Herätys puoli kuudelta, aamukahvi ja lähtö Helsinkiin. Päivä valkeni jossain Salon ja Lohjan välissä, Helsingin päässä oli ruuhkaa. Radiossa puhuttiin Nenäpäivästä, hyppäsin autosta pois liikennevaloissa Bulevardilla.

Kymmeneltä kahvila Ekbergin yläkerran juhlatilassa kävi kuhina. Sinivalkoiselle pöydälle oli aseteltu kuusi tyhjää kirjatelinettä. Penkit täyttyivät Kirjasäätiön väestä, kustannustoimittajista, median edustajista ja Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat valinneesta raadista. Istuin lähettiläskollegani, Kirjakko ruispellossa -blogin Marin vieressä, enkä olisi malttanut odottaa, että nuo tyhjät telineet täyttyisivät!

Tänä vuonna Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valittiin yli sadan kirjan joukosta. Melkoinen määrä, mutta en kyllä ole yllättynyt - onhan kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus hyvin laadukasta ja monipuolista. Valintalautakuntaan kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl, joka toimi raadin puheenjohtajana, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Alla otteita Strömdahlin puheesta, jonka voit kokonaisuudessaan lukea tästä:

"Vuoden lasten ja nuorten kirjat käsittelevät ihmisenä olemista monesta näkökulmasta: erilaisuus, monikulttuurisuus, erilaiset perheet, turvallinen lapsuus, koulumaailma ja nuoruuteen liittyvät kipeät aiheet nousevat tämän vuoden sadosta. Erinomaiset lasten- ja nuorten kirjat tarjoavat nuorille lukijoilleen työkaluja asioiden käsittelyyn, samaistumisen mahdollisuuksia, horisonttien avautumisia tai rohkaisevia esikuvia. Joukossa on paljon kertomuksia siitä, miten lapset joutuvat suhtautumaan aikuisten aikaansaamiin sotkuihin."

"Kirjat muistuttavat, miksi Suomi on maailman parhaita maita elää lapsena ja kasvaa isoksi. Olemme seuloneet jatkoon sellaiset kirjat, jotka tavoittavat jotain hyvin olennaista lapsuudesta ja nuoruudesta, jotka ovat jättäneet jäljen sydämiimme ja jotka on toteutettu lukijaa arvostaen ja korkealla ammattitaidolla."

Tässä raadin valitsemat kuusi Finlandia-ehdokasta:

Ala-Harja, Riikka: Kahden maan Ebba (Otava) 

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (WSOY)

Korkea-aho, Kaj & Ted Forsström: Zoo! Virala genierZoo! Viraalit nerot (Otava)

Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia (Otava)

Mander, Sanna: Nyckelknipan / Avain hukassa (Schildts & Söderströms / S&S)

Reittu, Ninka: Sinä olet superrakas (Otava)

***

Tommi Laitio ja Keth Strömdahl kuuntelevat, kun Ilona Ilottu esittelee seuraavan ehdokkaan. Pöydällä näkyvällä soittokellolla rimpautettiin aina uusi ehdokas esiin.

Lue meille äitikulta -blogi onnittelee kaikkia ehdokkaita! Tiedän toistavani itseäni, mutta hehkutan vielä vähän lisää sitä, miten iloinen ja innoissani olen saadessani tutustua näihin kuuteen mahtavaan kirjaan Finlandia-lähettilään roolissa. Kun tulin takaisin kotiin (kiitos taas kyydistä, isä!), päädyin lukemaan esikoisen pyynnöstä Avain hukassa -kirjan jo ennen kuin olin ehtinyt vaihtamaan edes kotivaatteita päälle. Sain nimittäin Kirjasäätiöltä lastenkirjallisuusfanin unelmakassin, eli kaikki nämä kuusi Finlandia-ehdokaskirjaa. Aion tutustua jokaiseen huolella ja hartaudella ja esitellä niitä sitten tarkemmin täällä blogissa. Mielelläni kuulisin myös teidän ajatuksianne ja fiiliksiänne ehdokkaista!

Perjantaina saa myös ruveta äänestämään omaa suosikkiaan Finlandia-palkinnon saajaksi. Äänestys alkaa perjantaina klo 12 osoitteessa finlandiapalkinnot.fi. Halutessaan voi osallistua myös arvontaan, josta voi voittaa 500 euron lahjakortin haluamaansa kirjakauppaan! 

29.11. onkin sitten se jännittävin päivä, kun voittajat julkistetaan. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna muusikko Anna Puu. 

Anna Puun 7-vuotias tytär tykkää Puluboista ja vessahuumorista.

 

Kerroin Mauri Kunnakselle, että viisi- ja kolmevuotiaani rakastavat Joulupukki ja noitarumpu -tarinaa. Varsinkin sitä kohtaa, jossa leludinosaurus puraisee pukkia pyllystä. Mauri Kunnas paljasti olevansa itsekin melkoinen jouluihminen.

En aina kahvittele Ekbergissä Helsingissä, mutta silloin kun kahvittelen, teen sen Finlandia-ehdokasseurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram