Kirjoitukset avainsanalla Pentti Otsamo

Finlandia-ehdokaskirjojen esittely jatkuu. Vuorossa on Kaj Korkea-Ahon ja Ted Forsströmin Zoo! Viraalit nerot. Pentti Otsamon hauskoilla kuvilla ryyditetty kirja kertoo Atlaksesta, kahdeksasluokkalaisesta pojasta, jonka paras ystävä Elliott on lähtenyt vuodeksi ulkomaille. Atlaksella ja Elliottilla on yhteinen nettisarjakuva, Zoo, joka ei kuitenkaan ole niin suosittu kuin pojat toivoisivat.

Atlas kirjoittaa Elliottille sähköposteja, joissa kertoo yläkoulun arjesta. Arkeen kuuluu uusia tyttöjä, kuten esimerkiksi Sarah-Li, jonka kanssa Atlas ilokseen pääsee samalle aaltopituudelle. Sarah-Li jopa lukee Zoota! On viraalikatastrofeja, kuten ikätoveri Justus Kristuksen Waffling on a train -hittivideo, jossa näytetään, miten Justus polttaa takapuolensa vohveliraudalla. On ikävä parasta ystävää, jonka Atlas tuo hauskasti esille listaamalla esimerkiksi kolme parasta asiaa, joita hän voi tehdä Elliottin poissa ollessa: 

"3. Istua ruokalassa yksin.

2. Odottaa bussia yksin.

1. Puhua välitunneilla itsekseen."

Kouluarjen kuvaamisen lisäksi varsinaista juonikuviota kirjassa edustaa kamppailu oppilaskuntaan pääsystä. Fiksu ja huumorintajuinen Atlas ja vohvelirauta-Justus hakevat molemmat koulun oppilaskuntaan edustamaan kahdeksasluokkalaisia. Justuksen valttikortti on kuuman vohveliraudan kanssa pelleily, mutta onneksi oman takapuolensa kärventämisellä ei sentään päästä oppilaskuntaan asti. 

Zoo! Viraalit nerot on hauska ja uskottava kuvaus yläkoululaisten arjesta. Kirjaa lukiessa mieleeni muistui monta tapausta omilta kouluajoiltani. Kun minä olin yläasteella, netti oli aivan alkutekijöissään, eikä viraali-sanaa olisi ymmärretty sellaisena kuin se nyt tunnetaan. Mutta muuten aika lailla samanlaista sekopäistä meininkiä ja tunteiden vuoristorataa se teini-ikäisten elämä näyttää olevan nyt 2010-luvulla kuin kaukaisella 1990-luvulla.

Kirja: Zoo! Viraalit nerot (alkuperäinen: Zoo! Virala genier)

Teksti: Kaj Korkea-Aho & Ted Forsström 

Kuvitus: Pentti Otsamo

Suomennos: Laura Beck

Kustantaja: Otava 2017

Ps. Finlandia-ehdokkaiden äänestys päättyy huomenna 26.11. klo 23.59. Nyt siis kannattaa käydä äänestämässä, ellei ole jo niin tehnyt, sillä samalla voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa 500 euron lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan. Äänestämään pääset tästä linkistä.

Finlandia-ehdokkaista aiemmin esitelty:

Kahden maan Ebba

Sinä olet superrakas

Pehmolelutyttö

Avain hukassa

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat