Allergiat on syytä huomioida etukäteen, kun kokkaa isommalle joukolle tai lastenjuhliin.

Olin muutama viikko sitten kokkaamassa isommalle joukolle ja sain haasteekseni valmistaa smoothie-tyyppistä juomaa 100 hengelle! Se vasta haaste olikin, kun piti huomioida kaikkien osallistujien allergiat. Pyörittelin aikanani erilaisia reseptejä keittiössäni ja maistatin niitä perheelläni. Nykyään myös lastenjuhlia suunnitellessa on hyvä pidättäytyä ei-allergisoivissa raaka-aineissa, sillä yksi kaveri voi olla allerginen maidolle, toinen mansikalle, kolmas taas viljoille... Joskus pienten lasten syntymäpäivillä syöjät eivät edes itse tiedä mitä kaikkea saavat suuhunsa laittaa - niinpä kannustankin kaikkia isolle joukolle kokkaajia varautumaan allergioihin jo tarjoiluja suunnitellessa.

Maidoton pirtelö kuullostaa haasteelliselta, mutta on itse asiassa ihan iisibiisi. Valitsin mukaan ei-allergisoivia hedelmiä, kuten banaania ja avocadoa sekä turvallista mustikkaa. Maidon korvasin luomuisella kauramaidolla sekä maustoin hieman hunajalla sekä tuoreella mintulla. Jotta maidottomaan pirtelöön saa jäätelömäisen rakenteen, kannattaa banaanit jäädyttää pakkasessa ennen pirtelön pyöräyttämistä!

Paras lopputulema pirtelöön saadaan tehokkaalla tehosekoittimella ja niinpä olenkin tehnyt omani koti- ja ammattilaiskäyttöön suunnitellulla Rawmixin-blenderillä. Kolmen hevosvoiman voimalla huristava moottori pyörii jopa huikeat 36000 kierrosta minuutissa. Rawmixin avulla valmistuu smoothiet, mehut, keitot ja kastikkeet. Tavalliseen kotiblenderiin verrattuna teet sillä myös jäätelöt, taikinat, jäämurskat ja pähkinä- sekä siementahnat. Suositakin päivittämään tehosekoittimen jossain vaiheessa hieman järeämpään versioon, sillä se on todella tarpeellinen kapistus ainakin oman perheeni keittiössä!  

Maidoton mustikkasuun "pirtelö"

4 kpl 2 dl annosta

3 jäädytettyä banaania paloina, mieluiten ylikypsiä banaaneja

2 dl jäisiä mustikoita

2 avocadoa

10 mintun lehteä

2 rkl hunajaa

0,4-0,5l Oatly kauramaitoa

Pakasta banaanit paloina edellisenä iltana. Nakkaa kaikki ainekset tehokkaaseen blenderiin ja jauha hienoksi - tarjoile heti! Mikäli kotonasi on blenderi, joka ei jauha jäämurskaa - laita silloin banaanit mukaan jääkaappikylminä.

Yhteistyössä: Rawmix

Kommentit (1)

Vierailija

"Ei-allergisoivia hedelmiä"?

Avokado on yksi allergisoivimmista hedelmistä. Tyypillisimmillään avokadoallergia kehittyy yllättäen aikuisena, vaikka aiemmin on sietänyt avokadoja. Oireena yeensä viiltävä vatsakipu, oksentelu, jopa anafylaktinen shokki. Allergia pahenee jokaisella avokadolle altistumisen kerralla ja avokadoallergia kehittyy yleensä aikaa myöten hengenvaaralliseksi.

Seuraa 

Blogiarkisto

2015
2014