Kirjoitukset avainsanalla hevoskirjat

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Löytyykö teiltä keppariharrastajia? Heppakirjakonkarit Merja ja Marvi Jalo ovat tarttuneet supersuosittuun keppihevosharrastukseen kokonaisella uudella Onnenkepparit-kirjasarjalla, jonka ensimmäinen osa julkaistiin alkukesästä. Kuvituksesta vastaa Reetta Niemensivu, jonka kädenjälkeä lapseni rakastivat esimerkiksi Bellan pentupoppoo -kirjassa.

Sarjan ensimmäinen osa, Olivia ja Onnentähti, kertoo tokaluokkalaisesta Oliviasta, jolla on niin paha eläinallergia, ettei tämä saa mennä lähellekään hevosia. Oliviaa harmittaa, kun hänen paras ystävänsä Valpuri saa harrastaa poniratsastusta Olivian vain haaveillessa omasta hevosesta. 

Sitten tapahtuu jotain yllättävää, suorastaan mullistavaa: Olivia löytää hylätyn, risan keppihevosen. 

- Voi, Olivia henkäisee. - Sairas keppihevonen!

Ojasta löytynyt keppihevonen, joka saa nimen Onnentähti, tuo iloa ja tarmoa Olivian kesään. Myös Valpuri innostuu keppareista, varsinkin kun tytöt saavat rakentaa Olivian takapihalla olevaan vajaan ihan oikean keppihevostallin. Pian myös tyttöjen kaverit Juuli ja Lilli liittyvät omien keppareittensa kanssa leikkiin, ja Olivian julistama "kaikkien aikojen kepparikesä" voi alkaa.

Välillä Oliviaa ärsyttää, kun Onnentähti on niin kulahtanut Valpurin ja Juulin upouusiin, kaupasta ostettuihin keppihevosiin verrattuna, mutta toisaalta Onnentähdestä on lyhyessä ajassa tullut Olivialle hyvin rakas. Kun Onnentähti loukkaantuu ratsastusonnettomuudessa ja muuttuu entistä rujommaksi, se lähetetään Olivian äidin siskon luo leikkaukseen. 

Herkullisiin kansiin puettu tarina kekseliäästä Oliviasta on aivan hurmaava. Toisin kuin Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarjaOnnenkepparit on sisällöltään ja tyyliltään vahvasti kiinni tässä päivässä. Olivian esimerkki varmasti kannustaa monia kepparityttöjä ja -poikia harrastamaan rohkeasti ja luovasti, sillä hän osoittaa, että ainoa vaatimus keppihevosharrastukselle on hyvä mielikuvitus.

Kuusivuotias testilukija ahmaisi kirjan hetkessä ja odottaa jo innoissaan seuraavaa osaa. Lämmin suositus Onnenkeppareille!

Keppariharrastuksesta lisää esimerkiksi täällä.

***

KirjaOlivia ja Onnentähti 

Teksti: Merja ja Marvi Jalo

Kuvitus: Reetta Niemensivu

Kustantaja: WSOY 2018

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Käsi ylös, jos muistat Kikan ja Repen mutkikkaan romanssin sarjassa Nummelan ponitalli. Olin tipahtaa tuolilta, kun huomasin, että Merja Jalon supersuosittua heppakirjasarjaa julkaistaan yhä! Jos laskin oikein, tänä keväänä ilmestynyt Ratsukallion uhka on jo 89. kirja Nummelan ponitallilaisten edesottamuksista. Muistiani virkistääkseni menin etsimään netistä tietoa kirjoissa tapahtuneista käänteistä, ja otsikossakin mainittu Kauniit ja Rohkeat tuli kyllä nopeasti mieleen, kun kertasin juonikuvioita tästä yli 30 vuoden ajan eläneestä kirjasarjasta:

Kikka on teini-ikäinen poliisi-isän tytär, jolla on on-off-suhde Repeen. Repellä on ollut vispilänkauppaa monen muunkin hevostytön kanssa. Päkä on kauppaneuvos Kiisken rikas tytär, jolla on ollut Repen kanssa lyhyt suhde Repen huijattua kuuluvansa Bernadotten sukuun. Titta on Kikan paras ystävä, mutta koska hänkin on ihastunut Repeen, tytöt riitaantuvat hetkeksi. Kristian Starck on Kikan ensirakkaus ja ensimmäinen poikaystävä, joka kuitenkin muuttaa Englantiin saatuaan kutsun kilpajoukkueeseen. Kirjoissa esiintyy lukuisia muitakin keskeisiä hahmoja, esimerkiksi Nummelan ponitallin omistaja Pena, Repen ex-tyttöystävä Siru, kavala ja juonitteleva Tepa ja tiukka ratsastuksenopettaja Mara, johon Päkä on ollut rakastunut.

Tämän pienen kertauksen jälkeen olin enemmän kuin valmis lukemaan Ratsukallion uhka -kirjan, jossa puidaan Kikan ja Repen välirikkoa ja pelastetaan Kikka hengenvaarasta. Kirjan takakannessa kysytään Repen ja Kikan romanssiin viitaten: 

Mutta onko hän voittanut takaisin Kikan rakkauden?

Sitä lähdin selvittämään. 

Tarina alkaa hevosleiriltä, johon Nummelan ponitallin ydinjoukko osallistuu. Ilmassa väreilee tulevan myrskyn lisäksi jännitystä, sillä Kikan entinen ihastus Kristian on lähettänyt Kikalle kirjeen, jossa kertoo palaavansa Suomeen. Kirje saa Kikassa aikaan levottomuutta, eikä hän halua kertoa asiasta Repelle. Repe on kuitenkin saanut tietää kirjeestä, ja nuorten rakastavaisten välille leimahtaa riita. Tunnelma on harlekiinikirjamainen tummissa silmissä leimahtavine kiukkuineen, dramaattisine huudahduksineen ja ivallisine äänineen. 

Kikan ja Repen äänekkäällä riidalla on todistajia, ja kun Kikka katoaa, Repeä aletaan epäillä. Pöyristyneenä Repe huudahtaa:

Minusta on hävytöntä, että epäilette minua joksikin perverssiksi kidnappaajaksi!

Repe alkaa itse selvittää Kikan katoamista ja löytää itsensä pian vaarallisesta tilanteesta entisen vangin Juha Räytön luota. Räytön kotoa löytyy myös Kikan takki ja valokuvia Kikasta köytettynä. Repelle selviää myös Räytön kauhistuttava motiivi...eikä tilannetta auta yhtään se, että Räytöllä on apunaan Ronaldo, vaarallinen dobermanni! 

Kaikista kiperistä tilanteista kuitenkin selvitään, ja nuoripari tekee sovinnon. Repekin toteaa jalomielisesti:

Suklaasydän korvaa kaiken.

Nummelan ponitalli -sarja on häkellyttävä sekoitus saippuaoopperaa ja seikkailua. Nykyaikaa ei kirjoissa näy, eikä henkilöhahmoihin ole tullut ripaustakaan syvyyttä vuosikymmenten aikana. En silti ihmettele sitä, että Merja Jalon sarjalla on edelleen vankkumaton fanikuntansa. Nostan myös hattua kirjailijalle, joka on jaksanut julkaista lukijoidensa iloksi suosittua sarjaansa jo 1970-luvun lopulta lähtien!

***

KirjaRatsukallion uhka

Teksti: Merja Jalo

Kansi: Oili Kokkonen

Kustantaja: WSOY 2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram