Kirjoitukset avainsanalla Mikko Posio

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Jos olen jotain oppinut vanhempana ollessani niin sen, että lapsilla voi juolahtaa mieleen ihan mitä tahansa. Lasten minulle esittämät kysymykset ovat vaihdelleet onnen määritelmästä liskojen iltaruokailutottumuksiin. Harva se päivä huomaan edelleen vastaavani johonkin sellaiseen kysymykseen, johon en joko tiedä vastausta (onneksi on Google) tai johon suhtaudun niin itsestäänselvänä asiana, että aivan hämmästyn, kun havahdun lapsen kysymyksen myötä pohtimaan asiaa itsekin.

Yksi tällainen tavallaan itsestäänselvä mutta loppujen lopuksi aika vaikea asia on sähkö. Alakoululaisille suunnatussa tarinallisessa tietokirjassa Minne sähkö meni? paljastetaan sähköstä kaikki mahdollinen. Omat lapseni kokivat suuren valaistumisen kuullessaan, että sähkö ei varsinaisesti tule pistorasiasta, vaan voimalinjoja pitkin erilaisista voimalaitoksista.

Minne sähkö meni? on ensimmäinen osa uutta lasten tietokirjasarjaa nimeltään Anni ja Akseli selvittävät. Anni ja Akseli ovat yhdeksänvuotiaat kaksoset, joiden arkiset puuhat sähkökatkos keskeyttää. Kahdestaan kotona olevat lapset päättävät lähteä tutkimaan ympäristöään ja selvittämään, mihin sähkö oikein katosi. Tutkimusmatkallaan he tutustuvat niin vesivoimalaan, polttolaitokseen kuin tuulivoimalaan ja oppivat myös, mitä ydinvoimalassa tapahtuu, mitä on niin sanottu kakkasähkö ja mitä hyötyä on aurinkopaneeleista.

Tämäntyyppisten tarinallisten tietokirjojen vahvuus on asiantunteva ja lapsentasoinen sisältö, joka parhaimmillaan auttaa lasta ymmärtämään ympäröivää maailmaa. Omat lapseni innostuivat kirjan myötä tutkimaan koko kodin läpikotaisin ja selvittämään, mitkä kaikki vempaimet tässä huushollissa toimivat sähköllä. Esittelipä mies lapsille myös makuuhuoneen seinää koristavan sulakekaapin toimintaperiaatteineen. 

Minne sähkö meni? onnistuu hyvin tavoitteessaan kertoa sähköstä, mutta kuten tarinallisissa tietokirjoissa usein, tässäkin tapauksessa kompastuskivenä on se varsinainen tarina. Vaikka Annin ja Akselin sähköseikkailuun on ujutettu lasten suosikkiaiheita kadonneesta koirasta kakkaan ja otettu mukaan hiukan jännitystäkin ränsistyneen mökin muodossa, on ilmiselvää, että kyseessä on ennen kaikkea tietokirja. Tarinan ajoittainen kuivakkuus ei kuitenkaan tee kirjasta huonoa, ja asiapitoisille lastenkirjoille löytyy varmasti oma lukijakuntansa.

***

Kirja: Anni ja Akseli selvittävät: Minne sähkö meni?

Teksti: Tiina Sarja

Tarinan kehittely: Tiina Sarja, Mikko Posio ja Henna Ryynänen

Kuvitus: Henna Ryynänen

Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2018

Alla lisää tarinallisia tietokirjoja:

Eino ja suuri possukysymys -kirjassa puolustetaan eläinten oikeuksia

Matilda pelastaa maailman – kierrätysopas aikuisille vai sankaritarina lapsille?

Takapihalta alkaa seikkailu – satukirjan ja luonto-oppaan yhdistelmä innostaa menemään metsään

Kiehtova ja opettavainen kirja luonnosta: Pikkumuurahaisen jännä päivä

Meidän pihan perhesoppa (esittelee erilaisia perhemalleja)

Mennään jo naapuriin (esittelee erilaisia kulttuureja)

Elsa ja Lauri matkustavat (kertoo lentokoneella matkustamisesta)

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat