Kirjoitukset avainsanalla Pentti Otsamo

Kirja saatu arvioitavaksi Otavalta.

KirjaNukkumatin vastaisku

Teksti: Leila Saarivirta

Kuvitus: Pentti Otsamo

Kustantaja: Otava 2018

***

Odotin Leila Saarivirran uunituoreen Nukkumatin vastaisku -kirjan ilmestymistä innolla, sillä kirjan idea on mitä mainioin: Nukkumatti perustaa blogin kasvattaakseen suosiotaan. Nukkumatti nimittäin lukee Me fantastiset -lehdestä tippuneensa vuosittaisessa Huippuhahmot-kisassa kymmenen kärjestä. Joulupukki pitää odotetusti ykköspaikkaa ja toisena komeilee Hammaskeiju. Nukkumatti odottaa olevansa tuttuun tapaan kolmantena, mutta toisin käy: jopa lapsia säikyttelevä Rölli on ennen häntä.

Kirjan nimen mukaisesti Nukkumatti ryhtyy vastaiskuun: hän perustaa fantsuystävänsä Pahkuran kanssa blogin. (Pahkura, jonka titteli on hienolta kuulostava keittiöasioista vastaava business manager, tekee työkseen tiskiä ihmisten keittiöihin ja sotkee niitä muutenkin.)

Sen lisäksi, että Nukkumatti ryhtyy vahvistamaan brändiään sosiaalisessa mediassa, hän pohdiskelee syitä suosionsa laskulle. Hän päivittelee aikuisten typeryyttä terveysasioissa: vaikka hänellä olisi tarjota ilmaista unieliksiiriä, ihmiset syytävät rahaa vitamiineihin ja ihovoiteisiin ja nukkuvat yhä vähemmän ja vähemmän. Sen lisäksi aikuiset ovat Nukkumatin mielestä muutenkin vähän hassuja: he keksivät lapsille tiukkoja sääntöjä esimerkiksi herkuttelun ja riitelyn suhteen, mutta eivät noudata niitä itse.

Karkkia saa heidän mukaansa syödä vain karkkipäivänä, useimmiten lauantaisin. Mutta arvatkaapa, mitä nämä sääntömaakarit tekevät iltaisin, kun olen nukuttanut heidän lapsensa? Kyllä vain. He hiippailevat keittiön kaapille ja penkovat salaisista kätköistään herkkuja.

Nukkumatti yllättyy, kun Joulupukki kutsuu hänet ja Pahkuran hätäkokoukseen. Kokouksessa Joulupukki esittelee huolestuttavan havainnon: 

"Riidoista ja huonosta käyttäytymisestä huolimatta lahjojen määrä on pysynyt hämmästyttävästi samalla tasolla kuin ennenkin. Vaikka olemme toimittaneet huomattavasti vähemmän paketteja, löytyy kuusien alta yhtä suuri kasa lahjoja kuin ennenkin. Tämä on ollut meille valtava mysteeri. Agenttitonttu Himskatti sai viimein selville, että ihmiskelmit ovat alkaneet ostaa itselleen lahjoja ostoskeskuksista ja marketeista", Joulupukki selvitti.

Hätäkokouksessa Nukkumatti saa kuulla hyviäkin uutisia: hänen ja Pahkuran yhteinen blogi sekä Pahkuran pakarajumppavlogi ovat saaneet ihmiset nukkumaan enemmän. 

Nukkumatin vastaisku on hauska kirja, mutta mielestäni Saarivirran huumori sopii ennen kaikkea meille aikuisille. Itse en välttämättä edes luonnehtisi Nukkumatin vastaiskua lasten- ja nuortenkirjaksi, vaikka lapsille tutut hahmot Nukkumatista Hammaskeijuun pääosassa ovatkin. Esimerkiksi Saarivirran näppärät viittaukset suosittuihin suomalaisiin blogeihin avautuvat varmaan parhaiten aikuisille lukijoille. Myös kirjan lempeän ironinen pohjavire puhuttelee erityisesti vähän varttuneempia lukijoita.

Vaikka Nukkumatin vastaisku tarjosikin mukavan lukuelämyksen, kirjasta jäi hiukan sekava vaikutelma: tuli tunne, että mukaan on haluttu saada kaikki hyvät ideat ja läpät aiheeseen liittyen, vaikka vähempikin olisi riittänyt. Toisaalta ymmärrän ratkaisun, sillä Nukkumatti, Joulupukki ja muut suosikkihahmot tarjoavat sen verran herkulliset verbaalisen ilottelun mahdollisuudet, että kurjaahan ne olisi jättää hyödyntämättä. 

Nukkumatin vastaisku muistuttaa rakenteeltaan hiukan Zoo! Viraalit nerot -kirjaa, sillä Saarivirrankin kirjassa on mukana perinteisen tarinan lisäksi paljon muutakin: kirjan sivuille ujutettuja blogipostauksia, sähköposteja, sarjakuvia ja ystäväkirjamerkintöjä. (Pentti Otsamon hauskoilla piirroksilla muuten kuvitettu molemmat kirjat.) Ehkä tällainen tarinan tuunaus on se suunta, johon varsinkin nuorille suunnatuissa kirjoissa ollaan menossa. Ja mikäs siinä, tärkeintähän on se, että saadaan nuoret tarttumaan kirjoihin. Toivottavasti Nukkumatti bloggaa ja Pahkura tubettaa tiensä nuorten lukijoiden suosioon!

 

Kommentit (2)

Mummo lukee lapsosille
1/2 | 

Kiitos mainiosta vinkistä! Nukkumatti onkin jäänyt pahasti paitsioon trendikkäänpien satuhahmojen tieltä. Toinen vastailmestynyt Nukkumatista kertova kirja on Satu Alajoen Valon sankari, jossa esiintyy ennen tuntematon sankari Nukkumatin veli Valve-Ville. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Finlandia-ehdokaskirjojen esittely jatkuu. Vuorossa on Kaj Korkea-Ahon ja Ted Forsströmin Zoo! Viraalit nerot. Pentti Otsamon hauskoilla kuvilla ryyditetty kirja kertoo Atlaksesta, kahdeksasluokkalaisesta pojasta, jonka paras ystävä Elliott on lähtenyt vuodeksi ulkomaille. Atlaksella ja Elliottilla on yhteinen nettisarjakuva, Zoo, joka ei kuitenkaan ole niin suosittu kuin pojat toivoisivat.

Atlas kirjoittaa Elliottille sähköposteja, joissa kertoo yläkoulun arjesta. Arkeen kuuluu uusia tyttöjä, kuten esimerkiksi Sarah-Li, jonka kanssa Atlas ilokseen pääsee samalle aaltopituudelle. Sarah-Li jopa lukee Zoota! On viraalikatastrofeja, kuten ikätoveri Justus Kristuksen Waffling on a train -hittivideo, jossa näytetään, miten Justus polttaa takapuolensa vohveliraudalla. On ikävä parasta ystävää, jonka Atlas tuo hauskasti esille listaamalla esimerkiksi kolme parasta asiaa, joita hän voi tehdä Elliottin poissa ollessa: 

"3. Istua ruokalassa yksin.

2. Odottaa bussia yksin.

1. Puhua välitunneilla itsekseen."

Kouluarjen kuvaamisen lisäksi varsinaista juonikuviota kirjassa edustaa kamppailu oppilaskuntaan pääsystä. Fiksu ja huumorintajuinen Atlas ja vohvelirauta-Justus hakevat molemmat koulun oppilaskuntaan edustamaan kahdeksasluokkalaisia. Justuksen valttikortti on kuuman vohveliraudan kanssa pelleily, mutta onneksi oman takapuolensa kärventämisellä ei sentään päästä oppilaskuntaan asti. 

Zoo! Viraalit nerot on hauska ja uskottava kuvaus yläkoululaisten arjesta. Kirjaa lukiessa mieleeni muistui monta tapausta omilta kouluajoiltani. Kun minä olin yläasteella, netti oli aivan alkutekijöissään, eikä viraali-sanaa olisi ymmärretty sellaisena kuin se nyt tunnetaan. Mutta muuten aika lailla samanlaista sekopäistä meininkiä ja tunteiden vuoristorataa se teini-ikäisten elämä näyttää olevan nyt 2010-luvulla kuin kaukaisella 1990-luvulla.

Kirja: Zoo! Viraalit nerot (alkuperäinen: Zoo! Virala genier)

Teksti: Kaj Korkea-Aho & Ted Forsström 

Kuvitus: Pentti Otsamo

Suomennos: Laura Beck

Kustantaja: Otava 2017

Ps. Finlandia-ehdokkaiden äänestys päättyy huomenna 26.11. klo 23.59. Nyt siis kannattaa käydä äänestämässä, ellei ole jo niin tehnyt, sillä samalla voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa 500 euron lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan. Äänestämään pääset tästä linkistä.

Finlandia-ehdokkaista aiemmin esitelty:

Kahden maan Ebba

Sinä olet superrakas

Pehmolelutyttö

Avain hukassa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram