Kirjoitukset avainsanalla tietokirjat

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Nyt on kuulkaas ilmestynyt sellainen jääkiekkokirja, joka saa kaltaiseni satunnaisen penkkiurheilijankin halajamaan jäälle lämäilemään. Roope Lipasti on kirjoittanut Lätkä-Laurin jääkiekkokirjan, hauskan ja mielenkiintoisen opuksen, joka taatusti innostaa perheen pienimmätkin jäkisfanit tarttumaan kirjaan (ja mailaan)!

WSOY:n Lukupaloihin kuuluva Lätkä-Lauri-sarja on siis saanut jatkoa tästä hyvin käytännönläheisestä kirjasta, joka kertoo samalla tarinan Lätkä-Laurin pelistä ja avaa lukijalle jääkiekkokaukalon salaisuudet.

Lätkä-Laurin jääkiekkokirjassa käydään läpi jääkiekon historiaa, tärkeimpiä termejä, varusteita, sääntöjä, pelaajien rooleja, erilaisia rikkeitä ja laukaustyyppejä ja jopa haastatellaan Saku Koivua! 

Tärkeitä apujoukkojakaan ei ole unohdettu:

 

Lisäpisteitä ropisee kirjan lopussa olevasta pienen urheilijan ruokaympyrästä ja jääkiekkosanastosta, josta tällainen sunnuntailuistelijakin voi opetella katu-uskottavia ilmaisuja. 

Ylämummoon yritettiin, mutta sujahtikin längeistä! No, pääasia, että repussa on!

(Lue: Maalin ylänurkkaan yritettiin, mutta sujahtikin maalivahdin jalkovälistä. No, pääasia, että maali tuli!) 

***

KirjaLätkä-Laurin jääkiekkokirja

Teksti: Roope Lipasti

Kuvitus: Harri Oksanen

Kustantaja: WSOY 2019

Sarjassa aiemmin ilmestyneet:

Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä

Lätkä-Lauri ja haamupelastus

Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

90 minuuttia iltaisin. Se on se aika, jolloin voin tehdä (melkein) mitä haluan: iltasatu on luettu, ja jaksan valvoa hetken ennen kuin menen itsekin nukkumaan. Puoleentoista tuntiin ei paljon mahdu, ja usein päädyn silmät ristissä pelaamaan jotain aivotonta mutta ah-niin-koukuttavaa peliä, kirjoittamaan blogia, tekemään palapeliä tai katsomaan mieheni kanssa jakson jostakin hyvästä sarjasta. 

"Viimeistään tässä elämänvaiheessa kannattaa lopettaa sen miettiminen, mitä muut sanovat tai ajattelevat."

Minulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin vähän vapaa-aikaa kuin nyt, eikä näin paljon vastuuta. Kaksi lasta ja kokopäivätyö luovat puitteet arjelleni ja haukkaavat valtaosan ajastani, mutta tiedättekö mitä? Olen onnellisempi kuin koskaan. Jotenkin me olemme mieheni kanssa saaneet rakennettua juuri meidän perheeseemme sopivat rutiinit, eikä elämämme itse asiassa edes tunnu mitenkään ruuhkaiselta.

"Yksin pärjääminen on harha, jonka toteuttamisen voit lopettaa nyt heti."

Otin kuitenkin ilolla vastaan arvostelukappaleen tuoreesta Ruuhkavuosioppaasta, sillä luen aina mielelläni keinoista, joiden avulla työ- ja perhe-elämä saadaan jouhevasti kulkemaan rinnakkain. Kirja osoittautui vielä paljon mielenkiintoisemmaksi ja inspiroivammaksi kuin osasin odottaakaan, joten lämmin suositus Ruuhkavuosioppaalle! Opas-nimestään huolimatta kirja tuntui ennen kaikkea tsemppaavalta kaverilta, jolta sai vertaistukea. Rivien välistä huokui kirjoittajien ammattitaidon lisäksi aito ymmärrys aihetta kohtaan: nämä naiset todellakin tietävät, mitä ruuhkavuosilla tarkoitetaan.

"Olet omannäköisen onnellisen arkesi paras asiantuntija."

Kirja on jaettu viiteen osaan. Osissa käsitellään muun muassa itseen kohdistuvia odotuksia, omia arvoja, hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, arjen organisointia, uupumista ja oman asiantuntijuuden vahvistamista. Olen itse kulkenut pitkän ja raskaan matkan unettomuuskierteestä kohti armollisempaa ja rennompaa arkea, joten koin erityisen hyödylliseksi kirjan hyvinvointia käsittelevät osiot. Kirjan tehtäviä en ole vielä tehnyt, mutta ne vaikuttavat kyllä niin hyödyllisiltä, että ehkä käytän jonkun illan 90-minuuttisen niiden parissa...

***

KirjaRuuhkavuosiopas – Rakenna hyvä arki ja kukoista töissä

Teksti: Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli

Kansi: Janne Hiltunen

Kustantaja: Tuuma 2019

Jutussa olevat lainaukset: Ruuhkavuosioppaan sivuilta 30, 103, 191

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten. 

Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) kertoo hurjaan suosioon kohonneen Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) -kirjan lailla suomalaisista ihmisistä, jotka toimivat hyvinä esikuvina meille kaikille.

Kirjan toinen toimittaja, Emmi Jäkkö, on kuvaillut miehistä sankaruutta erityisesti kykynä "hyväksyä itsensä ja omat heikkoutensa ja toimia ne huomioon ottaen". On tärkeää välittää tämän päivän lapsille ja nuorille viestiä siitä, että jokainen on arvokas omana itsenään ja että ei ole mitään tiettyä miehen tai naisen mallia, johon pitäisi yrittää mahtua. 

