Kirjoitukset avainsanalla raskausajan liikunta

Raskauspahoinvointia on hyvin erilaista. Myös pahoinvoinnin kesto on hyvin yksilöllistä. Osalla se loppuu ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Toisilla taas myöhemmin tai ei ollenkaan. Itselläni pahoinvointi on ollut lähinnä kuvotusta ja on kestänyt aina raskausviikolle 30 saakka. Kolmekymmentä viikkoa on pitkä aika. Millaisia keinoja minä keksin pahoinvointia helpottamaan? 

Osa oksentaa päivittäin ja monta kertaa. Toisilla pahoinvointi on lähinnä kuvotusta. Ja kolmansilla sitä ei juurikaan ole. Silloin kun pahoinvointi on lähinnä kuvotusta, ei se välttämättä ole yhtään sama asia, jos oksentaisi päivittäin. Tämän vuoksi omaa tilannetta ei voi koskaan verrata toiseen. Minulla pahoinvointi oli iltapainotteista ja todella kovaa kuvotusta, mutta en oksentanut. Tämän postauksen vinkit ovat siis toimineet minulla. Suosittelen kokeilemaan niitä, mutta älä lannistu, jos ne eivät toimi sinulla. Oman kehon kuuntelu on kaikkein tärkeintä! Ihanteellista olisi löytää juuri itselle sopivat keinot helpottaa omaa oloa. 

Olemme yksilöitä, joten meidän täytyisi oppia löytämään oman kehon hyvinvointia tukevat keinot!

Muista olla armollinen itsellesi. Kuva: Katri Haavisto Photography
Muista olla armollinen itsellesi. Kuva: Katri Haavisto Photography

Pahoinvointi raskausaikana ei ole koskaan helppoa. Se lamaannuttaa ihmisen helposti. Välillä toivoisi, että olisi olemassa yksi lääke, jolla pahoinvoinnin saisi hallintaan. Muistan ensimmäisten kovien kuvotusviikkojen jälkeen pohtineeni, että tätäkö todella halusin. Pahoinvointi oli niin inhottavaa, että se pakotti välillä pohtimaan, että olenko sittenkään valmis äidiksi. Olenko valmis kärsimään nämä kaikki olotilat, mitä raskaus tuo tullessaan? 

Olenko sittenkään valmis kärsimään nämä kaikki olotilat mitä raskaus tuo tullessaan?

Minulla on aina ollut suuri tarve saada hallita ja parantaa omaa oloa. Haluan nopeasti päästä inhottavista olotiloista eroon. Näin tapahtui myös pahoinvoinnin kohdalla. Ensimmäisten viikkojen aikana ymmärsin, että klo 20 jälkeen en pysty enää tekemään mitään, sillä pahoinvointi paheni minulla aina iltaa kohden. Päätin keksiä keinoja, joilla helpottaisin tuota iltaa. Pian huomasin, että päivän valinnoilla omalla kohdallani oli paljonkin merkitystä siihen, kuinka pahana pahoinvointi tuli illalla. 

Me kaikki olemme yksilöllisiä – myös raskausoireiden suhteen! Kuva: Katri Haavisto Photography
Me kaikki olemme yksilöllisiä – myös raskausoireiden suhteen! Kuva: Katri Haavisto Photography

Olen siis kerännyt nyt vinkkejä, jotka ovat toimineet minulla. Toivottavasti niistä jokin toimisi sinullakin!

 1.  Liikunta. Silloin kun pahoinvoinnit olivat voimakkaimmat, vaikuttivat ne automaattisesti niin, että jäin helpommin kotiin sohvalle. Huomasin kuitenkin nopeasti, että päivinä jolloin sain raahattua itseni liikkumaan, pahoinvointi ei tullutkaan yhtään niin voimakkaana. 
 2. Vältä sokeria. Minun kohdallani sokerin pois jättäminen auttoi pahoinvointiin. Tiedän myös monia, joita päinvastoin taas esimerkiksi mehujää on auttanut. Kannattaa kuitenkin kokeilla olisiko sokerin välttämisestä sinulle jotain hyötyä. 
 3. Vältä kahvia. Raskausaikana kahvin juontia suositellaan rajoittamaan yhteen kuppiin. Minä olen ollut kahvin suurkuluttaja pitkään. Olin tottunut juomaan päivässä ainakin kolme isoa mukia kahvia. Tuo yksi kuppi ei oikein tuntunut missään, vaan ennemminkin vain pahensi oloa. Lopulta päädyin jättämään kahvin kokonaan pois. 
 4. Makoile kyljellään. Kun makoilen sohvalla tai sängyssä, makaan kyljelläni. Selinmakuu aiheutti ainakin minulla kuvotusta. 
 5. Vähennä istumista. Pitkään paikallaan oleminen aiheutti minulle pahoinvointia. Mitä enemmän jaksoin olla liikkeessä, sitä paremmin voin. Liike tai ihan vain seisominen todella auttoi. 
 6. Vältä mausteisia ruokia. Hyvin tuliset ruoat aiheuttivat närästystä, joka osaltaan taas aiheutti myös kuvotusta. Nyt raskauden ajan olen siis välttänyt myös mausteisia ruokia.
 7. Nauti raikkaita hedelmiä, kasviksia ja juo vettä. Hedelmät ja kasvikset ovat auttaneet pahoinvointiin. Mieli ei ole edes tehnyt mitään kovin raskasta ja rasvaista. 
 8. Syö säännöllisesti ja pieniä annoksia. Tämä on vinkeistä ehkä toimivin. Pahoinvointi jo itsessään pakottaa syömään jatkuvasti, sillä kuvotus tulee heti, jos tulee vähänkin nälkä. Syömällä pieniä terveellisiä annoksia, sain pahoinvointia pidettyä hieman aisoissa. 

Muista kuunnella kehoasi! Kuva: Katri Haavisto Photography
Muista kuunnella kehoasi! Kuva: Katri Haavisto Photography

Pahoinvointi on erittäin inhottavaa, ja jokaisella meistä hyvin erilaista. Muista olla itsellesi armollinen. Aina ei vain pysty vaikuttamaan omaan oloonsa, ja se pitää hyväksyä. Minua auttoi ajatus, että onneksi tämä loppuu viimeistään synnytykseen. Eli kaikki on nyt vain väliaikaista. Ehkä se voi antaa pikkuruisen helpotuksen siihen hetkeen.

Olemme me naiset kyllä sellaisia sisupusseja, että voimme olla ylpeitä itsestämme. Raskaus ja äitiys ovat harvoin vain ruusuilla tanssimista. Lopputulos on kuitenkin varmasti kaiken tämän kärsimyksen ja vaivan arvoista!

by Susanna (rv 35)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Kateus ja katkeruus – Pystytkö sinä olemaan onnellinen muiden puolesta?

Syömishäiriöstä kohtuulliseen syömiseen – 7 vinkkiä, joiden avulla se onnistui!

6 vinkkiä ajanhallintaan ja itsensä johtamiseen – Miten saan asioita tehtyä väsyneenäkin?

Nyt arkea helpottamaan olisi Instagramissa menossa huikea ARVONTA, josta voit voittaa 4h siivouksen kotiisi!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💥ARVONTA!!💥Tänä vuonna kevätsiivouksen hoitavat ammattilaiset!💥Yhteistyössä @kotipuhtaaksi kanssa arvon yhden 4h siivouslahjakortin (arvo n. 198€) 😘 .. .. Yksi ajanhallinnan tärkeimpiä taitoja on delegoida arjen askareita. 💥🔥Tänä keväänä ikkunat meillä pesee ammattilaiset. Samalla itse saan aikaa pitää huolta itsestäni ja keskittyä pian koittavaan synnytykseen. 🔥💛 Kuka muu ottaisi mielellään Suomen parhaaksi työpaikaksi valitun siivousalan yrityksen ammattilaiset hoitamaan siivouksen puolestaan?☀️💛 Olisiko tämä apu, jota olet pitkään toivonut? 💛☀️ Lahjakortti tulee käyttää Koti Puhtaaksi Oy:n toimialueella: Pirkanmaa, Pääkaupunkiseutu ja Turku. Lahjakortti on loistava lahja ystävälle tai itselle. Parhaille vain parasta! 💯💕 Tsemppiä kaikille arvontaan! 💛 Alla ohjeet osallistumiseen: . . . 1. Seuraa @kotipuhtaaksi sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuvat tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! . . Arvonta päättyy keskiviikkona 22.5 klo 23. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. . . #arvonta #yhteistyössä #kotipuhtaaksi #vuodentyönantaja #suomenparastyöpaikka #pirkanmaa #pääkaupunkiseutu #turku #kevätsiivous #kesä2019 #putipuhtaaksi #kotisiivous #arjenhelpotus #ajanhallinta #hyvinvointi 📸: @elisaerikaaa 💕

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (10)

Marjut
2/10 | 

Itselläni on ollut jokaisesta neljästä raskaudesta todella kovaa pahoinvointia jolloin vesikään ei pysynyt sisällä. Pahimmillaan se vei tiputukseen. Lievään pahoinvointiin auttoi säännöllinen syöminen, vähän kerrallaan ja mieluiten jotakin viileää. <3

HG
3/10 | 

Harmi ettei nämä vinkit auta hyperemesikseen... paino ei ole vieläkään saavuttanut lähtöpainoa, eikä lämpimiä aterioita voi vielä viikolla 30 syödä ilman oksentamista :(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä viikolla minulla on ollut kunnia olla sekä Vauva -lehdessä että Helsingin Sanomissa netti- ja printtilehdessä kertomassa minun liikuntatottumuksista. Helsingin Sanomien jutussa käsiteltiin supersuorittamisen ja stressin vaikutuksista hormoonitoiminnalle. Ajattelin, että nyt olisi hyvä aika kertoa myös omin sanoin täällä blogissa hiukan laajemmin omaa treenitaustaani. Kerron myös miten liikkuminen on nyt raskausaikana muuttunut. Kirjoittelin aikaisemmin postauksen raskausajan treeniohjelmasta. Silloin olin raskausviikolla 20.

Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä
Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä

Olen aina kilpaurheillut. En siis muista aikaa, kun en olisi kilpaillut. Minulle liikkuminen on ollut aina osa elämää. En voisi kuvitella arkea, jossa en liikkuisi. Olen kuitenkin valmentanut paljon ihmisiä, joilla tilanne ei ole sama. Pystyn hyvin ymmärtämään kuinka ison työn monet joutuvat tekemään sen kanssa, että lähtevät liikkumaan. En sanoisi, että se on helppoa aina minullekaan, mutta ymmärrän hyvin, että meillä voi olla todella eri lähtökohdat.

Aikaisemmin en osannut kuunnella itseäni. Pakotin itseni aina liikkeelle – teki mieli tai ei!

Joskus on päiviä, etten millään jaksaisi lähteä liikkumaan, ja mielummin tekisi mieli lösähtää sohvalle. Aikaisemmin vain pakotin itseni liikkeelle, en osannut tai halunnut kuunnella itseäni. Ajattelin, että tämä oma fiilis olisi vain merkki laiskuudesta. Nykyään ymmärrän, että se ei ole merkki laiskuudesta vaan merkki siitä, että olisi aika hiljentää vauhtia. Tällä hetkellä minulle sopii parhaiten liikkuminen fiilispohjalta, ei niinkään tiukkojen tavoitteiden vuoksi. En ole enää kilpaurheilija, nyt voin ottaa hieman rennommin. Jos ei millään jaksaisi lähteä liikkumaan, yritän silloin miettiä mistä tämä voisi johtua. Olenko tehnyt fyysisesti tai henkisesti raskaan päivän? Tarvitsisinko treenin sijasta rentoutumista ja palautumista?

Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä
Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä

Olen koko elämäni kilpaurheillut. Olen treenannut hyvin tavoitteellisesti parhaimmillaan 12 kertaa viikossa. Treenit ovat olleet aina melko monipuolisia. Pidän siitä, että pystyn tekemään kehollani monipuolisesti erilaisia harjoituksia ja liikkeitä. Ei ole liikuntamuotoa, josta en pitäisi. Tässä suhteessa olen kaikkiruokainen, sillä olen aina rakastanut jopa myös koululiikuntaa. Olen ollut aina myös melko tarkka ruokavaliostani. Bikini fitness aikoina söin hyvin tarkasti ja punnitsin kaikki ruokani reilu kolmen vuoden ajan. Olen ollut perfektionisti näissä asioissa. Vihdoin olen kuitenkin oppinut hellittämään. 

Liikun edelleen lähes päivittäin. Liikkumistavat ja treenit ovat vain koko ajan muuttuneet kevyemmiksi. Kasvava vatsa pakottaa ottamaan kevyemmin. En nosta enää sykettä maksimiin, jota tein vielä edellisen liikuntapostaukseni aikoihin – raskausviikolla 20. Nyt pidän sykkeet melko maltillisina. Pidän viikoittain huolen siitä, että teen lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Teen sekä jalkoja että yläkroppaa kuormittavia treenejä. Haluan liikkua monipuolisesti, joten minulla on edelleen tuo aikaisemmin esittelemäni treeniohjelma käytössä.

Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä
Kuva: Helsingin Sanomat, Vesa-Matti Väärä

Lähes kaikkea liikuntaa pystyy muokkaamaan raskaana oleville sopivaksi.

Lähes kaikkea treeniä pystyy varioimaan raskaana olevalle sopivaksi. Tärkeintä on välttää sykkeiden nousua, vartalon kiertoja, hyppyjä ja vatsarutistuksia. Uskon kuitenkin hyvin vahvasti, että meidän oma keho myös kertoo mitä kannattaa tehä ja mitä ei. Tällä hetkellä lopetan liikkeiden tekemisen, jos ne tuntuvat vähänkään pahalta. Raskaana en pyri kehittämään itseäni, vaan pyrin pitämään itseni toimintakykyisenä. Silloin ei tarvitse tehdä hampaat irvessä. Välillä ei vain huvita, ja silloin saatan jättää treenin väliin tai lopettaa sen kesken. Tämä on täysin uutta puolta minusta – ja pidän siitä itsessäni!

Liikunta on minulle ennen kaikkea elämäntapa, mutta se pitää minut iloisempana ja onnellisempana. Tunnen olevani vahva niin fyysisesti kuin henkisestikin. Oma vartaloni ei ole este elämässä hienojen asioiden kokemiselle. Haluan elää terveellisen elämän, joten teen liikuntaa nykyään se silmällä pitäen. 

by Susanna (rv 27)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Kadunko vuosiani fitnessurheilussa? – Mikä lajissa koukuttaa?

Millainen on minun raskausajan treeniohjelma?

8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua?

 

Instagramissa ja täällä blogissa on menossa arvonta. Osallistu ja voita liput LAPSIMESSUILLE 12.-14.4.2019!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARVONTA yhteistyössä #lapsimessut2019 kanssa 💥💕 . . Kaipaisitko vähän inspistä tähän kevääseen? Kenties uusia ideoita arkeen ja kotiin? 🍀🌷Kevään inspiroivin tapahtuma Lapsimessut on kuukauden päästä 12.-14.4 Helsingin messukeskuksessa. Messuilla on hyvin monipuolista ohjelmaa myös meille raskaana oleville ja perhettä vasta perustaville! Myös mä olen mukana messuilla, joten kirjoitin blogiin parhaat tärpit tapahtumasta, käy kurkkaamassa profiilin linkistä! 🥰💕 . . Sinulla on nyt mahdollisuus voittaa lippu (1kpl) ihanille LAPSIMESSUILLE. Osallistut arvontaan, kun seuraat @susanna_mustajarvi ja tägäät tähän kuvaan kaverisi. Jokainen tägäys on yksi arpa 💕 Arvonta suoritetaan 19.3 klo 18. ONNEA ARVONTAAN! . . 💥 HOX HOX! 💥Myös blogissa on menossa oma arvonta, johon kannattaa käydä osallistumassa ja voit voittaa yhteensä KAKSI lippua messuille! 👉🏼 linkki profiilissa. 💥💯 . . Instagram ei hallitse tai sponsoroi kyseistä arvontaa. . #arvonta #lapsimessut #blogi #blogger #inspiration #voitaliput #vauvafiblogit @vauvalehti @meidanperhelehti

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Coronaria Naantalin Kuntokeskuksen kanssa.

Olen aina ajatellut, että urheilijoilla ei olisi ongelmia lantionpohjan lihaksien kanssa. Ja tämän vuoksi en ollut osannut ajatella koko asiaa ennen kuin tulin raskaaksi. Raskauden myötä aloin perehtymään hiukan enemmän näihin vartalomme perustana oleviin lihaksiin. Sattumalta myös ystäväni Katariina toimii lantionpohjaterapeuttina ja olenkin nyt saanut häneltä paljon hyödyllistä tietoa mihin minun tulisi kiinnittää tässä raskauden aikana huomiota.

Nyt haluan jakaa nämä tiedot myös teille, koska meidän kaikkien pitäisi saada tietää näistä ennen kuin synnyttää. Ja ei ole vielä myöhäistä perehtyä näihin asioihin, vaikka synnytyksestä olisikin jo kulunut jokunen tovi. 

Aluksi perehdyin asiaan kuuntelemalla Katariinan ammattitaitoista selitystä lantionpohjan lihaksista. Lantionpohja toimii kehomme kivijalkana sisäelimille samalla säädellen meidän jokaisen seksuaali- ja intiimitoimintoja. Monet luulevat, että omat lantionpohjan lihakset ovat hyvässä kunnossa, mutta usein kompensoimme niitä muilla lihaksilla, ja oikean aktivaation löytäminen saattaakin olla hankalaa. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää selvittää missä kunnossa sinun lantionpohjan lihakset todellisuudessa ovat. Näin vältät suuremmat ongelmat synnytyksen jälkeen.

Kuka meistä haluaisi virtsankarkailua ongelmakseen tai laskeuman joka vaikuttaa negatiivisesti yhdyntään? 

Minä ja lantionpohjaterapeutti Ruississa viime kesänä!
Minä ja lantionpohjaterapeutti Ruississa viime kesänä!

Miten selvitin omien lihaksieni kunnon?

Sain Katariinalta tietää, että on olemassa laitteita, joiden avulla saadaan selville, kuinka omat lihakset todellisuudessa toimivat. Coronaria Naantalin Kuntokeskus tekee tämänkaltaisia mittauksia, ja Katariina tulikin kotiini tekemään mittaukset minulle. Mittaus tehdään Biofeedback -laitteella, joka näyttää lihasten supistusvoiman sekä perusjännityksen. Emättimeen asetettava elektrodi näytti ajankohtaista dataa mitä lantionpohjassani tapahtuu.

Mitä tulisi tehdä?

Lantionpohjan lihaksia tulisi harjoittaa kuten muitakin lihaksia. Lantionpohjan lihakset toimivat siis kolmella eri voimantuotolla, jotka ovat kestävyysvoima, nopeusvoima ja maksivoima. Vain harjoitettava ominaisuus kehittyy. Eli jos teet harjoitteita esimerkiksi kestävyydelle, kestävyysvoima kehittyy. En ollut koskaan ajatellut asiaa näin ja tämä tieto herätti  mielenkiintoni lihasten treenaamiseen. 

Nyt tiedän, että näiden lihasten ansiosta muun muassa alavatsan pömppö, virtsankarkailu ja monet muut vaivat ovat hoidettavissa, joten miksi jättäisin treenamatta näitä lihaksia? 

Mielenkiintoista oli kuulla, että urheilijoilla ongelma harvoin on lihasten jännittämisessä vaan erityisesti rentoutuksessa. Olisi erittäin tärkeää oppia tunnistamaan lihakset, jotta ne osaisi myös rentouttaa oikein. Synnytyksessä esimerkiksi rentouttaminen on erittäin tärkeää ponnistusvaiheessa. Jos lihakset ovat valmiiksi ylijännittyneet, on repeämisriski suurempi kudosten periksiantamattomuuden vuoksi. Tästä syystä olenkin nyt harjoitellut erityisesti rentouttamista viimeiset kuukaudet. 

Kuvassa teen lantionpohjan lihasten supistuksia ja rentoutuksia. Näen laitteelta, miten ne toimivat.
Kuvassa teen lantionpohjan lihasten supistuksia ja rentoutuksia. Näen laitteelta, miten ne toimivat.

Minun kohdallani lihakset olivat hyvässä kunnossa. Kestävyys- ja maksimivoima olivat hyvällä mallilla. Vielä tulisi treenata lisää nopeusvoimaa, jota esimerkiksi tarvitaan virtsan pidätyksessä silloin kun aivastaa tai tekee jonkun äkkinäisen liikkeen, joka tuo painetta keskivartaloon. Maksimivoimaa tarvitaan esimerkiksi raskaiden tavaroiden nostamisessa ja kestävyyttä silloin kun tulisi pidätellä pissahätää kauemmin. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että minun kohdallani rentoutuminen onnistui hyvin, vaikka olisi voinut urheilutaustan – erityisesti voimistelun – vuoksi odottaa jotain muuta. 

  Biofeedback -laitteella voit myös pelata pelejä lantionpohjan lihaksia rentouttamalla..
  Biofeedback -laitteella voit myös pelata pelejä lantionpohjan lihaksia rentouttamalla..

  .. ja supistamalla!
  .. ja supistamalla!

  5 tärkeintä syytä, miksi sinun kannattaa selvittää omien lantionpohjan lihastesi kunto mahdollisimman pian ja alkaa treenaamaan niitä!

  1. Mahdollista itsellesi voimakkaammat orgasmit
  2. Ennaltaehkäise virtsankarkailu
  3. Auta kehoa palautumaan synnytyksestä paremmin
  4. Ennaltaehkäise synnytyksen jälkeen tulevat haitalliset laskeumat
  5. Edesauta vatsalihasten erkauman palautumista vahvoilla lantionpohjan lihaksilla

  Kaikki lähtee siitä, että tunnistat ensiksi lantionpohjan lihaksesi, selvität missä sinulla on kehitettävää ja sen jälkeen tiedät mitä sinun tulee harjoittaa. 

  by Susanna (rv 23)

  IG: @susanna_mustajarvi

  FB: @meidancombo

  Lue myös: 

  Millainen on raskausajan treeniohjelmani?

  Elänkö jokaisen päivän kanssasi niinkuin se olisi viimeinen?

  "Haluatko raskaaksi? Lopeta suorittaminen ja löydä tasapaino elämääsi!" – näin minulle kerrottiin

  Voivatko rintaimplantit olla esteenä imettämiselle? – asiantuntija vastaa


  Nyt blogini lukijana saat Biofeedback -lantionpohjan lihasten mittauksen hintaan 105€ (ovh. 126,50€). Tarjous voimassa 15.3 ennen tehtyihin varauksiin. Tee varaus täältä. Varauskoodi: SUSANNA  

  Kommentit (0)

  Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  Olen ollut aina hyvin aktiivinen ja kilpaurheillut koko ikäni. Tästä syystä olen saanut neuvolasta myös ohjeet, että voin huoletta liikkua oman vointini ja jaksamisen mukaan. Alkuraskaudessa – kun oli tosi koviakin pahoinvointeja – jouduin hiukan keventämään liikunnan tehoja kuunnellen omaa kehoa. Se teki hyvää, sillä nyt treeniohjelmani on muokkautunut vielä monipuolisemmaksi. Pahoinvoinnin helpottaessa olen pystynyt erityisesti aamuisin treenailemaan melko tehokkaasti.

  Rakastan sitä tunnetta, kun hiki virtaa ja hengästyttää. Sitä parempaa tunnetta ei ole. 

  Kuva: Tommi Mankki
  Kuva: Tommi Mankki

  Raskauden aikana minun treeniviikkooni on pääsääntöisesti kuulunut 5-6 treeniä. 

  1. Peruskuntotreeni. Teen kerran viikossa peruskuntotreenin. Teen treenin useimmiten kuntosalilla, ja käytän siihen neljää eri laitetta; soutu, assault bike, pyörä ja hiihtolaite. Jokaista laitetta teen minuutin verran ja syke pysyttelee peruskuntoalueella eli sykealue 60-75% maksimisykkeestä. Paras mittari treenille on tuo klassinen kriteeri: "pystyy puhumaan puuskuttamatta". Jokaisen minuutin aikana katson kulutukseksi 8kcal per laite ja vaihdan laitetta. Teen tätä treeniä yleensä yhteensä 40-60 minuuttia. 

  2. Uinti. Käyn uimassa kerran viikossa. Uin 50 metrin allasta päästä päähän 10 kertaa. Tämän lisäksi vesijuoksen saman altaan noin 5 kertaa päästä päähän. Tähän treeniin menee 60 minuuttia. 

  3. Lihaskuntotreenit. 

  Teen lihaskuntotreenit kaksi kertaa viikossa. Teen nämä treenit aina toiminnallisia harjoitteita käyttäen. Nostan sykettä ja teen treeneistä mahdollisimman monipuolisia ja toimintakykyä ylläpitäviä. Kestoltaan nämä treenit ovat 60 minuuttia. 

  4. Porras- tai intervallitreeni. 

  Treenaan portaat kerran viikossa. Rakastan porrastreenejä. Meillä on vielä aivan kotimme lähellä portaat, jonne on helppo mennä. Raskauden alussa juoksin portaita, mutta viikkojen edetessä siirryin tekemään treenejä kävellen. Treeni kestää yleensä noin 30 minuutia. Jos portaat jää tekemättä, korvaan tämän treenin välillä myös intervallitreenillä kuntopyörällä. 

  5. Kävelylenkki. Teen matalasykkeisen lenkin kerran viikossa. Tämä treeni on kestoltaan noin 60 minuutia. 

  6. Kehonhuolto. Huollan kehoa ja venyttelen viikoittain. Ennen raskautta kävin hotjoogassa, mutta raskauden edetessä se alkoi tuntumaan epämukavalta, joten se sai jäädä tauolle. Kehonhuoltoa en missään nimessä kuitenkaan halunnut jättää pois, vaan teen sitä vähintään muutaman kerran viikossa. Teen kehonhuoltoa samalla kun katselen telkkaria, tai treenien päätteeksi. 

  7. Lantiopohjan lihasten supistus ja rentoutus. Teen tästä ihan kokonaan oman postauksen, mutta kerron nyt tässä, että näiden lihasten treenaaminen ja erityisesti rentouttamisen harjoittelu on kuulunut osaksi aamurutiineja kolme kertaa viikossa. Tämä on noin 10 minuutin ”treeni”.

  Tykkään kokeilla aina myös jotain uutta! Kuva: Tommi Mankki
  Tykkään kokeilla aina myös jotain uutta! Kuva: Tommi Mankki

  Olen ihminen, joka motivoituu liikkumaan tehtyjen suunnitelmien mukaan. Sen vuoksi minulla toimii erittäin hyvin tällaisen viikkorungon noudattaminen. Jääkö sinulla helposti treenit tekemättä? Suosittelen, että suunnittelet treeniviikolle jonkinlaisen rungon, jota noudatat. Jos on etukäteen päättänyt, että omaan treeniviikkoon sisältyy tietyt treenit, tulee ne helpommin myös tehtyä. Haluan myös, että teen viikon aikana mahdollisimman monipuolisesti erilaisia harjoitteita. Suunniteltu treeniviikko auttaa myös tässä – tulee liikuttua monipuolisemmin. Pidän kuitenkin siitä, että voin oman fiiliksen mukaan tehdä muutoksia, eikä se todellakaan haittaa jos joku treeni jää tekemättä. En halua noudattaa mitään tiettyä saliohjelmaa, sillä minulle on tärkeää kuunnella omaa kroppaa, ja tarjota liikettä sinne paikkaan, joka eniten sitä kaipaa. 

  Kaikenlainen liikkuminen on erittäin suotavaa raskausaikana. Tsekkaa  8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua!  Tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa kehoaan, ja liikkua sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Vatsan kasvaessa on myös hyvä alkaa rajoittaa keskivartaloon kohdistuvaa painetta, kiertoja ja tärähdyksiä. Ja jos jokin treeni jää tekemättä, ei siitä kannata kokea huonoa omaatuntoa. 

  Nautitaan siis omasta kehosta ja liikunnan tuomasta hyvästä olosta! 

  by Susanna (rv 20)

   

  Pysyt parhaiten mukana seuraamalla: 

  IG: @susanna_mustajarvi

  FB: @meidancombo

  Lue myös:

  Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

  Elämäni tuskaisin vuosi - miksi en tullut raskaaksi?

  Matka entisestä fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

   

   

  Kommentit (0)

  Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  Seuraa 

  Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

  Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

  Instagram

  Facebook

  Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

  info@susannamustajarvi.com

   

  Blogiarkisto

  2019

  Instagram