Mistään ei synny niin suuri sotku, kuin vauvojen tai lennokkasti syövien taaperoiden ruokailusta.

Leivänmuruja siellä, mustikkaa lapsen paidalla ja jauhelihakastike pitkin seinää. Puhumattakaan banaanista, joka on liisteröitynyt vauvan hiuksiin. Kuullostaako tutulta? Minusta tuntuu, että vaikka kuinka siivoaisin, niin ruokasotkua löytyy aina jostain. Yhden lapsen kanssa homma pysyi jotakuinkin kontrollissa, mutta nyt kolmen lapsen kanssa tilanne onkin jo hurjasti haastavampi. Sain viime keväänä mielestäni mainion idean ja pistin mieheni Matin vaihtamaan lattiaamme valkoisen laminaatin - onhan se tooooosi nätti, mutta lapsiperheen näkökulmasta epic fail. Tai koitan ajatella positiivisesti, että lika on helppo siivota kun se näkyy.

Olenkin päättänyt järjestää blogissani siivousviikon. Sitä varten haluaisin kuulla teiltä parhaat siivousniksinne - millä suojaatte lapsenne ruokailun ajan? millä sotku pysyy edes keskinkertaisesti kurissa? ja mitä niksejä tai luottopesuaineita käytätte ruokasotkun siivoukseen?

Seuraavaksi yksi omista nikseistäni. Olen sillä tavalla erikoinen siivousintoilija, että rakastan päivittäistä pikkusiivousta, mutta vihaan sitä isoa monen tunnin siivousurakkaa. Yksi päivittäinen oikotieni siivousonneen ovat kestävän kehityksen periaatteilla valmistetut Methodin siivoustuotteet, jotka aikoinaan löysin ystäväni suosituksesta nelisen vuotta sitten. Brändi on alun perin lähtöisin San Fransiscosta Yhdysvalloista, mutta Methodin tuotteita myydän ympäri maailmaa. Ensimmäisenä minuun niissä vetosi tietenkin muotoilu, sillä ne ovat minusta todella esteettisen näköisiä. Designin jälkeen minua tietysti miellyttää Methodin tuotteissa se, että ne valmistetaan ilman eläinkokeita sekä mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja hiilijalanjälkeä minimoiden: pullot valmistetaan kierrätysmateriaaleista ja myrkyttömät pesuaineet ovat myös biohajoavia. Esimerkiksi keittiösuihkeessa hyödynnetään Powergreen-teknologiaa, jossa maissista ja kookoksesta saadut ainesosat hajottavat likaa luonnollisesti. Ja kaiken kruunaavat ne upeat tuoksut! Omat suosikkituotteeni ovat klementtiinin tuoksuinen keittiösuihke, Sweet Water -käsisaippuavaahto ja kurkun tuoksuinen käsitiskiaine täyttöpusseineen. Tuossa käsitiskiaineessa on muuten maailman parhain pullon muotoilu ja tykkään kovasti sen pumppunokasta, josta on helppo annostella pesuainetta yhdellä kädellä! Varsinkin silloin, kun toisen käden käsipuolessa roikkuu elävä kymmenen kilon kahvakuula. Lisää Methodin filosofiasta voit lukea heidän verkkosivuiltaan.  

Osallistu Method-tuotepaketin arvontaan kommentoimalla tähän blogipostaukseen tai Maxin Delin Facebook-sivulle oma siivousniksisi. Kilpailuun osallistuvia siivousniksejä tullaan jakamaan kaikille lukijoille Maxin Delissä myöhemmin maaliskuun siivousviikolla. Jätä tunnistettava nimimerkki tai meiliosoitteesi ja muista käydä katsomassa oletko voittanut. Arvonta alkaa NYT ja päättyy keskiviikkona 11.3.2015 klo 23.59. Arvon yhteensä kaksi Method-tuotepakettia, jotka sisältävät kokoelman eri Method-tuotteita (arvo 33€). 

Yhteistyössä: Eettinen Luksus 

Kommentit (40)

Vierailija

Pöytä lähtee puhtaaksi parhaiten puhdistuspyyhkeillä, joita meillä käytetään nimenomaan syöttötuolin ja pöydän siivoukseen. Tarvittaessa suihkaus Methodin tai jonkun muun ekologisen puhdistussarjan monikäyttöistä puhdistusta. 

mimosamoola

 

Vierailija

Itse käytän suihkutettavaa, mietoa yleispuhdistusainetta taaperon sotkuihin ja talouspaperia tai kertakäyttöistä siivousliinaa jos on enemmän otettavaa.

Aikku10

Vierailija

Tuttua kauraa :) meillä parhaiten toimii vahakangaspöytäliina, syöttötuolin alla on Ikeasta ostettu läpinäkyvä muovinen työtuolissa alle tarkoitettu matto/levy, helppo puhdistaa ja lattia pysyy hyvänä. Baby Björnin askarteluessu on itse syömään opetteleville paras ruokalappu, siinä on hyvät hihat :) 

-marttta

Vierailija

Siivousniksini on siivota joka päivä vähäsen, jottei esim. astioita pääse kertymään paikoilleen. Vanha sanonta "Vie mennessäs, tuo tullessas" on mielestäni hyvä.

s.kansakoski(at)luukku.com

Vierailija

Minä en tiennytkään, että pieni lapsi voisi tukehtua banaanin palaan mutta niin se on. Kannttaa varoa banaania koska se luiskahtaa liian helposti pieneen kurkkuun ja itse annan vain soseena taaperolle. Onneksi tietämäni lapsi selvisi hengissä tapauksesta mutta äiti oli järkyttynyt.

Vierailija

Sen sijaan, että käyttäisi tiskipöydän pyyhkimiseen "wettexejä ja chifonettejä", kannattaa käyttää mikrokuitu- tai bambuliinaa. Ei jää rantuja ja lisäksi on hygienisempää, kun liinan voi muutaman käyttökerran jälkeen sujauttaa pesukoneeseen tai jopa astioiden kanssa astianpesukoneeseen! Mukana arvonnassa! :)

Irina

whiteandfresh@gmail.com

 

Vierailija

Tahrat yms. kannattaa putsata heti, lähtee helpommin. Tavarat laitetaan paikoilleen mahdollisimman pian, kun niitä ei enää tarvita. Näin ei tarvitse tehdä mitään "suursiivouksia" juuri koskaan.

-minttu47-

minttu47(at)gmail.com

Vierailija

Paras siivousvinkki on ehdottomasti se, että jos ei tule saatua aikaiseksi aloittaa siivousta, kannattaa kutsua parin kolmen tunnin varoitusajalla ystäviä kylään niin johan löytyy intoa alkaa siivoamaan! Toimii aina. ;)

sopeutuja(at)hotmail.com

Vierailija

Niin.. Jos olisi jotain oikeasti hyviä vinkkejä niin ei meillä varmaan koskaan olisi sotkuista.. Joka päivä yritän kuitenkin jotain tehdä, ja vinkkini onkin, että koita pitää tärkeimmät huoneet (eteinen, olohuone, keittiö ja wc) sellaisessa kunnossa, että ne saa tarvittaessa puolessa tunnissa siistiksi. Terkuin, hippohiiri ( @ ) gmail.com

Vierailija

Meillä lapset syövät Ikea-ruokailutakit päällä, jotta samoja vaatteita voisi käyttää kaksi päivää peräkkäin.

Ruoka- ja rasvatahrat poistan vaatteista nestemäisellä sappisaippualla. Jos en heti ehdi tahranpoistoa tehdä, niin laitan tahraiset vaatteet pyykkikoriin oikein päin ja "vain normaalisti" likaiset vaatteet laitan pyykkikoriin nurinpäin käännettynä. Näin minun ei pyykinpesuvaiheessa tarvitse enää arpoa, missä vaatteessa oli tahranpoistoa vaativa tahra ja missä ei.

Keittiön kaapista meillä löytyy suihkepullo, jossa on valmista laimennettua tiskiaineliuosta pieneen käsitiskiin ja keittiön tasojen pyyhkimiseen.

Vauvojen kosteuspyyhkeet ovat yllättävän hyviä esim. pöytään juuttuneen leivän/perunan irroittamisessa ja hätäapuna ruokatahrojen poistoon vaatteista.

t. Sininen

Vierailija

Ympäristöystävällisten siivousaineiden lisäksi yllättävän tehokkaita putsausaineita löytyy omasta ruokakaapista! Esimerkiksi viemärin tukkeumat lähteävät hellävaraisesti kaatamalla viemäriin ruokasoodaa ja kiehuvaa vettä päälle. Ruokasooda on muutenkin ihmeaine, esimerkiksi jääkaapissa pieni kippo sitä, eikä jääkaappiin tule ikäviä hajuja!

 

omenaliina@gmail.com

Vierailija

En tiedä onko kovin tehokasta jälkeä, mutta hauskaa ainakin: meillä taapero osallistuu mielellään ruokailun jälkeisten sotkujen siivoukseen. Yhdessä pyyhitään pöydät ja lattiat ja kerätään ruoantähteet roskikseen. Toinen on niin ylpeä saadessaan auttaa ja osallistua. Kun lapsikin pyyhkii lattioita yms, on vielä tärkeämpää että puhdistusaineet ovat myrkyttömiä. Vaikuttaa kivoilta tuotteilta, onkin ihan uusi tuttavuus.

Vierailija

Paras siivousniksi on se, että pyrkii siivoomaan niin pian kuin mahdollista aiheitunut sotku tai laittaa tavarat samaan paikkaan mistä otti kun ei tarvitse enää. Tehokkuus riippuu eniten itsestä ja jonkin verran tietenkin ympärillä olevista asioista ;) 
Omassa huushollissa huomaa liian usein kun on tuosta lipsunut niin onkin isompi urakka edessä :/

Koira on mukava ja nopea apuri siivouksessa kun pöydän alle tippuu ruokaa ;)

MARJO

Vierailija

Sotkua ei täysin voi mitenkään estää kun lapsista on kyse, keskityn siis siivouksen helpottamiseen :)

Olen poistanut kaikki matot ja muut ylimääräiset esineet lapsen ruokapaikan ympäriltä, näin siivottavana on (toivottavasti) vain lattia ja pöytä. Koitan myös mahdollisuuksien mukaan pyyhkiä ruoanjämät ja roiskeet heti pois, pääsee huomattavasti helpommalla. wafer@suomi24.fi

Vierailija

Meillä monta pientä lasta. Itselleni paras siivous"niksi" oli, että päätin ottaa yhden asian per päivä, enkä joka päivä yritä ehtiä kaikkea. Eli 2:na päivänä viikosta (ti ja la) imuroin ja moppaan sekä pesen vessan. Torstaina on pyykkipäivä, jolloin pesen suurimman osan viikon pyykeistä 11kg koneella. Muina päivinä ei sitten tarvitse kun siivoilla keittiötä ja kerätä illalla lelut paikoilleen. Pysyy koti siistinä! Ma, ke ja pe ehtii sitten tehdä jotain erikoisempaa lasten kanssa, kuten leipoa tai käydä kaupungilla.:)

-Elinah

Vierailija

Mun niksini on aika tylsä: siivoan jatkuvasti hieman jottei hirveää kaaosta pääse syntymään. Välillä se on vähän haastavaa, mutta rutiinien kanssa toimii. :)

anelma- ät hotmaill.com

Vierailija

Ihanat ihanat methodin tuotteet! Harrastan itse mahdollisimman epäorganisoitua kerran viikossa raivosiivoamista - voikohan tätä vinkiksi kutsua? ;) avokeittiön omistajana voin vinkata, että kun pitää edes keittiön putipuhtaana, tuntuu koko kämppä paljon siistimmältä, vaikka muuten saattaisikin satunnaisesti vallita iloinen sekasotku.

 

- AnniS

Vierailija

Itse siivoan todella usein keittiön ympäristöä, joka päivä koska pinttynyt lika on kamalaa liotella ja hangata, eli heti kuin sotkua tulee niin otan sen pois ja suhkutan yleispuhdistusainetta ja kuivaan liinalla.

HennaH26

Vierailija

Pyrin siivoamaan sotkut pois heti tuoreeltaan, ennenkuin jämähtävät pahemmin kiinni lattiaan, pöytään, seiniin, tuoleihin, milloin mihinkin... Nimim. M9

Vierailija

TrippTrapp-tuolista saa tiukasti kiinni tarranneet ruokajämät irti, kun kastelee froteisen käsipyyhkeen lämpimällä vedellä litimäräksi (ei kuitenkaan niin märäksi että valuttaisi vettä) ja laittaa pyyhkeet sekä istuinlevyn että jalkalevyn päälle noin viideksi minuutiksi vaikuttamaan. Tiukimmatkin jämät irtoavat hämmästyttävän hyvin, kun ovat pehmentyneet ja niitä pyyhkii karkealla froteella!

 

Terveisin Frotee-fani

Vierailija

Sotkua syntyy aina.Onneksi lika on se mitä vastaan taistella :) Uuni on meillä aina ihan kaamea..sinne olen käyttänyt Kiillon uuniputsaria ja tykkään! Pidän ihanista tuoksuista pesuaineissa..en pyykinpesussa..!!

Vierailija

Ihana palkinto! Meillä on taaperon syöttötuolin alla vanha kernipöytäliina, jonka päälle suurin osa sotkuista osuu.

-AADA-
aho_immonen(at)hotmail.com

Vierailija

Pidän taaperon ruokailuympäristön vapaana matoista ja pöytäliinoista, näin ei suurta vahinkoa tule mutta pyyhkäisen heti syntyneet sotkut, syöttötuoli on aikamoinen likapesä ja sen laitan likoamaan ja suihkutan suihkun alla aina silloin tällöin, Ikean valkoinen muovituoli.

peppinen

Vierailija

Paras neuvoni on se, että laita mies (ja mahdollisesti myös lapset, jos ovat sopivassa iässä) siivoamaan! :)

xeve(at)hotmail.fi

Vierailija

Yritän siivota päivittäin edes vähäsen, niin ei tule niin paljon siivottavaa /helpompi siivota viikkosiivouksessa. Taikasienen olen kokonut käteväksi. T.Maikki

Vierailija

Kiitos Method tuotteiden esittelystä. Siivouksen organisointi on minusta tärkeää. Ylä- ja alkerta siivotaan eri päivinä. Siivousvälineet kannattaa myös uusia aika ajoin, sillä jatkuvasti kehitellään parempia ja kätevämpiä harjoja ja moppeja. Minusta siivoamista on myös luopuminen turhasta tavarasta. Hankkiudu eroon myös käyttökelvottomista paistinpannuista ja muista tiensä päähän tulleista välineistä. Näin saat lisää tilaa kaappeihin. Terkuin: Beate  nina40fi@gmail.com

Vierailija

Viikko-ohjelma siivoukselle: joka päivä vähäsen :)

 

Henna73

unelmiaonnesta(at)gmail.com

Vierailija

Ehdottomasti mieluisin kaaoksen poistoniksini on se, että hautautuu peiton alle ja sulkee silmät - kaaos on poissa! Sitten kun kaaos ylittää tietyn pisteen, luotan kyllä taikasieneen. Aivan järkyttävän hyvä ja kätevä kaikkeen pinttyneeseen. -rajatapaus

Vierailija

Joka päivä edes pientä järjestyksenpitoa ja siivoilua.

Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

Vierailija

Minä inhoan siivoamista mutta suihkutettavalla pärjään aina pienten sotkujen kanssa, nyt on takana rankka kello 5.45-14.00 hoitojakso yksivuotiaan kanssa, olemme molemmat aamulla yhtä väsyneitä ja päivällä nauramme hermottomasti kaikelle pienille höpötyksille, rakasta pikkumiestä on ihanaa saada hoitaa ja huomenna torstaina aioin siivota imuroimalla ja moppaamalla lattiat, pölyjä pyyhin viikolla mieleni mukaan.

-airiina-

Vierailija

Pirkan keittiösuihke on tällä hetkellä käytetyin siivousaine perheessäämme: raikas, tehokas ja aina käden ulottuvilla :)

Ansa-Maria

ansamaria1(at)gmail.com

Vierailija

Moikka, laitoin sinulle s.postia nyt kun huomasin voittaneeni, toivottavasti saat sen.. HennaH26

Seuraa 

Blogiarkisto

2015
2014