Kirjan 45 tarinasta jokainen alleviivaa tätä merkityksellistä sanomaa, ja vieläpä ilahduttavan moninaisesti. Mukana on huippusuosittujen julkisuuden henkilöiden lisäksi muun muassa kansanedustaja Kalle Könkkölä, joka taisteli sitkeästi vammaisten oikeuksien puolesta, avustusjärjestön johtaja Heikki Hursti, kuvajournalisti, sotakuvaaja Niklas Meltio ja presidentti Martti Ahtisaari

Tarinat on jaettu kahdelle aukeamalle siten, että jokaisesta sankarista on muotokuva, kaksi sivua tekstiä ja infosivu. Kirjan 28 kuvittajaa ja 30 kirjoittajaa ovat tehneet loistavaa työtä, ja Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) innostaa rohkaisevilla ja inspiroivilla tarinoillaan.

Michael Monroe, yksi kirjan sankareista:

***

KirjaSankaritarinoita pojille (ja kaikille muille)

Toimittanut: Emmi Jäkkö ja Aleksis Salusjärvi 

Kustantaja: Into Kustannus Oy 2019

Lue myös:

Iltasatuja kapinallisille tytöille

Hurraa tytöt! Kolme upeaa uutuuskirjaa tulvillaan naisenergiaa

Pojatkin saivat omansa: Rohkeiden poikien kirja

...ja kurkkaa Sateenkaarifaijan mietteet kirjasta!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Omaa luontosuhdettani kuvaisi ehkä parhaiten sana mielikuvaretkeilijä. Arvostan luontoa, pidän metsistä, rakastan merta, mutta luontoon lähden silti useammin haaveissani kuin todellisuudessa. Kun sitten joskus jossain käyn, viihdyn niin hyvin, että päätän siellä ollessani, että tänne palataan pian uudelleen  – kunnes huomaan useamman vuoden vierähtäneen ennen sitä paluuta.

Mikähän lähtemisestä tekee niin vaikeaa? Lapsetkin alkavat olla siinä iässä, että heidän kanssaan on päivä päivältä helpompi ja kivempi kulkea. Nimenomaan nyt olisi hyvä aika retkeillä, sillä tällä vauhdilla lapset ehtivät ennen seuraavaa retkeä jo siihen ikään, että heidät joutuu lahjomaan mukaan.

Onnellinen on se, joka on niin terve, että voi lähteä retkelle, ja vielä onnellisempi se terve, joka ymmärtää lähteä retkelle. 

- Kaarina Kari, 1937 (Laine & Rovamo 2019)

Asumme kaupungin keskustassa, mutta meri tyrskyineen ja vanhat metsät humisevine puineen ovat vain muutaman kilometrin päässä. Jokin aika sitten pakkasimme reppuun termarillisen kahvia ja rasiallisen pannaria ja lähdimme pitkästä aikaa Ruissalossa sijaitsevaan Kuuvaan. 

Ruissalon eri kohteet Kuuvasta Saaronniemeen ovat meille jokseenkin tuttuja. Jos retkemme ei suuntaa Ruissaloon, käymme kiertämässä Katariinanlaakson luontopolkuja. Kahdesti olemme uskaltautuneet Kurjenrahkalle asti, mutta siellä olimme jo niin syvällä metsän uumenissa, että minua itse asiassa hiukan jo jännitti.

Pekka Laineen ja Pertti Rovamon yhteistyönä tekemä Retkelle! Vinkit luontoon lähtijöille on opaskirja, joka sopii sekä kaltaisilleni kaupunkilaistuneille perheenäideille että kokeneemmillekin patikoijille. Kirja on hyvin informatiivinen luontosanastoineen ja kansallispuistolistauksineen, mutta itse nautin eniten kirjan tarjoamasta runsaasta ja inspiroivasta kuvituksesta. Vaikka retkeilyn suosio on kirjan mukaan jatkuvasti kasvamaan päin, tarvitaan tällaisia oppaita kenties enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi jokamiehenoikeudet ja ja luonnonpuistojen järjestyssäännöt eivät ole kaikille itsestäänselviä asioita, ja ikävä kyllä huomasimme nytkin Kuuvassa käydessämme, että kaikki retkeilijät eivät olleet huolehtineet omien roskiensa keräämisestä. 

Poimin Retkelle!-kirjasta muutamia lapsiperheille sopivia vinkkejä ja tiedonjyviä:

  • noin 12 vuoden ikäinen lapsi pystyy vaeltamaan omin jaloin vähän pidemmänkin vaelluksen 
  • vaeltajan perusvarusteisiin kuuluvat vaihtovaatteet ja -kengät, henkilökohtaiset tavarat ja makuupussi
  • nuori kannattaa sijoittaa vaellusryhmän kärkeen, jotta hän pystyy määräämään kulkuvauhdin itselleen sopivaksi
  • vaeltajan kannattaa opetella toimiva kerrospukeutuminen
  • autiotuvilla on suotavaa yöpyä enintään kaksi yötä kerrallaan
  • retkiruokailussa pärjää neljällä perusvälineellä: lusikalla, mukilla, lautasella ja puukolla
  • aloittelevan vaeltajan kannattaa pitää kirjaa kulkunopeudestaan, jotta tulevien retkien suunnittelu helpottuu

KirjaRetkelle! Vinkit luontoon lähtijöille

Teksti: Pekka Laine & Pertti Rovamo

Kustantaja: Gummerus 2019

Lue myös:

Takapihalta alkaa seikkailu – satukirjan ja luonto-oppaan yhdistelmä innostaa menemään metsään

Pohjolan eläimet äänessä -kirja lumoaa lapset ja aikuiset

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat