Kirjoitukset avainsanalla sairaalakassi

Neuvolakortti, henkilötodistus, rentous ja avoin mieli ovat tärkeimmät asiat mitä sairaalassa tarvitsen. Keräsin kuitenkin nyt jo hyvissä ajoin sairaalakassin valmiiksi. Tämä on yksi tapa valmistautua henkisesti tulevaan.

Jollakin tasolla sairaalakassin kerääminen on ollut minun mielessä jo jonkin aikaa. Tekemättömät asiat usein stressaavat minua, joten tämän vuoksi olen halunnut laittaa kaiken valmiiksi hyvissä ajoin. Stressi voi hidastaa synnytyksen alkamista – sitähän en halua. Sairaalaan voi toki lähteä täysin valmistelematta, sillä tukihenkilö tai puoliso voi hyvin käydä myöhemminkin hakemassa kotoa tarvittavat asiat.

Sairaalakassin pakkaaminen on yksi tapa valmistautua henkisesti tulevaan!

On kuitenkin oman viihtyvyyden kannalta hyvä miettiä, mitkä asiat tekisivät itselle mahdollisimman mukavan olon sairaalassa. Mitkä asiat luovat turvaa ja hyvää fiilistä? Sairaalakassi voi siis olla juuri niin tyhjä tai täynnä, kun itse sen koet. Minä keräsin nyt siis itselle tärkeäksi kokemani asiat sairaalakassiin. En mitenkään haluaisi raahata turhaa tavaraa. Mutta koska koko kokemus on minulle täysin uusi, olen tässä asiassa ottanut kuitenkin melko varman päälle. 

Kivunlievitykseen erilaisia tarvikkeita.
Kivunlievitykseen erilaisia tarvikkeita.

Kivunlievitystä varten tarvikkeita kotiin

Listasin tähän alkuun myös asioita, joita olen valmistellut kipujen alkamista varten. Voi olla, että näitä ei tarvita vielä ollenkaan kotona. Olen osan jo pakannut laukkuun, jotta voin tarvittaessa ottaa ne mukaan myös sairaalaan. Nämä kaikki löytyy tosin melko varmasti myös sairaalasta.

 • Kauratyyny + lämpötyyny

 • Gua sha -kampana käytämme lasisen säilykepurkin kantta

 • "Rebozo" -liina 

 • Hierontaan kookosöljyä

 • Jumppapallo + joogamatto

 • Suihku ja lämpö (sauna)

 • Akupainanta ohjeet

 • Aluksi ajattelin vuokrata TENS -laitteen kotiin, mutta en ole sitä ainakaan vielä tehnyt vaan käytän sitä sitten sairaalassa

Jumppapallo rentouttaa lantionaluetta! Kuva: Elisa Honkasalo
Jumppapallo rentouttaa lantionaluetta! Kuva: Elisa Honkasalo

Sairaalakassi

Olen pakannut itselleni oman sairaalakassin, mutta myös vauvalle oman. Mieheni luultavasti tulee hakemaan itselleen tarvittavat tavarat vasta sitten, kun sen aika on. Hänelle luontaista on toimia spontaanisti, joten tällainen etukäteen valmistautuminen ei hänelle kovinkaan hyvin sovi. Minulle taas tämä tuo rauhaa ja luo turvallisuutta, kun tiedän koko ajan olevani valmiimpi synnytykseen. Olemme pohtineet altaan käyttöä synnytyksessä, joten yksi hyvä huomio tukihenkilölle on ottaa uikkarit mukaan, jos haluaa tulla altaaseen mukaan. Tämä ei ole kaikissa sairaaloissa kuitenkaan mahdollista. 

Vauvan sairaalakassin sisältö.
Vauvan sairaalakassin sisältö.

Sairaalakassi vauvalle

 • Kaukalo + telakka autoon (tämän setin saamme toivottavasti viimeistään ensi viikon alussa kuntoon)
 • Kaukalopussi
 • Sairaalassa oloa varten vaatteet: pitkähihainen body x 2, sukat, hanskat, pipo
 • Muutama vaippa
 • Kotiutumisvaatteet: pipo, hanskat, body, housut, huppari
 • Viltti
 • Vauvakirja (ajattelin, että tämä on hyvä ottaa mukaan, jos sairaalassa olisi aikaa kirjoittaa heti synnytykseen liittyviä asioita ylös)

Olen kuullut, että vauvalle kannattaisi ottaa mukaan muutama body, sukat, hanskat ja pipo sairaalassa oloa varten. Itse ajattelen, että käyttäisin vauvalla sairaalan vaatteita, jos se on vain mahdollista. Pakkasin kuitenkin mukaan siis muutamat ylimääräiset vaatteet myös. 

Sairaalakassi äidille

Olen lukenut paljon muiden sairaalakasseista ja kysellyt muilta synnyttäneiltä, mitkä tavarat he ovat kokeneet tarpeellisiksi. Eväitä en kassiin ole pakannut, sillä meidän sairaalan vieressä on kauppa, joten sieltä voi hyvin käydä ostamassa jotain jos tarvitsee. Lisäksi sairaalassa on kuulemma jääkaappi, josta voi hyvin ottaa pientä syötävää, vaikka oltaisiinkin jo synnytyssalissa. Lisäksi sairaalassa tulen käyttämään sairaalavaatteita.

Hygieniatarvikkeet
Hygieniatarvikkeet
 • Neuvolakortti + synnytystoivelista (bebesinfo -pohja on tosi kattava. Voit myös kirjoittaa vapaasti sellaisen mikä tuntuu riittävältä)
 • Henkilötodistus
 • Hygieniatarvikkeet: hammasharja + tahna, shampoo + hoitoaine + suihkugeeli, kasvojen puhdistus, kosteusvoiteet, nännivoide, huulirasva
 • Harja, ponnareita, ripsiväri, puuteri
 • Siteitä
 • Vitamiinit + rauta
 • Liivinsuojuksia x 2
 • Imetysliivit + mukavat alushousut
 • Kotiutumisvaatteet: löysät harmaat college housut, löysä mukava trikoopaita, perustoppi
 • Sandaalit (ajattelin, että nämä ovat ainoat mitä otan sairaalassa oloa varten mukaan)
 • Kamera + laturi
 • Pieni kaiutin + laturi
 • Kuulokkeet
 • Puhelin + laturi
 • Vesipullo

Äidin sairaalakassin sisältö.
Äidin sairaalakassin sisältö.

Synnytystoivelistan kirjoittaminen oli minulle kaikkein hankalin osuus. Haluaisin olla aktiivinen ja hyvin perillä synnytyksen kulusta. Haluaisin myös saada vaikuttaa siihen. Luotan täysin mieheeni, että hän tietää myös mikä on meille parhaaksi. Olemme paljon puhuneet asiasta, joten hän kyllä tietää. Tämän vuoksi en haluaisi laatia liian tarkkaa toivelistaa.

Päädyin nyt kuitenkin kirjoittamaan sekä vapaan synnytystoivelistan, mutta myös täyttämään Bebesinfon sivuilta lomakkeen. Ajattelin, että voin sitten tilanteessa valita haluanko kätilöille antaa tarkemman vai hiukan väljemmän toivelistan. Minulle on tärkeää, että kätilöiden kanssa yhteistyö sujuu. Sen vuoksi en haluaisi liian tarkasti määritellä toivelistaa. 

Millaisia ajatuksia sinulla on sairaalakassista?

Mitkä on tärkeimmät asiat? Mitkä koit täysin turhiksi?

by Susanna (rv 38)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Synnytysvalmennus – ennaltaehkäisyä pelkotiloille ja draumoille

Mikä on paras asento synnyttää?

Vauvahankinnat ennen syntymää – hanki ainakin nämä!

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 | 

Hei, sellanen huomio, että suositellaan ihokontaktia. Tämän takia vauvan sairaalassa olo vaatteet on hieman turhat. Onnea synnykseen, sitten kun sen aika on:)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Hyvä huomio. Kuulinkin, että vauvaa pidetään paljon vaippasillaan, ja myö sairaalasta saa vaatteita. Näin vähän itsekin ajattelin. Mutta tuossa on vain pari bodya ylimääräistä. Muut vaatteet ovatkin melkein kotiutumista varten. :) Kiitos, jännittää kun kaikki on niin uutta. Ei osaa yhtään kuvitella mitä kaikkea on edessä. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/14 | 

Tuo vauvakirja synnärille mukaan on ihana idea, sääli ettei itselle tullut mieleen 😍

On varmaan sairaalakohtaista, mutta ainakin Keski-Suomessa vauva kehotetaan pitämään jatkuvasti ihokontaktissa, eli vaippasillaan. Yötä varten kun pyysin vaatteita (halusin yhdeksi yöksi vauvan omaan koppaansa) niin neuvottiin tekemään kapalo. Meidän tyttö puettiin ekan kerran siis vasta kotiin lähtiessä.

