Ihastuin viime syksynä kirpparilta löytämääni Beatrix Potterin vanhaan Petteri Kaniinin tarinat -teokseen ensisilmäyksellä. 1900-luvun alun hempeä kuvitus hiveli silmääni ja tarinoiden jännitys oli niin käsinkosketeltavaa, että molemmat lapset tuntuivat aivan sähköistyvän Petteri Kaniinin seikkailuja kuunnellessaan. 

Petteri Kaniini lempipuuhassaan herra Vänskän puutarhan antimia varastamassa:

Taannoin luimme lasten toiveesta tämän kirjan pitkästä aikaa iltasaduksi. Lapset ovat nimittäin kovin tykästyneitä Ylellä pyörivään Petteri Kaniini -animaatioon ja halusivat samaa kutkuttavaa vaaran tuntua iltasatuhetkiinkin.

Kun kirja oli luettu ja kaikki Yle Areenan saatavilla olevat Petteri Kaniini -jaksot katsottu (moneen kertaan), lupasin näyttää lapsille myös vuonna 2018 ilmestyneen Petteri Kaniini -elokuvan. 

Elokuvan juoni on helposti tiivistettävissä: sekopäistä väkivaltaa ja valtataistelua nuoriherra Vänskän ja Petteri Kaniinin välillä.

Huh millainen viihdepläjäys! Beatrix Potterin pastellinsävyinen maailma oli hailakka muisto vain, kun suulas ja itsevarma Petteri Kaniini posseineen rellesti Vänskän puutarhassa. Elokuvan juoni on helposti tiivistettävissä: sekopäistä väkivaltaa ja valtataistelua nuoriherra Vänskän ja Petteri Kaniinin välillä. Pakko myöntää, että vaikka aina välillä kurtistelin kulmiani elokuvan väkivallan vuoksi, koin animaation samalla hauskaksi ja viihdyttäväksi. Myös viisivuotias nauroi välillä ihan kippurassa hassuille läheltä piti -tilanteille. En kuitenkaan antaisi pienen lapsen katsoa tätä elokuvaa ilman aikuista, ja kouluikäisenkin kanssa on hyvä jälkikäteen keskustella elokuvan sisällöstä. Hyviä keskusteluvinkkejä löytyy muuten Media-avaimen Petteri Kaniini -arviosta

Ai niin, se otsikon kysymys. Kumpi voittaa, kirja vai elokuva? Itse liputan kirjan puolesta, mutta mitä sanoo varsinainen kohdeyleisö? 

Minä: "Hei, lapset, kumpi oli parempi, Petteri Kaniinin kirja vai elokuva?"

Lapset (yhdestä suusta): "Elokuva!"

Minä: "Ahaa. Miksi elokuva?"

Ekaluokkalainen: "Koska siinä saa ruutuaikaa!"

Minä (nielaisten kommenttini siitä, ettei ruutuaika ole mikään tavoiteltava itseisarvo): "Okei. No siinä tapauksessa, kumpi on parempi, elokuva vai se Yle Areenan Petteri Kaniini?"

Lapset (yhdestä suusta): "Yle Areenan!"

Minä: "Okei, miksi se?"

Ekaluokkalainen: "No se elokuvan Petteri Kaniini oli koko ajan jotenkin niin likainen."

***

KirjaPetteri Kaniinin tarinat

Teksti ja kuvitus: Beatrix Potter

Suomentanut: Raija Mattila

Kustantaja: Otava 1989

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram