KirjaJättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi

Teksti ja kuvitus: Jakob Martin Strid

Suomennos: Päivi Kivelä

Kustantaja: Otava 2012

Jännitys: 4/5 "Ja kaikki mitä merirosvot olivat kertoneet Yönmustan meren aaveista ja kummituksista oli totta: hukkuneiden merimiesten sielut leijuivat mustan veden yllä."

Kikatus: 2/5 "No voi raastetut raparperit! [Oksa] karjui. - Minähän käskin viedä tuon päärynän pois, mutta te olettekin sulloneet sen täyteen romua ja roinaa!! Asuntovaunuksiko te sitä luulette!!?" 

Liikutuksen kyyneleet: 1/5 "Pormestari Jeremias Jylhävirta meni varapormestari Oksan luo, laski kätensä hänen olalleen ja sanoi: - Olet tainnut saada melkoisesti sotkua aikaan, Oksa. - Niin, sanoi Oksa. Ja sen enempää asiasta ei puhuttu."

Joulupukki toi lapsille kivoja kirjalahjoja. Suurimman osan olin paketoinut itse, mutta kuopuksen paketista tupsahtanut jännittävä seikkailukertomus pääsi yllättämään. Se pääseekin nyt heti vuoden viimeisen viikon kirjaksi, sillä molemmat lapset ihastuivat tähän kirjaan kovasti.

Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi on tanskalaisen Jakob Martin Stridin toinen suomennettu teos. Kirja on tulvillaan värikkäitä yksityiskohtia ja jännittäviä juonenkäänteitä. Mitään liian pelottavaa kirjassa ei kuitenkaan tapahdu, vaikka siinä puhutaankin Julmista merirosvoista, merihirviöstä ja Yönmustan meren kummituksista.

Tarina alkaa, kun kaverukset Miksu ja Sebastian istuvat onkimassa. Miksun onkeen tarttuu pullo, jonka sisällä on heille osoitettu kirje. Tutkiessaan kirjettä tarkemmin he tajuavat, että sen on kirjoittanut Jeremias Jylhävirta eli JV, Poutarannan kadonnut pormestari. JV:n katoaminen on aiheuttanut Poutarannassa hankaluuksia, sillä varapormestari Oksa on aina äkäinen ja haluaisi vain määräillä. Kirjeessä JV kertoo päätyneensä Salaperäiselle saarelle ja lähettää Miksulle ja Sebastianille siemenen, jonka kehottaa kylvämään. Siemenestä kasvaa yhdessä yössä jättipäärynä, jota tutkimaan saapuvat professori Glukoosi ja tohtori Poponius Atomi-instituutista. Käy ilmi, että tuollaisia jättipäärynöitä kasvaa nimenomaan Salaperäisellä saarella. Varapormestari Oksan sekaantuessa asioihin Miksu, Sebastian ja professori Glukoosi päätyvät seilaamaan päärynällä kauas avomerelle. Edessä on hurja seikkailu, johon liittyvät niin merirosvot hurjan kapteeni Reikäjuuston johdolla kuin merihirviö, joka onkin sukellusvene. Seikkailijat sukeltavat myös Yönmustan meren pimeyteen ja lopulta löytävät Salaperäisen saaren ja saarella majailevan pormestari JV:n. Kaikki palaavat kotiin Poutarantaan asukkaiden suureksi iloksi (ja varapormestari Oksan harmiksi).

Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi oli niin mukaansatempaava tarina, että täytyypä käydä kirjastossa lainaamassa Jakob Martin Stridin Pikku-Makko. 

Muistettiinko teitä jouluna kirjalahjoilla?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram