Etene sormiruokailussa vaiheittain kohti vaikeammin syötäviä ruokia.

Olen omiin kokemuksiinin nojaten rakentanut ohjeellisen "sormiruokailuohjeiston" eli viisivaiheisen mallin, jonka tavoitteena on helpottaa vanhempia sormiruokailun aloittamisessa. Tässä taulukossa on tarkoitus edetä vaiheittain vasemmalta oikealle: aloittele 6-7 kuukauden iässä ja kun vauva hanskaa ensimmäisen vaiheen, on aika siirtyä seuraavaan. Mitään varsinaista aikajanaa tässä ei ole, vaan jokainen voi edetä vaiheita oman vauvansa osaamistaidon mukaan.

Suositusikä sormiruokailun aloitukselle on siis 6 kuukautta, jolloin vauva pystyy turvallisesti opettelemaan rauhallisessa tahdissa itse syömistä. Olen kaikkien lasteni kanssa aloittanut sormiruokailun maissinaksuilla ja kypsennettyjen kasvisten "ruokatikku" -menetelmällä, jossa 5 cm ruokatikusta on puolet syötävää ja puolet kahvaa. Taitojen kehittyessä pystyimme siirtymään makuyhdistelmiin, yhä pienempiin paloihin ja haasteellisemmin tartuttaviin ruokiin. Kaksosilla häämöttää vielä tunnelin päässä dippaaminen, mutta siihen on vielä matkaa..

No mitä tarjolle? Perusperiaatteena suosittelen noudattamaan vinkkiä "mitä on omalla lautasellasi, tarjoa sitä myös vauvalle" eli valmista sormiruokaa vauvalle samalla kun teet ruokaa itsellesi. Se on helpoin ja kustannuksiltaankin huokein tapa. Ei hätää! Sormiruokareseptejä on kyllä tulossa kevään mittaan, joten ei ne tähän lopu.

Kommentoi alle vapaasti omia sormiruokailukokemuksiasi, vinkkejäsi tai meilaa minulle maxindeli(at)gmail.com mitä taulukkoon lisäisit. Kehitetään tätä taulukkoa yhdessä eteenpäin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (7)

1/7 | 

Huomauttaisin näin ammattilaisena, että pinaattia ei suositella alle vuoden vanhoille, nitraatin vuoksi. Yli vuoden vanhoillekaan alle kolmivuotioille saantia suositellaan rajoitettavan, joskaan yksittäisessä annoksessa pinaattilettuja se määrä ei huumaava ole. Muutoin on virkistävää nähdä vanhempien ajavan sormiruokailua eteenpäin :)

4/7 | 

Koen taulukon turhana koska sehän sormiruokailussa juuri on kivaa että voi antaa alusta asti melkein mitä tahansa. Se joko onnistuu menemään suuhun asti tai sitten ei - siinä ne taidot karttuu ja vanhemmat oppii arvioimaan missä muodossa ruokia kannattaa milloinkin tarjota.

Voihan tuo toki helpottaa hyvin epävarmojen vanhempien elämää, eikä tietenkään missään määrin ole haitallinen (paitsi jos joku saa sen kuvan että tuon mukaan PITÄÄ edetä). Eli jollain tavalla siinä pitäisi olla kissankokoisilla kirjaimilla että tämä on vain ehdotus ja noin periaatteessa kaikkea voi antaa heti puolivuotiaalle.

5/7 | 

Hei!

Itse laittaisin kurkkutikut tuohon ensimmäiseen sarakkeeseen. Meillä aloiteltiin kurkuilla ja perään parsakaalilla 6kk vauvan kanssa :) ja usein lukee kurkkutikkujen olevan hyvää aloitus ruokaa.

MaxinDeli
Liittynyt11.11.2011
6/7 | 

Kiitos kommenteistanne!

Toki kukin etenee omalla tavallaan, mutta meillä ei ainakaan olisi onnistunut sormiruokaileminen ilman näitä selkeitä vaiheita. Jos oiisin aloittanut myöhempien vaiheiden ruoilla, olisimme tuskin päässeet alkua pidemmälle. Mutta tapoja on niin monia! Kunnoitetaan toki kaikkien kokemuksia ja näkemyksiä sekä tunnustetaan, ettei ole yhtä mallia sormiruokailulle.

Meillä kurkuista menivät alkuun vain se pehmeä keskiosa, siksi ne ovat tuolla myöhempänä. Onko muillakin kurkut menneet ihan alkuun? Meillä sekä Max ja Mio ovat meinanneet niihin tukehtua, joten siksi suosiolla laitoin kurkunkin myöhempään vaiheeseen :)

/Heidi /Maxin Deli

7/7 | 

Hei kiitos tästä listasta! Meillä Neiti täyttää 6 kk:tta ensi viikolla ja jahka syöttötuolissa istuminen alkaa sujua, niin sormiruokailu otetaan ehdottomasti "ohjelmaan" mukaan. :) Tulee varmasti muikeita tilanteita isoveljen kanssa, kun istua tapittavat omissa tuoleissaan syömässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014