Kirjoitukset avainsanalla Nemo

Kirjat arvostelukappaleita.

Kun olin lapsi, sain joka syntymäpäivä ja jouluaatto lahjaksi ainakin yhden kirjan. Tätä äitini aloittamaa perinnettä olen vaalinut omienkin lasteni kohdalla, eivätkä he ole tainneet vielä juhlia sellaista syntymäpäivää tai joulua, jolloin paketista ei olisi paljastunut lastenkirjaa. 

Joskus voi kuitenkin olla vaikea tietää, mistä kirjasta lapset tykkäisivät. Etenkin jos on ostamassa lahjaa muille kuin omille lapsille. Silloin kannattaa hyödyntää esimerkiksi Lastenkirjainstituutin ylläpitämää Lukemoa. (Lukemo on uusi kirjaportaali, josta voi etsiä luettavaa muun muassa aiheiden, lajien ja hakusanojen perusteella.) Netti on muutenkin pullollaan kirjavinkkejä, ja ideoita voi käydä hakemassa myös kirjastosta. Kannattaa myös kiertää kirppareita hyvien lastenkirjalöytöjen varalta, sillä minäkin olen löytänyt monet lasten lempparit käytettyinä parilla kolikolla. Mielestäni lahjakirjan ei tarvitse kiillellä uutuuttaan, kunhan se on tarpeeksi siistissä lahjakunnossa.

Alla kaksikymmentä tänä vuonna julkaistua lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ovat mielestäni oivallisia vaihtoehtoja joululahjoiksi. (Ikäsuositukset ovat hyvin suuntaa-antavia ja perustuvat omiin ajatuksiini, eivätkä edusta kustantamoiden tai tekijöiden mielipiteitä.)

#1 Eva Frantz: Osasto 23 (Kustantamo S&S 2019)

Dekkareistaan tunnettu kirjailija Eva Frantz on kirjoittanut menneeseen aikaan sijoittuvan, Runeberg Junior -palkitun nuortenkirjan Osasto 23, jossa tuberkuloosia sairastava Stiina lähetetään Vadelmarinteen keuhkoparantolaan syrjäiselle maaseudulle. Köyhälle perheelle Stiinan saaminen keuhkosairaalaan on kuin lottovoitto, mutta pian parantolasta alkaa paljastua omituisia piirteitä ja tunnelma käy hyvin pahaenteiseksi.

Luen paljon dekkareita, ja mielestäni Frantz on onnistunut annostelemaan jännityksen juuri sopivaksi nuorille lukijoille. Kirja ei ole liian pelottava, mutta kyllä sydän hiukan villimmin tykyttää kirjan loppuhuipennusta lukiessa!

Kenelle sopii? yli 10-vuotiaille 

#2 J. K. Rowling ja Jim Kay: Harry Potter ja liekehtivä pikari (Tammi 2019)

Harry Potter ei esittelyjä kaipaa, mutta haluaisin vinkata näin joulun alla Jim Kayn kuvittamista, lähes henkeäsalpaavan tunnelmallisista Potter-versioista. Olen esitellyt sarjaa aiemmin (täällä), ja tänä syksynä jo neljäs Harry Potter -kirja on julkaistu Kayn kuvittamana. Kirjojen visuaalisuus tekee näistä täydellisiä lahjoja sekä niille, jotka ovat Harry Potterinsa jo lukeneet että niille, joilla on koko mahtava seikkailu vielä edessään. 

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille 

#3 Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa (Tammi 2019)

Jos lähipiiriisi kuuluu vauva, taapero tai leikki-ikäinen, jolle haluaisit ostaa ajattoman lahjakirjan, Hannele Huovin mittavaa uraa juhlistava Hiiri mittaa maailmaa -kokoelmateos on loistava valinta! (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Kaikille, erityisesti alle kouluikäisille

#4 Troll: Mestarietsivä Peppunen – Kuuttoman yön jättiläinen (Nemo 2019)

Niin hämmentävältä kuin se kuulostaakin, puhuva takapuoli eli Mestarietsivä Peppunen on oikeastikin toimiva konsepti lastenkirjalle. Sarjan avausosa (esitelty täällä) oli ilmestyessään suuri hitti, eikä jatko-osassakaan ole moittimista. Meillä ainakin tykätään kovasti siitä, jos lapsi saa osallistua arvoituksen ratkaisemiseen tarinan edetessä, ja näin on laita molemmissa Peppunen-mysteereissä. Kuuttoman yön jättiläinen sisältää kaksi salapoliisitarinaa.

Kenelle sopii? Alle 12-vuotiaille 

#5 Roope Lipasti ja Harri Oksanen: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (WSOY 2019)

Lätkä-Laurin jääkiekkokirjaa kelpaa käpertyä tutkimaan peiton alle aattoiltana. Hauska, käytännönläheinen ja paljon tietoa sisältävä opas ilahduttaa lätkäjunnuja varmasti! Tarkempi esittely täällä

Kenelle sopii? Kaikenikäisille jääkiekosta kiinnostuneille

#6 Gösta Knutsson ja Iben Clante: Pekka Töpöhäntä (Gummerus 2019)

Pekka Töpöhännän 80-vuotisjuhlajulkaisu (tarkempi esittely täällä) sisältää neljä tunnettua Töpöhäntä-tarinaa. Tämä kirja kannattaa paketoida kuusen alle jo nostalgiasyistä, sillä Pekka Töpöhäntä on niin ystävällinen ja huomaavainen olento, että sen upeaa elämää on syytäkin juhlistaa.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#7 Veera Salmi ja Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava 2019)

Haikea ja kaunis lukuelämys, joka koskettaa aikuistakin lukijaa. Rudolf Koivu -kuvituskilpailussa kunniamaininnan saanut kuvakirja kertoo arasta sorsasta, joka lopulta rohkaistuu kokeilemaan siipiään. (Kirjan tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Kaikille, erityisesti alle kouluikäisille ja pienille koululaisille 

#8 Merja Jalo, Marvi Jalo ja Reetta Niemensivu: Onnenkepparit – Kadonnut raippa

Kaikkien alakouluikäisten keppariharrastajien unelma! Sarjan avausosaOlivia ja Onnentähti, oli erinomainen, ja ihastelin jo silloin Jalon sisarusten uudistumiskykyä. Kadonnut raippa -kirjassa koetaan dramaattisia hetkiä, kun kaverinsa raippaa kadehtiva Lilli varastaa raipan ja piilottaa sen kotiinsa. Onneksi lopussa päästään sopuun ja pyydetään kaverilta anteeksi. Mukavan helppolukuinen kirja!

Kenelle sopii? Alakoululaisille

#9 Petja Lähde ja Roosa Hepomäki: Taneli ja FC Mörlökit

Rohkeasta ja taitavasta Tanelista kertova, helppolukuiseen Kirjakärpänen-sarjaan kuuluva kuvakirja on täysosuma niin futisfaneille kuin muillekin lukutaipaleensa alussa oleville lapsille. (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Yli 6-vuotiaille 

#10 Vuokko Hurme ja Tiina Konttila: Eläinhoitola Pehmo ja kiero rakki (WSOY 2019)

Uusi Lukupalat-sarja kertoo Eläinhoitola Pehmosta ja sen hoitajista, Liljasta, Helmistä ja Sisusta. Kun he saavat hoitaakseen hylätyn pehmokoira Rakin, eläinhoitolan arki muuttuu kertaheitolla hankalammaksi. Eläinhoitola Pehmo ja kiero rakki -kirjaan on keksitty mielestäni tosi hyvä aihe, sillä pehmoeläinten hoitaminen on monen lapsen lempipuuhaa. 

Kenelle sopii? Yli 6-vuotiaille

#11 Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja Hopeinen amuletti (Myllylahti 2019)

Etsivätoimisto Mysteerin tuorein osa tarjoilee jännittävän tarinan lisäksi niin paljon pähkäiltävää erilaisten tehtävien muodossa, että tämän kirjan parissa kuluu mukavasti joulun välipäivät. Blogissa tuore sarjaesittely (täällä).

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille

#12 Parhaat koululaisvitsit – Nakerrettu joulukuusi (Gummerus 2019)

Ekaluokkalaiseni ra-kas-taa koululaisvitsejä. Hän muistaa tusinoittain vitsejä ulkoa ja kertoo niitä yhä uudestaan ja uudestaan. Olisikohan hän perinyt tämän taipumuksen isältäni, joka on kuuluisa erityisesti puujalkavitseistään? Nakerrettu joulukuusi -kirjan vitsit ovat oikeasti hauskoja, ja näille kelpaa nauraa yhdessä aattoiltana. Ja muinakin iltoina.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#13 Raili Mikkanen ja Laura Haapamäki: Suomen lasten aarrelaivat (Minerva 2019)

Palkittu Raili Mikkanen on tehnyt huiman työn Suomen lasten aarrelaivat -kirjan parissa. Meren aalloille ja syvälle merenpohjaan asti vievä sukellusseikkailu esittelee entisaikojen merenkulkua ja vanhojen laivojen hylkyjä, jotka kutkuttavat lasten mielikuvitusta. Laura Haapamäen kuvitukselle kymmenen pistettä.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#14 Taru Viinikainen ja Oili Kokkonen: Tiltu ja Lettu – Kadonneet puutarhatontut (WSOY 2019)

Tänä kesänä julkaistiin jo kolmas osa herttaisesta Tiltu ja Lettu -sarjasta, jonka pääosassa ovat kaksi toimeliasta sisarusta. Kesäisessä seikkailussa siskokset selvittävät yhdessä ikioman tonttunsa, Pertinjuntin, kanssa kadonneiden puutarhatonttujen tapausta. Tämä kirja tuo hyvän mielen, ja kuvitus on aivan hurmaavaa!

Kenelle sopii? Leikki-ikäisille ja alakoululaisille

#15 Ryhmä Hau – 5 minuutin iltasadut (Otava 2019)

Otava on julkaissut tänä vuonna monta Ryhmä Hau -kuvakirjaa, ja näistä uutuuksista suosittelisin joulupakettiin erityisesti tätä 5 minuutin iltasadut -kirjaa. (Se, onko lyhyys käypä mittari hyvälle iltasadulle, on asia erikseen, mutta luettiin näitä sitten iltasaduksi tai muuten-vaan-saduksi, niin tarinat ovat taattua Ryhmä Hau -kohellusta alusta loppuun.)

Kirja sisältää yhdeksän TV:stä tuttua tarinaa. (Ryhmä Hau -uutuuksia esitelty aiemmin täällä.)

Kenelle sopii? Yli 3-vuotiaille ja pienille koululaisille

#16 Erin Hunter: Soturikissat – Auringon polku (Art House 2019)

Supersuositusta Soturikissat-sarjasta kelpaisi mikä tahansa teos lahjasäkkiin, mutta tänä vuonna suomennettua Auringon polku -kirjaa ei välttämättä vielä löydy kaikkien kissafanien kirjahyllyistä. Auringon polku aloittaa uuden Klaanien synty -saagan, joka kertoo soturikissaklaanien syntymisestä. 

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille

#17 Richard Scarry: Mato Matalan onnenpäivät (Tammi 2019)

Huck Scarry, eli Richard Scarryn poika, on ollut mukana työstämässä tätä juhlajulkaisua, joka julkaistiin kesäkuussa 2019 sata vuotta Scarryn syntymän jälkeen. Sen lisäksi, että kirja juhlistaa lahjakkaan Scarryn uraa ja on hieno lahjateos sinänsä, se on mukaansatempaava kokoelma niitä aiheita, joista Scarry eniten tykkäsi kirjoittaa: menopelejä, aakkosia, arkea ja juhlaa. (Scarryn tuotannosta enemmän täällä.)

Kenelle sopii? Leikki-ikäisille ja pienille koululaisille

#18 Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi 2019)

Vuosi 2019 on ollut Minna Canthin vuosi, ja tuota upeaa naista voi hyvin juhlistaa joulunakin käärimällä pakettiin Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen teoksen Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. Tarinallinen tietokirja esittelee meille Minna Canthin lisäksi muitakin uraauurtavia suomalaisia naisia, esimerkiksi Armi Ratian ja Tarja Halosen. (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Koko perheelle

#19 Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen (Tammi 2019)

Pikku hiiren arkisista puuhista on ilmestynyt jo monta kuvakirjaa, ja tässä tuoreimmassa Hiirusta on tullut jo eskarilainen. Kypärämyssy tuntuu vähän nololta, ja oma kännykkä olisi kiva. Tämä sarja kuuluu minun ja kuopuksen lemppareihin, ja Pikku hiiri ja paukkupakkanen ilahduttaa varmasti perheen pienimpien paketissa.

Kenelle sopii? Leikki- ja eskari-ikäisille

#20 Alex Haridi, Cecilia Davidsson ja Cecilia Heikkilä: Muumilaakson kertomuksia (Tammi 2019)

Ei joululahjalistaa ilman Muumeja! Ihana Muumilaakson kertomuksia on kokoelmateos, joka sisältää kolme jännittävää seikkailua Tove Janssonin alkuperäistarinoihin pohjautuen. Rakastan kirjassa erityisesti sitä, että muumit jos ketkä osaavat juhlia!

Matka muumilaaksoon on tarina tuhotulvan keskelle kadonneesta Muumipapasta, Muumipeikko ja taikahattu esittelee salaperäisen taikurin ja Hattivattien saari -tarinassa yövytään hiukan pelottavassakin paikassa.

Kenelle sopii? Koko perheelle

Toivottavasti tämä lahjavinkkilista hyödyttää ja ilahduttaa sinua! :) 

Kommentit (2)

Elina S.
1/2 | 

Hyviä vinkkejä! Hankinkin juuri toiselle kummilapselle listan perusteella Pikku Hiiri -kirjan, vaikka se ei tainnut olla juuri tuo mainittu. Teille onkin hankalampi hankkia, kun teillä on jo nää kaikki. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Kotikaupunkini Turku on täynnä kiehtovia museoita, mutta arvatkaa kuinka monessa olen käynyt lasten kanssa? Pakko tunnustaa, että vain yhdessä. Kävin esikoiseni kanssa katsomassa Jacob Hashimoton näyttelyn Wäinö Aaltosen museossa toissavuonna, mutta sen jälkeen lapsille tarjoamani kulttuurielämykset ovat olleet lähinnä näytelmiä, elokuvia, musiikkia ja kirjoja. Eikä niissä tietenkään mitään pahaa olekaan, mutta tuntuu vähän hölmöltä, että olen kiertänyt museot niin kaukaa. Mieheni puolestaan on vienyt lapset pariin otteeseen Biologiseen museoon ja on useamman kerran ehdottanut koko perheen käyntiä Turun linnassa, mutta itse en jostain syystä ole innostunut.

Välillä mietin, että esikoisen rankka vauvavuosi sai minussa aikaan jonkin pysyvän vastahakoisuuden ja jopa pelon lähteä kotoa yhtään minnekään, mikä voisi hiukkaakaan sisältää säätöä ja sähellystä, ja olen ehkä survonut museot siihen laatikkoon, jota ei kannata lasten kanssa avata. Ja tässä taas ei sinänsä ole mitään järkeä, koska molemmat lapseni osaisivat kyllä käyttäytyä vaikka itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Sitä paitsi, varsinkin esikoinen on sen mittaluokan estetiikan, tieteen ja kirjallisuuden arvostaja, että hän viihtyisi museoissa varmasti mitä parhaiten. Kuopuksella puolestaan on silmää yllättäville yksityiskohdille.

Lapsuudessa koetut kulttuurielämykset jättävät pieniin mieliin vahvat jäljet. Omat vanhempani ovat aina parhaan kykynsä mukaan tarjonneet minulle ja sisaruksilleni elämyksiä ja mahdollisuuksia nähdä ja kokea kaikenlaista. Nämä elämykset ovat jääneet mieleeni häivähdyksinä – muistan ne ennemmin tunnelmina kuin konkreettisina tapahtumina, mutta varmasti ne ovat olleet osaltaan muovaamassa minusta tällaista kuin nyt olen.

Hiljattain julkaistu Museoseikkailu-kirja karistaa viimeisetkin museoarastelut pois mielestäni. Historioitsija Elina Kuorelahden kirjoittama ja Nunnu Halmetojan kuvittama tarinallinen tietokirja on Museokortin virallinen lastenkirja. Kirja tarjoaa paljon ajankohtaista tietoa suosituimmista suomalaisista museoista mutta myös hauskan kesätarinan, johon liittyy paksua savoa veistelevä Aane-mummo ja kolme kaverusta, Koponen, Metso ja Salvio. Aanen ja lasten hyväntuulisuus ja aito innostus tarttuivat sekä minuun että lapsiin, ja mielestäni oli erittäin toimiva veto pistää Aane puhumaan savoa, sillä murre kuulosti ainakin turkulaisten lasten korviin niin hauskalta, että kirjan muuten melko raskas sisältö keveni mukavasti.

Kuten meillä usein käy tarinallisten tietokirjojen kanssa, lapset eivät tempaudu tarinaan mukaan samalla tavalla kuin perinteisempien lastenkirjojen kohdalla, mikä on toki ymmärrettävää. Kun kirjaan on ujutettava useampi sen sisältöä rajoittava ja määrittelevä fakta, niin juonesta on vaikea leipoa kutkuttavaa. Mielestäni Museoseikkailussa on kyllä onnistuttu tosi hienosti, ja Halmetojan rempseä kynänjälki tarjoaa sopivan määrän tutkittavaa pienille silmäpareille.

***

KirjaMuseoseikkailu

Teksti: Elina Kuorelahti

Kuvitus: Nunnu Halmetoja

Kustantaja: Nemo 2019

Lue myös:

Meidän Perhe -lehden vinkit museokäynteihin lasten kanssa

Museot.fi-sivuston museopuuhat lapsille

Minne sähkö meni? Tarinallinen tietokirja yhdistää faktan ja fiktion

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Yksi tämän syksyn hämmentävimmistä lastenkirjauutuuksista on japanilaista alkuperää oleva Mestarietsivä Peppunen. En tiedä, onko tämän alakoululaisille suunnatun dekkarin konsepti yksinkertaisesti nerokas vai iljettävä, mutta ainakin siinä yhdistyvät kaksi useimpien lasten rakastamaa asiaa: arvoitukset ja pierut. 

Peppunen, jolla on siis pään tilalla iso takapuoli, ratkaisee kirjassa kaksi mysteeriä yhdessä Brown-nimisen apulaisensa kanssa. Arvoitusten parasta antia on ehdottomasti se, että lapset pääsevät kokeilemaan omia etsivän taitojaan yhdessä Peppusen ja Brownin kanssa.

Ensimmäisessä tarinassa (Rouva Purppuran tapaus) lukija saa muun muassa ratkaista salaperäisen koodin, selvittää tiensä bataattipeltosokkelosta maaliin, tulkita sana-arvoitusta ja etsiä peppuja. Toisessa tarinassa (Kuka varasti vanukkaan?) autetaan lasta päättelemään mitä on tapahtunut opettamalla kolme tärkeää päättelykeinoa: muistaminen, tutkiminen ja tulkitseminen. 

Kirjan tehtävät kehittävät lasten kognitiivisia taitoja kuten esimerkiksi loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisua. Jos ei anna sen kummallisuuden häiritä, että päähenkilönä on pylly, joka ratkoo rikoksia muun muassa pieraisemalla, voi Mestarietsivä Peppunen hyvinkin olla hitti! 

KirjaMestarietsivä Peppunen

Teksti: Yoko Tanaka

Kuvitus: Masahide Fukasawa

Suomennos: Mayu Saaritsa

Kustantaja: Nemo 2018 (alkuperäisteos 2015)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Kun kävimme kesäkuussa Korkeasaaressa, luonto tuli lapsia vähän liiankin lähelle: lokki sieppasi eväspullan esikoisen kädestä ja riikinkukko olisi halunnut hieroa tuttavuutta kuopuksen kanssa. Eläintarhassa oli totta kai hienoa käydä, mutta tälle perheelle sopivin tapa tutustua erilaisiin upeisiin eläimiin on kyllä kirja. Varsinkin tällainen kattava atlas, jossa esitellään eläimiä seitsemältä mantereelta, joka puolelta planeettaamme siis.

Rachel Williamsin ja Emily Hawkinsin laatima Eläinatlas kuljettaa pienet tutkijat turvallisesti maailman ympäri. Kaikki osiot alkavat mielenkiintoisella kartalla, josta näkee helposti eläinten elinalueet. Tarkempaan esittelyyn on virkistävästi valittu myös sellaisia lajeja, jotka eivät ennestään ole niin tuttuja.

Matkalle lähdetään Afrikasta, virtahepojen, kirahvien ja krokotiilien maasta.

Kiinnostavimmat tärpit Afrikasta:

#1 Afrikan suurimmat krokotiilit, niilinkrokotiilit, kasvavat jopa kuusimetrisiksi.

#2 Hedelmälepakot lentävät Kongosta Sambiaan herkuttelemaan hedelmillä, joita voivat ahmia jopa kaksi kertaa oman painonsa verran.

#3 Liemikilpikonna on syntyessään vain viisi senttiä pitkä, mutta aikuisena siitä voi tulla täysikasvuisen seepran painoinen.

Seuraavana vuorossa on Eurooppa. Suomi edustaa kartassa poroilla, Ruotsi susilla. 

Kiinnostavimmat tärpit Euroopasta:

#1 Islannista löytyy yli puolet maailman lunneista.

#2 Koirasmehiläiset eli kuhnurit työnnetään syksyisin tylysti ulos pesästä, jolloin ne jäätyvät kuoliaaksi.

#3 Tornipöllöjen poikaset saattavat syöttää toisiaan pesässä.

Euroopan jälkeen matkustetaan maailman suurimmalle mantereelle, Aasiaan ja Lähi-itään. Kartalta hyppää esiin esimerkiksi Saudi-Arabiassa asuva aavikkokulkusirkka ja Laosin kauluskarhu. 

Kiinnostavimmat tärpit Aasiasta ja Lähi-idästä:

#1 Riikinkukko on Intian kansallislintu.

#2 Pandan pitää syödä noin 20 kiloa bambua päivittäin.

#3 Orangit reagoivat kutitukseen.

Minne seuraavaksi? Oseaniaan! Pussiahmojen, pallokalojen ja punajättiläiskenguruiden valtakuntaan.

Kiinnostavimmat tärpit Oseaniasta:

#1 Siniparatiisilintukoiras kuuraa esiintymispaikkansa puhtaaksi ennen monimutkaista naaraille suunnattua tanssiesitystään.

#2 Lehtimajalintukoiras rakentaa oksista majan, jonka se koristelee värikkäillä esineillä, esimerkiksi kukilla ja pullonkorkeilla. Naaras kiertelee katselemassa majoja ja valitsee itselleen mieluisimman.

#3 Ensimmäisiä Eurooppaan 1800-luvun lopussa tutkittaviksi lähetettyjä vesinokkaeläimiä luultiin parsituiksi huijauksiksi, koska eläin on niin omituisen näköinen.

Hassunkuristen otusten Oseaniasta siirrytään Pohjois-Amerikkaan, jossa sateenkaarikardinaalit konsertoivat ja mustakarhut kiipeilevät puihin.

Kiinnostavimmat tärpit Pohjois-Amerikasta:

#1 Karibuvasa voittaa ihmisen kilpajuoksussa jo yhden päivän ikäisenä.

#2 Mustakarhuilla väitetään olevan maailman paras hajuaisti, jopa seitsemän kertaa parempi kuin vihikoirilla.

#3 Sarvivalaiden viheltely voi kantautua vedessä jopa satojen kilometrien päähän.

Viheltelevistä valaista siirrytään lekottelevien laiskiaisten ja metelöivien mölyapinoiden Keski- ja Etelä-Amerikkaan

Kiinnostavimmat tärpit Keski- ja Etelä-Amerikasta:

#1 Kipinäkolibri painaa nippa nappa kaksi grammaa.

#2 Merileguaanit aivastelevat merilevästä kertyneen suolan pois, ja joskus tämä suola kertyy niiden päähän valkoiseksi peruukiksi.

#3 Lehdenleikkaajamuurahaisten yhdyskunnassa voi olla peräti 1000 onkaloa ja 8 miljoonaa muurahaisasukasta.

Seuraavaksi kurkistamme hyiselle Etelämantereelle, jossa albatrossit liitelevät ja keisaripingviinit kokoustavat. 

Kiinnostavimmat tärpit Etelämantereelta:

#1 Lapintiira syö ja jopa nukkuu lentäessään.

#2 Weddellinhylkeen sydän lyö hitaimmillaan vain neljä kertaa minuutissa.

#3 Keisaripingviinikoiras menettää puolet painostaan lämmittäessään naaraan sille jättämää munaa lähes neljän kuukauden ajan.

Tähän päättyy matka maailman ympäri Eläinatlaksen siivittämänä. Esikoinen on huokaillut moneen kertaan ihastuksesta tämän kirjan parissa. "Tämä sopii minulle erinomaisesti, sillä minähän olen tutkija!" hän huudahti kirjan nähdessään. Kuopus puolestaan jaksaa katsella "eläintutkintokirjan" kuvia pitkään ja hartaudella. Tämän kirjan parissa vierähtää varmasti vielä monta mielenkiintoista hetkeä!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram