Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Tarttuisitko kirjaan, jos sen etukannessa lukee: VAROITUS! Ei heikkohermoisille! Minä tartuin, ja yäääk millaisia kammottavia kuvia ja faktoja kirja pursuilee. Mutta se onkin Lähes 1000 uskomatonta ja kammottavaa faktaa -kirjan idea: olla vähän pelottava, vähän ällö, vähän karmiva ja tosi kiinnostava.

Kirja on jaettu useampaan osioon, esimerkiksi dinosauruksiin, hajupommeihin, myyttisiin monstereihin ja aivovoimaan. Mukana on myös kuolemaa käsitteleviä osioita, mikä on hyvä huomioida, jos aikoo antaa kirjan esimerkiksi pienen alakoululaisen luettavaksi.

Kirjan ensimmäinen fakta kertoo raivoisasta tyrannosauruksesta ja muista dinosauruksista. Hirmuliskojen jälkeen päästään pahalla hajulla suojautuvien eläinten pariin, kurkataan myrkkyhampaisiin, ihastellaan hämähäkkien kutomia seittejä (pelkään hämähäkkejä, joten ohitin tämän kohdan erittäin nopeasti...) ja sitten, tadaa, löytyi otsikko, joka saisi molemmat lapseni täpinöimään takuuvarmasti: Rakas kakka. (Tässäpä pari hassua kakkafaktaa sinullekin: vompatti kakkaa kuutioita ja vuorigorillat nautiskelevat aamiaiseksi mieluiten höyryävän kasan sitä itseään.)

Kirjassa esitellään myös antiikinaikaisia ja keskiajalla vallinneita käytäntöjä, kuten esimerkiksi kristittyjen elävältä polttamista, joista lukeminen ei myöskään mielestäni sovi pienille lapsille. Mielenkiintoinen tieto sinänsä oli se, että tulikoe on keskiajalla kirjaimellisesti tarkoittanut sitä, että syytetyn on pitänyt kävellä kolme askelta hehkuvaa rautatankoa kantaen. Jos hänelle kolmen päivän päästä nousi rakkuloita käsiin, hänen syyllisyytensä katsottiin varmistuneen ja hänet saatettiin tuomita kuolemaan.

Ps. Hassua muuten, että englantilaisen alkuperäisteoksen nimi on Gruesome and Gross Facts Over 1000 amazing facts, ja suomennoksessa puhutaan lähes 1000 faktasta. Ovatkohan ne kaikkein hurjimmat jutut karsiutuneet suomennosvaiheessa pois, vai onko briteillä ja suomalaisilla vain erilainen laskutapa...

***

KirjaLähes 1000 uskomatonta ja kammottavaa faktaa

Suomennos: Sari Luhtanen

Kustantaja: Gummerus 2018 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat