Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.

"Luen vielä vähän muurahaistietoutta!" eskarilainen julisti eräänä iltana saatuani iltasadun päätökseen. Lapsilla on tapana lueskella aina hetki iltasadun ja unten maille rauhoittumisen välissä, ja esikoinen valitsee iltalukemisekseen usein tietokirjoja. "Tiesittekö, että...!" kuuluu tällöin useamman kerran kerrossängyn yläpediltä. 

Olen saanut tämän vuoden puolella pari uutta lapsille suunnattua tietokirjaa arvosteltavaksi. Tammen kustantama Muurahaispesä on hauskasti muurahaiskeon muotoon rakennettu paksusivuinen tietokirja muurahaisista. Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? – Näin maailma toimii on puolestaan Kariston uutuuksiin kuuluva kattava opus, jossa vastataan moneen arkiseen mutta yllättävän kiperään kysymykseen. 

Kyselyikä ja lasten loputon tiedonjano ovat varmasti tuttuja juttuja kaikille vanhemmille. Lapset tarvitsevat aikuisen apua maailman ymmärtämiseen, mutta lisäksi he osaavat tuoreilla silmillään ja aivoillaan ihmetellä myös sellaisia asioita, joiden ääreen aikuisilla ei tulisi mieleenkään pysähtyä. 

Joskus osaan vastata lasteni esittämiin kysymyksiin niin hienosti, että melkein voisin taputella itseäni olalle, mutta aika usein oikea vastaus täytyy hakea netistä tai tietokirjoista. Lapsille suunnatut tietokirjat ovat mieluista selailtavaa myös aikuiselle, sillä ne ovat paitsi hyödyllisiä usein myös yllättävän hauskoja teoksia. Esimerkiksi Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? -kirjan erilaisten tuotteiden syntyprosessia kuvaavat sivut olivat hyvin mielenkiintoisia aikuisenkin mielestä. Harvemmin sitä tulee miettineeksi, että farkkujen elämä alkaa puuvillansiemenistä tai että ennen kuin suklaa voidaan pakata houkuttelevaan kääreeseen, on sen raaka-aine eli kaakaopuun hedelmä poimittava. 

Muurahaispesä-kirjassa kurkistetaan pirteästi kuvitetun muurahaisyhdyskunnan työteliääseen arkeen. On hassua ajatella, miten ahkerasti muurahaiset uurastavat aamusta iltaan. Väsyttääköhän niitä koskaan? Kun kuningatar loikoilee munimassa, työläismuurahaiset hoitavat puutarhaa sotilaiden taistellessa muita hyönteisiä vastaan. Muurahaispesässä asustaa myös esimerkiksi auringonottajamuurahaisia, joiden tehtävä on heti kevätauringon paistaessa lämmittää itsensä auringossa ja kuljettaa lämpö sitten muurahaispesään. Käydäänköhän tästä pestistä kovaa kilpailua?

Tietokirjat innostavat parhaimmillaan lasta jatkamaan tutkimuksiaan itsenäisesti: esimerkiksi vuosi sitten luetun Kakkakirjan pohjalta esikoinen laati hienon käsitekartan. Tietokirjojen tarjoama sisältö antaa myös hyviä aiheita syvällisemmillekin pohdinnoille lasten ja vanhempien kesken.

Muurahaispesä sopii hyvin vaikka taaperon ensitietokirjaksi paksujen, helposti käänneltävien sivujensa ansiosta. Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? – Näin maailma toimii sopii puolestaan erityisen hyvin esi- ja alakouluikäisille lapsille. 

Tykätäänkö teillä tietokirjoista?

Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? – Näin maailma toimii / Libby Deutsch / kuv. Valpuri Kerttula / Karisto 2019

Muurahaispesä / Petra Bartíkova / kuv. Magdalena Takácová / Tammi 2019

Tutustu myös näihin blogissa esiteltyihin lasten tietokirjoihin:

Miksi veri on punaista? Kysymyksiä ja vastauksia ihmisruumiista

Fiksut faktat: Miten aistit toimivat?

Kakkakirja

Tutkimusmatka avaruuteen

Minne sähkö meni?

Lähes 1000 uskomatonta ja kammottavaa faktaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat