Kirjoitukset avainsanalla tunnetaidot

Kirjat saatu arvioitaviksi blogia varten.

Hyvää lapsen oikeuksien päivää! Tämän postauksen aihe, tunnetaidot, sopiikin erityisen hyvin julkaistavaksi juuri tänään, kun saamme juhlia YK:n lasten oikeuksien 30-vuotista sopimusta. 

Olen kirjoittanut tunnetaidoista ja tunnetaitokasvatuksesta jo monta kertaa. Aihe on lähellä sydäntäni senkin vuoksi, että omassa lapsuudessani 80- ja 90-luvuilla ei tunnetaidoista tiedetty yhtikäs mitään, ja esimerkiksi koulukiusatut (itseni mukaan lukien) jätettiin kouluissa useimmiten täysin oman onnensa nojaan. 

Nyt näistäkin asioista vihdoin puhutaan ja lapsia kasvatetaan sekä tunnistamaan erilaisia tunteita että pärjäämään tunteiden kanssa. Kunpa minulla olisi ollut jokin tällainen kirjasarja käytössäni esimerkiksi ala-asteen viimeisinä vuosina ja yläasteella, kun kiusaaminen oli lähes päivittäistä. Ja näistä kirjoista hyötyy kyllä kuka tahansa lapsi, oli kiusattu tai ei, sillä pelkästään murrosiästä selviäminen tarkoittaa ajelua aikamoisella tunteiden vuoristoradalla. 

Mahtava mieli -kirjasarjan tekijätiimiin kuuluvat lastenkirjailijat Stephanie Clarkson (Hyvää mieltä!) ja Lily Murray (Ei hätää!) sekä lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykoterapeutti Sharie Coombes. Coombes on kirjoittanut sarjan Sinä selviät! - ja Sinä uskallat! -kirjat sekä toiminut asiantuntijana Clarksonin ja Murrayn kirjoissa. Kirjoissa käsitellään muun muassa rohkeutta ja pelkoa, iloa ja surua, kiukkua, stressiä, murehtimista...tunteita on siis laidasta laitaan, mutta kirjojen ytimessä on hyväntuulinen, rohkaiseva asennoituminen erilaisiin tunteisiin ja niiden hyväksymiseen. 

Katie Abeyn kuvittamat, houkuttelevan värikkäät tehtäväkirjat sisältävät runsaasti eri teemojen mukaisia tehtäviä. Lapsi pääsee piirtämään ja värittämään sekä kirjoittamaan ja pohtimaan tunnetaitojen parissa. 

Sinä selviät! -kirjasta löytyy esimerkiksi vahvistavien asioiden purnukka:

Kirjasarja on suunnattu yli 7-vuotiaille. Tehtävien itsenäinen tekeminen vaatii kuitenkin hyvää lukutaitoa ja vaikeidenkin asioiden ymmärtämistä, joten pienimmät koululaiset hyötyisivät varmasti aikuisen avusta tehtävien tekemisessä. 

Lue myös:

Fanni-tunnetaitosarja: lempeästi ja oivaltavasti tunnetaidoista

Tunnetaitoja lapsille Ympyräisten avulla

Jukka Hukka -sarja opettaa lapsille tärkeitä tunnetaitoja

Kateus, kaveritaidot ja rauhoittuminen – Ympyräiset-sarjassa uusia osia!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.

Silloin ennen vanhaan, kun minä olin pieni, ei juurikaan puhuttu tunnetaidoista. Vasta viime vuosina tunnetaitokasvatukseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota, mikä on aivan loistava juttu, sillä tunnetaitoja tarvitsevat kaikki lapsista aikuisiin. 

Lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan, säätelemään tunteidensa voimakkuutta, säätelemään stressiä ja rentoutumaan.

Lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneet FamilyBoostin psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat luoneet yhdessä kuvittaja Linnea Bellaminen kanssa lapsille suunnatun tunnetaitosarjan, jonka pääosassa seikkailee sympaattinen Fanni-norsu ystävineen. Fanni-kirjat opettavat tunnetaitoja lapsentasoisesti eläinsatujen lomassa. 

Sarjasta on julkaistu kolme kirjaa: 

  • Fanni ja suuri tunnemöykky
  • Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari
  • Fanni ja rento laiskiainen

Jokainen kirja keskittyy johonkin tiettyyn tunnetaidon osa-alueeseen. Lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaansäätelemään tunteidensa voimakkuuttasäätelemään stressiä ja rentoutumaan. Kaikki nämä erittäin arvokkaita taitoja, joita toivon sydämeni pohjasta pystyväni opettamaan omille lapsilleni. Pöyhönen ja Livingston toteavat FamilyBoost-sivuillaan, että vaikka tunnetaitojen merkitys ymmärretään jo paremmin, niiden opettaminen lapsille vaatii vielä harjoittelua. Kun lapsi saa vaikkapa naarmun polveen ja alkaa parkua, aikuisen tehtävä ei ole hiljentää itkua mahdollisimman nopeasti toteamalla, että pieni naarmu, ei satu – tämä on nimittäin klassinen esimerkki tunteiden mitätöimisestä!

Jos teilläkin joskus hermostutaan hävityn lautapelin päätteeksi, käydään ylikierroksilla, jännitetään uuden tilanteen edessä, tulistutaan sisarukselle, paiskotaan ovia, ikävöidään, kiljutaan riemusta tai niellään pettymyksen kyyneleitä, kannattaa tutustua joko tähän Fanni-tunnetaitosarjaan tai johonkin muuhun laadukkaaseen tunnetaitokirjaan!

Fanni-sarja saa meiltä täydet pisteet: sisältö on lempeää ja oivaltavaa, kuvitus värikästä ja ilmeikästä ja myös vähemmistöjä on huomioitu Ralf-liikerin ja Lillin ja Lennin sateenkaariperheen kautta. Suosittelen! :)

Lue myös:

Tunnetaitoja lapselle Ympyräisten avulla

Kateus, kaveritaidot ja rauhoittuminen – Ympyräiset-sarjassa uusia osia!

Oletko jo tutustunut agentti-Puluboihin? Sekopäisen hauska pulu opettaa tärkeitä kaveritaitoja

Pikku Kakkosesta tutut Killi ja Kiki opettavat tunnetaitoja

Jukka Hukka -sarja opettaa lapsille tärkeitä tunnetaitoja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Puluboi on hahmo, joka samanaikaisesti ärsyttää ja ihastuttaa minua. Ehkä ärsyttävintä hahmossa on sen sekopäisyys – sinne tänne sinkoilevasta ja ilman ärrää puhuvasta linnusta tulee jostain syystä mieleeni Jim Carrey, enkä ole kyseisen näyttelijän suurin fani. Mutta on Puluboi myös aika viisas lintu, kuten käy ilmi Veera Salmen tuoreesta Puluboi = Agentti NollaBullaNolla -kirjasta. 

Tässä tekstiltään hulvattomassa ja aihepiiriltään hyvin tärkeässä kirjassa Puluboi perustaa uuden ystävänsä Ikivauvan kanssa Kiemula-nimisen agenttitoimiston, jossa ratkotaan lasten kamukiemuroita. Kirjan alussa Puluboi lupaa rehvakkaasti:

Tämän kiljan luettuasi viisautesi lisääntyy noin 99,9 plosenttisesti, joten pane valmuuden vuoksi joku nalu pään ympälille, ettei se vaan poksahda.

Millä lailla se viisaus sitten lisääntyy? No, Puluboi opettaa esimerkiksi seuraavaa:

1. "Ystävällä on hyvä olla kasvoissa suu, silmät, nenä tai vaikka kulmakalvat ja posket, sillä niitä liikuttamalla voi keltoa muille millä tuulella on."

2. "Yksinäisyys tuntuu ihmisen ja linnun sisällä. Se voi olla musta ja toosi suuli möntti."

3. "Hymyilemällä poskilihakset paisuvat. Saat muskeliposket."

4. "Kaikki määlää! Kaikki on yhtä tälkeitä."

5. "Kelää kaikki lohkeutesi kasaan. Astele ystävien eteen, kaavi kaikki lohkeus sisältäsi, tai missä säästöpossussa sinä sitä sitten säilytätkään, ja sano: Pääseekö mukaan?"

Pakko tunnustaa, että viimeinen kohta sai minut liikuttumaan kyyneliin asti. Kunpa jokainen kaiken rohkeutensa kerännyt lapsi saisi kysymykseensä vastauksen: "Totta kai!". Mielestäni kaveritaitojen opettaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja ylipäätään kaikki toimet lasten yksinäisyyden torjumiseksi ovat meidän kaikkien aikuisten vastuulla. 

Kiitos Veera Salmi tästä ihanasta kirjasta. Toivottavasti sitä luetaan paljon ja kaikkialla! 

***

KirjaPuluboi = Agentti NollaBullaNolla

Teksti: Veera Salmi

Kuvitus: Emmi Jormalainen

Kustantaja: Otava 2018

Myös nämä kirjat kertovat kaveritaidoista:

Neljä muskelisoturia

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Räyhä Ravun kiukkupuuska

Jukka Hukka ja kirjava takki

Jukka Hukka ja hirveä harmi

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.

Lasten tunnetaidot ovat asia, josta omassa lapsuudessani ei taidettu juurikaan puhua. Hyvä käytös ja siisteyskasvatus olivat tapetilla enemmän, kaveritaidot ja vaikeiden tunteiden käsittely vähemmän.

Nyt tunnetaitoihin kiinnitetään onneksi huomiota. Ympyräiset on kotimainen kirjasarja, jossa opetetaan lapsille tärkeitä taitoja sympaattisten, Poutapilvessä asuvien eläinhahmojen avulla. Olen esitellyt sarjan kolme ensimmäistä osaa aikaisemmin, kannattaa käydä lukemassa!

Tänä syksynä julkaistut kirjat käsittelevät kateutta, rauhoittumista ja kaveritaitoja. 

Koala Karhu haluaa olla paras -kirjassa Koala Karhu opettelee jakamaan huomiota ja pyytämään anteeksi. Poutapilvessä pidetään kevätjuhlien tiimoilta leikkimielinen pilvipatsaiden muovailukilpailu, jonka Koala Karhu ottaa vähän liian tosissaan. Kateellisena siitä, että muut osaavat tehdä hienoja pilvipatsaita, vaikka eivät olekaan niin taiteellisia kuin hän, Koala Karhu hiipii yöllä rikkomaan muiden patsaat. 

Olin kateellinen, kun muiden patsaat olivat niin hienoja. Halusin, että minun patsaani olisi paras.

Lapset vertailevat itseään usein muihin, haluavat voittaa pelit ja kilpailut ja olla parhaita. Koala Karhu haluaa olla paras -kirjan avulla lapsen kanssa voi käsitellä näitä(kin) vaikeita tunteita ja kannustaa lasta olemaan armollisempi – sekä itseään että muita kohtaan.

Pomppu Bansku ylikierroksilla -kirjassa tutustutaan Poutapilven vilkkaimpaan vipeltäjään, Pomppu Banskuun. Bansku viettää syntymäpäiviään Poutapilven huvipuistossa yhdessä ystäviensä kanssa. Juhlien päätyttyä ja muiden vetäydyttyä jo nukkumaan Pomppu Bansku hyppelee ylikierroksilla ja herättelee muita leikkiseuraa löytääkseen. Fiksu Fantti päättää viedä Banskun Zen Flamingojen luo, sillä nämä ovat rauhoittumisen mestareita.

Flamingot opettavat Pomppu Banskulle iltarutiineja, joita lapsiperheissä tarvitaan aivan kuten kurahaalareita ja pitkää pinnaa. Flamingot neuvovat, että leikit kannattaa lopettaa ajoissa, nälkäisenä ei ole viisasta mennä nukkumaan ja että hyvä iltasatu rauhoittaa pienen mielen. 

"Nyt pitää vähän rauhoittua!" tai "hei kuulkaas villiapinat" ovat lauseita, joita omasta suustani pääsee aika usein. Huolella hiotuista ja vuosikausia samoina toistuneista iltarutiineista huolimatta varsinkin päiväkotipäivien jälkeen lapset ovat usein niin väsyneitä, että muuttuvat itsekin Pomppu Banskuiksi. Silloin on hyvä, jos hihassa on pari ässää rauhoittumista varten, sillä pienet väsyneet mielet eivät osaa itse järkeillä, että nyt pitäisi varmaan vähän hidastaa vauhtia.

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin -kirjassa opetellaan kaveritaitoja: ystävällisyyttä, leikkiin mukaan ottamista ja toisten tunteiden ymmärtämistä. Ympyräiset rupeavat innokkaasti leikkimään pomppupalloa tajuamatta, että Puspus ei pysty osallistumaan kuivalla maalla tapahtuvaan leikkiin. Kukaan ei huomaa Puspusin pahaa mieltä ja niin tämä lähtee yksin uimaan kauemmas. 

Vasta kun pelissä on tauko, Fiksu Fantti yhtäkkiä huomaa Puspusin kadonneen. Räyhä Rapu ja Pelokas Pingviini löytävät Puspusin kyyhöttämästä korallien keskellä ja houkuttelevat sen takaisin rantaan.

Puspusille tuli paha mieli, kun se jäi pelin ulkopuolelle, Pelokas Pingviini selittää. - Meidän on keksittävä leikki, johon sekin voi osallistua.

Kaveritaidot ovat mielestäni yksi tärkeimmistä asioista, joita leikki- ja kouluikäiselle lapselle opetetaan. Niiden merkitystä ei voi painottaa tarpeeksi! Nyt kun vanhin lapseni on eskarissa ja nuorempi seikkailee omassa päiväkotiryhmässään, mietin valehtelematta joka päivä lasten sosiaalisia suhteita. Lasten yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne ovat niin surullisia juttuja, ettei niitä toivo omille eikä kenenkään lapsille. Pidän aina korvat höröllä sen varalta, jos lasten puheista erottuu signaaleja siitä, että heillä ei ole ollut leikkiseuraa.

On erittäin hyvä, että tänä päivänä kaveritaidoista puhutaan paljon ja että kivana kaverina olemista myös harjoitellaan aktiivisesti. Yksi hyvä ystävä tai mukava kaveriporukka ovat parhaimpia lahjoja, joita lapsi voi saada.

Jos haluat panostaa yhteen hyvään tunnetaitokirjasarjaan, panosta Ympyräisiin! Hahmot ovat huolella mietittyjä ja asiantuntijavinkit keskittyvät olennaiseen. Lapsille suunnattuja kysymyksiä on helppo pohtia koko perheen tai ryhmän kesken, ja tunnetaidot vahvistuvat kuin itsestään.

***

Teksti: Anne-Maria Kuusela

Kuvitus: Matias Teittinen

Asiantuntija: Maija Hytti

Kustantaja: Kustannus-Mäkelä 2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram