Kymmenen kuukauden kohdalla vauvan ruokavalioon voi halutessaan lisätä hapanmaitotuotteet.

Muistan elävästi hetken, jolloin poistuin Maxin kanssa neuvolasta. Neuvolantäti huikkasi ovelta, että "lapsihan on nyt kymmenkuukautinen, nyt niitä hapanmaitotuotteita sitten ruokavalioon". Taisin nyökätä ja matkasimme kotiin. Kotona muistin neuvolantädin kehoituksen, mutta itse asiassa en oikein tiennyt mitä kaikkia hapanmaitotuotteita onkaan olemassa ja missä järjestyksessä niitä kannattaisi antaa! Siitä alkoikin silloin aikanaan nelisen vuotta sitten hillitön googlailu ja asiaan perehtyminen. Tunsin itseni silloin aika hölmöksi ja uusavuttomaksi, kun en tietänyt tarkemmin hapanmaitotuotteista.. Mutta oppia ikä kaikki!

Tällä kertaa kysäisin vielä vinkkejä Valiolta, miksi maitokokeilut aloitetaan juuri hapanmaitotuotteilla. Näin minua ohjeisti ravitsemusasiantuntija Marjut Lamminaho:

Äidinmaito on parasta ravintoa imeväisikäisille ja äidinmaito toimii imeväisiässä pääasiallisena ravinnonlähteenä. Täysimetyksen päätyttyä osittaista imetystä suositellaan jatkamaan ainakin yhden vuoden ikään asti.

Kun lapsi alkaa tutustua maitotuotteisiin, neuvotaan niiden maistelu yleisesti aloittamaan hapanmaitovalmisteilla. Näin ohjeistetaan muun muassa Maito ja Terveys ry:n ”Lapsi ja Maito” -oppaassa, Hapatettaessa maidon proteiinit muuttavat hieman muotoaan.

Hapanmaitotuotteista lapsille maistuvat esimerkiksi sokeroimattomat piimät, jogurtit ja viilit. Yli 1-vuoden ikäisten lasten maitotuotteiden käyttöön ei liity enää iän mukaisia rajoituksia, mutta arkiruokailussa on hyvä suosia vähäsokerisia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Yksilöllistä ohjeistusta lapsen ruokavalion koostamiseen voi pyytää omasta neuvolasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

1/4 | 

Neuvolan ohjeistus rasvattomien maitotuotteiden käytästö on todella käsittämätön. Ensin rasvaista äidinmaitoa/korviketta ja sitten yksivuotiaana rasvtatonta maitoa, kun kulutus on suurimmillaan ja kasvu huimaa. Ei vaan voi käsittää, miksi niin ravintoköyhää rasvatonta maitoa suositellaan. Käsitelty rasvaton maito myös lisää yliherkkyyksiä, meillä valittiin rasvaa sisältävä luomumaito, vaikka neuvolassa kauhisteltiin. 

2/4 | 

Ajatuksena on, että vältetään kovia rasvoja. Rasvattoman maidon lisäksi pitäisi antaa sitten jotain kasviöljyä, jotta pehmeitä rasvoja + energiaa tulee riittävästi.

3/4 | 

Meilläkin siirryttiin aluksi punaiseen maitoon, siitä kevytmaitoon ja joskus kahden vuoden iän kieppeillä vasta rasvattomaan maitoon. Tuntuu tosiaan hassulta, että pitäisi heti siirtyä laihaan maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014