Vähän tähän liittyen myös imetysliivit puin vasta kun lähdettiin sairaalasta. Tietty mikäli maito nouseekin jo sairaalassa kohisten niin silloin voi olla mukavampi että siinä on sairaalakaavun lisäksi vähän muutakin 😄

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Joo. Katsotaan kuinka paljon sitä sit loppujen lopuksi tulee kirjoiteltua. :) mutta koskaan ei tiedä, jos inspiraatio iskee. :) Hei toi on kyl hyvä tietää, ja tuota hieman ajattelinkin. Ystäväni juuri synnytti täällä TYKS:ssa ja hän suositteli ottamaan muutaman bodyn niin laitoin ne nyt varuiks tonne kassiin. Muut vaatteet on sitten kotiutumista varten. Itsekin haluan tuon kapalon oppia tekemään sairaalassa olo aikana, joten tosi hyvä, jos sitä siellä suositellaankin. :) Nuo imetysliivitkin on vasta kotiutumista varten pakattuna. :) Ihanaa, kohta alkaa tapahtuun. Jännää!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Tipou
3/14 | 

Hei!kuulostaa hyvältä,kutakuinkin samanlainen sisältö oli itsellä mukana sairaalassa.ripsari ja meikkivoide jäi ainoastaan käyttämättä,jotenkin tuntu että halusi olla ihan "puhtaana" vauvan takia.myös kaiken kosmetiikan vaihdoin samantien hajusteettomiksi,ei tee mieli edes hajuvettä laittaa.itellä oli vitamiinit,mukaan lukien rauta käytössä mutta hyvin äkkiä tajusin että minin syömä rautavalmiste käy pienelle vatsaan,lopetin ja vatsan väänteet loppuivat.onnea loppu odotukseen ja tsemppiä synnytykseen.mukava lukea sitten aikanaan saitteko tytön vai pojan.me maltettiin mielemme ja ei kysytty sukupuolta,varma olin tytöstä mutta poika syntyikin 27.4 rv 38 ...nyt meidän poppoo on koossa tyttö ja kaksi poikaa🙂

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä mietin kans pitkään, että tuleekohan sitä oikeasti mitään meikattua. En siis meikkaa normaalisti kotonakaan juurikaan. Mutta tuo ripsari ja puuteri ei kauheasti tilaa vie, ja kyl varmaa harmittais, jos kuitenkin haluaisi mutta ei olisi mukana. Joten lopulta päädyin ne sinne laittamaan. :) Tuo kosmetiikan vaihto tulee varmasti monelle mieleen. Täytyy sitä itsekin pohtia. 

Ja jep, hyvä tietää, että tuolla raudalla voi olla tuollainen vaikutus. Täytyykin kysyä siellä sairaalassa sitten, että suositteleeko he miten jatkaa noita raskaudenaikaisia vitamiineja ja rautaa. Ihana kuulla! Täällä melkoinen jännitys päällä. Ihanaa arkea sinne uuden pikkuisen kanssa. Mukavaa viikonloppua koko perheelle! <3 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vive
4/14 | 

Näyttääpä hyvältä valmistautumisesi synnytykseen! Omasta kokemuksestani suosittelisin TENS-laitteen vuokraamista tai ostamista kotiin. Aika kotona supistusten kanssa saattaa olla pitkä, jolloin kannattaa kokeilla kaikkea. Esikoisen kohdalla en osannut päättää, olisiko se tarpeellinen, joten jäi hankkimatta eikä ainakaan siihen aikaan niitä ollut sairaalassakaan. Toisen kohdalla ostin laitteen eikä tarvinnut sairaalassakaan miettiä epiduraalia, sillä sen kanssa oli helppo päästä supistuskivuista yli. Toki kaikki kokevat kivut ja niiden lievennyskeinot erilaisina, mutta varmuuden vuoksi suosittelen sitä kaikille :) Sairaalasta tosiaan saa myös tarvittavat vauvanvaatteet. Paljonhan niitä ei tarvita, ellei sairaalavisiitti veny, koska vastasyntyneille on parasta olla ihokontaktissa vanhempiinsa imetyksen onnistumisen ja turvallisuuden vuoksi. Mutta ei pienet vauvanvaatteet vie paljon tilaa kassissa. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä oon paljon pohtinut tuota TENS -laitetta ja sen vuokraamista. Kun me käytiin tutustumassa synnärillä, niin silloin saimme tietää, että TYKS:ssa on TENS-laitteita, joita voi käyttää. Pitää vielä kerran pohtia, että vuokraanko jo kotiin. Toki olisi niin hyvä, että pystyisi olemaan kotona mahdollisimman pitkään. Jep, noin mä vähän ajattelinkin noiden vauvanvaatteiden kohdalla. Mutta ne ei tosiaan paljon tilaa vie, joten voi olla varuiksi mukana kyllä. :) Kiitos neuvoista. Nämä ovat niin tärkeitä, koska kaikki tuleva on niin uutta ja jännittävää!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vive
Liittynyt31.5.2019

Oon kuullut, että myös 50 €:n TENS-laitteet ovat ihan hyviä, vaikkakin saattaa olla, etteivät elektrodit kestä pitkää käyttöä eli niitä joutuu ostamaan lisää. Itse hankittiin Omron n. 80 €:lla ja tuli sitä käytettyä joskus muulloinkin penikoiden tai selkävaivojen poistamiseen. Mutta sinänsä sekään ei ole investointina mahdoton. Minäkin olen ehtinyt saamaan uudelle tulokkaalle jo vähän tyttömäisempää vaatetusta edellisten lasten unisexien ja poikamaisempien vaatteiden rinnalle, mutta ensi viikolla menen hankkimaan vielä alipainepumpun (23€), joita ei vielä markkinoitu edellisten aikaan. Sitten on meilläkin valmista, jollen löydä jostain edullisella esim. uutta turvakaukaloa, joka sopisi vanhoihin rattaisiin. Edellisen turvakaukalon rattaiden runko nimittäin hajosi toisella lapsella. Vaikkakin todennäköisesti käytetään paljon rintareppua kaupungilla, olisi turvakaukalossa nukkuvan lapsen siirtely rattailla paljon kätevämpää... Onnea sinulle tulevaan!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mikä tuo alipainepumppu oikein on? Mihin sitä käytetään? Tuo rintareppu on meilläkin vielä ostoslistalla, mutta uskon, että sen ehdimme tarvittaessa hankkimaan myös syntymän jälkeen. Onko rintarepusta jotain suositusta? 

Kiitos. Tänään on ollut jo supistuksia. Saa nähdä kuinka nopeasti tilanteet lähtevät kehittymään, vai saammeko odotella vielä monta viikkoa. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Käyttäjä626
Liittynyt25.12.2015

Hei, suosittelen hankkimaan ergonomisen kantorepun tai trikooliinan rintarepun sijaan. Tula (esim free to grow), Manduca... Facebookissa on hyvä keskusteluryhmä näistä, Kantovälineet ja kantoreput - kysy ja keskustele. Eri paikkakunnilla on opastajia, kantovälinetreffejä jne missä voi (vaikka raskaana jo) käydä tutustumassa.

Kuulostaa hyvältä tuo kassin sisältö. Olen miettinyt Tensin hankkimista kotiin ensi kerralla, viimeksi lähdin ilman mitään ja synnäriltä löytyi avuksi gua shaa -kampa. Kai useimmissa saleissa jumppapallo on? Se oli minulla kotona käytössä ja suihku myös (ja jumppapallo myös suihkussa mukana).

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

OK. Hei kiitos paljon vinkistä. :) Mä jo hiukan kyselinkin Instassa, ja tosi paljon tuli juuri Manducan ja Tulan suositteluja, mutta myös Ergobaby. Nämä kaikki taitaa olla ergonomisia. Kantoliinaa olen myös pohtinut, koska siinä saa vauvan lähemmäksi omaa kehoa. Molemmissa on varmasti hyvät ja huonot puolensa. :) 

Mä myös vielä arvon tuon TENS-laitteen vuokraamista kotiin. Meillä sellainen löytyy sairaalasta, joten siellä nyt ainakin viimeistään saan käyttöön. Ja ainakin tuolla TYKS:ssa on jumppapallo. Mulla on sellainen myös kotona, ja ajattelin myös kokeilla tuota suihkua, jos sellainen tilanne tulee. :)

Kiitos hirmusesti neuvoista!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
5/14 | 

Rintapumpun suosittelen ostamaan etukäteen. Mitä olen omassa ystäväpiirissäni ja omalla kohdallani todennut, että imetys ei monella käynnisty niin vaan. Olin itse saanut pumpun ystävältäni ja ajattelin, että käytän sitä sitten kun tarvitaan maitoja kotoa poistumisen ajaksi. Todellisuudessa pumppasin ensi päivistä alkaen todella paljon maidon nousemiseksi. Imetin ja pumppasin. Vauva sai sairaalassa ja kotona alkuun korviketta lisämaidoksi (mikä taas vähentää omaa tuotantoa kun homma perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin), joten pumppu surrasi. Kuitenkin kovalla työllä päästiin täysimetykseen. Ja sama tarina on ollut tuttu monella lähipiirissä. Imetys on synnytykaen lisäkai maailman luonnollisin asia, mutta näköjään ei helppo. Meidän ikäisistä monen äiti toteaa "maitoa ei vaan tullut" tai "maito loppui kun olit 3kk tai 6kk" kun aiheesta ei tiedetty tuolloin vielä kovinkaan paljon. Toki imetys ei kaikille ole tärkeää ja olin varma kuuluvani heihin. Ajattelin, jos ei imetys onnistu, niin annan korviketta pullosta. Mutta kun vauva syntyi, niin kelkka kääntyi ja olin valmis tekemään kaikkeni (itkin kun jouduin antamaan korviketta).

Tens ei auttanut minulla mitään. Eikä luonkonmukaiset kivunlievitysmenetelmät. Kaikki kipu tuntui yksinomaan kohdunsuulla, eikä siinä selän hierominen paljoa lohduttanut. Ei siis kannata liian tarkkaan laatia mitään listoja, ettei tule pettymyksiä. Kannattaa tutustua aiheeseen ja menetelmiin, mutta olla avoin ja katsoa, että mikä siinä hetkessä auttaa. Olin varma, että mieheni tuki on parasta kivunlievitystä minulle ja totuus oli, että kotona olin 10 tuntia vessassa ovi lukossa kipujen kanssa (en päästänyt miestäni edes vessaan). Jälkikäteen nauratti ajatus miehestä kököttämässä sohvalla pissahädässä kun vaimo synnyttää yksin vessassa. Myös sairaalassa karkasin usein yksin vessaan. Kätilöt sitten maanittelivat käyrille. Epiduraali ja ilokaasu auttoivat minulla, kaikki muu vaan tuntui inhottavalta. Unohdin siis täysin kaiken luonnonmukaisuuden.

Vauvalle kannattaa varata kaksi settiä kotiinlähtövaatteita. Ei ole yksi eikä kaksi vauvaa, jotka ovat juuri lähdön hetkellä tehneet niskakakat ja kaikki vaatteet menneet vaihtoon. Osa vauvoista tehtailee kiskakakkoja/pukluja työnään, joten vaatteita menee, osa taas tuntuu pärjäävän samalla setillä pari päivää. Mutta kun teidän tulokkaasta ei kukaan vielä tiedä. :)

Onnea! Itsellä tuhisee 7kk poika kainalossa ja uusi vauva haaveissa lähitulevaisuudessa. Eli ei ole mikään traumatisoinut. Ja ihan normaali (kai) olen, vaikka teksti ehkä tuntuu, jonkun sekopäisen naikkosen kirjoitukselta. Synnytys vaan saa aikaan kummallisia juttuja.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Rintapumpun sainkin juuri serkultani muutama päivä sitten lainaan. Katselen nyt ensiksi kuinka paljon sille tulee käyttöä, ja hankin sellaisen itselleni vasta sen jälkeen. Toki voi tuota lainapumppuakin käyttää niin kauan kuin vaan tarvitsen. 

Jees. Oon sun kaa samaa mieltä. Mun mielestä on hyvä olla tietoinen kaikista vaihtoehdoista, mutta tilanteen mukaan on mentävä. Koskaan ei voi tietää miten asiat lopulta etenee, eikä sitä pysty itse täysin hallitsemaankaan. Niillä mennään sitten, mitkä tuntuu missäkin kohtaa oikealta. Ja just noin. Ei voi yhtään myöskään tietää miten itse reagoi lopulta sitten, kun tilanne on käsillä. 

Hyvä huomio vauvan vaatteista. Mulla onkin laukussa muutama vaate siltä varalta ja muutenkin. 

Ja kiitos mielettömästi vinkeistä. Ihana kun jaksoit niitä kirjoitella. Ihanaa aikaa tuhisijan kanssa <3 Ja ihana kuulla, ettei ole mitään traumoja. Toivotaan, että täälläkin kaikki menee sen verta hyvin, että vielä toisen lapsen lopulta haluaisi synnyttää vielä joskus. :) 

Tsemppiä sinne arkeen ja ihanaa viikkoa! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019

Instagram