Kirjoitukset avainsanalla ravitsemus

Imetys on yksi puhutuimmista aiheista synnytyksen jälkeen. Kuka onnistuu imettämään? Entä jos en onnistukaan? Miksi en onnistu? Imetyksen onnistumiseen liittyy monia asioita, eikä se ole kovinkaan yksiselitteistä. Kaikkeen emme voi itse vaikuttaa. Sen vuoksi aihe on sinällään erittäin monisyinen ja haastava.

Meillä ainakin tämä ensimmäinen viikko on pyörinyt täysin imetyksen ympärillä. Olemme liiallisen vauvan painon laskun vuoksi vielä imetyksen lisäksi pumpanneet maitoa. Tätä lisämaitoa olemme sitten syöttäneet ruiskulla vauvalle imetyksen jälkeen. 

Ensimmäinen viikko vauvan kanssa on pyörinyt täysin imetyksen ympärillä!

Tässä kohtaa minua kiinnostaa erityisesti se, voisimmeko vaikuttaa imetyksen onnistumiseen ruokavalion avulla? Uskon vahvasti aina siihen, että omilla valinnoilla on merkitystä. Ja olen erittäin utelias selvittämään näitä asioita, jotta ainakin itse saisin apua omalla kohdallani. Ja toki mielelläni jaan näitä myös teille.

Äitiysasiantuntija Johanna Tossavainen on ollut super iso apu ja tuki minulle, kun olen pohtinut ravitsemuksen merkitystä imetykselle.
Äitiysasiantuntija Johanna Tossavainen on ollut super iso apu ja tuki minulle, kun olen pohtinut ravitsemuksen merkitystä imetykselle.

Tiedän, että moni teistä lukijoista kamppailee minun kanssani samojen kysymysten äärellä. Olen tehnyt paljon töitä ravitsemuksen parissa, mutta halusin vielä oman ammattitaitoni lisäksi kysyä apua näihin kysymyksiin myös Pelvic Fysion äitiysasiantuntijalta Johanna Tossavaiselta. Joten tähän aiheeseen olen saanut konsultointi apua häneltä.

Voisimmeko vaikuttaa imetykseen ruokavalion avulla?

Imetys antaa ja ottaa – kirjaimellisesti. Imetyksellä on myös rooli raskaudesta palautumisessa ja sen vuoksi se koetaan usein tärkeäksi. Imetys ei pelkästään vaikuta palautumiseen, vaan sillä on merkitystä myös äidin hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti kuin vauvan turvalliseen kasvuun. Tästä syystä on tärkeää pohtia ravitsemuksen osuutta imetyksessä.

Kumman valitsen. Hedelmät..
Kumman valitsen. Hedelmät..
.. vai muffinssin ja donitsin?!
.. vai muffinssin ja donitsin?!

Usein vauva-arki vie paljon voimia, ja äidin ravitsemus jää siinä kohtaa toissijaiseksi. Tutkimuksissa on havaittu, että äidin raskausajan ruokavalio on terveellisempi kuin imetyksen aikainen ruokavalio. Myös omasta kokemuksesta voin sanoa, että synnytyksen jälkeen oma ravitsemus helposti jää huomiotta. Ehkä me äidit emme tarpeeksi hyvin tiedä, että meidän omalla ravitsemuksella on merkitystä lapseen vielä synnytyksen jälkeenkin?

Synnytyksen jälkeen äidin oma ravitsemus jää helposti toissijaiseksi.

Imettävä äiti tarvitsee keskimäärin lisäenergiaa 400-600 kcal päivässä. Lisäenergian tarpeen täyttää esimerkiksi pari perunaa, 2-3 palaa kauraleipää vaikka avocadolla tai hummuksella sekä hedelmä. Nesteen tarve lisääntyy myös imetyksen ja hikoilun takia. Lisäksi ruoan laatu vaikuttaa rintamaidossa oleviin vitamiineihin ja rasvan laatuun. Erityisruokavaliota noudattavan äidin kannattaa vielä kysyä yksilöllistä ohjausta neuvolasta tai ravitsemusterapeutilta.

Muista juoda vettä!
Muista juoda vettä!

Seuraava lista toimii hyvänä ohjeena päivittäisessä ruokavaliossa huomioiden erityisesti pienokaisen imetyksen:

 • Juo runsaasti vettä. Voit maustaa vettä pilkkomalla sekaan hedelmiä tai yrttejä.
 • Syö riittävästi monipuolista ja ravitsevaa ruokaa.
 • Syö säännöllisesti ja monipuolisesti aina aamupala sekä kaksi lämmintä pääateriaa päivässä. Näiden lisäksi 1-2 välipalaa tarpeen mukaan.
 • Käytä päivittäin monipuolisesti hyvälaatuisia rasvanlähteitä, kuten pähkinöitä, siemeniä, öljyjä, avocadoa, oliivia ja kalaa jne.
 • Syö päivittäin hyviä hiilihydraatin lähteitä, kuten kauraa, marjoja, kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja riisiä.
 • Muista suosia monipuolisesti proteiinin lähteitä, kuten lihaa, kanaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja papuja jne.
 • Käytä D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
 • Juo kahvia kohtuullisesti.
 • Vältä eineksiä ja pikaruokaa.
 • Vältä sokeria.

Panosta ravitsemukseen myös synnytyksen jälkeen!
Panosta ravitsemukseen myös synnytyksen jälkeen!

Terveellinen ja monipuolinen ravitsemus on tärkeää myös synnytyksen jälkeen. Kokonaisuus on aina tärkeintä. 80/20 sääntö viikon ruokailuissa on mainio nyrkkisääntö noudatettavaksi. Hyvä ravinto auttaa jaksamaan paremmin arjessa ja se tukee myös hyvää unta.

Hyvinvointi on kokonaisuus, josta ei oikein koskaan voi jättää mitään osa-aluetta huomiotta. Hyvällä ravitsemuksella siis tuet omaa hyvinvointiasi monesta näkökulmasta. Muistathan siis pitää itsestäsi huolta! <3

by Susanna (Papu 1vko vanha)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Voivatko rintaimplantit olla esteenä imettämiselle? – asiantuntija vastaa

Millainen ruokavalio tukee synnytyksestä palautumista?

Synnytyksestä palautuminen – Mitä tulisi tehdä heti 24h synnytyksen jälkeen?

Tutkimus: vastasyntyneen imetys vähentää kätkytkuoleman riskiä puolella


 

Kommentit (7)

Anna-Maria K
1/7 | 

Toivottavasti ruokavalioni pysyisi jotakuinkin järkevänä ja syöminen säännöllisenä kun beibi pian syntyy... Onneksi mies jo ottikin asian puheeksi, joten toivon saavani tähän tukea häneltä <3

Tärkeistä asioista kirjoitat!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, oon samaa mieltä. Miehen rooli on tässä asiassa tosi tärkeä. On paljon hänen viitseliäisyydestä myös kiinni se, mitä ruokaa syödään. Näistä kannattaa kyllä jutella, sillä uskoisin, että miehillekin on tärkeää, että imetys onnistuu ja puoliso voi hyvin. :) <3

Tsemppiä sinne! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Laktivisti
2/7 | 

Muuten hyvät vinkit, mutta ikävä kyllä siemeniä ei suositella imetysaikana käytettäväksi. Tämä oli itsellekin uusi tieto ja vasta kolmannella imetyskerralla olen noudattanut, ennen chia-siemenet oli käytössä päivittäin ja tulevat taas käyttöön kun imetys loppuu.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

En olekaan kuullut tuosta. Täytyy selvitellä lisää. Kiitos, kun vinkkasit ja korjasit. Katsotaan, jos löytäisin siihen jotain materiaalia, että miksi ei. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vive
Liittynyt31.5.2019

THL on uusinut tänä vuonna Lapsiperheiden ruokasuositukset, joita mm. neuvoloissa käytetään. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137459/URN_ISBN_978-952-343...

Siellä on kylläkin todella hämäävästi kerrottu, että siemenet ja pähkinät ovat hyvä lisä imettävän äidin ruokavalioon. Kuitenkin lopussa liitteessä 1 kerrotaan voimassaolevat ohjeet eli öljykasvien siemeniä pitää välttää raskasmetallipitoisuuksien takia, mutta pienet määrät esim. leivissä on ok.

Sinänsä mielestäni on tärkeää, että imettäessä syö riittävästi, monipuolisesti ja terveellisesti, mutta en pelkäisi sokeriakaan kohtuullisessa määrin, koska riittävä hiilarimäärä auttaa maidon tuotannossa ja odotettavissa on vauvalta monta tiheän imun kautta, jotta maitoa muodostuisi tarpeeksi kasvavan vauvan tarpeisiin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos linkistä. :)

Täysin öljykasvien siemeniäkään ei onneksi tarvitse välttää. Ja samaa mieltä kanssasi, että monipuolisuus on tärkeintä. Mitään ei tarvitse täysin poistaa ruokavaliosta. Kohtuus kaikessa.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kysyin vielä Johanna Tossavaiselta asiaa, ja tällaisen vastauksen sain: "

Siemeniä (öljykasvien) saa siemenlajia vaihdellen syödä imettäessä niinkuin esimerkiksi kalaakin, mutta kuten kalassa myös on saantisuositus päivä/viikkokohtaisesti. Siemenien osalta suositus on yleisesti aikuiselle 2 rkl eli noin 15g/vrk:ssa. THL:n 2019 uusitun suosituksen mukaan imettäville ei suositella siemenien käyttöä sellaisenaan, rouheena eikä liotettuna esimerkiksi ummetuksen hoitoon, mutta esimerkiksi leivässä olevia siemeniä ole tarvetta välttää. On totta, että öljykasveilla on luontainen ominaisuus kerätä siemeniinsä maaperän raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia.

(vrt kalan ominaisuus kerätä raskasmetalleja vedestä ja tästä syystä kalaa suositellaan syötäväksi vain muutamana päivänä viikosta kalalajia vaihdellen). 

Suosituksena on, että nikkeliallergikkojen on syytä keskustella öljykasvien siementen käytöstä terveydenhuollon ammattilaisten, esimerkiksi hoitavan lääkärin kanssa. Ehdotonta ei-suositusta en ole itse missään äitiysFT-ravitsemusopeissa kohdannut, vaan kohtuus kaikessa/monipuolisuus on tässäkin kaiken A ja O."

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden aikainen ruokavalio-ohjeistus on meille kaikille oikein tuttu. Osa noudattaa sitä tarkasti, ja osa taas hyvin joustavasti. Mutta miten meidän kannattaisi syödä synnytyksen jälkeen, jotta palautuminen olisi mahdollisimman hyvää?

Olen jonkin verran ottanut selvää, millaisia ohjeistuksia synnytyksen jälkeen äideille annetaan. Ohjeistukset ovat kuitenkin mielestäni hieman puutteellisempia, eikä niissä puhuta äidin palautumisesta mitään. Tästä syystä päädyin ottamaan asiasta nyt hieman enemmän selvää.

Kaiken A ja O on monipuolisuus. Kuva: Johanna Tossavainen
Kaiken A ja O on monipuolisuus. Kuva: Johanna Tossavainen

Konsultoin jälleen Pelvic Fysion äitiysfysioterapiaan erikoistuvaa fysioterapeuttia Johanna Tossavaista, jolla on koulutusta ja tietotaitoa myös ravinnon vaikutuksesta synnytyksestä palautumiseen. Halusin tietoa nimenomaan siihen, mitkä ruoka-aineet ja vitamiinit auttavat kehoa palautumaan.

Rajoitusten sijaan ravitsemuksessa tulisi kiinnittää huomiota ravinnon laatuun.

Sekä raskaus- että imetysaikana ruokavalioiden kohdalla puhutaan paljon rajoituksista. Rajoitukset ovat valitettavasti vielä puhutumpi aihe kuin se, mikä olisi oikeasti hyvää ravintoa vatsassa kasvavalle sikiölle. Mielestäni rajoittamisen sijaan tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ravinnon laatuun. Esimerkiksi päivittäinen roska- tai pikaruokien syöminen ei ole hyväksi sikiölle tai vauvalle – vaikka näitä rajoituksia ei listassa yleensä olekaan.

Synnytyksen jälkeen helposti sortuu nopeisiin hiilihydraatteihin (kuten pullat, suklaa jne.). Teet itsellesi, vauvallesi ja kehollesi suuren palveluksen, jos valitset kuitenkin ravitsevia ravinteita. Kuvassa fysioterapeutti Johanna Tossavainen ja minä.
Synnytyksen jälkeen helposti sortuu nopeisiin hiilihydraatteihin (kuten pullat, suklaa jne.). Teet itsellesi, vauvallesi ja kehollesi suuren palveluksen, jos valitset kuitenkin ravitsevia ravinteita. Kuvassa fysioterapeutti Johanna Tossavainen ja minä.

Proteiini

Vaurioituneet kudokset esimerkiksi sektiosynnytyksen jälkeen tarvitsevat parantuakseen riittävästi energiaa ja proteiineja, ja vaikeat haavat voivat jopa tuplata elimistön proteiinin tarpeen. Haavan paranemista voidaan siis edistää riittävällä proteiinin saannilla monipuolisesta ruokavaliosta.

Proteiinia saat muun muassa kananmunista, juustoista, jogurtista, lihasta, mustapavuista, kikherneistä, härkäpavuista, parsakaalista, kvinoasta, chia-siemenistä ja muista siemenistä ja pähkinöistä.

Kollageeni

Linea alba eli jännesauma vatsassa muodostuu muun muassa kollageenista. Ravinnosta saadusta kollageenista keho rakentaa uusia sidekudoksia. On tärkeää huomata, että EU:n terveysväiterekisterissä ei ole hyväksyttyjä terveysväittämiä suun kautta otettavien kollageenia sisältävien lisäravinteiden vaikuttamisesta ihon hyvinvointiin. Kollageeni tulisi siis saada nimen omaan oikean ravinnon kautta – ei lisäravinteista nautittuina, joita netti ja putiikit ovat tällä hetkellä pullollaan.

Olennaista on siis vaikuttaa elimistön kollageenin määrään. Vaikutat siihen riittävällä ja monipuolisella C-vitamiinin saannilla (marjat, kasvikset, vihannekset ja hedelmät), tupakoinnin välttämisellä, auringon UV-säteilyltä suojautumisella sekä sokerin syönnin välttämisellä.

Ravitsemus on suuressa roolissa synnytyksestä palautumisessa!
Ravitsemus on suuressa roolissa synnytyksestä palautumisessa!

C-vitamiini

Kuten edellä mainitsin, C-vitamiini osallistuu ihon tukikudosten kollageenin valmistukseen. C-vitamiinia saat sitrushedelmistä, marjoista kuten ruusunmarja, tyrnimarja ja mustaherukka, sekä kasviksista ja yrteistä kuten paprika ja persilja.

Sinkki

Sinkki edesauttaa kudosten hyvinvointia ja näin sillä on myös suora yhteys raskaudesta ja synnytyksestä palautumiseen. Sinkkiä saadaan mm. sesamin- ja kurpitsansiemenistä, meren antimista, punaisesta lihasta ja erilaisista pähkinöistä.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina tukien samalla kudoksia palautumaan raskauden ja synnytyksen jälkeen. E-vitamiinin saantisuositus vuorokaudessa on raskaana olevilla 10mg ja imettävillä 11mg. E-vitamiinia saat muun muassa vehnänalkioöljystä, manteleista, auringonkukansiemenistä, avokadosta, äyriäisistä, parsasta, paprikasta, pinaatista ja lehtikaalista.

Nauti mahdollisimman värikästä ja tuoretta ruokaa.
Nauti mahdollisimman värikästä ja tuoretta ruokaa.
Koko kehosi kiittää sinua, kun ravitsemus on kunnossa! Kuva: Johanna Tossavainen
Koko kehosi kiittää sinua, kun ravitsemus on kunnossa! Kuva: Johanna Tossavainen

Kaiken A ja O on monipuolisuus ja oman kehon kuuntelu!

Olet mitä syöt – niin raskaana kuin synnytyksen jälkeen. Kaiken A ja O on monipuolisuus ja oman kehon kuuntelu. Synnytyksestä palautuminen on aina yksilöllistä, niin tylsälle kuin se kuulostaakin. Yllämainitut tekijät kannattaa ottaa huomioon jokapäiväisessä arjessa ajatellen niiden lisäävän hyvinvointia ja tukevan äidin hyvinvointia pidemmällä tähtäimellä.

Ylimääräistä stressiä kaiken uuden ja ihmeellisen lisäksi synnytyksestä palautumisesta ja siihen liittyvistä tekijöistä ei kannata kuitenkaan ottaa. Annetaan palautumiselle aikaa ja ollaan armollisia itsellemme!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Synnytyksestä palautuminen – mitä tulisi tehdä heti 24h synnytyksen jälkeen?

Raskaana voi syödä kahden edestä? Väärin! – Pikemminkin tuplasti terveellisemmin

Syömishäiriöstä kohtuulliseen syömiseen – 7 vinkkiä, joiden avulla se onnistui!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kohtuullinen syöminen on nyt jokaisen hyvinvoinnin ammattilaisen ohjenuora kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perustaksi. Mutta mitä se todellisuudessa tarkoittaa? Kerron oman tarinani kontrolloivasta syömisestä kohti kohtuullista syömistä. Mitkä vinkit auttoivat minua löytämään kohtuullisen ja terveellisen tavan syödä? 

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Määrite on melko epämääräinen, ja siihen on vaikea tarttua. Se ei oikein anna meille mitään selkeää ohjetta, jota olisi helppo noudattaa. Kohtuullisessa syömisessä parasta on kuitenkin se, että voit kohtuudella nautiskella periaatteessa kaikkea. Tarkoitus ei ole kontrolloida syömistä, vaan opettaa oma mieli haluamaan ravitsevaa ravintoa – kohtuudella.

Kohtuullinen syöminen – mitä se on? Kuva: Elisa Honkasalo
Kohtuullinen syöminen – mitä se on? Kuva: Elisa Honkasalo

Itseltään ei kannata kieltää jyrkästi mitään. Kieltämällä kehittää helposti itselleen epäterveen suhtautumisen ruokaan.

En näe kannattavana kieltää itseltään mitään jyrkästi. Kieltämällä voi kehittää helposti itselleen epäterveen suhtautumisen ruokaan. En suosittele syömisen liiallista kontrollointia kenellekään, sillä minulla on siitä henkilökohtaista kokemusta. Vuonna 2016 heräsin todellisuuteen, kun olin alkanut pohtia perheen perustamista ja fitness urheilusta tauolle jäämistä. Päätin syksyllä 2016 käydä vielä viimeiset kilpailut ja sen jälkeen jäädä lajissa sivuun. Kuvittelin aluksi, että se voisi tapahtua melko helpostikin –  erehdyin kuitenkin pahemman kerran. Olin viimeiset neljä vuotta punninnut jokaisen ateriani. Olin suorittajaluonteeni vuoksi nauttinut siitä, että syöminen on todellisessa kontrollissa. Söin 100%:sesti valmentajan antamien ohjeiden mukaisesti. En koskaan syönyt mitään mitä en olisi saanut. En aikaisemmin osannut nähdä, että syömisen kontrollointi oli mennyt yli. Se ei ollut enää tervettä. 

Syömisen kontrollointi oli mennyt yli. Se ei ollut enää tervettä.

En uskaltanut syödä enää mitään – en yhtäkään omenaa. Kuva: Elisa Honkasalo
En uskaltanut syödä enää mitään – en yhtäkään omenaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Kun tuli päivä, jolloin puntareista piti luopua, huomasin kuinka koukussa olenkaan syömisen kontrollointiin. En uskaltanut syödä enää mitään – en yhtäkään omenaa. Muistan itkeneeni mieheni kainalossa. Minua oikeasti pelotti syöminen. En voinut syödä kenenkään muun tekemää ruokaa. En voinut olla täysin varma, että siellä ei ole mitään sellaista mitä en halunnut syödä. Olin todella musertunut. Miten hyvinvointialan ammattilainen voi löytää itsensä tällaisesta pisteestä? 

En voinut ymmärtää miten hyvinvointivalmentaja voi löytää itsensä tällaisesta tilanteesta!

Tuosta tilanteesta lähdin kuitenkin jälleen rakentamaan omaa kohtuullista syömistäni. Helpointa olisi ollut jäädä vanhaan ja jatkaa syömisen kontrollointia, mutta halu tervehtyä oli niin suuri, että halusin päästä fitnessin tuomista toimintamalleista irti. Lähdin siis pienin askelin kohti terveellistä suhtautumista ruokaan. Aluksi suostuin syömään vain vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, kauraa, lihaa, kalaa ja kanaa. Pikku hiljaa lisäsin ruokavalioon enemmän rasvoja ja myös muita viljoja – välillä myös herkuttelua, mutta hyvin maltillisesti. Suurin pelkoni oli, että syöminen lähtisi lapasesta. Todellisuus oli kuitenkin se, että kontrolloin sitä jatkuvasti liikaa.  

Lähdin pienen askelin kohti terveellistä suhtautumista ruokaan. Kuva: Elisa Honkasalo
Lähdin pienen askelin kohti terveellistä suhtautumista ruokaan. Kuva: Elisa Honkasalo

Miten voisi oppia syömään kohtuudella? Tiedän, että se ei ole helppoa, sillä kohtuuden raja on hyvin häilyvä. Mistä tietää, milloin se menee yli? Keräsin tähän alle minua helpottaneet vinkit kohtuullisen syömisen löytämiseen. Näistä voisi olla hyötyä sinullekin.

 1. Älä kiellä tai pyri kurinalaisuuteen. Liiallinen kieltäminen ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä. Älä siis lähde dieetille tänä keväänä, vaan opettele löytämään kohtuus syömisessäsi!
 2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia ilman omantunnon tuskia. Liian suppea ruokavalio ei saisi olla. Monipuolisuus on kohtuullisuuden yksi tärkeimpiä pointteja. Erityisesti raskaana se on tärkeää, koska kasvatamme sisällämme uutta ihmistä, joka tarvitsee monipuolisesti kaikkia ravintoaineita, hivenaineita ja vitamiineja.
 3. Selvitä itsellesi, millainen suhde sinulla on ruokaan. Toisin sanoen, mitä ruoka sinulle merkitsee? Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä. Syötkö kenties omiin tunteisiin? Syötkö tylsyyteen? Onko syöminen sinun lohduttaja tai ilon aihe? Miksi syöt? Syöminen ei saisi olla ainoa nautinto elämässä. Kohtuullisuuteen kuuluu, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.
 4. Opi tunnistamaan milloin syöminen menee yli. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa. Tapahtuuko tämä yleensä iltaisin? Voisiko sitä jotenkin ehkäistä – kenties syömällä paremmin päivällä?
 5. Lopeta syöminen, kun olet täynnä. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Tärkeää olisi oppia, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus tai oikeasti tarvitsisi. Meille useimmille on opetettu lapsuudessa, että lautanen tulee syödä tyhjäksi. Tämä ei kuitenkaan ole aina kaikkein terveellisin tapa opettaa lapselle syömistä. Tärkeämpää olisi opettaa lasta kuuntelemaan omaa kehoa, jotta hän oppii lopettamaan syömisen siinä kohtaa kun on kylläinen. 
 6. Älä syyllistä itseäsi syömisestä. Syöminen ei saisi aiheuttaa syyllisyyttä tai pahaa mieltä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys. Sinun ei tarvitse soimata itseäsi, sillä tiedät pysyneesi kohtuudessa. 
 7. Opi olemaan armollinen, salliva ja joustava omassa syömisessä. Terveellisesti syöminen tulisi toteutua arjessa ilman liiallista huomiota. Elämä ei saisi pyöriä ruoan ympärillä!

Iloitaan ruoasta ja nautitaan elämästä! Kuva: Elisa Honkasalo
Iloitaan ruoasta ja nautitaan elämästä! Kuva: Elisa Honkasalo

Iloitaan ruoasta, mutta ei anneta sille liikaa painoarvoa.

Suositaan puhdasta ravintoa ja nautitaan elämästä!

by Susanna (rv 33)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Raskaana voi syödä kahden edestä? Väärin! – Pikemminkin tuplasti terveellisemmin

6 vinkkiä ajanhallintaan ja itsensä johtamiseen – Miten saan asioita tehdyksi väsyneenäkin?

Saamattomuus on kiroukseni – vauvahankinnat yhä tekemättä!

Instagramissa on menossa kevään HUIPPUARVONTA. Käy osallistuun ja voita trendikkäät aurinkolasit itsellesi!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💥Kevään HUIPPUARVONTA käynnistyy nyt!!💥 Yhteistyössä @woobsdesign kanssa arvon yhdet voittajan itse valitsemat aurinkolasit Woobs:n mallistosta (kuvan Savana aurinkolasien arvo 179€). 😘 Olisiko aika uudistaa silmiä suojaavat aurinkolasit kevään trendien mukaisiksi? ☀️💛 Woobs Designin valikoimista löytyy uniikit ja trendikkäät asusteet, kuten aurinkolasit, kellot ja rusetit. Päämateriaalina on puu, johon on yhdistetty muita luonnonmateriaaleja, kuten metallia ja nahkaa. Pelkistetty skandinaavinen design, ekologisuus ja rohkea materiaalien yhdistäminen luo perustan Woobsin ideologialle. 💛☀️ Tämä on loistava lahja ystävälle tai itselle. Parhaille vain parasta! 💯💕 Tsemppiä kaikille arvontaan! 💛 Alla ohjeet osallistumiseen: . . . 1. Seuraa @woobsdesign sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuvat tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! . . Arvonta päättyy perjantaina 3.5 klo 18. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. . . #arvonta #yhteistyössä #woobsdesign #summervibes #sunglasses #aurinkolasit #woobs #woobssome #puisetaurinkolasit #kesämuoti #kesä2019 #eyewear 📸: @elisaerikaaa 💕

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

Kommentit (2)

Syyskuinen kyydissä
1/2 | 

Moikka Susanna!

Muistan jättäneeni muutama vuosi sitten vanhaan blogiisi kommentin, jossa ehkä hieman kärkkäästikin kommentoin elämäntapaasi sekä suhtautumista "hyvinvointiin". Kyseenalaistin fitnesstouhun ja ajatuksesi siitä, että aiot jatkaa fitness-tyylisellä ruokavaliolla kisaamisen jälkeenkin. Taisinpa vielä sanoa, että suhtautumisesi syömiseen vaikutti syömishäiriötyyppiseltä - olinhan itsekin syömishäiriön rajamailla harhaillut nuorempana. Muistan vielä, että vastasit tuolloin kommenttiini, mutta sen kummempaa keskustelua meille ei syntynyt.

Täytyy sanoa, että tämä postaus lämmitti suuresti mieltäni! Ja samaan syssyyn pahoittelut kipakasta palautteestani; kipuilu syömisen kanssa on varmaasti tarpeeksi kurjaa ilman anonyymien kommentointiakin. Olen tosi onnellinen puolestasi! Ihanaa, että olet löytänyt terveen suhtautumisen ja hyvän balanssi ruokailuun.

Blogisi on tosi inspiroiva ja näin esikoista odottavana samaistun moniin juttuihin. Kaikkea hyvää sinulle ja pienelle, oikeastaan koko teidän perheelle!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Kiitos kun jätit kommenttia. Tämä oli kyllä erittäin tärkeää kuulla, ja hienoa, että olet yrittänyt avata minun silmiä. Kiitos. Aina on hyvä saada kritiikkiä ja uusia näkökulmia. Juuri näiden ansiosta olen lähtenyt kyseenalaistamaan omaa tapaa tehdä ja elää. Kiitos sinulle siis siitä. :)  

Pahoittelut on nyt otettu vastaan. On hienoa, että otit asian esille. Vaikutat rehdiltä ja hyvältä tyypiltä <3

Kiitos. Kiva kuulla, että blogini inspiroi. Se on kaikkein tärkeintä! Ja hei, ihanaa odotusaikaa sinne. <3 Toivottavasti siellä kaikki menee hyvin! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ajattelin kirjoittaa tämän postauksen täysin sydämestä, sillä minua ihmetyttää kysymys: "no kuinkas monta kiloa on tullut raskauden aikana?" Kysymyksestä mielestäni paistaa läpi ajatus siitä, että aivan kuin raskaus olisi automaattisesti ylimääräisten kilojen keräilyä. Alkuraskauden aikana painoni nousi neljä kiloa ensimmäisten kuukausien aikana. Silloin kroppaani tuli nestettä ja pahoinvoinnin takia olin myös koko ajan syömässä. Silloin toki painoa olisi voinut tulla paljon enemmänkin, jos olisin syönyt isoja annoksia sekä epäterveellistä ruokaa, enkä olisi liikkunut. En sanoisi, etteikö silloin juuri olisi tehnyt kovastikin mieli kaikkea suolaista ja rasvaista ruokaa. Terveellisesti syöminen ja liikkuminen ei siinä kohtaa ollut helppoa. En vain keksinyt yhtään hyvää syytä, miksi olisin halunnut syödä ruokaa, joka ei ravitse minua, eikä myöskään vatsassa kasvavaa sikiötä. Minulla on periaate: kun 80 prosenttia ruokavaliosta on terveellistä, voi silloin 20 prosenttia olla vähän sinne päin. Tätä ajatusta suosittelen kaikille! Lisää huomattavasti tyytyväisyyttä omaan elämään.

Terveelliseen ravitsemukseen ei ole oikotietä. Se on myös todellisuudessa aika yksinkertaista. 

Olen aina syönyt pääsääntöisesti melko terveellisesti, mutta silti se ei tule itsestään myöskään minulla. On täysin väärin ajatella, että joillekin se olisi helppoa. Ei se ole! Olen sitä mieltä, että kyllä jokainen joutuu tekemään valintoja ja päätymään terveellisempään vaihtoehtoon. Helpompaa olisi syödä rasvaisia, suolaisia ja sokeripitoisia ruokia, sillä niitä on vielä ainakin toistaiseksi enemmän saatavilla. Mutta onneksi siinä kohtaa, kun on syönyt pitkään terveellisesti, omat makutottumukset alkavat muokkautua. Jonkin ajan kuluttua alkaa yhä enemmän tekemään mieli jotain raikasta ja aitoja makuja.

Kuva: Eevi Teittinen
Kuva: Eevi Teittinen

Uskon kuitenkin, että ihan kaikki joutuvat jatkuvasti muistuttamaan itseään, miksi haluavat tehdä terveellisiä valintoja. Minulle terveelliset elämäntavat ovat arvoja, joista haluan pitää kiinni! En yleensä mene tai suosittele ketään menemään yksittäisten mielitekojen perässä. Tiedän useista kokemuksista, että hetkelliset mieliteot menevät myös ohi – ja tilalle tulee valitettavasti pian uusia. Jokaista mielitekoa ei kannata kuunnella. Oletko koskaan kokenut sitä, että tekee mieli jotain hyvää, syöt sen ja hetken päästä on paha olo? Jep, täällä kans on tuttua juttua. 

Yritän jatkuvasti muistuttaa itselleni kysymystä; miksi aiheuttaisin pahan olon itselleni pelkän hetkellisen mieliteon takia? 

Minun mielestä on myös väärin laittaa syyt täysin raskausajan mieliteoille. "On niin paha olo tai on niin kovat himot" ja sen vuoksi on pakko saada esimerkiksi suklaata. Ei, mun ei ole oikeasti pakko syödä suklaata. Nuo kaikki raskausajan himot kuuluvat raskauteen, mutta en siltikään halua uhriutua, vaan haluan ottaa täyden vastuun tekemistäni valinnoista – myös silloin kun valitsen syödä herkkuja!

Monet ajattelevat, että nyt kun olen raskaana voin syödä kahden edestä! VÄÄRIN. Meidän ei tarvitse syödä kahden edestä, vaan pikemminkin tuplasti terveellisemmin!

Lisäksi kuulen paljon puhuttavan raskausajan ravintosuosituksista, kun ei saisi syödä jotain mitä tekee mieli. Siellä ei kuitenkaan kielletä herkullisia vihanneksia ja ihanan raikkaita hedelmiä. Meidän keho ei tarvitse sulatejuustoja tai lakritsia ja salmiakkia. Miksi siis niitä pitäisi syödä raskaana? 

Kuva: Eevi Teittinen
Kuva: Eevi Teittinen

Raskauden aikana painon kuuluu nousta. Se on selvä! Painonnousua ei saa eikä kannata yrittää hidastaa. Se nousee sen minkä nousee! Keskimääräinen painonnousu neuvolan mukaan on koko raskauden aikana noin 12 kiloa. Itse kuitenkin ajattelen, että tekemällä hyviä ja terveellisiä valintoja minun ei tarvitse olla missään kohtaa huolissaan, vaikka paino nouseekin.

 • Liikun suositusten mukaisesti.
 • En syö lisättyä sokeria juuri ollenkaan.
 • Syön paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä muita kuitupitoisia ruokia.

Näiden valintojen kautta tiedän, että jokainen uusi kilo on täysin normaalia ja tervetullutta. Ne ovat merkki terveellisesti kasvavasta lapsesta vatsassani. Tietysti kiloja kertyy myös muuallekin kuin vain vatsaan. Muun muassa reidet ja rinnat keräävät nestettä sekä rasvaa. Olen kuullut, että keräämme kehoomme rasvavarastoja tulevaa imetystä varten. Siitä ei siis kannata olla huolissaan!

Mielestäni tuon keskustelun painonnoususta saisi lopettaa. Keskittyisimme sen sijaan enemmän siihen, mitä syömme ja miten liikumme. Ja sitä kautta siihen, miten voimme.

