Kirjoitukset avainsanalla Martin Widmark

Lasse-Maija ja linnan arvoitus, Jättikurlun arvoitus ja Lotta Torvinen porovarkaiden jäljillä saatu arvioitavaksi blogia varten.

Tässä perheessä niin lapset kuin aikuisetkin viihtyvät rikoskirjojen parissa. Meitä yhdistää myös nimenomaan kirjasarjoista tykkääminen: haluamme lukea tutuiksi tulleiden päähenkilöiden uusista seikkailuista sen sijaan, että jaksaisimme aina heittäytyä seuraamaan tuntemattomien ihmisten elämää.

Lasse-Maijan etsivätoimiston uusin osa oli yllättävän viihdyttävä.

Tällä viikolla vietettävän Dekkariviikon kunniaksi vinkkaan ensin hyvistä lastendekkareista ja myöhemmin vielä omista lempidekkareistani. 

Omat kriteerini onnistuneelle lastendekkarille ovat 1) ikätasoinen sisältö 2) laadukas kerronta 3) rikos tai mysteeri, jonka ratkaisua lukijakin voi tarinan edetessä arvuutella. Ykköskohdalla tarkoitan erityisesti väkivaltaisia kohtauksia, jotka eivät lastenkirjoihin sovi, tosin esimerkiksi molempien lasteni fanittamassa Viisikko-sarjassa on välillä tilanteita, joissa lapsia uhataan väkivallalla ja jopa lyödään. Tällaisissa tapauksissa lasten kanssa kannattaakin keskustella siitä, toimitaanko tilanteessa oikein vai väärin. Itse asiassa Viisikko ei pääse pisteille myöskään kakkoskohdassa, sillä kerronta on kaikkea muuta kuin laadukasta, mutta ainakin jokaisessa kirjassa tarjotaan jonkinnäköinen rikos lasten pähkäiltäväksi.

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon sarja Pikkiriin pulmatoimistosta ilahduttaa taatusti koko perhettä.

Viisikoiden lisäksi lapset ovat tykästyneet erityisesti seuraaviin etsiväsarjoihin: Lasse-Maijan etsivätoimisto, Serlokki Hurtta, Lotta Torvinen sekä Pikkiriin pulmatoimisto. (Eikä tietenkään sovi unohtaa Mestarietsivä Peppusta, jonka päähenkilö hyvin hämmentävästi paljastaa rikollisia pelkän pierunsa voimalla.)

Lasse-Maijan etsivätoimisto 

Martin Widmarkin supersuositussa Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjassa ratkotaan höttöisiä rötöksiä, joiden tekijät on helposti arvattavissa. Jotain puoleensa vetävää näissä sinänsä kaavamaisesti etenevissä kirjoissa kyllä on, ja sarjan uusin osa, Lasse-Maijan etsivätoimisto ja Linnan arvoitus, oli viihdyttävää luettavaa myös aikuiselle. Päädyinkin lukemaan lapsille koko kirjan alusta loppuun yhdeltä istumalta. 

Kenelle sopii? Tutuista ja turvallisista tarinoista pitäville lapsille 4-vuotiaasta ylöspäin.

Kenen käsialaa? Martin Widmark / kuv. Helena Willis / suom. Outi Menna / Tammi 2019.

Pikkiriin pulmatoimisto 

Reetta Niemelän mainio Pikkiriin pulmatoimisto -sarja toimii vähän kuin ensidekkarina lapsille. Sarjan avausosa, Kaiken Kadottajan arvoitus, oli kerrassaan hurmaava, ja olemme lukeneet kirjan monta kertaa. Toinen osa, Jättikurlun arvoitus, on hauska sekin. Suosittelen tätä sarjaa erityisesti Niemelän käyttämän nokkelan kielen vuoksi!

Kenelle sopii? Pitkät sanat on tavutettu, joten kirjan virallinen kohderyhmä ​​​​​​taitaa olla juuri lukemaan oppineet, mutta itse suosittelen sarjaa koko perheen iloksi.

Kenen käsialaa? Reetta Niemelä / kuv. Katri Kirkkopelto / Lasten Keskus 2019

Serlokki Hurtta

Karen Wallacen Serlokki Hurtta -sarjassa seikkailevat fiksu koirasalapoliisi Serlokki Hurtta ja tohtori Vompatti Wattinen. Perinteiseen Sherlock Holmes -tyyliin Hurtalla on arkkivihollinen, professori Heko-Heko Hyeena. Kirjat ovat lyhyitä, helppolukuisia ja hauskoja, ja esikoinen ahmaisi sarjan kaikki osat parissa päivässä.

Kenelle sopii? Juuri lukemaan oppineille ja vähän isommillekin alakoululaisille.

Kenen käsialaa? Karen Wallace / kuv. Emma Damon / suom. Terhi Leskinen / Kustannus-Mäkelä Oy

Lotta Torvinen

Kolmannessa osassa Torvisen perheen sekoilu ei enää naurattanut.

Elisa Niemelän Lotta Torvinen -sarja sopii kohelluskirjojen ystäville. Sarjasta tulee hiukan mieleen Nopoloiden Risto Räppääjä -kirjat väärinkäsityksineen ja (väsyttävän) hölmöine aikuisineen. Olemme lukeneet sarjan kaikki kolme osaa, joista kaksi ensimmäistä upposivat meihin hyvin, mutta uusin osa, Lotta Torvinen porovarkaiden jäljillä oli varsinkin omaan makuuni jo liian sekopäinen. Lapsetkaan eivät olleet tästä kolmannesta osasta niin innoissaan kuin aikaisemmista. Kirjojen kerronta on hengästyttävän tiivistä, itse toivoisin vähän ilmavampaa tekstiä, varsinkin kun kirjojen kohderyhmäksi on mainittu jo eskari-ikäiset. 

Kenelle sopii? Sekoilun ja väärinkäsitysten ystäville 6-vuotiaista ylöspäin.

Kenen käsialaa? Elisa Niemelä / kuv. Harri István Mäki / Myllylahti 2019

Löytyisikö teiltä lisävinkkejä kivoista kirjasarjoista, mieluiten sellaisista, joissa ratkotaan rikoksia? :) 

LUE MYÖS:

Viisikko-bingosta hupia lukuhetkiin

Lasse-Maijan etsivätoimisto – lasten oma dekkarisarja!

Viikon kirja: Kaiken Kadottajan arvoitus

Vauhtia kuin Risto Räppääjissä: Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus

Lotta Torvinen ja kuninkaallinen risteily – jännitystä alakoululaisille!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Olin kuullut Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoista jo kauan ennen kuin lainasimme lasten kanssa meille kirjasarjan ensimmäisen osan. Martin Widmarkin supersuositut lastendekkarit nimittäin pomppasivat esiin aina, kun jossain jaettiin kirjavinkkejä lapsille. Myös meillä ihastuttiin kirjoihin saman tien. Varsinkin esikoinen tykkää arvuutella syyllistä yhdessä päähenkilöiden eli Lassen ja Maijan kanssa. Kirjojen aito dekkarimaisuus onkin näissä tarinoissa se paras juttu, enkä yhtään ihmettele, miksi sarja on saavuttanut niin suuren suosion ensin Ruotsissa ja sittemmin myös täällä Suomessa. Mikä parasta, kirjoissa tapahtuvat rikokset eivät ole liian jännittäviä vaan juuri sopivia kutkuttamaan lasten aivonystyröitä.

Lasse ja Maija ovat kouluikäiset parhaat ystävykset, jotka asuvat pienessä Vallilan kaupungissa. Fiksut lapset perustavat oman etsivätoimiston ja auttavat kaupunkilaisia milloin minkäkin rikoksen ratkaisemisessa. Tuorein kirja etsivien seikkailuista, Jalkapallon arvoitus, tupsahti huhtikuun alussa postiluukustamme Tammen lähettämänä arvostelukappaleena. Kuten näissä kirjoissa on tapana, osa henkilöistä on entuudestaan tuttuja ja osa uusia. Tapahtumat sijoittuvat aina Vallilaan, jonka paikkoja on kiva tutkia kirjassa olevasta kartasta.

Jalkapallon arvoitus -kirjassa tarinan potkaisee käyntiin Vallilan ja Aurinkoniityn jokavuotinen jalkapallo-ottelu. Voittaja saa hienon hopeapystin, joka on tullut Vallilan joukkueelle valitettavan harvoin. Tällä kertaa kaupungin postinkantaja Franco Bollo, joka valmentaa Vallilan joukkuetta ensimmäistä kertaa, lupaa, että Vallila vie voiton. Ottelu ei kuitenkaan etene erityisen lupaavasti vallilalaisten kannalta. Kun Aurinkoniitty johtaa 7-0, Lasse ja Maija huomaavat jotain kamalaa: palkintopysti on kadonnut! Ja kaikkien polkupyöristä on puhkaistu renkaat!

- Meidän pitää miettiä, Maija sanoo Lasselle.

- Miettiä! poliisimestari sanoo. - Ei tässä sellaiseen ole aikaa. Pystin on löydyttävä! Se on täyttä hopeaa ja hyvin arvokas.

- Jos halutaan, että se löytyy, pitää ensin miettiä, Lasse selittää. - Mitä me tiedämme?

Lasse ja Maija ovat auttaneet poliisimestaria ratkaisemaan useita hankalia tapauksia. Poliisimestarikin ymmärtää nyt, että onnistuakseen heidän on pakko käyttää aivojaan.

En tietenkään paljasta teille syyllistä, mutta tämän voin kertoa: kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää...

Alkoiko kiinnostaa? Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoja on julkaistu jo lähes kaksikymmentä kappaletta, joten valinnanvaraa kyllä löytyy. Varttuneempaa (ääneen)lukijaa alkaa jossain vaiheessa todennäköisesti tympiä kirjojen tietynlainen kaavamaisuus, mutta lapsillehan nämä dekkarit on suunnattu ja lapset näistä tuntuvat tykkäävän. 

Kirja: Jalkapallon arvoitus

Teksti: Martin Widmark

Kuvitus: Helena Willis

Suomennos: Outi Menna

Kustantaja: Tammi 2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat