Kirjoitukset avainsanalla Terese Bast

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Tuula Kallioniemen tuoreessa lastenkirjassa Neljä muskelisoturia kerrotaan Antusta, joka haluaisi kovasti päästä neljänneksi muskelisoturiksi Käpsän, Rampon ja Erkin rinnalle Jossu-pomon johtamaan kaveriporukkaan. Anttua ei kuitenkaan huolita mukaan:

- Miksi en pääse? Anttu on kysynyt.

- Siksi, että sinä honotat. Ja siksi, että sinä olet dauni, Jossu on sanonut.

Anttua harmittaa epäreilu kohtelu, mutta hän ei anna periksi. Hän vakoilee periskoopillaan lasten metsäleikkejä ja miettii, miten onnistuisi saamaan muiden hyväksynnän. Kuultuaan Jossun puhuvan urotöitä tehneistä sankareista, Anttu saa idean. 

Mitä jos Anttukin suorittaa urotyön. Pääseekö hän silloin Jossun porukkaan?

Mutta luettuaan erilaisista urotöistä Anttu lannistuu. Ei hänestä ole leijonan surmaajaksi tai ihmissyöjähevosten pyydystäjäksi. Yhden idean hän kuitenkin kirjasta saa: hän tarjoaa Jossulle kullanväriseksi spreijattua omenaa. Ele saa Jossun kuitenkin vain suuttumaan, ja pelästynyt Anttu pakenee metsään. 

Pian Anttu on keskellä pelottavaa tilannetta ja joutuu keräämään kaiken rohkeutensa suorittaakseen...

...urotyön!

Kirja päättyy onnellisesti Antun päästessä muskelisoturiksi muiden joukkoon. On hienoa, että lastenkirjan päähenkilönä on erityislapsi, varsinkin kun huomion ei sinänsä ole tarkoitus olla Downin syndroomassa vaan Antun tuikitavallisessa toiveessa tulla hyväksytyksi porukkaan mukaan. Tällaisia tarinoita kaivataan lisää! 

Terese Bastin kuvitus on mukavan ilmeikästä ja tukee hienosti Kallioniemen tarinaa:

KirjaNeljä muskelisoturia

Teksti: Tuula Kallioniemi

Kuvitus: Terese Bast

Kustantaja: Karisto 2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Paula Noronen on mielestäni yksi Suomen hauskimmista tyypeistä. Siitäkin huolimatta, että hän itse kuvailee itseään "maailman tylsimmäksi". Norosen luoma sketsihahmo, Tarja Kulho, nauratti aikoinaan Radiomafiassa ihmisiä niin paljon, että Norosta pyydettiin kirjoittamaan tarjakulhomainen lastenkirja. 

Syntyi kirjasarja Emiliasta, jonka supervoima kumpuaa marsusta. Supermarsu-sarjassa on ilmestynyt jo yli kymmenen kirjaa, ensimmäiset Gummeruksen ja jälkimmäiset Tammen kustantamina. 

Supermarsu ja roskaavat ryökäleet on ensimmäinen Supermarsu-kirja, johon tässä perheessä tutustuttiin, ja aluksi oli vähän vaikea päästä perille eri marsuista. Marsu-Halonen on Emilian oma lemmikkimarsu, jonka vettä juomalla Emilia saa supervoimia. Jättiläismarsu puolestaan on viisas johtajamarsu, joka jakaa Emilialle tehtäviä kodistaan Lahden mäkimontusta. 

Kuulostaa omituiselta, mutta toimii!

Tarina alkaa taivaalta tippuvista asioista. Emilia näkee, kun kadulle tipahtaa kumiankka, ja opettaja Seija "Muurahaiskarhu" Lipsanen saapuu luokkaan pinkki ämpäri päässään. Ämpäri oli tipahtanut taivaalta suoraan hänen päähänsä. Hetken päästä koulun pihalta kuuluu Siivooja-Jaskan kiroilua:

- Voi pehkala, saaneri, permanto, kilinturpa, perunaberbeeri!

Koulun piha on yhtäkkiä täyttynyt romusta. Omituisesta tilanteesta raportoidaan uutisissakin, ja kuin pisteenä iin päälle, reportterin päähän tipahtaa kala kesken suoran lähetyksen. Emilia päättää selvittää, mistä on kyse, ja Marsu-Halosen toimiessa viestinvälittäjänä Emilia hankkii tutulta marsukuskilta itselleen kyydin Jättiläismarsun luo.

Jättiläismarsukaan ei kuitenkaan tiedä, miten romusade saataisiin hallintaan. Taivaalta putoavien tavaroiden lisäksi Emilian elämää mutkistavat myös omituinen uusi oppilas, Wilson, Emilian ystävän, Simon, kummallinen käytös ja Emilian äidin hääuutinen. 

Supermarsu ja roskaavat ryökäleet on vielä hauskempi kuin osasin odottaa. On virkistävää saada lukea ääneen kirjaa, joka naurattaa aidosti myös aikuista lukijaa. En halua paljastaa liikaa, mutta ainakin moottorisaha, ahven ja päähän tippuva lihanpala olivat niiden asioiden joukossa, jotka saivat minut nauramaan ääneen.

***

KirjaSupermarsu ja roskaavat ryökäleet

Teksti: Paula Noronen

Kuvitus: Terese Bast

Kustantaja: Tammi 2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram