Kun sörsselisirkukseen ryhtyy, kannattaa tehdä isompi satsi kerrallaan.

"Joko sulla on soseet jääpalamuoteissa?", kysyi ystäväni taannoin hymyillen. Itse asiassa en ole koskaan pakastanut soseita silikonisiin jääpalamuotteihin. Olen kokenut perin hankalaksi sen, että napsauttelen palan sieltä ja palan täältä, sillä meidän vauvat ovat kaikki maistelleet soseita suurella ruokahalulla alusta alkaen. Siinä jääpalakuution verran porkkanaa kupin pohjalla ei olisi riittänyt mihinkään!

Sen sijaan olen pakastanut KASVISSOSEET pieniin uudelleensuljettaviin 2 desilitran muovipusseihin. Ensialkuun täytin ne puolilleen, joista riitti sosetta kahteen maistelukertaan. Noin kuukauden maisteltuamme laitoin pussit täyteen sosetta, jolloin niistä riittää sosetta kahteen syöntikertaan. Maxille otin aina yhden pussin jääkaappiin sulamaan iltasella ja seuraavana päivänä söimme siitä puolet sekä sitäseuraavana loput. Nyt kaksosille yksi pussi riittää kummalekin jaettavaksi, kätevää!

On hyvä muistaa se, että 1 desilitra täyttä kasvissosetta riittää hyvin vauvalle, sillä se on 100% täyttä tavaraa - useinhan kaupan soseissa on täyteaineena vettä ja muita nesteitä. Muista kuitenkin hygieniasyistä sulattaa ja säilyttää sulatetut pussit aina jääkaapissa, ei huoneenlämmössä, jotta sose ei pilaannu. Älä myöskään koskaan notkista pakastettavia soseita äidinmaidolla tai korvikkeella, sillä siinä piilee jälleen pilaantumisen vaara uudelleenkuumennuksen yhteydessä.

Entäs sitten ne PROTEIINIT? Maxin aikana proteiinit otettiin mukaan ruokavalioon 5 kuukauden hujakoilla, nyt uusien suositusten mukaan 6 kuukauden ikäisenä. Aloittelevalle vauvalle riittää 1 teelusikallinen per annos kalaa, kanaa tai lihaa ja kokeneemmalle vauvalle 1,5 ruokalusikallista per annos. 

Proteiinit sensijaan olen aina pakastanut silikonisiin jääpalamuotteihin, josta napsautan aina yhden kuution kerrallaan. Miksi en sekoita niitä suoraan soseisiin? Jos teen suuremman kasvissose-erän ja lataan siihen proteiinit joukkoon, en voi koskaan olla varma kuinka paljon proteiinia vauva saa per annos. Johonkin satsiin voi tulla teelusikallinen, toiseen taas 3 ruokalusikallista. Siksi pakastaessa olen kokenut turvallisemmaksi lisätä proteiinit mukaan vasta tarjoilun yhteydessä - sulatan kasvissosepussin, napsautan mukaan proteiinikuution ja lämmitän soseen syöntivalmiiksi. 

Proteiinit jauhan yleiskoneessa kypsennyksen jälkeen, täytän proteiinilla jääpalamuotit ja sujautan muotin isoon uudelleensuljettavaan muovipussiin. Yhdessä on kanaa, toisessa nautaa ja kolmannessa kalaa. 

Proteiinien valmistamiseen tulen pureutumaan raaka-aine kerrallaan tulevien viikkojen aikana: Miten kanasta saa mehevää? Miten jauheliha ei mene koppuraksi? Ja miten kala kannattaa valmistaa? Olehan siis kuulolla!

Kommentit (5)

Vierailija

Minä pakastan kasvissoseet pieniin 1-1,2dl:n pakasterasioihin, joita pitkän etsimisen jälkeen löysin Prismasta, Hong Kongista ja Tupperwarelta. Maiteluvaiheessa kyllä käytin jääpalamuotteja, sillä maisteluannokset pysyi pitkään meillä pieninä. Liha/kala-annokset olen pakastanut muovikelmu-nyttösiin, siis leikannut muovikelmusta n. 10x10cm paloja, laittanut lusikallisen lihaa/kalaa keskelle ja rullannut ne kiinni - tämä oli kätevä vinkki meidän äidiltä. Ne on olleet tosi käteviä, vaikka tuottavatkin jätettä. 

Vierailija

Miksi et tyhjennä "lihajääkuutioita" suoraan pusseihin? Jos kuutiot pysyy ehjinä ilman muottia, niitä voi poimia pussista sellaisenaan. Tarvittaessa sitä muodossa pysymistä voi auttaa laittamalla hieman jotain nestemäistä kasvissosetta tai vaikka ihan vettä valmiiksi muottiin mitatun lihasoseen päälle, se pitää jäätyessään lihan kuutiona. Toisaalta jos liha murenee pussiin kipatessa, niin sitten vain ottaa lusikalla taikka silmämääräisesti sopivan määrän jäistä lihamurua suoraan pakastepussista.

Vierailija

Suosittelen kokeilemaan naudan ja porsaan kieltä keitettynä lastenruokiin (herkkua toki myös aikuisille). Kypsäksi keitettynä pienisyinen liha soseutuu kuin itsestään! 

Vierailija

Ei ole kyllä varmaan tarkoitus, että soseita säilytetään jääpalamuoteissa, vaan itse olen ainakin poksautellut sosekuutiot jäätymisen jälkeen pakastusrasioihin, joista on helppo ottaa tarvittava määrä kuutioita ja eri makuja lautaselle. Ei tarvi ostaa niin montaa muottiakaan, kun ei niitä säilytetä pakastimessa.

Seuraa 

Blogiarkisto

2015
2014