Valtakunnallisen luomuviikon kunniaksi haastattelin Luomuliiton Katariina Rehnströmiä - miksi lapsiperheiden kannattaa suosia luomua?

Olet kaupassa, vihanneshyllyllä. Pyörittelet kahta munakoisoa käsissäsi, toinen luomua ja toinen ei. Mietit miksi pitäisi ottaa se luomu ja maksaa siitä hieman enemmän. Kuulostaako tutulta? Tosin aina luomu ei ole edes tavallista juurikaan kalliimpaa.

Tällä viikolla juhlitaan valtakunnallista luomuviikkoa. Itse ostan luomua aina kun voin. Minulla syyt luomun ostoon ovat melko perinteiset – ei kasvinsuojelu tai torjunta-aineita, eläimillä paremmat oltavat ja tärkeimpänä maku. Esimerkiksi luomukasvikseen sitoutuu vähemmän vettä kuin tavallisin menetelmin tuotettuun, joten siksi sen maku on usein intensiivisempi. Parhaiten tämän huomaa maistelemalla luomupäärynää ja tavallista päärynää. Luomueläimen olot ovat stressittömämmät, mikä mielestäni maistuu ja tuntuu myös lihan rakenteessa sekä maussa. Parhaiten tämän huomaa luomukanasta.

Kysyin kuitenkin vielä luomuviikon kunniaksi kysymyksiini vastauksia asiantuntijoilta: Miksi meidän lapsiperheiden kannattaisi suosia luomutuotteita? Näin minulle vastasi Luomuliiton Katarina Rehnström

Miksi vauvansoseet kannattaa tehdä luomukasviksista?

Pienet ihmisen alut ovat erityisen herkkiä mahdollisille torjunta-ainejäämille. Luomukasvikset viljellään ilman keinolannoitteita ja torjunta-aineita. Kasvikset kasvatetaan lannoittamalla maata karjanlannan tai maahan ravinteita kerääviä kasveja hyväksi käyttäen. Valitsemalla luomukasvikset edistää samalla luonnon monimuotoisuutta ja jättää tuleville sukupolville hedelmällistä maata uusien kasvisten kasvattamiseen.

Miksi tarjoilla taaperolle luomumaitoa tavallisen maidon sijaan?

Luomumaito tulee lehmästä, joka syö vain luomurehua. Talvella sisällä navetassa ja kesällä ulkona laiduntaen. Lehmillä on enemmän tilaa liikkua ja osa pääsee ulkoilemaan myös talvella. Luomumaitoa käsitellään mahdollisimman vähän. Maitoa ei homogenoida, jolloin maidon rasva pysyy luonnollisessa muodossa. Eläimiä saa lääkitä vain rajoitetusti ja lääkkeille asetetut varoajat on luomutuotannossa kaksinkertaiset.

Miksi perheiden kannattaa suosia luomulihaa?

Lihaksi kasvatettavat luomueläimet syövät luomurehua, jonka kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita ja keinolannoitteita. Lisäksi geenimuunneltujen rehujen käyttö on kiellettyä. Eläinten jälkeläiset viettävät ensimmäisen kesän emojensa kanssa ulkona laiduntaen. Eläinten elämä on mahdollisimman lajin mukaista ja lisäksi luomuliha sisältää enemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja eläinten syödessä pääosin vain ruohoa. Valitsemalla luomulihan, edistää sekä omaa että eläinten hyvinvointia.

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogiarkisto

2015
2014