Kirjoitukset avainsanalla Kustantamossa

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Haudoin pitkään kirjoituslipastoni laatikossa arvostelukappaleena saamaani Nipistäjä-Kerttu -kuvakirjaa ennen kuin päätin lukea sen lapsille ja kysyä heidän mielipidettään. Itseäni kansikuvaan piirretty, kädet puuskassa seisova ja haastavasti tuijottava lapsi ärsytti, mikä varmaan on ollut kuvittajan tarkoituskin: kirja provosoi selvittämään, miksi Kerttu nipistelee.

"Kerttu nipistää itseään. Käteen sattuu, eikä siitä ole muutenkaan hyötyä. Ihminen ei voi huomata itseään, ei sanoa itselleen "Hei Kerttu, onpa kivaa, että olet siinä, mitä kuuluu, tehdäänkö yhdessä jotakin?""

Kerttu elää nelihenkisessä perheessä äidin, isän ja veljen kanssa. Vanhemmat vaikuttavat aika stereotyyppisiltä ruuhkavuosivanhemmilta hajamielisine vastauksineen ja kiireisine olemuksineen, ja velikin on uppoutunut omiin puuhiinsa. Kerttu, joka kyllä tiedostaa nipistämisen olevan väärin ja aiheuttavan pahaa mieltä, ei kertakaikkiaan pysty olemaan nipistämättä perheenjäseniään: nipistäminen on hänen tapansa saada huomiota.

Näitä nipistelykuvia viisivuotias tutki hyvin tarkasti:

Viisivuotiaan mielestä nipistelykohtaukset olivat kerrassaan herkullisia, ja hän tarkasteli kuvitusta näiden tiimoilta hyvin huolellisesti. Myös ekaluokkalainen tykkäsi kirjasta, mikä hiukan yllätti itseäni, hän kun tuppaa nykyään torppaamaan aika monet kuvakirjat "lällyinä". Koululaiseni käy kuitenkin läpi sellaista ikävaihetta, että Kertun tarve tulla huomioiduksi ja tarinan lopussa tapahtuva äidin havahtuminen Kertun läheisyydenkaipuuseen todennäköisesti puhuttelivat häntä. 

***

Kirja: Nipistäjä-Kerttu

Teksti: Pauliina Vanhatalo

Kuvitus: Anna Emilia Laitinen

Kustantaja: Kustantamo S&S 2019

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjat arvostelukappaleita.

Kun olin lapsi, sain joka syntymäpäivä ja jouluaatto lahjaksi ainakin yhden kirjan. Tätä äitini aloittamaa perinnettä olen vaalinut omienkin lasteni kohdalla, eivätkä he ole tainneet vielä juhlia sellaista syntymäpäivää tai joulua, jolloin paketista ei olisi paljastunut lastenkirjaa. 

Joskus voi kuitenkin olla vaikea tietää, mistä kirjasta lapset tykkäisivät. Etenkin jos on ostamassa lahjaa muille kuin omille lapsille. Silloin kannattaa hyödyntää esimerkiksi Lastenkirjainstituutin ylläpitämää Lukemoa. (Lukemo on uusi kirjaportaali, josta voi etsiä luettavaa muun muassa aiheiden, lajien ja hakusanojen perusteella.) Netti on muutenkin pullollaan kirjavinkkejä, ja ideoita voi käydä hakemassa myös kirjastosta. Kannattaa myös kiertää kirppareita hyvien lastenkirjalöytöjen varalta, sillä minäkin olen löytänyt monet lasten lempparit käytettyinä parilla kolikolla. Mielestäni lahjakirjan ei tarvitse kiillellä uutuuttaan, kunhan se on tarpeeksi siistissä lahjakunnossa.

Alla kaksikymmentä tänä vuonna julkaistua lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ovat mielestäni oivallisia vaihtoehtoja joululahjoiksi. (Ikäsuositukset ovat hyvin suuntaa-antavia ja perustuvat omiin ajatuksiini, eivätkä edusta kustantamoiden tai tekijöiden mielipiteitä.)

#1 Eva Frantz: Osasto 23 (Kustantamo S&S 2019)

Dekkareistaan tunnettu kirjailija Eva Frantz on kirjoittanut menneeseen aikaan sijoittuvan, Runeberg Junior -palkitun nuortenkirjan Osasto 23, jossa tuberkuloosia sairastava Stiina lähetetään Vadelmarinteen keuhkoparantolaan syrjäiselle maaseudulle. Köyhälle perheelle Stiinan saaminen keuhkosairaalaan on kuin lottovoitto, mutta pian parantolasta alkaa paljastua omituisia piirteitä ja tunnelma käy hyvin pahaenteiseksi.

Luen paljon dekkareita, ja mielestäni Frantz on onnistunut annostelemaan jännityksen juuri sopivaksi nuorille lukijoille. Kirja ei ole liian pelottava, mutta kyllä sydän hiukan villimmin tykyttää kirjan loppuhuipennusta lukiessa!

Kenelle sopii? yli 10-vuotiaille 

#2 J. K. Rowling ja Jim Kay: Harry Potter ja liekehtivä pikari (Tammi 2019)

Harry Potter ei esittelyjä kaipaa, mutta haluaisin vinkata näin joulun alla Jim Kayn kuvittamista, lähes henkeäsalpaavan tunnelmallisista Potter-versioista. Olen esitellyt sarjaa aiemmin (täällä), ja tänä syksynä jo neljäs Harry Potter -kirja on julkaistu Kayn kuvittamana. Kirjojen visuaalisuus tekee näistä täydellisiä lahjoja sekä niille, jotka ovat Harry Potterinsa jo lukeneet että niille, joilla on koko mahtava seikkailu vielä edessään. 

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille 

#3 Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa (Tammi 2019)

Jos lähipiiriisi kuuluu vauva, taapero tai leikki-ikäinen, jolle haluaisit ostaa ajattoman lahjakirjan, Hannele Huovin mittavaa uraa juhlistava Hiiri mittaa maailmaa -kokoelmateos on loistava valinta! (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Kaikille, erityisesti alle kouluikäisille

#4 Troll: Mestarietsivä Peppunen – Kuuttoman yön jättiläinen (Nemo 2019)

Niin hämmentävältä kuin se kuulostaakin, puhuva takapuoli eli Mestarietsivä Peppunen on oikeastikin toimiva konsepti lastenkirjalle. Sarjan avausosa (esitelty täällä) oli ilmestyessään suuri hitti, eikä jatko-osassakaan ole moittimista. Meillä ainakin tykätään kovasti siitä, jos lapsi saa osallistua arvoituksen ratkaisemiseen tarinan edetessä, ja näin on laita molemmissa Peppunen-mysteereissä. Kuuttoman yön jättiläinen sisältää kaksi salapoliisitarinaa.

Kenelle sopii? Alle 12-vuotiaille 

#5 Roope Lipasti ja Harri Oksanen: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (WSOY 2019)

Lätkä-Laurin jääkiekkokirjaa kelpaa käpertyä tutkimaan peiton alle aattoiltana. Hauska, käytännönläheinen ja paljon tietoa sisältävä opas ilahduttaa lätkäjunnuja varmasti! Tarkempi esittely täällä

Kenelle sopii? Kaikenikäisille jääkiekosta kiinnostuneille

#6 Gösta Knutsson ja Iben Clante: Pekka Töpöhäntä (Gummerus 2019)

Pekka Töpöhännän 80-vuotisjuhlajulkaisu (tarkempi esittely täällä) sisältää neljä tunnettua Töpöhäntä-tarinaa. Tämä kirja kannattaa paketoida kuusen alle jo nostalgiasyistä, sillä Pekka Töpöhäntä on niin ystävällinen ja huomaavainen olento, että sen upeaa elämää on syytäkin juhlistaa.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#7 Veera Salmi ja Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava 2019)

Haikea ja kaunis lukuelämys, joka koskettaa aikuistakin lukijaa. Rudolf Koivu -kuvituskilpailussa kunniamaininnan saanut kuvakirja kertoo arasta sorsasta, joka lopulta rohkaistuu kokeilemaan siipiään. (Kirjan tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Kaikille, erityisesti alle kouluikäisille ja pienille koululaisille 

#8 Merja Jalo, Marvi Jalo ja Reetta Niemensivu: Onnenkepparit – Kadonnut raippa

Kaikkien alakouluikäisten keppariharrastajien unelma! Sarjan avausosaOlivia ja Onnentähti, oli erinomainen, ja ihastelin jo silloin Jalon sisarusten uudistumiskykyä. Kadonnut raippa -kirjassa koetaan dramaattisia hetkiä, kun kaverinsa raippaa kadehtiva Lilli varastaa raipan ja piilottaa sen kotiinsa. Onneksi lopussa päästään sopuun ja pyydetään kaverilta anteeksi. Mukavan helppolukuinen kirja!

Kenelle sopii? Alakoululaisille

#9 Petja Lähde ja Roosa Hepomäki: Taneli ja FC Mörlökit

Rohkeasta ja taitavasta Tanelista kertova, helppolukuiseen Kirjakärpänen-sarjaan kuuluva kuvakirja on täysosuma niin futisfaneille kuin muillekin lukutaipaleensa alussa oleville lapsille. (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Yli 6-vuotiaille 

#10 Vuokko Hurme ja Tiina Konttila: Eläinhoitola Pehmo ja kiero rakki (WSOY 2019)

Uusi Lukupalat-sarja kertoo Eläinhoitola Pehmosta ja sen hoitajista, Liljasta, Helmistä ja Sisusta. Kun he saavat hoitaakseen hylätyn pehmokoira Rakin, eläinhoitolan arki muuttuu kertaheitolla hankalammaksi. Eläinhoitola Pehmo ja kiero rakki -kirjaan on keksitty mielestäni tosi hyvä aihe, sillä pehmoeläinten hoitaminen on monen lapsen lempipuuhaa. 

Kenelle sopii? Yli 6-vuotiaille

#11 Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja Hopeinen amuletti (Myllylahti 2019)

Etsivätoimisto Mysteerin tuorein osa tarjoilee jännittävän tarinan lisäksi niin paljon pähkäiltävää erilaisten tehtävien muodossa, että tämän kirjan parissa kuluu mukavasti joulun välipäivät. Blogissa tuore sarjaesittely (täällä).

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille

#12 Parhaat koululaisvitsit – Nakerrettu joulukuusi (Gummerus 2019)

Ekaluokkalaiseni ra-kas-taa koululaisvitsejä. Hän muistaa tusinoittain vitsejä ulkoa ja kertoo niitä yhä uudestaan ja uudestaan. Olisikohan hän perinyt tämän taipumuksen isältäni, joka on kuuluisa erityisesti puujalkavitseistään? Nakerrettu joulukuusi -kirjan vitsit ovat oikeasti hauskoja, ja näille kelpaa nauraa yhdessä aattoiltana. Ja muinakin iltoina.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#13 Raili Mikkanen ja Laura Haapamäki: Suomen lasten aarrelaivat (Minerva 2019)

Palkittu Raili Mikkanen on tehnyt huiman työn Suomen lasten aarrelaivat -kirjan parissa. Meren aalloille ja syvälle merenpohjaan asti vievä sukellusseikkailu esittelee entisaikojen merenkulkua ja vanhojen laivojen hylkyjä, jotka kutkuttavat lasten mielikuvitusta. Laura Haapamäen kuvitukselle kymmenen pistettä.

Kenelle sopii? Koko perheelle

#14 Taru Viinikainen ja Oili Kokkonen: Tiltu ja Lettu – Kadonneet puutarhatontut (WSOY 2019)

Tänä kesänä julkaistiin jo kolmas osa herttaisesta Tiltu ja Lettu -sarjasta, jonka pääosassa ovat kaksi toimeliasta sisarusta. Kesäisessä seikkailussa siskokset selvittävät yhdessä ikioman tonttunsa, Pertinjuntin, kanssa kadonneiden puutarhatonttujen tapausta. Tämä kirja tuo hyvän mielen, ja kuvitus on aivan hurmaavaa!

Kenelle sopii? Leikki-ikäisille ja alakoululaisille

#15 Ryhmä Hau – 5 minuutin iltasadut (Otava 2019)

Otava on julkaissut tänä vuonna monta Ryhmä Hau -kuvakirjaa, ja näistä uutuuksista suosittelisin joulupakettiin erityisesti tätä 5 minuutin iltasadut -kirjaa. (Se, onko lyhyys käypä mittari hyvälle iltasadulle, on asia erikseen, mutta luettiin näitä sitten iltasaduksi tai muuten-vaan-saduksi, niin tarinat ovat taattua Ryhmä Hau -kohellusta alusta loppuun.)

Kirja sisältää yhdeksän TV:stä tuttua tarinaa. (Ryhmä Hau -uutuuksia esitelty aiemmin täällä.)

Kenelle sopii? Yli 3-vuotiaille ja pienille koululaisille

#16 Erin Hunter: Soturikissat – Auringon polku (Art House 2019)

Supersuositusta Soturikissat-sarjasta kelpaisi mikä tahansa teos lahjasäkkiin, mutta tänä vuonna suomennettua Auringon polku -kirjaa ei välttämättä vielä löydy kaikkien kissafanien kirjahyllyistä. Auringon polku aloittaa uuden Klaanien synty -saagan, joka kertoo soturikissaklaanien syntymisestä. 

Kenelle sopii? Yli 7-vuotiaille

#17 Richard Scarry: Mato Matalan onnenpäivät (Tammi 2019)

Huck Scarry, eli Richard Scarryn poika, on ollut mukana työstämässä tätä juhlajulkaisua, joka julkaistiin kesäkuussa 2019 sata vuotta Scarryn syntymän jälkeen. Sen lisäksi, että kirja juhlistaa lahjakkaan Scarryn uraa ja on hieno lahjateos sinänsä, se on mukaansatempaava kokoelma niitä aiheita, joista Scarry eniten tykkäsi kirjoittaa: menopelejä, aakkosia, arkea ja juhlaa. (Scarryn tuotannosta enemmän täällä.)

Kenelle sopii? Leikki-ikäisille ja pienille koululaisille

#18 Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi 2019)

Vuosi 2019 on ollut Minna Canthin vuosi, ja tuota upeaa naista voi hyvin juhlistaa joulunakin käärimällä pakettiin Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen teoksen Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. Tarinallinen tietokirja esittelee meille Minna Canthin lisäksi muitakin uraauurtavia suomalaisia naisia, esimerkiksi Armi Ratian ja Tarja Halosen. (Tarkempi esittely täällä.)

Kenelle sopii? Koko perheelle

#19 Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen (Tammi 2019)

Pikku hiiren arkisista puuhista on ilmestynyt jo monta kuvakirjaa, ja tässä tuoreimmassa Hiirusta on tullut jo eskarilainen. Kypärämyssy tuntuu vähän nololta, ja oma kännykkä olisi kiva. Tämä sarja kuuluu minun ja kuopuksen lemppareihin, ja Pikku hiiri ja paukkupakkanen ilahduttaa varmasti perheen pienimpien paketissa.

Kenelle sopii? Leikki- ja eskari-ikäisille

#20 Alex Haridi, Cecilia Davidsson ja Cecilia Heikkilä: Muumilaakson kertomuksia (Tammi 2019)

Ei joululahjalistaa ilman Muumeja! Ihana Muumilaakson kertomuksia on kokoelmateos, joka sisältää kolme jännittävää seikkailua Tove Janssonin alkuperäistarinoihin pohjautuen. Rakastan kirjassa erityisesti sitä, että muumit jos ketkä osaavat juhlia!

Matka muumilaaksoon on tarina tuhotulvan keskelle kadonneesta Muumipapasta, Muumipeikko ja taikahattu esittelee salaperäisen taikurin ja Hattivattien saari -tarinassa yövytään hiukan pelottavassakin paikassa.

Kenelle sopii? Koko perheelle

Toivottavasti tämä lahjavinkkilista hyödyttää ja ilahduttaa sinua! :) 

Kommentit (2)

Elina S.
1/2 | 

Hyviä vinkkejä! Hankinkin juuri toiselle kummilapselle listan perusteella Pikku Hiiri -kirjan, vaikka se ei tainnut olla juuri tuo mainittu. Teille onkin hankalampi hankkia, kun teillä on jo nää kaikki. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Työpaikallani kokoonnutaan noin kerran kuussa yhteiseen mindfulness-tuokioon. Näissä vartin kestävissä hetkissä huomaan aina saman asian: en osaa rauhoittua. En pysty rauhoittamaan mieltäni tietoisesti, en ole koskaan pystynyt. Tiedän, että pystyisin vielä näin aikuisenakin harjoittelemaan tietoisen läsnäolon taitoa, mutta entä jos tuon taidon olisi oppinut jo lapsena? Se olisi aivan valtava voimavara nykypäivän suorituskulttuurissa. Tietoinen läsnäolo nimittäin suojaa ahdistukselta ja masennukselta, auttaa keskittymään ja muistamaan paremmin ja lisää jopa ihmisen onnellisuutta (Ballard).

Bronwen Ballard ja Laura Carlin ovat tehneet lapsille suunnatun mindfulness-kirjan: Mieli on kuin taivas. Ballard on englantilainen psykologi, joka opettaa mindfulnessia alakoululaisille. Carlin on Ragazzi-palkittu kuvittaja, jonka omintakeiseen tyyliin tutustuin nyt ensimmäistä kertaa. 

Mieli on kuin taivas kertoo hyvin konkreettisella tavalla kurjista sadepilviajatuksista ja mukavista poutapilviajatuksista. Lasta herätellään pohtimaan, mitä sadepilviajatukselle kannattaisi tehdä: pitäisikö sen sisältö tutkia läpikotaisin tai auttaisiko pilven kanssa painiminen? Entä jos vain teeskentelisi, ettei mitään ongelmaa edes olisi? Vai olisiko sittenkin parasta vain huomioida sadepilviajatuksen ilmestyminen ja kiinnittää samalla huomiota myös poutapilviajatuksiin? 

Tärkeintä on osata nähdä koko taivas. Oman mielen katseleminen vaatii vähän harjoittelua.

Kirjan lopussa on kolme erilaista mindfulness-harjoitusta, joita aikuinen voi yhdessä tehdä lapsen kanssa. Nuo harjoitukset olivat aika pintapuolisia, mutta jos aihe kiinnostaa, niin netistä löytyy runsaasti lapsille sopivia mindfulness-harjoituksia ja lisää luettavaa aiheesta. (Tsekkaa esimerkiksi Neuvokas perhe - ja Mieli-sivustot.)

***

KirjaMieli on kuin taivas

Teksti: Bronwen Ballard (suom. Mirjam Ilvas)

Kuvitus: Laura Carlin

Kustantaja: Kustantamo S&S 2019

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirjat arvostelukappaleita.

Vielä hetki sitten varhaisaamujen työmatkani olivat heinäkuisen raukeita. Torimyyjät nostelivat mansikkalaatikoita pöydille ja ilmassa väreili lupaus iltapäivän paahteesta. Nyt aamuisin täytyy jo vetää neuletakkia t-paidan päälle, ja mieli on vaivihkaa siirtynyt syksyyn. 

Syksyyn kuuluvat neuletakkien ja kiireisempien aamujen lisäksi myös lastenkirjat. Luimme kesälläkin paljon, mutta tiedän, että iltojen vähitellen pidentyessä ja pimentyessä saan lapset kainalooni satuja kuuntelemaan vielä paljon useammin kuin valoisina kesäiltoina. Loppukesä onkin tuonut tullessaan ilahduttavan määrän lastenkirjauutuuksia, joita kelpaa viltin alla pötkötellen lukea. Esittelen alla muutaman tärpin kirjoista, jotka edustavat keskenään erilaisia tyylejä, mutta joita yhdistää yksi tärkeä asia: ne ovat hyviä.

Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy (Nora Lehtinen / kuv. Anne Muhonen / Pieni Karhu 2019)

Selkokielisen lastenkirjasarjan toinen osa käsittelee meidänkin perheessämme ajankohtaista aihetta: ensimmäistä koulusyksyä. Aivan kuten ensimmäisessä osassa (Aino, Matias ja hauskat lomapäivät), tässäkin kirjassa valttikortiksi nousee tuikitavallinen arki. Lämminhenkiset tarinat ja pirteä kuvitus ovat kerrassaan valloittavia!

Pierun elämää (Malin Klingenberg / kuv. Sanna Mander / suom. Hannele Huovi / S&S 2019)

Loruja pieruista – tämä kirjahan on kuin luotu omalle jälkikasvulleni, mietin saadessani käsiini suomenruotsalaisen Malin Klingenbergin kirjoittaman uunituoreen lastenkirjan. Minulla on kaksijakoinen suhtautuminen pieruhuumoriin – välillä toivon sydämeni pohjasta, että lapseni arvostaisivat pieruvitsejä edes hiukan vähemmän, välillä taas, niin no, välillä luen heille aivan innoissani riimejä pieruista. Mutta ovathan nämä nyt aivan mahtavia, lukekaa vaikka itse:

Ei sukeltajan pylly ollut tarpeeksi tiukka.

Pieru luiskahti mereen ja hiippaili hiukka,

pyöri kuplana, kammoksui kummaa kalaa,

sitten saavutti pinnan ja puhkesi salaa.

Pierun elämää -kirjan on kuvittanut Finlandia-palkittu Sanna Mander, ja kirjasta tuleekin itse asiassa vahvasti mieleen Avain hukassa -voittoteoksen herkullisen runsas ja omintakeinen kuvitus. Hannele Huovi puolestaan on riimitellyt ruotsinkieliset lorut suomeksi.

Kadonneet puutarhatontut (Taru Viinikainen / kuv. Oili Kokkonen / WSOY 2019)

Ihastuttava Tiltu ja Lettu -sarja on saanut jo kolmannen osansa. Kyseessä on eittämättä yksi parhaimpia kotimaisia lastenkirjasarjoja, joita viime vuosina on julkaistu, enkä koe liioittelevani, kun vertaan kirjailija Taru Viinikaista syvästi ihailemaani Astrid Lindgreniin. Enkä myöskään usko, että yksikään toinen kuvittaja olisi saanut loihdittua niin yltäkylläisen hyväntuulisen kuvituksen täydentämään Tiltun ja Letun tarinaa kuin Oili Kokkonen

Prinsessa Rämäpää ja vessasanat (Elina Hirvonen & Anna ja Iivari Kiiskinen / kuv. Mervi Lindman / Tammi

2019)

Sympaattinen Rämäpää aloittaa eskarin Elina Hirvosen kirjasarjan toisessa osassa. Kuten ensimmäisessä Rämäpää-kirjassa (Prinsessa Rämäpää ja talvitaika), myös tässä lapsen vahva mielikuvitus on pääosassa. Hirvosen omat alakouluikäiset lapset osallistuivat kirjoitusprosessiin äitinsä kanssa ja toimivat alkusysäyksenä hauskalle vessasanateemalle. 

***

Lue myös:

Prinsessa Rämäpään talvitaika

Tiltu ja Lettu – Leikkimökin asukas

Tiltu ja Lettu – Joulujupakka

Patrik ja Superseniorit – Seniorivoimaa!

Aino, Matias ja hauskat lomapäivät 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram