Kirjoitukset avainsanalla Merkityskirjat

Tuote saatu arvottavaksi Verbaalin Merkityskirjoilta

Merkityskirjat, joukkoluovuus, hyväntekeväisyys...

Siinäpä kolmen asian yhdistelmä, joka tekee Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjasta ainutlaatuisen. Kun kirjan kirjoittaja Terhi Kangas, eli Tellu, lähestyi minua sähköpostitse ja kertoi yhdessä kuvittaja Anna Aallon kanssa tekemästään maailman ensimmäisestä Merkityskirjasta, lupasin totta kai kertoa kirjasta täällä blogissani.

Merkityskirjan idea on hieno, mutta vaatii hieman avaamista:

1. Merkityskirja on toteutettu yhteisöllisesti lukijoiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että lukijat ovat päässeet vaikuttamaan kirjan sisältöön. Merkityskirjalla on myös yhteistyökumppaneita ja Merkityskummeja, jotka ovat tukeneet kirjan toteuttamista.

2. Merkityskirja tukee suomalaista järjestötyötä, tarkemmin sanottuna Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen liittoa tai jotain sen jäsenyhdistystä - varsinaisen kohteen saa päättää kirjan ostaja. Hyväntekeväisyyteen menee 7 euroa/ostettu kirja. Kertynyt tukisumma päivitetään sivustolle kerran kuussa. (1.1.2018 potti oli 3388 euroa.)

3. Merkityskirjan tarinakin on merkityksellinenHelga Hidalmiina kissojen kunniavieraana kertoo Kehräkummun kissatalosta, joka toimii hylättyjen kissojen kotina. Kehräkummun kissatalo on kodikas ja lämminhenkinen paikka, mutta kirja herättää silti pohtimaan lemmikkien kohtelua.

Myös joukkoluovuus on mielestäni inspiroiva tapa tuottaa kirjallisuutta. Kun Kangas ja Aalto hakivat joukkorahoituskampanjan avulla vauhtia merkityskirjan synnylle keväällä 2017, he myivät kirjasta kohtia, joiden sisältöön tukijat saivat vaikuttaa ryhtymällä Luoviksi Merkitysassistenteiksi. Kirjaan on selkeästi merkitty kaikki 12 kohtaa, jotka ovat syntyneet tällä joukkoluovuusidealla: esimerkiksi Helgan lempimekon on suunnitellut kuusivuotias Nella Espoosta. Taustatarinat on luettavissa osoitteessa merkityskirjat.fi/joukkoluovuus. Tällaisiin merkityskirjoihin joukkoluovuus sopiikin vallan mainiosti, sillä kaiken taustalla huokuu tahto tehdä yhdessä hyvää. 

Mitä sitten tulee varsinaiseen kirjaan itseensä, on ehkä parasta päästää asiantuntijatiimi ääneen. Asiantuntijoina toimivat fiksu viisivuotias, joka toivoisi joskus saavansa kissan lemmikiksi ja oivaltava kolmevuotias, joka hoitaa mieluummin joululahjaksi saamaansa Bianca-leikkikissaa kuin uskaltautuu oikean kissan lähelle.

Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan mieleenpainuvin kohtaus oli molempien asiantuntijoiden mielestä heti kirjan alussa, kun seitsemänvuotias, kissoja rakastava Helga vollotti vihaavansa äitiä, koska tällä on kissa-allergia. Kivointa kirjassa oli isän järjestämä yllätys, kun tämä vei Helgan ja tämän pikkuveljen Helmerin tutustumaan Kehräkummun kissataloon. Kolmevuotias asiantuntija arvosti erityisesti sitä, että kissatalon pitkäaikaisin asukas, Hugo-kissa, puhui Helgalle kuin ihminen. Myös Raipe-kissan treenit vuoden 2020 olympialaisia varten naurattivat asiantuntijoita:

"Vessapaperiottelussa on kolme lajia. Aukirullauksessa mitataan, kuinka paljon vessapaperia ehtii rullata auki minuutissa. Tarkkuuskisan voittaa se, joka nyhtää paperin kaikkein pienimmäksi silpuksi. Viimeisenä ottelulajina on tyhjän rullahylsyn piilotus."

Ja nyt ilouutisia kaikille kissojen ja kivojen lastenkirjojen ystäville: Terhi lähetti minulle Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan arvottavaksi teidän lukijoiden kesken! Arvontaan osallistut kommentoimalla tätä postausta ja kertomalla, millaiseen eläinsuojelutyöhön sinä haluaisit suunnata rahaa.

Arvonta alkaa tänään 14.1. ja päättyy viikon päästä sunnuntaina 21.1. klo 18. Onnea arvontaan! :)

***

KirjaHelga Hidalmiina kissojen kunniavieraana

Teksti: Terhi Kangas

Kuvitus: Anna Aalto

Kustantaja: Verbaalin Merkityskirjat 2017

Kommentit (14)

Pikinokka
1/14 | 

Perheemme tukee säännöllisesti järjestöä joka avustaa koiratarhoja Euroopassa. Pienellä panoksella jo voi auttaa 😊.

Zeph
2/14 | 

Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjaidealta! Mahtavaa että lukijat ovat saaneet osallistua tekemiseen. Haluaisin itse tukea löytöeläinkotien toimintaa, varsinkin kesäkissoja ym. kodittomia eläimiä pelastavia järjestöjä.

Salli
3/14 | 

Mukaan kirjan arvontaan ja ihan kissojen katastrofiyhdistykselle lahjoittanut. Omakin kissa sieltä .

MarjaKoo
5/14 | 

Löytöeläintalojen toimintaan, meitäkin lähellä yksi. Laajemmin ajatellen toimintaan, jolla voitaisiin vähentää eläimiin kohdistuvaa julmaa ja tyhmää rääkkäystä / kaltoinkohtelua. Miten huonosti ihminen voikaan kohdella omaa tai toisen lemmikkiä, niistä uutisista tulee niin paha mieli.

Tiia
6/14 | 

Mukana arvonnassa :) Itse seuraan aktiivisesti paikallista eläinsuojelutyötä esim. löytöeläinkofin arkea ja itselläni on kissa, jonka alkutaipaleet on karua kuultavaa, mutta kesäkissojen arkea.. Haaveissa vielä joskus auttaa kovia kokenut/kokeneita kissoja turvalliseen kotiin :)

Barbamamma
11/14 | 

Olisi kiinnostavaa päästä lukijana osallistumaan tuollaiseen yhteisölliseen kirjahankkeeseen.

Vanhemmilleni tuli juuri uusi kissa löytöeläintalosta. Tämän kirjan avulla voisi olla helpompi puhua tyttäreni kanssa eläinten kohtelusta.

Tellu Merkityskirjoittaja

Hei Barbamamma! Seuraavan kirjamme yhteisöllinen luominen käynnistyy keväämmällä. Kannattaa seurata Merkityskirjoja Facebookissa, sillä siellä tiedotamme tarkemmasta aikatauluista heti kun ne meille tarkentuvat.

Tiia Aaltonen
Liittynyt2.1.2018
12/14 | 

Hei kaikki! Arvonta on päättynyt, ja kirjan voitti nimimerkki Mummo ja Koira. Kiitos kun osallistuitte, eiköhän taas pian arvota jotain. :) 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat