Lukijani ovat puhuneet - tässä parhaat vinkit siihen, miten vauvojen ja taaperoiden ruokasotkut saadaan ojennukseen.

Kuten teistä moni varmaan huomasikin, pyysin teiltä muutama viikko sitten vinkkejä ruokasotkun siivoukseen. Kiitoksia kaikille vinkkejä lähettäneille ja arvonnassa Method-tuotepaketit matkasivat Suville ja Hennalle! Olenkin nyt lukenut kaikki vinkit huolella ja koostanut niistä ajatukseni tätä blogipostausta varten. 

Kaikkein vahvimmin te äitikolleegat suosittitte "vie mennessäs, tuo tullessas" -periaatetta eli paikat kannattaa pitää puhtaana jokapäiväisellä siivouksella! Kun lika ei pääse pinttymään, ei synny tarvetta massiiviselle kuuraukselle. Lapsiperheen kiireiseen arkeen näyttäisi sopivan hyvin myös viikkokalenteri siivoukselle, jossa eri askareet ripotellaan eri viikonpäiville ja näin ei tarvitsisi ryhtyä valtavaan monen tunnin urakkaan. Taaperon voi hyvin ottaa mukaan siivoukseen ja antaa pieniä tehtäviä suoritettavaksi, mutta tämä on toki tehtävä leikin varjolla. Meillä Max on kova imuroimaan, milloin imuri on avaruusalus, milloin hämähäkkimiehen moottoripyörän osa.

Ruokasotkun ennaltaehkäisyyn varustaudutaan myös suojautumalla. Meillä käytössä on Stokken Table Top -ruokailualustat, jotka kiinnitetään imukupilla pöytään. Tässä tohinassa ei haittaa vaikka maitomuki kaatuisi, sillä ruokailualustan kaareva reuna ei päästä nestettä ylitseen. Imukupilla kiinnitettäviä lautaisia löytyy ainakin Tupperwarelta, mutta vielä en ole ainakaan itse sellaista lautasta löytänyt, jota ei meidän pojat olisi saaneet revittyä pöydästä irti. Vauva kannattanee suojata Ikean huokealla Kladd ruokailuessulla tai investoida Baby Björnin ruokailu- ja askaerteluessuun, jotka antavat kaulalappua paremman suojan vaatteille. Lattialle voi syöttötuolin alle levittää ruokailun ajaksi ison pyyhkeen, vanhan vahakankaan tai Ikean Kolon lattiasuojuksen, joka näyttää olevan monilla käytössä. Lattiasuojusta käytettäessä on vain varmistuttava siitä, ettei kosteaa pääse alustan alle, jolloin parketti- ja puulattia menee helposti pilalle.

Siivouskaappiin kannattaa varastoida ekologisia ja myrkyttömiä pesuaineita kuten ruokasoodaa tai esittelyssä olleita Methodin keittiösuihkeita. Pyyhkimiseen kannattaa perinteisen rätin sijaan napata Sinin mikrokuitu- tai Onnioon bambuliina, sillä nämä voi helposti pestä puhtaaksi pesukoneessa ja osan nakata jopa pesuun astianpesukoneeseen. Mikrokuitu- ja bambuliinat eivät myöskään jätä ikäviä raitoja, joten siivousjälki on priimaa. Monet teistä vannoivat myös "wetwipesien" eli vauvojen puhdistusliinojen nimeen. Olen ottanut ne mukaan kaksosten ruokailuhetkiin, sillä lika on helppo pyyhkäistä tällä kostealla kertakäyttöisellä pyyhkeellä niin vauvasta kuin pöydästä tai syöttötuolistakin. Olen huomannut käytännössä, että jos roiskasen lusikalla ison kasan sosetta lattialle, niin kiiruhdan heti perään wetwipesillä. Muuten tahra ehtii unohtua lattialle ja kuivahtaa.. Monet teistä kehuivat myös taikasientä - siitä minulla ei olekaan vielä kokemusta, mutta käsiini aion sellaisen jostain metsästää! Kiitos siis tästä vinkistä. 

Kaikkihan me tiedämme, että ruokatahrat tarraantuvat ikävästi kiinni vauvojen vaatteisiin. Tahranpoistoon teidän vahvin vinkkinne oli ehdottomasti sappisaippua, joka näyttäisi tehoavan vaatetahroihin paremmin kuin mikään kaupallisista niin sanotuista tahranpoistoaineista. Yhdynkin siis tähän Ylen artikkeliin, jossa sappisaippuaa tituleerataan "Lapsiperheen tehoihmeeksi".

Meillä keittiön ehdoton ykkosvaruste on myös tehokas rikkaimuri, joka on käyttövalmiina keittiön nurkassa. Upgreidasin omani hiljattain ehkäpä maailman tehokkaimpaan varrelliseen rikkaimuriin, kun otin käyttöön Dysonin DC62:n. Se on niin hyvä, että laite ansaitsee oman postauksen, joten tästä rikkaimurista on tulossa lisää käyttökokemuksia tällä viikolla.

Mutta kiitos kaikille näistä vinkeistä! Ja jos jotain tästä listasta vielä unohtui, niin kommentoi ihmeessä lisävinkkejä - kaikki apu on tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

1/1 | 

Taikasienen teho perustuu pinnan hiomiseen, joten se ei todellakaan ole se paras konsti! Vie maalatusta/lakatusta pinnasta kiillon pois ja lopputuloksena lika jämähtää entistä pahemmin kiinni. Itse tartun taikasieneen vasta siinä vaiheessa, kun vaihtoehtona on pinnan uudelleenpinnoitus tai huonekalun heittäminen pois - sillä todennäköisesti sen taikasienen käytön jälkeen pinta pitää kuitenkin maalata/lakata uudelleen hetken päästä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014