihmisiä, joille se ei nouse koskaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voisi perustaa perhettä. Vauvakuume ei ole ainoa tai oikea merkki kaipuusta saada lapsia.  

Tunne on todennäköisesti ihmiseen sisäänrakennettu, sillä lisääntyminen on ihmislajin selviytymisen kannalta välttämätöntä.

Olen joskus lukenut, että joidenkin tutkijoiden mukaan tunne on todennäköisesti ihmiseen sisäänrakennettu, sillä lisääntymine on ihmislajin selviytymisen kannalta välttämätöntä. Tunne ei ole siis keksitty tai tekosyy vauvojen hankkimiselle. Se on täyttä totta. Jokainen kuitenkin päättää itse, kuinka paljon antaa tunteen ohjata omaa elämää. On myös naisia, jotka ovat päättäneet, etteivät halua lapsia. Esimerkiksi minun ystäväni on kertonut, että vauvakuumeen iskiessä hän vain odottaa kuumeen menevän ohi ja näin hän unohtaa asian.

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Ketkä kokevat vauvakuumetta?

Toisille vauvakuume tulee tiettyjen muodollisten tapahtumien myötä, kuten naimisiin menon jälkeen tai sitten kun on vakinaistunut työelämässä. Toisille taas kuume voi nousta juuri silloin kun sitä vähiten osaa odottaa. Itselläni kuume tuli varoittamatta ja täysin yllättäen. Vauvakuume voi olla myös kroonista, jolloin kuumeilu jatkuu, vaikka on jo lapsia.

Vauvakuume voi olla myös kroonista, eli kuumeilu jatkuu vaikka on jo lapsia.

Myös miehet voivat kokea vauvakuumetta. Eikö olekin mielenkiintoista? Vauvakuumeen arvioiminen on aina erittäin tärkeää. Osa meistä ihmisistä elää enemmän tunne- kuin järkiperäisesti. Jos olet persoona, joka tekee päätöksiä pääosin tunne edellä, voi vauvakuume todella vaikuttaa sinun päätösten tekoon suurestikin. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Onko vauvakuume tyhjyydentunteen täyttämistä?

Kun minulla alkoi vauvakuume, koin suurta tyhjyydentunnetta. Koin, ettei mikään muu maailmassa voisi auttaa tämän tyhjyyden täyttämiseen. Koin tästä huonoa omaatuntoa, sillä minulla on erittäin hyvä parisuhde, ja muutenkin elämässä kaikki asiat tosi hyvin.

Yhtäkkiä mikään ei vain tuntunut enää miltään!

Koen, että vauvakuume aiheutti tuon tyhjyydentunteen kuin tyhjästä. En ollut tuntenut sitä aikaisemmin. Yhtäkkiä mikään ei vain tuntunut enää miltään. Vanhat asiat eivät tuoneet tyydytystä. Treenaaminen ei enää tuntunut samalta kuin ennen. Olin matkustellut paljon, mutta se ei myöskään enää tuntunut merkitykselliseltä. En halunnut enää olla vapaa tekemään mitä itse halusin. Koin, että oli aika saada jotain suurempaa merkitystä elämälleni. Koin olevani valmis elämään vähemmän itsekkäämpää elämää ja alkaa rakentaa elämää jollekin toiselle. Tämä tuskainen vaihe kesti reilu kaksi vuotta. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Vauvakuume voi aiheuttaa suurta katkeruutta ja myös kateutta, jos oma elämäntilanne ja kuumeilu eivät kohtaa. Ristiriita järjen ja tunteen välillä voi olla suuri, jolloin se vaikuttaa kaikkeen muuhunkin elämään suuresti. Maailma pysähtyy ja vauvakuume täyttää koko mielen.

Vauvakuume on asia, josta tulisi saada puhua avoimesti. Aina se ei tule hyvään hetkeen, ja silloin vauvakuumeilijaa ei voi myöskään syyllistää tai pakottaa tuntemaan toisin. Toisinaan se tulee juuri oikealla hetkellä. Silloin kannattaa nauttia tunteesta ja kaikesta tulevasta. Lapsen saaminen on todellinen lahja!

 

Tsemppiä kaikille vauvakuumeilijoille! 

Muista, että et ole tunteidesi kanssa koskaan yksin. 

by Susanna (rv 27)

 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Vauvakuume – miten tuon tunteen voi sammuttaa?

Pelkäsinkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsettomuuteen?

Supersuorittajasta fiilisliikkujaksi – Miten minun treenaaminen on muuttunut viime vuosien aikana?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stressaatko paljon? Miten voisit vähentää stressiä? Nämä kysymykset minulta kysyttiin, kun varasin puhelimitse aikaa lapsettomuushoitojen aloitukseen. Kysymykset olivat erittäin merkitykselliset, sillä tämän jälkeen aloin tekemään elämääni radikaaleja muutoksia. Jos sinä haaveilet raskaudesta. Kannattaa tämä lukea ajatuksella läpi. 

Suorittava elämäntyyli ajoi minut jatkuvasti loppuun

Olin tottunut elämään maailmassa, jossa suoritan paljon asioita, jotta voin saavuttaa tavoitteeni. Unohdin välillä elää, koska minulla oli kiire jo saavuttaa seuraavia asioita. Suorittaminen ei ole vain tapa toimia, vaan se on iso osa minun uskomusmaailmaani. Koin usein tyydytystä ja oma arvoni nousi, kun saavutin itselleni jotain merkityksellistä esimerkiksi työelämässä tai urheilijana. Halusin kokea tuota arvostusta niin itseltäni kuin muiltakin.

En sanoisi, että pelkästään suoritukseni olisivat määrittäneet minun arvoa, mutta olivat ne ainakin hyvin suuressa roolissa. 

Miten pääsin irti suorittamisesta? Kuva: Eevi Teittinen
Miten pääsin irti suorittamisesta? Kuva: Eevi Teittinen

Jatkuva suorittaminen on kuitenkin hyvin kuluttavaa. Milloinkaan ei ole hyvä olla. Missään kohtaa en tuntenut tyytyväisyyttä, koska aina voisi olla parempi. Aina voisi saada paremman työpaikan tai paremman työkeikan. Ennen kolmeakymmentä olin ehtinyt uupumaan elämäni aikana jo useampaan kertaan. Uskon vahvasti, että suorittava elämäntyylini oli suurin syy uupumisille. 

Miten pääsin irti suorittamisesta?

Omalla kohdallani ainoa keino oli totaalinen pysähtyminen. Karsin kaiken turhan pois elämästäni. Päädyin myös jäämään pois töistä, joka oli todella iso päätös näin kunnianhimoiselle ihmiselle. Jouduin tilanteeseen, jossa todella pohdin mikä minulle on elämässä tärkeintä. Kuten vauvakuume postauksessani kerroin, vauvakuumeessa elämä alkoi tuntua merkityksettömältä. Tämä oli myös yksi syy, mikä aiheutti pysähtymisen. Lähdin arvioimaan elämää hyvin konkreettisesti – pala palalta. En jättänyt elämääni mitään, mikä ei toisi iloa tai onnea. Ja jos oli jotain onnea tuovia asioita, jotka pahimmillaan stressasivat paljon, päätin muuttaa asennettani näitä asioita kohtaan.

Voisinko tehdä asioita huolettomammin? Tuoko nipottaminen ja täydellisyyden tavoittelu minulle onnea?

Näiden ajatusten saattelemana lähdin muuttamaan asennettani. 

Yksi konkreettisemmista asioista oli kodinhoito. Olen edelleen hieman neuroottinen puhtauden suhteen, mutta olen opetellut olemaan stressaantumatta siitä. Nykyään voin hyvin jättää siivouspäivän välistä, jota en ennen olisi ikimaailmassa tehnyt. Tai voin lähteä matkalle, ilman että olisin ennen matkaa pessyt vessat ja pesuhuoneen. Likaa on maailma täynnä, joten sitä en voi kokonaan poistaa. Minun oli vain päätettävä, mikä olisi minulle sopiva siisteysaste meidän kotona, jotta voin olla onnellinen ilman turhaa stressiä ja turhautumista.

Onko stressillä vaikutusta raskaaksi tulemisessa? Kuva: Eevi Teittinen
Onko stressillä vaikutusta raskaaksi tulemisessa? Kuva: Eevi Teittinen

Kaikki lähtee omien heikkouksien tunnistamisesta. Mitkä sinua stressaavat eniten? Sen jälkeen lähde tekemään tarvittavia toimenpiteitä asian poistamiseksi tai oman asenteesi muuttamiseksi. 

Stressi ja raskaus

En tiedä kuinka paljon tätä on oikeasti tutkittu, mutta uskon vahvasti siihen, että stressillä voi olla jonkinlainen vaikutus naisten haasteille tulla raskaaksi. En näe syytä, miksi stressiä ja sen vähentämistä ei kannattaisi ainakin kokeilla omassa elämässään. Ei kokeileminen ainakaan huononna tilannetta. Stressi kuuluu meidän elämään, ja se on meille myös hyväksi. Kokonaan stressiä ei tarvitse poistaa. Liiallinen ja pitkäaikainen stressi on kuitenkin terveydelle haitallista.

Tsemppiä stressin aiheuttajien ja reaktioiden arvioimiseen!

by Susanna (rv 22)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Miksi aivoni eivät toimi? – voinko laittaa hajamielisyyden ja unohtelun raskauden piikkiin?