Näillä asioilla on huomattavasti enemmän merkitystä!

by Susanna (rv 23)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua!

Millainen on minun raskausajan treeniohjelma?

Vinkki: miten valmistautua tulevaan synnytykseen – bonuksena myös seksi alkaa tuntua paremmalta!

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Monille naisille paino on todella arka ja myös pakkomielteinen asia. Osa kontrolloi itseään täysin painon kautta. Se mitä puntari sinä aamuna näyttää, määrittelee sen, mitä sinä päivänä olet. Jos paino on 200g yli sen, mitä itsellesi sallit, voi olla, että perut sen päivän menot. Raskaana tämä kontrollointi korostuu. Osa käy puntarilla jatkuvasti. Toisten raskaana olevien painonnousua kysyttäessä halutaan ehkä taas kontrolloida itseä ja miettiä, olenko normaali. Verrataan sitä omaa painon nousemista ja se voi helpottaa oloa, jos toisella on tullut saman verran. Toki vertailu ei ole koskaan hyväksi.
Osalle herkuista kieltäytyminen on helpompaa. Mulle esim on ihan helppoa kieltäytyä herkuista, jos koen, ettei nyt tarvitse mätätä mitään ylimääräistä. Herkuttomuus on varmasti mulle helpompaa, kuin monelle muulle. Syön kyllä sokeriakin. Ennen oli täysi sokerinarkki ja sokerittomuus aiheutti ahdistusta, itkuisuutta ja kireyttä. Se olotila oli fyysisesti ja psyykkisesti kamala. Moni sanoo, ettei ole kokenut moista.
Kaikki varmasti myös tietävät oikein hyvin, mitä kannattaa syödä ja mitä ei. Olet oikeassa, että raskaana moni antaa itselleen luvan syödä miten vaan. Pakko myöntää, että itsekin tullut vähän höllättyä. Toki kaikilla ei paino niin nousekaan. Mulla on rv 28 ja kiloja tullut kaksi. Zemppiä sulle loppuraskauteen!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka ja kiitos kommentista! Oot täysin oikeassa. Vertaileminen toisiin on varmasti isoin syy miksi painosta puhutaan. Musta se on vain tosi kurjaa, koska turhaan varsinkaan raskaana me keskitytään siihen painoon. Vaikka söisi kuinka terveellisesti ja tekisi kaikki aivan kuin oppikirjoissa (jota en itse ainakaan ikinä pystyisi), niin silti paino voi nousta paljonkin. 

Olen aina ajatellut asiat niin, että keskityn mielummin niihin asioihin, joihin mulla on mahdollisuus vaikuttaa. Tämän vuoksi tämä aihe saakin veren kiehumaan! :) Painosta keskusteleminen tuntuu niin turhalta. Ennemmin pitäisi puhua just siitä, että miten me voisimme paremmin. :) <3 <3 Kiitos, ja samoin sinne; oikein paljon tsemppiä loppuraskauteen! -Susanna

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

SusannaT
Liittynyt14.2.2019
2/4 | 

Hei Susanna, oli kiva löytää uusi blogisi :) Paljon onnea odotukseen! Olin fitness-blogisi lukija aiemmin, ja viimeksi olen lukenut sitä pari vuotta sitten esikoiseni vauvavuoden aikana, kun aikaa oli enemmän. Töihinpaluu ja taaperon kanssa eläminen vei blogien seuraamisen minimiin, mutta nyt ehtii taas vähän paremmin. Olen raskausviikolla 24 ja kohta taas vauvavuosi edessä!

Kun liikkuu runsaasti, syömisen kanssa voi ottaa rennosti raskausaikanakin. Tuo 80/20 on hyvä sääntö, ja tulee varmasti riittävästi tärkeitä ravinteita sekä itselle että lapselle. Itse keräsin ensimmäisen raskauden aikana tasaisesti puoli kiloa viikossa 13.raskausviikolta alkaen eli yhteensä 14 kiloa, ja olo oli mitä mainioin. Lisäkiloista riitti puolen vuoden täysimetykseen, ja vauvavuoden päätteeksi olin samankokoinen kuin ennen raskautta, myös lihasmassaltani. Tämä toinen raskaus on sujunut samalla kaavalla tähän saakka. Tsemppaan aktiivisia kanssaodottajia syömään reiluja määriä, jotta paino nousee riittävästi ja jaksaa paitsi raskauden ajan, myös sen jälkeen!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka Susanna <3 :) 

Ompa kiva kuulla, että olet jälleen löytänyt mun juttujen pariin. Ja tällä kertaa ollaan samassa elämäntilanteessakin vielä. :) Tuo sun pointti on oikein hyvä. Mä kans kannatan sitä, että syö kunnolla (paljon vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja kuitupitoisia ruokia) eikä missään nimessä tuijota sitä vaakaa. :) <3 Tsemppiä paljon odotukseen! Mielelläni kuulen miten siellä raskaus etenee. <3

- Susanna

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019