Kirjoitukset avainsanalla hedelmällisyystestit

Olimme olleet ilman ehkäisyä hieman vajaa puolitoista vuotta, kunnes aloin pohtia mahdollisuuksia lapsettomuushoidoista. Olin hiukan venyttänyt asian esille ottamista, sillä minulle oli jostain syystä erittäin tärkeää tietää mieheni olevan täysin valmis siihen.

Halusin tämän lapsiasian olevan alusta loppuun täysin meidän yhteinen asia. Halusin perheen, en vain lasta, ja sen vuoksi mieheni rooli oli minulle tärkeä.

Tiesin, ettei tämä olisi mikään helpponakki purtavaksi. Eihän se varmasti kenellekään ole!

Hedelmällisyystesteihin voi hakeutua myös ilman miestä ja yksityisiin klinikoihin voi hakeutua jo ennen ehkäisyn pois jättämistä. Se on erittäin hyvä keino selvittää oma hedelmällisyystilanne, eikä vielä ole mitenkään sitova mihinkään jatkotoimenpiteisiin. Jos yhtään pelkäät lapsettomuutta ja olet asiaa pohtinut, kannattaa oman mielenrauhan kannalta selvitellä asioita jo etukäteen. Siinä ei häviä mitään.  

Omalla kohdallani tilanne oli kuitenkin venynyt jo sen verran, että halusin viedä asiaa julkisella puolella eteenpäin. Jos testeissä jotain löytyisi, olisi meillä jo suoraan hoitosuunnitelmat tehtynä. 

Lapsettomuushoidot apuna raskaaksi tulemisessa. Kuva: Eevi Teittinen
Lapsettomuushoidot apuna raskaaksi tulemisessa. Kuva: Eevi Teittinen

Kohti hoidon tarpeenselvitystä

Soitin elokuussa 2018 ensiksi Turun Yliopistollisen Keskussairaalan Naistentautien poliklinikalle, ja kerroin tilanteeni. Julkisella puolella tulee olla ollut ainakin vuoden ilman ehkäisyä, jotta pääsee testeihin ja sitä kautta hoitoihin. Saimme ajan kuukauden päähän omalle terveyskeskukselle. Terveyskeskuksessa meille tehtiin haastattelut, minulle tehtiin gynekologinen tutkimus ja lisäksi kävin myös verikokeissa. Haastattelu avasi paljon silmiäni. Siinä keskityttiin paljon elämäntapoihin, jotka meillä on aina ollut todella hyvällä mallilla. Mutta se mikä yllätti, painotti hoitaja erittäin paljon stressin vaikutusta ja sen pakollista laskemista.

Teimme suunnitelman, miten stressiä voisi laskea. Olin juuri jäänyt pois töistä, joka oli osoittautunut ihan liian stressaavaksi tähän minun elämäntilanteeseeni nähden. 

Tämän arviointikäynnin jälkeen saimme lähetteen TYKS:n Naistentautien poliklinikalle, jossa tehtiin lisää testejä. Muun muassa minulle tehtiin laajemmat verikokeet, virtsanäyte ja gynekologinen tutkimus sekä mieheni antoi spermanäytteen. Mistään ei löytynyt mitään, mikä olisi viitannut lapsettomuuden syyhyn. Tämän jälkeen minulle tehtiin vielä munatorvien aukiolotutkimus, josta ei myöskään ilmennyt mitään ongelmia. 

Mikä vaikutus stressillä on lapsettomuudessa? Kuva: Eevi Teittinen
Mikä vaikutus stressillä on lapsettomuudessa? Kuva: Eevi Teittinen

Ei mitään ongelmia, mitä siis seuraavaksi?

Munatorvien aukiolotutkimuksessa samalla saimme selville, että muutaman päivän sisällä minulla olisi tulossa ovulaatio. Silloin elimme lokakuun alkua vuonna 2018. Teimme lääkärin kanssa alustavan suunnitelman jatkosta, joka ei vielä sitonut jatkotoimenpiteisiin.

Jos tästä kierrosta en tulisi raskaaksi, suositteli lääkäri ensimmäisenä lapsettomuushoitona inseminaatiota, joka tarkoittaa siittiöiden istutusta kohtuonteloon. 

Jäimme siis odottamaan seuraavia kuukautisia. Koin tässä vaiheessa jo suurta onnistumista, sillä olin erittäin onnellinen pelkästään siitä, että tiesin kroppani toimivan ja ovulaation olevan tulollaan. Olin puolitoista vuotta odottanut hetkeä, jolloin saisin nähdä plussan ovulaatiotestissä. Nyt sain nähdä tämän ultraäänitutkimuksessa. Käytimme mieheni kanssa tuon tiedon hyödyksi. Olin vihdoin rento ja luottavainen. Tieto ovulaatiosta oli muuttanut minussa jotain. 

Lokakuun 12. päivänä se ihme tapahtui. Tein raskaustestin, ja se oli selkeä PLUSSA.

Olin hämilläni. Itkin onnesta. Vihdoin olimme onnistuneet. Puolentoista vuoden odotus oli vihdoin ohi. Jotain oli siis muuttunut! 

En voisi liikaa painottaa sitä, mikä merkitys meidän omalla mielellä, ajatuksilla ja stressitasoilla on. Niihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota, jos käyt minun kanssani samanlaisia asioita läpi. 

 

Ihanaa ja stressitöntä viikkoa kaikille! <3

by Susanna

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Vauvakuume – miten tuon tunteen voi sammuttaa?

Matka entisesti fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

Kommentit (15)

Tiia S.
1/15 | 

Paljon onnea raskauden johdosta 😍 ja (toivottavasti) ihanaa odotusaikaa!

Täällä sylissä tuhisee todella toivottu 4kk vauva. Parasta aikaa💕

Tinze
2/15 | 

Onnea raskauden johdosta! ☺️😍 Itselläni heinäkuun puolivälissä laskettu aika ja odottaa vain, että aika menisi nopeasti ja saisi pienen syliin ❤️ Ihanaa odotusaikaa❤️

Duiz89
3/15 | 

Moikka. Ihana kirjoitus. Meillä kävi sama. Hieman yli vuoden yrityksen jölkeen TAYSissa ensikäynnillä lapsettomuuspolilla näkivät ultrassa ovulaation. Plussasin 9.10.2018 :) onnellista odotusta Teille.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Kiitos <3

Ihanaa. <3 Onnittelut! Muistan, että lääkäri mainitsi siitä, että juuri tuossa kohtaa plussaaminen on tosi yleistä. Mistä lie johtuu, mutta itse uskon ainakin siihen, että siinä jotenkin rentoutuu ja onkin yhtäkkiä luottavainen, vaikka viimeisen vuoden aikana oli jo ehtinyt kyynistyä. Ja myös stressi kaikesta epäilystä katoaa, kun saa tiedon, että kaikki onkin kunnossa. <3 Onnellista odotusta myös sinne! <3 - Susanna

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Juupelis
4/15 | 

Hei,
Itse hedelmöityshoitoja saaneena äitinä on pakko kritisoida tekstisi harhaanjohtavuutta.
Otsikko antaa kuvan, että olet aloittanut itse hoidot eli hoitotoimenpiteet. Tekstistä sain kuitenkin kuvan, että kävit vain testeissä ja tutkimuksissa, jossa ilmeni ovulaation aika. Mahtavaa, että ajankohta oli mitä loistelian ja nakki napsahti heti, onnea tästä!
Silti et aloittanut hoitoja ja tulema on luonnollinen. Suosittelen tarkistamaan tulevaisuudessa sama tyylisten kirjoitusten oikean laidan jottei click baiteja näin arassa aiheessa tulisi.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka Juupelis! 

Ymmärrän hyvin pointtisi, mutta haluan kuitenkin korostaa, että tässä ei ole kyse siitä, että kuka on kärsinyt eniten, ja kuka vähiten. Jotkut alottavat hoidot jo puolen vuoden lapsettomuusjakson jälkeen. Meille lääkärikin sanoi, että tämä on hyvin yleistä, että hoitojen alussa juuri ennen ensimmäistä varsinaista hoitokertaa tuleekin raskaaksi. Jo pelkästään hoitokontaktiin pääseminen, testien tekeminen ovat hoidossa mukana olemista. Tämä on minun tarinani, ja se päättyi onnellisesti. Minulla on ympärillä ihmisiä, jotka ovat käyneet kaikki hoidot läpi, eivät ole tulleet raskaaksi, ja lopulta raskautuivat luonnollisesti. Tarinoita on tuhansia erilaisia, ja minusta tärkeintä on vain puhua niistä fiiliksistä, mitä ne herättävät. Kiitos kommentistasi, ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Surusydän
5/15 | 

Hienoa, että tulit raskaaksi. Onnea siitä. Itseäni pitkään lapsettomuudesta kärsineenä loukkaa aina vähän se, jos joku kehoittaa minua olemaan stressaamatta asiasta, "kyllä se sitten tulee kun lakkaatte yrittämästä/stressaamasta!". Ikään kuin syy lapsettomuuteen olisi minun oma syyni.

Syitä lapsettomuuteen on useita eikä todellakaan syynä ole aina stressi. Itse olen kokenut monia helpotuksen tunteita tutkimuksissa kun on todettu kaiken olevan hyvin ja näyttävän jopa täydelliseltä, mutta en silti ole tullut raskaaksi.

Että älkää kukaan ainakaan viljelkö tota stressistä luopumista lapsettomuusesta kärsivälle.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Kiitos kommentistasi. Harmi, että loukkaannut siitä. Sillä eihän kukaan sillä pahaa sinulle tarkoita. Itselläni tämä aihe otettiin heti esille ensimmäisellä käynnillä terveyskeskuksessa, ja siihen sanottiin, että hoitoja ei aloiteta, ellei stressiä pysty laskemaan. Omalla kohdallani tämä toimi. Heti kun uskalsin olla rennompi asian suhteen, enkä luonut itselleni liikaa paineita, alkoivat asiat onnistumaan. Toki se, että sanotaan vain että lakkaa stressaamasta, niin eihän se ole edes mahdollista. Pieni stressi on aina hyväksi, mutta pitkäkestoinen korkea stressi ei. Eikä tämä toki koske kaikkia. Minulla itsellä stressitasot olivat vain selkeästi hyvin korkealla. Ja silloin jos puhutaan stressin vähentämisestä, ei oikein riitä, että sitä vain kehoitetaan ja sitten väkisin yritetään mielessä olla stressaamatta. Se ei vain toimi niin. Yleensä siinä kohta alkaaa stressaamaan sitä, että stressaa. Eli tekemällä kartoituksen, että mitkä asiat elämässäni stressaavat eniten, ja mitä niille voisi tehdä, jotta saisi stressitasoja alas, ne vasta auttoivat minua. Itselläni esimerkiksi omien asenteiden muuttaminen yltiömäisestä kodin siisteydestä auttoi myös. 

En sano, että tämä olisi ratkaisu mihinkään. Mutta ylipäätänsä stressin alentaminen, läsnäolo ja rentoutuminen ovat hyödyllistä kaikille! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

anna_s
Liittynyt6.5.2019

Toi on niin totta! Stressillä ei todellakaan ole mitään tekemistä raskaaksi tulemisen kanssa. Musta tuntuu, että päässä napsahtaa aina, kun kuulen kommentit "lopettakaa stressaaminen, sitten tulet raskaaksi". Stressi ei tosiaan vaikuta hedelmällisyyteen millään tapaa, eikä "stressittömyys" ole mikään hoitojen edellytys. Totta kai, jos elää tosi hektistä elämää, ei nuku ja laiminlyö oman hyvinvoinnin, asia on eri ja elämän rauhoittamisesta on varmasti hyötyä hyvinvoinnin näkökulmasta - mutta tämäkään ei vaikuta mitenkään raskaaksi tulemiseen (ellei sitten kiireiltään ehdi edes hässimään).

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Näin on. Toisaalta stressin vähentäminen ei ole koskaan pahitteeksi, mutta sen syyksi ei voi laittaa lapsettomuutta. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
6/15 | 

Onnea raskauden johdosta! Toivottavasti kaikki menee hyvin :).

Minäkin olen sitä mieltä ettei lapsettomuudesta kärsivän kannattaisi liikaa syyttää etsiään tai etsiä syitä omasta käytöksestään. Olen itse tullut raskaaksi vahingossa vuosia sitten äärimmäisen stressaavassa elämäntilanteessa. Tuolloin tein abortin koska ei vaan ollut äitiyteen resursseja. Olen edelleen todellinen stressierkki, teen pitkiä työpäiviä ja otan kierroksia kaikesta turhasta. Nyt päälle kolmekymppisenä kun perheenlisäys on ajankohtaista tulin taas raskaaksi heti ensimmäisestä kierrosta ehkäisyn pois jättämisen jälkeen vaikka ei edes harrastettu seksiä ovulaation aikoihin. Tuo raskaus päättyi valitettavasti keskenmenoon. Otin keskenmenon todella raskaaksi ja olin henkisesti ja fyysisesti huonossa kunnossa. Kuitenkin tulin raskaaksi vahingossa jo ennen ensimmäisiä kuukautisia vaikka sitä yritettiin lääkärin suosituksesta välttää eikä siksi harrastettu seksiä ns. riskipäivinä. Onneksi kuitenkin kaikki näyttäisi menevän tällä kertaa hyvin :).

Ystäväpariskunta kärsii myös lapsettomuudesta ja on todella surullista kuunnella kun toiset etsii itsestään vikaa. On vaan sellaisia asioita joille ei ole nykytiedolla selitystä, jos on normaali terveellinen ruokavalio ja ei missään stressipsykoosissa niin ei todella kannata kuvitella että asian pystyy jotenkin korjaamaan sillä että yrittää enemmän.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos onnitteluista <3 ja kiva kun laitoit kommenttia. 

Tuo sun tarina on kyllä monivaiheinen ja varmasti herättänyt paljon erilaisia tunteita. Onneksi nyt kaikki kuitenkin lopulta hyvin, ja suuren suuret onnittelut tämän hetkisestä tilanteestasi. <3 Oikein paljon tsemppiä, että kaikki menisi loppuun asti hyvin! Se olisi oikein ihanaa <3

Olen kanssasi samaa mieltä, että liiallinen yrittäminen ja itsensä soimaaminen ei ole kannattavaa. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin siinä kohtaa, kun vauvakuume on suuri. Silloin voi hyvin koko elämän merkitys kadota, ja lapsettomuudesta tulee aivan kuin vankila. Kirjoittelinkin tästä aiheesta aikaisemmassa postauksessani. Silloin kun lapsen tekemisestä tulee pakkomielle, on siitä rentous kaukana. Ja omaa mieltä on erittäin vaikea huijata. Lopulta kaikesta tuosta voi tulla vain oravanpyörä, joka pitäisi saada katkaistua. Toivon todella, että myös teidän ystäväpariskunta saisi pian kokea sen onnen ja onnistumisen tunteen! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019