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vauvakuume, tuo todella puhuttu aihe ja yleinen termi pakottavasta halusta ja kaipuusta saada lapsi. Se on pakahduttava tunne, joka ei jätä rauhaan. Termi usein vilahtelee naisten keskusteluissa, mutta on osittain myös hyvin henkilökohtainen ja arka aihe. Olet ehkä törmännyt tilanteeseen, jossa sinulta on voitu jo kysyä tuo maaginen ja samalla ihan super ärsyttävä kysymys: ”no jokos sinulla on jo vauvakuumetta?” Omassa lähipiirissäni tämä kuume on alkanut leviämään melkoista vauhtia. Uskon, että kuume on osittain myös ympäristövaikutteinen. Jos et halua siis kuumetta, kannattaa pysytellä kauempana kuumeilijoista. 

 

Mistä tuossa kaikessa on kyse?

Puhuessani vauvakuumeesta viittaan henkilöön, joka on alkanut pohtia lasten tekemistä ja on kenties alkanut valmistautumaan vanhemmuuteen. Vauvakuume tarkoittaa tosin ihmisille hyvin eri asioita, ja tämän vuoksi termiä voi olla hankala käyttää. Osa käyttää vauvakuumetta hyvin kevyesti tilanteissa, joissa näkee lapsia, ja alkaa kevyesti myös itsekin kiinnostumaan lasten hankinnasta. Toisille se taas on orastava tunne tyhjyydestä ja pakottava tarve saada lapsi. Silloin se ei ole leikin asia! Tuo tunne ja sitä läpikäyvä henkilö tulisi ottaa vakavasti omien ajatustensa kanssa. 

Vauvakuume toi mukanaan tunteen, että kaikki on merkityksetöntä. Kuva: Eevi Teittinen
Vauvakuume toi mukanaan tunteen, että kaikki on merkityksetöntä. Kuva: Eevi Teittinen

Miten huomasin potevani vauvakuumetta?

Itselläni vauvakuume alkoi hiipiä elämääni reilu kaksi vuotta sitten. Olin tuolloin 28- vuotias. Olin vielä fitnessdieetillä, ja valmistauduin juuri toisiin SM-kisoihini. Tuohon asti olin elänyt todella paljon fitness edellä, ja se elämäntyyli tuntui sopivan minulle täydellisesti. Olin onnellinen. Kun vauvakuume alkoi ilmestyä elämääni, alkoivat myös omat ajatukset ja asenteet muuttumaan. Fitness alkoi yhtäkkiä tuntumaan toisarvoiselta. Voittaminen ei ollutkaan enää tärkein asia. Voittamista tärkeämpää olikin alkaa pitämään omasta kehosta huolta, ja samaan aikaan huoli omasta hedelmällisyydestä nousi pintaan. 

Kävin vielä vuoden 2016 SM-kisat läpi, mutta ajatuksissa oli jatkuvasti lajin lopettaminen.

Sen tietää, että tällaisessa mielentilassa kilpailuista ei tullut enää mitään. En ollut läsnä lavalla. En enää halunnut sitä, mikä oli ollut monen vuoden ajan minulle tärkeintä.

Kisojen jälkeen ymmärsin, että nyt on aika lopettaa, sillä en voisi heti saada lapsia, vaan kehoni tulisi saada palautua. Päässäni vauvakuume ei kuitenkaan antanut armoa. Puolivuotta kilpailuiden jälkeen päätimme jättää ehkäisyn pois. Kuukautiseni oli palautuneet heti normaaliksi ja koin, että kehoni olisi jo valmis. Minulla vauvakuume valtasi kaikki ajatukset. Elämä alkoi tuntumaan tyhjältä ja täysin merkityksettömältä. Kuume aiheutti mielessä suuria tunnemyllerryksiä. Aloin hetkessä arvioimaan koko elämääni. 

Voiko vauvakuumeen sammuttaa? Kuva: Eevi Teittinen
Voiko vauvakuumeen sammuttaa? Kuva: Eevi Teittinen

Mikä lääkkeeksi kuumeeseen?

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kuumetta voi yrittää vaimentaa. Mutta sen sammuttaminen tuntui itselläni ainakin mahdottomalta. Omalla kohdallani kuume kesti reilu kaksi vuotta. Selviydyin siitä keskittymällä elämäni muihin asioihin ja näkemällä ympärilläni myös muita tärkeitä aiheita. Keskityin itselleni luontaisiin juttuihin kuten liikkumiseen, ystävien tapaamiseen ja oman henkisen tasapainon löytämiseen. Halu saada lapsi jyskytti kuitenkin jatkuvasti takaraivossani. Eikä se helpottanut, vaikka aikaa kului. Mikään ei vaan tuntunut enää merkitykselliseltä. 

 

Ihan superisti tsemppiä kaikille kuumeilijoille! <3

by Susanna

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

 

Lue myös:

Matka entisestä fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019