Silloin, kun vasta odotin ensimmäistä lastani, minun oli helppo olla krääsäkielteinen. Meidän nurkkiin ei sitten mitään turhaa krääsää tule! Muutama huolella harkittu lelu ja...

HAH HAH HAA! Vähänpä tiesin. 

Siltä krääsältä ei vain pysty välttymään. (Jos joku on pystynyt, vaadin tietää miten.) Yhdessä isossa roolissa lastenhuoneenvaltaajien keskuudessa on lasten suosikkihahmoihin liittyvät oheistuotteet.

Meillä ylivoimaisena suosikkina on jo pitkään ollut

Ryhmä Hau (Nickelodeon)

ja siinä onkin kyllä sellainen pentupoppoo, että ihan mielelläni annan lasten sitä fanittaa. Aiemmin meillä katsottiin Ryhmä Hauta pelkästään Yle Areenasta, mutta nykyään, kun meillä näkyy Viaplay, lapset haluavat katsoa "poopatsolia" (Paw Patrol) sitä kautta. Nopeasti kolmevuotiaskin oppi pentujen englanninkieliset nimet Skye, Marshall, Rubble, Zuma, Chase ja Rocky, joita Viaplayn Ryhmä Hau -tarjonnassa ei ole suomennettu lainkaan.

Kuopuksen kestosuosikit. Joululahjaksi toivottu vielä Haltia ja Rikua.

Ryhmä Hau saa siis ison peukun, mutta entäs ne kaikki oheistuotteet? Meiltä löytyy Kaja-pehmokoira, Ryhmä Hau -juomapullo, kaikki pennut ajoneuvoineen minifiguureina, DVD, palapeli, lautapeli, pari kirjaa, tarroja, väritys- ja puuhakirja sekä vaatteita. Periaatteessa ei siis mitään aivan turhaa, ja esimerkiksi esikoisen nelivuotislahjaksi saama pehmo-Kaja on edelleen joka yö yhtenä unikaverina, ja kuopus leikkii ihan joka päivä kolmevuotislahjaksi saamillaan minifiguureilla. 

Lastenhuonettamme on täyttänyt myös

Frozen (Disney)

Tämä kuume alkaa kuitenkin olla jo ohi, mutta voi että millainen määrä tavaraa on pahimman Frozen-villityksen aikana kotiimme kertynyt! Vaatteita, myös juhlavia prinsessamekkoja, Anna-pehmonukke, Elsa-barbi, legoja, iso palapeli, Frozen-kirja ja pari pikkukirjaa, Frozen-teemaisia Prinsessa-lehtiä, tarra- ja värityskirjoja, julisteita, vihkoja, pinnejä, pampuloita, koruja ja laastareita, astioita ja viimeisimpänä hankintana kesällä kirppikseltä löytynyt Frozen-penaali. Näistä Elsan mekko, jonka esikoinen sai jouluna 2015, on ollut ahkerimmassa käytössä, toki myös Frozen-kirjaa on luettu jonkin verran, vaikka Vaahtokarkki-lumihirviö lapsia kovasti jännittääkin. Myös 300 palan palapeliä olen tyttöjen kanssa väkertänyt useampaan otteeseen. Sen sijaan esimerkiksi viime vuonna Disney On Ice -show'sta ostettu suolaisen hintainen Anna-pehmo on jäänyt aika lailla käyttämättömäksi.

Huh. Vaikka tykkäänkin tästä Disneyn leffasta sen vuoksi, että keskiössä on Elsan ja Annan sisarussuhde, ei minua haittaisi ollenkaan olla näkemättä enää yhtään Elsa-kuvioista tuotetta.

Kolmantena krääsämagneettina toimii eläinten kanssa juttelemaan pystyvä

Sofia Ensimmäinen (Disney)

Sofia on aina ollut enemmän esikoisen heiniä, ja ihan kiitettävästi on tämänkin prinsessan tavaroita meille löytynyt: kylpypyyhe, eväsrasia, Sofia-pehmo, minikirjoja, tarra- ja värityskirjoja, sisävaatteita, takki ja kaksi mekkoa. Näistä kovimmassa käytössä ovat olleet pyyhe, vaatteet ja värityskirjat.

Otetaanpa seuraavaksi listalle 

Muumit (Oy Moomin Characters Ltd) 

Huolimatta siitä, että meidän perheessämme ei erityisesti faniteta Muumeja, meille on kertynyt ihan käsittämätön määrä Muumi-tavaroita! Kylppäristä löytyy pyyhkeitä ja kylpytuotteita, eteisestä sadeasu ja kasseja, olkkarista DVD-levyjä, keittiöstä aterimia, lautasia, eväsrasia ja tusinoittain Muumi-mukeja ja lastenhuoneesta, huoh, mistäs sitä aloittaisi. Muumeja on kirjoissa, lautapeleissä, palapeleissä, pehmoissa, esikoisen tyynyssä, CD-levyllä...lisäksi on vielä pari lasten käsilaukkua, koruja, väritys- ja puuhakirjoja...varmasti unohdan jotain. Myös lasten vaatekaapissa on useampi Muumi-kuvioinen vaate jumpsuitista t-paitaan.

Selvityssuihke tulee pitkä- ja paksutukkaisilla tytöillämme tarpeeseen.

Melkoinen määrä Muumi-krääsää siihen nähden, että meillä ei ole koskaan juurikaan edes katsottu Muumeja. Monet Muumi-jaksot ovat olleet sen verran jännittäviä, etteivät lapset itsekään ole niitä halunneet katsoa, ja oikeastaan ainoa meillä useamman kerran pyörinyt Muumi-jakso on nimeltään Nipsu apumiehenä. Myös muutama vuosi sitten pihakirppikseltä löydetty Muumipeikon luminen aamu -kirja on ollut melkoinen kestosuosikki. Se olikin muuten hiljattain Viikon kirjana. Aiemmin Viikon kirjana on esitelty myös ihastuttava Muumiperheen lauluretki.

Kun listataan lasten suosikkihahmoja, mukaan täytyy tietenkin ottaa myös

Ti-Ti Nalle (Ti-Ti Tuotanto Oy)

Aikamoinen oheistuote- ja tapahtumabisnes tämänkin tärinähousunallen ympärillä pyörii. Me olemme vierailleet Ti-Ti Nallen talossa useamman kerran, käyneet yhdessä pienimuotoisessa konsertissa esikoisen kanssa, ja nyt joulukuussa olen menossa kuopuksen kanssa kahdestaan Ti-Ti Nalle: Joulupukki hirsimetsässä -konserttiin. Meillä molemmat tytöt ovat pitäneet aina kovasti nalleperheen lempeästä mutta silti mukavan vauhdikkaasta menosta. Eipä siis ihme, että Ti-Ti Nalle -rintamaltakin löytyy monenmoista tavaraa: Isoäitinalle, Ti-Ti Nalle, Tau Nalle ja Ti-Ri Vauva ovat meillä pehmonalleina, Riitta, Ti-Ri, Tau ja Ti-Ti myös minifiguureina, DVD-levyjä on useampi, lisäksi on palapeli, kirja, CD-levy ja viltti

Tuo Riitan figuuri jaksaa hymyilyttää. Osa pienistä nalletassuista on tipahdellut matkan varrella.

Jossain vaiheessa Ti-Ri Vauva oli kuopukselle erityisen tärkeä. Monet kiukkukohtaukset saatiin taltutettua sillä, että joko pohdittiin yhdessä tai sitten minä tarinoin, miten Ti-Ri Vauvalle oli vastaavassa tilanteessa käynyt. "Ti-Ri Vauvaakin harmitti kerran kovasti, kun ei ollutkaan sen vuoro valita iltasatua. Äiti Nalle lohdutti, että sitten taas seuraavalla kerralla olisi Ti-Rin vuoro..."

***

Nyt olisi kiva sanoa, että tämä oli tässä, enempää krääsää meillä ei sitten olekaan, mutta ehei, kylläpäs vain on. Meiltä löytyy oheistuotteita ainakin vielä seuraavista:

Littlest Pet Shop (Hasbro)

Lego Friends (LEGO)

Näillä hahmoilla ei juurikaan leikitä, mutta niitä tykätään kuljettaa mukana.

Disney Princess (Disney)

My Little Pony (Hasbro)

Ostin esikoiselle nämä prinsessat Disney-kaupasta viime syksyn Amerikan-reissulla. Kuopus on ominut prinsessat omiin leikkeihinsä.

Välillä nämä ponit lojuvat viikkotolkulla hylättyinä leluarkussa, välillä niillä innostutaan leikkimään pitkiäkin leikkejä.

Hello Kitty (Sanrio)

Myyrä (Krtek)

Nalle Puh (Disney)

Ankkalinna (Disney)

Masha ja Karhu (Animakkord) 

Kuopuksen 3-vuotislahja. Talo on hautautunut leluarkun syövereihin, mutta Mashan ja karhun hahmoilla leikitään jonkin verran.

Huh. Huh. Tämä krääsän määrä tuntuu siinäkin mielessä hämmentävän suurelta, että me emme käy lelukaupoissa juuri koskaan. Prismojen tai vastaavien isojen kauppojen leluosastoillakaan tulee pyörähdettyä erittäin harvoin, sillä käytämme kauppakassipalvelua. Iso osa näistä tuotteista onkin ujuttautunut lastenhuoneeseen syntymäpäivinä ja jouluaattoina, osa  toivelahjoina ja osa sitten ihan muuten vain. Minä ja mieheni emme pääsääntöisesti osta lapsille leluja kuin merkki- ja juhlapäivinä. Tarra-arkit, minikirjat ja värityskirjat ovat sellaisia tuotteita, joita meidänkin tulee toisinaan tytöille hommattua, lisäksi minä teen heräteostoksia kirjakauppojen lastenosastolla. Ja viime viikon perjantaina, kun pitkästä aikaa kävimme koko perheen voimin ruokakaupassa, pyörsin aiempien vuosien päätökseni ja nappasin lapsille Ryhmä Hau -suklaajoulukalenterit...tytöt iloitsivat niistä niin kovasti, että itsellekin tuli tästä ex tempore -hankinnasta hyvä mieli.

Näin siis meillä. Nyt haastan teidät tunnustamaan: 

Paljonko teiltä löytyy suosikkiohjelmien oheistuotteita?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat