Kirjoitukset avainsanalla Salla Savolainen

Kirjat saatu arvostelukappaleina.

Nopolan siskokset ovat taas ahkeroineet ja julkaisseet iloksemme sekä uuden Risto Räppääjän että Heiniksen. Paula Noronen puolestaan ilahduttaa hullunhauskalla Yökoulu-uutuudella – ja arvatkaa mitä? Arvon nämä kolme uutuutta kirjapakettina Lue meille äitikulta -blogin Instagram-seuraajien kesken!

Alla lyhyet kirjaesittelyt ja osallistumisohjeet arvontaan:

Heinähattu, Vilttitossu ja kana (Sinikka Nopola & Tiina Nopola, kuv. Salla Savolainen, Tammi 2019)

Vain Sinikka ja Tiina Nopola osaavat kirjoittaa kanasta näin hauskasti. Tarinassa Heinähattu lähtee leirille, mikä harmittaa yksin jäävää Vilttitossua. Samaan aikaan naapurissa asuvat Alibullenin neidit ottavat hoiviinsa muiden kanojen vieroksuman Anitan, ja hulvattomien väärinkäsitysten soppa on valmis hämmennettäväksi. Tykkäsimme tästä uusimmasta Heinis-kirjasta todella paljon, eikä vähiten siksi, että Salla Savolainen kuuluu lempikuvittajiimme!

Risto Räppääjä ja ujo Elmeri (Sinikka Nopola & Tiina Nopola, kuv. Christel Rönns, Tammi 2019)

Risto Räppääjät kuuluvat meillä molempien lasten lemppareihin, enkä itsekään pistä pahakseni kirjojen ääneen lukemista. Tällä kertaa Rauha ryhtyy vähän vahingossa reipastamiskampanjan keulahahmoksi ja ottaa hoiviinsa pikkuserkkunsa ujon lapsenlapsen, Elmeri Unto Uolevin. Ristoa Elmerin ilmestyminen harmittaa, mutta Nelli pistää merkille, että Elmeri on harvinaisen fiksu tapaus. Kun lapset päätyvät kisaamaan tietokilpailussa, Elmerin tiedoille tulee tarvetta.

Yökoulu ja vaarallinen operaatio (Paula Noronen, kuv. Kati Närhi, Tammi 2019)

Paula Norosen Yökoulu-sarjan huumori uppoaa esikoiseen kuin zombivauva Raimon pökäle uima-altaaseen. Uimaan menevät oppilaat päätyvät villin zombipökäleen takia viemäriin ja törmäävät siellä sekä pelottavaan jättirottaan että kymmenen vuotta sitten kadonneeseen espoolaiskokkiin. Norosen omalaatuinen huumorintaju tulee hyvin ilmi esimerkiksi viemäristä löytyvän ravintolakokki Ilkka Rönkkösen motosta: "Leipä tippuu lattialle aina joko voipuoli tai pohja ylöspäin. Harvemmin kyljelleen."

Näin osallistut arvontaan:

1. Seuraa Lue meille äitikulta -blogin Instagram-tiliä (@luemeilleaitikulta).

2. Kerro Instagramissa tämän postauksen kuvan kommenteissa, että osallistut arvontaan.

3. Kirjapaketti (joka siis sisältää kaikki kolme yllä esiteltyä kirjaa) arvotaan sunnuntaina 11.8. kaikkien Instagramissa kommentoineiden seuraajien kesken. Osallistumisaikaa on klo 18 asti.

4. Laitan voittajalle viestin ja postitan kirjat viikolla 33.

Onnea arvontaan! :)

 

Kommentit (4)

Tiutsi
1/4 | 

Voi miten kiva arvonta. Mutta suureksi harmiksi en ole Instassa. Voiko mitenkään osallistua täällä blogissa?

Hiisukas
3/4 | 

Hei! Voi kunpa pääsisin myös mukaan arvontaan. En valitettavasti ole myöskään Instagramissa. Meillä olisi innokkaita lukijoita:)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Tove Appelgrenin kirjasarja Vesta-Linneasta täydentyi keväällä tärkeästä aiheesta kertovalla uutuudella. Sarjan kuudes osa, Vesta-Linnea ja kaverit, keskittyy ystävyyteen. Meille tämä oli ensimmäinen Appelgrenin teos, johon tutustuimme, ja kiinnostuin kirjasta ennen kaikkea kaveriteeman vuoksi. 

Tarinan alussa koulusta palaava Vesta-Linnea täpisee innoissaan: kohta Mindy soittaa, jippii! Sitten tehdään jotain kivaa yhdessä! Mutta Mindy ei soitakaan, ei koko viikonloppuna, vaikka Vesta-Linnea vahtii puhelinta silmä kovana. Vesta-Linnean hetki hetkeltä kasvava paha mieli ja pettymys aiheuttavat lukijallekin kurjan olon, mutta antavat samalla ainekset hyvään keskusteluun lasten kanssa. 

"'...jos hän on ystäväsi, hänen pitäisi olla sinulle kiltti. Eikä pelkästään sinun hänelle.' 

Vesta-Linnea nyökkää, hän tietää sen kyllä."

Salla Savolainen on muuten yksi lempikuvittajiani. Tähänkin kirjaan hän on loihtinut oivaltavia tilannekuvauksia lapsiperhearjesta, ja hahmot ovat hauskoja ja ilmeikkäitä. Taitaa Savolainen kuulua myös kuopuksen lempikuvittajiin, sillä lapsi tykkää lainata kirjastosta uudelleen ja uudelleen nimenomaan niitä Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja, jotka Savolainen on kuvittanut. 

KirjaVesta-Linnea ja kaveritaidot

Teksti: Tove Appelgren

Suomennos: Tittamari Marttinen

Kuvitus: Salla Savolainen

Kustantaja: Tammi 2019

Myös nämä kirjat kertovat kaveritaidoista:

Puluboi = Agentti NollaBullaNolla

Neljä muskelisoturia

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Jukka Hukka ja hirveä harmi

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viikon kirjassa mennään naapuriin eli tutustutaan kahdeksaantoista suomalaiseen kotiin, joiden asukkaat ovat muuttaneet Suomeen muualta. Riina Katajavuoren kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama Mennään jo naapuriin -kirja on valittu Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirjaksi, ja onkin mielestäni nappivalinta kuvaamaan tämän päivän Suomea:

"Nyt kun Suomi on aloittamassa uuden, toivottavasti itsenäisen, sadan vuoden jakson, on oleellista se, minkälaista uutta Suomea uudet ihmiset rakentavat." -Seppo Puttonen, Yle

Myös Lastenkirjainstituutin vuosittain myöntämä Punni-palkinto on tänä vuonna annettu Mennään jo naapuriin -kirjalle. Punni-palkinto perustuu Kirsi Kunnaksen satuun erilaisesta Punni-jäniksestä ja rohkaisee kirjoittamaan rohkeasti ja raikkaasti. 

Mennään jo naapuriin -kirjassa Katajavuoren 8-vuotias tytär Vellamo kyläilee äitinsä ja kuvittaja-Sallan mukana monikulttuurisissa kodeissa. Kirjan idea on mielestäni aivan loistava, sillä kurkistamalla erilaisiin koteihin nähdään se mikä helposti unohtuu: ihmiset ympäri maailman ovat loppujen lopuksi aika samanlaisia. 

Vellamo, Riina ja Salla käyvät kylässä syyrialaisessa, marokkolaisessa, kreikkalais-brasilialaisessa, intialaisessa, filippiiniläisessä, ghanalaisessa, nepalilaisessa, yhdysvaltalaisessa, vietnamilaisessa, islantilais-iranilaisessa, venäläis-valkovenäläisessä, etiopialaisessa, puolalais-suomalaisessa, virolais-irakilaisessa, latvialais-italialaisessa, jemeniläisessä ja somalialaisessa kodissa. Savolaisen tarkasti piirtämää sisustusta on kiva tutkia tarkemmin, ja varsinkin lastenhuoneista on helppo bongata tuttuja Ikean kalusteita. Keittiöistä piirretyistä kuvista voi melkein haistaa mausteisten ruokien herkulliset tuoksut, ja olohuoneet kutsuvat peremmälle tekemään tuttavuutta.

Eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneiden ihmisten tarinat liikuttavat ja naurattavat. Erilaisuus ja samanlaisuus sulautuvat kauniisti yhteen: marokkolainen Mohssen tarjoilee makeaa minttuteetä kultakirjailluista laseista ja kertoo katsovansa Suomen itsenäisyyspäivänä aina Tuntemattoman sotilaan. Intialaisen Saarahin isoäiti huolehtii Skypen välityksellä, että perheeseen syntyneelle vauvalle on varmasti hankittu villahousut ja hattu, mihin äiti vastaa, että "äitiyspakkauksessa oli". Vietnamilainen Vy iloitsee joululahjaksi saamistaan legoista ja mutustelee äidin tarjoamia hunajapomeloviipaleita. Etiopialaisessa keittiössä paahdetaan pannulla kahvipapuja. Telkkarista tulee Pikku Kakkonen ja sen jälkeen etiopialainen lastenohjelma, jossa opetetaan tanssimista. 11-vuotias Ahmed kertoo raskaasta, yli kuukauden kestäneestä pakomatkasta Irakista Suomeen:

Pikkulapset itkivät. Minä en itkenyt, kävelin vaan. 

Nyt Ahmedin perheellä on oma koti ja seinillä diskojulisteita. Vastaanottokeskuksessa asuva 10-vuotias Ibrahim vasta haaveilee omasta kodista. Onkohan sellainen jo löytynyt? 

Mennään jo naapuriin on kirja, joka olisi hyödyllistä luettavaa kaikille suomalaisille. Erilaisiin perheisiin saa tutustua rauhassa kirjan tarinoiden ja kuvien kautta. Kannessa olevan kartan avulla voi tutkia, mistä päin maailmaa perhe on Suomeen saapunut. Tarinat kiinnostavat lapsia, varsinkin kun he kuulevat, että kirjan perheet ovat ihan oikeasti olemassa.

Kirjan lopussa Vellamo toteaa viisaasti: 

"Ihmiset ovat aika mukavia, kun heihin vaan uskaltaa tutustua."

***

KirjaMennään jo naapuriin

Teksti: Riina Katajavuori

Kuvitus: Salla Savolainen

Kustantaja: Tammi 2017

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Blogissa on vietetty tällä viikolla epävirallista Nopola-viikkoa Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvan kunniaksi. On aina mahtavaa, kun valkokankaalle saadaan kotimaisia lastenelokuvia!

Tänään Lue meille äitikulta -blogissa vietetään myös joulunavajaisia. Esittelen Nopoloiden hauskan joulukirjauutuuden, Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö. Joulukirjaesittelyjä on luvassa tihenevään tahtiin mitä lähemmäs jouluaattoa päästään, ja jouluaiheisia kirja-arvontoja on tulossa myös! Pysykää siis kuulolla. :) 

Mutta nyt siihen kirjaan. Tarina alkaa, kun Vilttitossu näkee kadulla pakettiauton, johon naapuruston väki kantaa sylikaupalla leluja. Hänelle selviää, että varattomien kotien lapsille kerätään lahjoja. Vilttitossu, jota ei varsinaisesti tunneta epäitsekkyydestään, päättää naamioitua köyhäksi lapseksi. Hän ripustaa kaulaansa pahvikyltin, jossa lukee:

"KÖYHÄ LASPI. ANNA HETI LELUJA." 

Ikävä kyllä Vilttitossun yritteliäisyys ei tuota toivottua tulosta, joten hän turvautuu takuuvarmaan keinoon saada lahjoja: hänestä tulee tosi kiltti. Vilttitossun avuliaisuus herättää ihastusta kaikissa muissa paitsi Heinähatussa, joka tuntee pikkusiskonsa metkut parhaiten. Kun jouluaatto sitten koittaa ja pukki kolkuttaa ovelle, Vilttitossu on täysin vakuuttunut siitä, että hän saa enemmän lahjoja kuin Heinähattu. Kun näin ei kuitenkaan käy, Vilttitossu hermostuu ja tulee samalle paljastaneeksi vain esittäneensä kilttiä.

***

Toivottavasti Nopolat jaksavat kirjoittaa Heinis-kirjoja aina vain lisää, sillä meillä tykätään niistä tosi paljon! Hassua ajatella, että ensimmäinen Heinähattu ja Vilttitossu -kirja julkaistiin vuonna 1989, minun ollessani seitsemänvuotias...ja nyt luen näitä kirjoja omille leikki-ikäisille tytöilleni lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin!

KirjaHeinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö

Teksti ja kuvitus: Sinikka Nopola & Tiina Nopola

Kuvitus: Salla Savolainen

Kustantaja: Tammi 2017

TÄSTÄ SE ALKAA, LUE MEILLE ÄITIKULTA -BLOGIN JOULUNODOTUS! 

Nopoloiden kirjoja aiemmin tällä viikolla:

Syksyn Risto Räppääjä -uutuuksia

Viikon kirja: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat