Kirjoitukset avainsanalla Karin Erlandsson

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Karin Erlandssonin neliosainen Taru silmäterästä -saaga jatkui jo viime vuoden puolella hurjan Linnunkesyttäjä-kirjan myötä. 

Linnunkesyttäjä-kirjassa Miranda, rohkea ja taitava helmenkalastaja, joka oli pääosassa myös sarjan ensimmäisessä osassa, asettuu pohjoiseen satamakaupunkiin ja jatkaa isänsä jalanjäljillä puunhakkaajana. Mirandan ystävä Sirkka perehtyy parantamiseen ja lääkerohtoihin. Tarujen helmi, Silmäterä, häilyy edelleen haaveissa, mutta taka-alalla.

Satamakaupungin työntäyteinen elämä vaikuttaa seesteiseltä, mutta sitten tulevat päivytharakat: aikaisemmin arat ja yhtäkkiä vihamieliseksi muuttuneet suuret linnut, jotka pakottavat Mirandan ja Sirkan pakenemaan. Miranda vammautuu, mikä tuo entisestään syvyyttä ja synkkyyttä kirjan teemoihin.

Rakastin Helmenkalastaja-kirjan viipyilevän kaunista kieltä, ja aivan yhtä säväyttävästi on kirjoitettu ja suomennettu myös tämä jatko-osa. Paikka paikoin teksti olisi saanut olla hiukan vähemmän maalailevaa, mutta toisaalta Linnunkesyttäjän tyyli aivan hiveli Enid Blytonin tuotannon raatelemaa sieluani.

Taru silmäterästä -sarjan ulkoasua päivitettiin avausosan suuren suosion myötä: oikeanpuoleinen Linnunkesyttäjä on puettu Sami Saramäen suunnittelemiin tyylikkäisiin kansiin. 

Linnunkesyttäjä on muuten edeltäjäänsä verisempi teos, joten (pienten lasten) iltasaduksi en sitä valitsisi. 

Sarjan kolmas osa, Vuorikiipeilijä, julkaistaan tänä vuonna – hurraa!

***

KirjaLinnunkesyttäjä (Fågeltämjaren)

Teksti: Karin Erlandsson

Suomennos: Tuula Kojo

Kustantaja: Kustantamo S&S 2018

Lue myös:

Palkittu Helmenkalastaja on jännittävä kirja ystävyydestä ja rohkeudesta

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Runeberg Junior -palkinnon tänä vuonna voittanut Helmenkalastaja on perinteinen seikkailutarina, jonka voimakas ja taianomainen ote hurmaa aikuisenkin lukijan. Karin Erlandssonin teos kertoo isoista asioista; ystävyydestä, ikävästä, ahneudesta ja rohkeudesta.

Pääosassa on orpo Miranda, nuori ja taitava helmenkalastaja, joka lähtee tavoittelemaan mahdotonta: hän aikoo löytää Silmäterän, helmen, josta kuningatar on luvannut yltäkylläisen palkkion. Miranda tietää, että Silmäterän etsijöille ei yleensä käy hyvin – myös hänen oma isänsä katosi Silmäterää etsiessään. Kukaan ei edes ole varma, onko Silmäterää oikeasti olemassa, ja silti vanhemmat ovat valmiita jopa hylkäämään lapsensa löytääkseen tuon ihmeellisen helmen. Helmenkalastajat nimittäin uskovat, että se, joka löytää Silmäterän, saa kaiken mitä toivoa saattaa.

"Sen joka saa haltuunsa Silmäterän, ei tarvitse enää koskaan kaivata mitään, koska silloin kaikki toiveet toteutuvat. 

Jos löytää Silmäterän, saa Silmäterän siunauksen.

Vastaavasti kirous vaanii sen yllä, joka päättää lähteä etsimään tuota helmeä.

Jos saa haltuunsa Silmäterän, saa kaiken paitsi kaipuun, mutta jos päättää etsiä Silmäterää sitä kuitenkaan löytämättä, jää kaipaamaan iankaikkisesti."

Vaaroista huolimatta Miranda päättää yrittää, onhan hän paras kaikista helmenkalastajista. Harmi vain, että hänen on otettava mukaansa puhelias pikkutyttö Sirkka, joka haluaa tulla yhtä taitavaksi helmenkalastajaksi kuin Miranda. Ensin Sirkasta tuntuu olevan pelkkää haittaa, mutta tyttö osoittautuukin hyväksi avuksi ja mikä parasta, ystäväksi. 

Neliosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa herättää ajatuksia elämän tarkoituksesta ja siitä, mikä tekee ihmisen onnelliseksi. Tuula Kojon suomennos liplattelee eteenpäin luoden unenomaista tunnelmaa. 

Sarjan toinen osa, Linnunkesyttäjä, julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

***

KirjaHelmenkalastaja (Pärlfiskaren)

Teksti: Karin Erlandsson

Suomennos: Tuula Kojo

Kuvitus: Tuuli Toivola

Kustantaja: Kustantamo S&S 2017

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat