Finlandia-jännitys alkaa tiivistyä, sillä viikon päästä tiedetään jo tämän vuoden Finlandia-voittajat. Olen lueskellut lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaita läpi, osaa (kuten Pehmolelutyttö) ihan itsekseni, osaa yhdessä lasten kanssa. Tänään esittelen Riikka Ala-Harjan kirjoittaman Kahden maan Ebba -kirjan, joka on Ala-Harjan ensimmäinen lastenromaani.

Ebba on 10-vuotias tyttö, jonka äiti ylpeilee, että "meidän Ebba on niin itsenäinen, kun se on lentänyt eskari-ikäisestä lähtien Helsingin ja Berliinin väliä". Ebbasta itsestään tuntuu siltä, että hänet on pakotettu tällaiseen itsenäisyyteen, eikä kahden maan Ebbana oleminen ole yhtään kivaa. Vanhempien eron myötä Ebballa on koti äidin kanssa Helsingissä ja toinen koti Berliinissä. Äidillä on uusi miesystävä, Jaakko, ja isälläkin on uusi kumppani ja tytärpuoli, joka ärsyttää Ebbaa. Ebbasta myös tuntuu siltä, että hän jää paljosta paitsi joutuessaan viettämään niin paljon aikaa lentokoneessa, kahden maan välissä. Kirjan alussa hän joutuu lähtemään lentokentälle melkein heti nelosluokkalaisten itsenäisyyspäivän tanssiaisten päätyttyä, ja ymmärrettävästi Ebban ikäistä lasta harmittaa kovasti se, että hän ei ole seuraavana päivänä koulussa juttelemassa muiden kanssa tuosta yhdestä alakoulun merkittävimmästä tapahtumasta.

Tällä kertaa lentomatka sujuu kuitenkin mukavammin kuin yleensä, sillä koneeseen tulee toinenkin UM (unaccompanied minor), samanikäinen poika nimeltä Hans. Hansia odottaa Berliinissä Thomas-isä ja tämän mies Oliver. Hans ei ole niin tottunut yksin lentämiseen kuin Ebba, ja Ebba piristyy voidessaan tarjota Hansille henkistä tukea. 

Alakuloisen oloisesti alkanut tarina muuttuu sivu sivulta valoisammaksi Ebban mielialan mukana. Lukijana minusta tuntuu, että olen samalla lennolla Ebban kanssa, ja Ebbaa on helppo ymmärtää. Ala-Harjan kirja on vaivattoman oloinen kertomus Ebban arjesta, mutta rivien väliinkin mahtuu paljon. Kahden maan Ebba muistuttaa aikuisia pohtimaan sitä, miten paljon aikuisten valinnat heijastuvat lasten elämään ja hyvinvointiin.

KirjaKahden maan Ebba

Teksti: Riikka Ala-Harja

Kuvat: Marika Maijala

Kustantaja: Otava 2017

Ps. Vielä on muutama päivä aikaa äänestää omaa Finlandia-ehdokassuosikkia! Äänestys tapahtuu tässä osoitteessa ja päättyy 26.11. klo 23.59. Äänestyksen yhteydessä voi osallistua arvontaan, jossa arvotaan yksi 500 euron lahjakortti vapaavalintaiseen kirjakauppaan.

Finlandia-ehdokkaista aiemmin esitelty:

Sinä olet superrakas

Pehmolelutyttö

Avain hukassa (esillä myös Kirjakko ruispellossa -blogissa)

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat