Kirjat saatu arvioitavaksi PS-kustannukselta.

Sain hiljattain PS-kustannukselta kattavan paketin tunnetaitoja käsitteleviä kirjoja. Esittelen ensiksi Avril McDonaldin kirjoittamat ja Tatiana Mininan upeasti kuvittamat Jukka Hukka -kirjat, joita julkaistiin suomeksi heti kerralla viisi.

Kaikissa kirjoissa on sama toteutustapa: päähenkilö Jukka Hukka joutuu henkisesti haastavaan tilanteeseen, josta kuitenkin aina hienosti selviytyy. Mielipahan tai jännityksen iskiessä Jukan avuksi tulee ystävällinen hämähäkki, joka antaa Jukalle hyviä vinkkejä. Tarinat on kirjoitettu lorumuotoon ja jokaisen kirjan lopussa on aiheeseen liittyviä tehtäviä, joiden avulla aikuinen ja lapsi voivat yhdessä pohtia ja opetella tunnetaitoja. Tehtävät on laatinut kasvatustieteiden tohtori Liisa Ahonen.

Seuraavaksi esittelen kirjoja ja niissä käsiteltyjä tunnetaitoja tarkemmin. 

Jukka Hukka ja Iso Hukka - Menetyksestä ja surusta selviäminen

Tässä tarinassa Jukka Hukka saa suruviestin Pöllöltä: hänen rakas isoisänsä, Iso Hukka, on kuollut. Ensin Jukka Hukka suuttuu Pöllölle ja kieltäytyy uskomasta tapahtunutta, mutta Hämähäkin lempeän neuvon avulla hän ymmärtää, että oikea rakkaus ei lopu koskaan. 

Jukka Hukka ja kirjava takki - Ystävällisyys ja toisten huomioiminen 

Jukka Hukka on iloinen uudesta hienosta talvitakistaan, eikä malta odottaa, että pääsee takki yllään pihalle. Ulkona häntä vastaan tulee ilkeä Hurtta kavereineen, jotka alkavat kiusata Jukkaa tämän hienon takin takia. Allapäin Jukka vetäytyy puumajaansa, eikä uskalla enää lähteä ulos. Katosta laskeutuva hämähäkki antaa taas viisaita ja lohduttavia neuvoja, joiden avulla Jukka rohkaisee mielensä ja kirmaa pihalle lumileikkeihin. Tarinan lopussa Hurttakin ymmärtää toimineensa väärin.

Jukka Hukka ja varjohirviö - Pelon ja jännityksen kesyttäminen

Jukka Hukan kaverit tulevat Jukan luokse yökylään. Jukka ei ole kertonut kavereilleen pelkäävänsä pimeää, joten kun hän valojen sammuttua parahtaa: "Valot päälle!", hänen ystäviään alkaa naurattaa. Jukka Hukka saa kuitenkin pimeänpelon tarttumaan kavereihinsakin kertomalla kaameasta pimeässä lymyilevästä varjohirviöstä, mutta onneksi hämähäkki puuttuu taas peliin. Se neuvoo, että pelottavat asiat voi kuvitella hassuiksi ja pieniksi, jolloin ne eivät enää pelota. 

Jukka Hukka ja lohikäärmevauva - Rauhoittumisen harjoitteleminen

Jukka Hukka on menossa ystäviensä kanssa katsomaan vastasyntynyttä lohikäärmevauvaa. Hän jää kuitenkin ystävistään jälkeen, koska kantaa repussaan niin painavia huolia. Onneksi hämähäkki osaa taas auttaa:

Kelle rakas olet, ketä itse rakastat?

Mistä pidät, mitä usein tehdä haluat?

Mikä mahtaa olla paras muistamasi paikka?

Missä olet joskus nähnyt ihmettä ja taikaa?

Nämä kaikki muistot kuppiin hulauta,

kuuman kaakaon lailla kurkkuun kulauta.

Hämähäkki myös neuvoo Jukkaa jakamaan murheet ystävien kanssa, sillä silloin ne eivät tunnu niin raskailta. Ja niinhän siinä käy, että kun huolet jaetaan kaikkien kesken, kenenkään reppu ei käy liian painavaksi. 

Jukka Hukka ja hirveä harmi - Itseluottamuksen vahvistaminen

Jukka Hukka leikkii iloisesti parhaan ystävänsä Katri Katin kanssa. Yhtäkkiä ilkeä Hanna Hauva tulee pyytämään Katria leikkiin ja ilmoittaa, ettei Jukka Hukkaa huolita mukaan.

Jukka jää surullisena seisomaan, kun Katri ja Hanna kirmaavat omiin leikkeihinsä ja jättävät hänet yksin. Hämähäkki pelastaa taas tilanteen ja muistuttaa Jukkaa siitä, että taitavana ja kekseliäänä tyyppinä tämä pystyy kyllä leikkimään yksinkin. Tarinan lopussa Katri pyytää Jukalta anteeksi.

***

Tällaiset kirjat, jotka sisältävät lapsille tarkoitettuja kysymyksiä pohdittaviksi, ovat todella hyödyllisiä. Meillä lapset myös aidosti tykkäävät keskustella tunnetaidoista ja miettiä esimerkiksi, miten itse toimisivat erilaisissa haastavissa tilanteissa. Jukka Hukka -kirjoja lapsille lukiessani sain myös kätevästi ja luontevasti kyseltyä esimerkiksi lasten päiväkotiryhmän kaverisuhteista ja leikkien sujumisesta. Tunnetaitoja edistävien kirjojen parasta antia on se, että niiden avulla lapsi pystyy ymmärtämään ja parhaimmassa tapauksessa sanoittamaankin tunteitaan, erityisesti niitä vaikeita. Pienen lapsen voi esimerkiksi olla vaikea pukea sanoiksi sitä surua ja ikävää, mitä kokee isovanhemman tai muun läheisen kuoltua, mutta kun kipeää asiaa lähestytään tarinan ja tuttujen hahmojen kautta, lapsen on todennäköisesti helpompi suhtautua omaan kurjaan oloonsa. 

Olisin kaivannut joihinkin Jukka Hukka -tarinoihin enemmän syvyyttä, mutta toisaalta täytyy pitää mielessä, että kirjat on suunnattu 4-7-vuotiaille lapsille. Se mikä aikuisen näkökulmasta tuntuu vähän ohuelta, voi pienen lapsen mielestä olla juuri passeli määrä sisältöä. Olen silti sitä mieltä, että näissä kirjoissa itse tarina jää Ahosen laatimien oivaltavien tehtävien jalkoihin, mutta eipä sillä varmaankaan ole merkitystä, kunhan kirjojen tärkein tavoite eli tunnetaitojen vahvistuminen saavutetaan. 

***

Teksti: Avril McDonald

Kuvitus: Tatiana Minina

Suomennos: Arja Pikkupeura

Tehtävät: Liisa Ahonen

Kustantaja: PS-kustannus 2018

Lue lisää: jukkahukka.fi / feelbrave.com 

Tunnetaidoista aiemmin: esittelyssä Ympyräiset-sarja 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram