Epävirallinen Nopola-teemaviikko jatkuu! Viikonloppuna ensi-iltaan tulevan Heinis-leffan kunniaksi esittelen tällä viikolla Sinikka ja Tiina Nopolan teoksia. Tänään keskityn Risto Räppääjään, joka viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa. Risto Räppääjä on nokkela, räppiä ja rumpuja rakastava punapää, joka asuu Rauha-tätinsä luona. Hänen paras ystävänsä on naapurin Nelli Nuudelipää. Riston äiti on maailmalla matkaava tutkija ja Riston isä on kuollut Riston ollessa pieni. Alakerran Lennart Lindberg edustaa Ristolle jonkinlaista isähahmoa, ja tätä suhdetta syventää se, että Rauhalla ja Lennartilla on (erittäin hitaasti etenevää) sutinaa.

Ensimmäinen Risto Räppääjä -kirja (Hetki lyö, Risto Räppääjä) julkaistiin 20 vuotta sitten. Sen jälkeen tarinoita on tullutkin tiuhaan tahtiin suurin piirtein yhden kirjan vuosivauhdilla. Lisäksi on julkaistu erilaisia Risto Räppääjään liittyviä oheiskirjoja, varsinkin nyt tänä syksynä, kun on juhlistettu kaksikymppistä Ristoa. Tässä postauksessa esittelen kolme tämän syksyn Risto Räppääjä -uutuutta. Kirjat olen saanut arvostelukappaleina Tammelta.

Meidän perheessämme ruvettiin lukemaan Risto Räppääjää viime jouluna esikoisen saatua joulupukilta Risto Räppääjä ja pullistelija -kirjan. Sen jälkeen olemme lainanneet kirjastosta muutaman Räppääjän, mutta vähän isommille lapsille suunnatut kirjat eivät aina kunnolla avaudu leikki-ikäisille. Risto Räppääjän elämässä yleensä sattuu ja tapahtuu hengästyttävään tahtiin ja usein vähintään yhden hahmon on naamioiduttava syystä tai toisesta. Hengästyttäviä tapahtumia on täynnä myös uusin Risto Räppääjä -romaani, Risto Räppääjä ja väärä Vincent.

KirjaRisto Räppääjä ja väärä Vincent

Teksti: Sinikka Nopola & Tiina Nopola 

Kuvitus: Christel Rönns

Kustantaja: Tammi 2017 

Risto Räppääjä ja väärä Vincent alkaa Rauha-tädin päähänpistolla: Rauha vakuuttuu siitä, että Risto on taiteellinen nero. Rauha on käynyt selvännäkijällä, joka on vihjannut poikkeuksellisesta lahjakkuudesta lähipiirissä, ja nähtyään Riston tekemän piirustuksen Rauha alkaa inttää, että Risto on jälleensyntynyt Vincent van Gogh. Hän ottaa yhteyttä taideasiantuntijaan, joka lupaa viedä Riston työn museoon arvioitavaksi. Taideasiantuntija on kuitenkin huijari, jonka jäljille Risto ja Nelli pian pääsevät. Taattuun Nopola-tyyliin edessä on erilaisten hauskannimisten hahmojen esiinmarssi ja vähän jännitystäkin ennen kuin huijari saadaan kiinni. 

KirjaRisto Räppääjä kauhan varressa

Teksti: Sinikka Nopola & Tiina Nopola

Kuvitus: Christel Rönns

Räpit: Matias Nopola

Kustantaja: Tammi 2017 

Risto Räppääjä kauhan varressa on koko perheelle suunnattu reseptikirja. Kirjassa on räpin muodossa olevia hauskoja tietoiskuja ruoanlaitosta, Christel Rönnsin pirteitä kuvia ja tietenkin paljon reseptejä, jotka vaihtelevat "jäätävän helposta" "aavistuksen mutkikkaampaan". Joukossa on "megaterveellisiä" kolmen porkkanan reseptejä ja tietenkin myös "epäterveellisiä herkkuja". Reseptien nimet on poimittu Risto Räppääjän maailmasta. Itse aion kokeilla ainakin Lennartin voittamatonta linssikeittoa (megaterveellinen JA jäätävän helppo!), Rauhan fiinejä fetamuffineja (melko terveellinen, helppo) ja Rauhan Rocky Road -makeisia (helppo mutta epäterveellinen herkku). 

Lopussa on vielä tilaa omille resepteille, hauska ruoka-aiheinen visa ja "Riston johdatus täydellisiin pöytätapoihin". Muistattehan tekin, että

"Älä ruokapöydässä päästä röykkyy,

vaikka kurkussa oliskin pari möykkyy."

KirjaRisto Räppääjän laulukirja 

Teksti (laulujen sanat): Sinikka Nopola & Tiina Nopola

Kuvitus: Christel Rönns

Sävellykset: Iiro Rantala 

Graafinen suunnittelu: Laura Lyytinen

Kustantaja: Tammi 2017 

Risto Räppääjän laulukirja miellyttää varmasti Risto Räppääjä -elokuvien faneja. CD-levyn sisältävässä kirjassa on suosituimmat elokuvien ja musikaalien kappaleet sanoineen ja nuotteineen. Kappaleet on järjestetty elokuvien mukaan, ja ensimmäisenä on tietenkin Risto Räppääjä -elokuva, jonka hittiä Elämä ei ole hassumpaa meillä hoilataan eri variaatioina harva se päivä. Musikaaleista ja näytelmistä mukana on esimerkiksi Elvin tomutuslaulu ja Alpo-kissan kehtolaulu. Risto Räppääjä ja viileä Venla -elokuvan huippusuosituista biiseistä mukana on kuusi. Viileä Venla on meillä se ylivoimaisesti suosituin Räppääjä-elokuva, ja onhan se Venla oikeastikin tosi cool aurinkolaseineen ja nuorisolaisine sanoineen. Esikoiselle tehtiin toissakesänä Spotifyhyn oma Risto Räppääjä -soittolista, jonka kaksi soitetuinta biisiä ovat Mageet sanat ja Mä oon mä. Ne molemmat löytyvät laulukirjasta.

Risto Räppääjän laulukirjaa selaillen ja biisejä kuunnellen on mukava muistella Riston, Nellin, Rauhan, Lennartin ja Elvin edesottamuksia. Christel Rönnsin hyväntuuliset kuvat viimeistelevät laulukirjan kivaksi kokonaisuudeksi. 

Mikä Risto Räppääjä -hetki sinulle on jäänyt erityisesti mieleen?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat