Kirjoitukset avainsanalla Saaga

Stop the press! Turussa ei satanut tänään vettä! Kaunis korkeapaine ja parin asteen pikkupakkanen hivelivät sieluani kävellessäni töihin aamulla. Kolmevuotias on kysynyt joka päivä joulun jälkeen, että onko nyt kevät, ja on ollut vähän vaikea perustella, että nyt on kyllä vielä talvi, kun taivaalta on tihuuttanut ihan samanlaista vettä kuin suurin piirtein viime toukokuusta lähtien. 

Olen päättänyt osallistua tänä vuonna lukuhaasteeseen, johon toivon, että mahdollisimman moni teistä lukijoistakin tulisi mukaan. Facebookin puolella moni onkin jo kertonut osallistuvansa, jee! Kyseessä on tietenkin Pieni Helmet-lukuhaaste, joka on varsinaisen Helmet-lukuhaasteen kevyempi versio. Tämän haasteen kirjat on helpompi löytää myös lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Helmetin sivuilta kopioidun haasteen kysymykset ovat alla:

1. Kirjassa muutetaan
2. Kotimainen runokirja
3. Kirja aloittaa sarjan
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Luit kirjan e-kirjana tai kuuntelit äänikirjana
6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat mielikuvitusmaahan
7. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
8. Sarjakuvalehti tai -kirja
9. Kirjassa luetaan kirjaa
10. Kirjassa on mukana meri
11. Surullinen kirja
12. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
13. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
14. Kirjassa on lohikäärme
15. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
16. Kirjassa käydään koulua
17. Kirjassa selviydytään pulasta
18. Kirjan kannessa on kulkuneuvo
19. Kirjassa on lemmikkieläin
20. Kirja liittyy johonkin peliin
21. Tietokirja
22. Kirjan nimessä on vain yksi sana
23. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
24. Vuonna 2018 julkaistu kirja
25. Kirjaston henkilökunnan tai opettajan suosittelema kirja

Todella innostava haaste! Meillä luetaan paljon tuttuja lemppareita, ja yksi tämän lukuhaasteen parhaimpia puolia onkin se, että nyt löydämme varmasti myös ihan uutta luettavaa. Kerro kommenteissa oletko osallistumassa tähän tai johonkin muuhun lukuhaasteeseen! :)

Liityin muuten Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistykseen. Kyseessä on voittoa tavoittelematon yhdistys, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Tampereen kaupunki (Lastenkirjainstituuttihan sijaitsee Tampereella). Liityin, koska haluan tukea mahtavan Lastenkirjainstituutin tärkeää työtä (ja okei, myös siksi, että jäsenenä saa Onnimanni-lehden, jonka viimeisimmässä numerossa puhuttiin esimerkiksi L. M. Montgomeryn elämästä ja tuotannosta - ooh!). Jos sinäkin haluat liittyä jäseneksi, sen voi tehdä tästä. Jäsenyys maksaa 35 euroa vuodessa.

Mitähän minun vielä on pitänyt kertoa. Ai niin - Turun pääkirjaston Saagassa järjestetään helmikuun ensimmäisenä päivänä Harry Potter -ilta! Saagan Facebook-sivulla kerrotaan, että tuolloin voi "bongata taikaolentoja ja ihmeotuksia, olla mukana tupalajittelussa, löytää oman taikasauvansa, pelata huispausta ja lähettää pöllöpostia". Sinne siis kaikki oman elämänsä Rohkelikot ja Korpinkynnet! :) Harry Pottereista - jotka kuuluvat kaikkien aikojen lempikirjoihini - kirjoitan muuten lähiviikkoina lisää.

Lopuksi muistuttelen vielä Miina ja Manu Älysatukirja -arvonnasta, joka on käynnissä vielä sunnuntaihin asti. Kommentoimalla tuota linkkaamaani postausta voit voittaa Miina ja Manu eksyksissä Älysatukirjan. :)

Ihanaa uutta viikkoa kaikille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä viikko on ollut kirjaihmisen mieleen. 

Maanantaina kerrottiin Finlandia-äänestyksen voittajat. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kategoriassa voiton vei ylivoimaisesti Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia. (Voitto ilahdutti erityisesti miestäni, perheemme innokkainta Kunnas-fania.)

Keskiviikkona kauniissa Kansallisteatterissa keskellä Helsinkiä järjestettiin upea Finlandia-juhla. Meille lähettiläille oli varattu oma aitio, josta olikin mahtava katsella lavalle ja kuunnella Seela Sellan tulkitsemia otteita ehdokaskirjoista. Sekä valitsijoiden että voittajien puheet olivat loistavia, ja erityisesti mieleen jäi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Juha Hurmeen puhe ruotsin kielen puolesta. (Mitä tulee Sampo Terhon pipoon, olen samaa mieltä Hurmeen kanssa - paria kokoa isompi myssy voisi tulla kulttuuriministerille tarpeeseen.)

Lue lisää Finlandia-ehdokkaista ja -voittajista esimerkiksi Kirjat kertovat -blogista, jonka kirjoittaja on myös yksi Finlandia-lähettiläistä. Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtajan, Minna Castrénin, puheeseen voi tutustua täällä.

Tässä vielä kaikki voittajat, jos jostain omituisesta syystä ne olisivat jääneet sinulta kuulematta:

TIETOKIRJALLISUUS: 

Riitta Kylänpää: Pentti Linkola - Ihminen ja legenda (Siltala)

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS:

Sanna ManderNyckelknipan / Avain hukassa (Schildts & Söderströms / S&S)

KAUNOKIRJALLISUUS:

Juha HurmeNiemi (Teos)

Tässä linkki Anna Puun hauskaan puheeseen, jossa hän perusteli, miksi valitsi nimenomaan Sanna Manderin voittajaksi. Itse olin hyvin ilahtunut Avain hukassa -kirjan voitosta, ja esikoinenkin oli todennut kotona isälleen (he seurasivat suoraa lähetystä netistä), että oikea kirja vei voiton.

***

Finlandia-juhlat on nyt juhlittu, mutta onneksi koko viikonloppu on täynnä lastenkirjallisuutta, ainakin täällä Turussa. Turun pääkirjaston lastenosastolla, Saagassa, vietetään tänään lauantaina joulutapahtumaa. Kymmeneltä aloitetaan joulukorttiaskarteluilla ja kahdelta nähdään Olipa kerran tonttu - osallistava teatteriesitys, jonka toteuttaa Tiina Puranen. Olen menossa tänään muutamaksi tunniksi töihin kuittaamaan Finlandia-tilaisuuksiin osallistumisesta tulleita rästejä, mutta kahdelta kiirehdin lasten kanssa Saagaan joulutunnelmoimaan. Kotimatkalla aiomme myös ihastella jouluisia näyteikkunoita. Toivottavasti ei sada vettä! (Tänään on muuten paljon muutakin jouluista ohjelmaa lapsille Turun keskustassa, esimerkiksi kasvomaalauksia, poniratsastusta ja piparkakkujen koristelua.) 

***

Huomenna olen menossa Kiva perhekahvila Vaahterapuuhun lukemaan jouluisia satuja. Pidän kaksi satutuokiota, ensimmäisen klo 10.30 ja toisen klo 12.15. Vielä kun osaisin päättää, mitä luen! Mieluisia joulukirjavaihtoehtoja on niin paljon. No onhan tässä vielä aikaa... hiukan. Tuon kahvilaan myös näytille joulukirjoja, joihin voi paikan päällä tutustua.

Jouluisten satujen lisäksi Vaahterapuussa on ainakin askartelua ja joulun satumainen musiikkituokio. Kannattaa tulla mukaan! Vaahterapuun perhekahvila sijaitsee kulttuurikeskus Almassa, Yliopistonkadulla. Tapahtuma on muuten maksuton, mutta tilavuokran kattamiseksi tarjolla on kahvia/teetä/glögiä ja pipareita 2 euron hintaan. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

- Äiti, voidaanko me mennä tänään kirjastoon?

Tuo kysymys lausutaan meillä nykyään harva se päivä. Aivan joka päivä tai edes joka viikko emme kirjastoon ehdi, mutta usein kuitenkin, ja voi että miten me rakastammekaan omaa lähikirjastoamme, Turun pääkirjastoa Linnankadulla. 

Itse olen ollut kirjaston palvelujen suurkuluttaja lapsesta lähtien, joten totta kai olen aivan superiloinen siitä, että omat lapsenikin nauttivat kirjastossa käymisestä. Aloin tässä oikein pohtia, että mikähän mahtaa olla se kirjaston suurin vetonaula leikki-ikäisten mielestä ja uskon osuvani ainakin aika lähelle totuutta väittäessäni, että lapset rakastavat kirjastokäyntiin kuuluvaa valinnanvapautta. Hyllytolkulla kirjoja - ja ihan minkä tahansa niistä saa viedä halutessaan kotiin!

Kirjastossa lapsille syntyy myös eräänlainen illuusio liikkumisen vapaudesta.  Vaikka pidänkin lapsiani - varsinkin kolmevuotiasta - tarkasti silmällä kirjastossa, saavat he kuitenkin liikkua kirjaston lastenosastolla itsenäisemmin kuin vaikkapa kaupassa. Kuopus varmaan luulee kuljeskelevansa vapaana kuin taivaan lintu valikoimassa mieluisia kirjoja, vaikka todellisuudessa olen valmis puuttumaan peliin hyvin herkästi. (Mielestäni kirjastossa voi puhua ihan normaalilla äänellä, mutta ei huutaa eikä juosta. Kunnioitamme toisten kirjastossa kävijöiden lukurauhaa ja toivomme, että hekin kunnioittavat meidän rauhaamme.)  

Uskon lasten myös arvostavan sitä, että tässä on tila, joka on heitä varten tehty. Pääkirjaston lastenosasto, Saaga, on taianomainen, mielikuvitusta ruokkiva, rauhalliseen oleskeluun ja lukuhetkiin kutsuva lastenkirjallisuuden aarreaitta. Kiireettömyys huokuu hyllyväleistä ja antaa luvan rauhoittua: valitaan kirja ja istahdetaan hetkeksi sen pariin katselemaan kuvia tai kuuntelemaan tarinaa. Kirjasto on ympäristönä turvallinen, ja hyllyistä voi valita mielialan mukaan jotain tuttua, jotain hassunkurista tai jotain niin jännittävää, että se vähän jo kutkuttaa vatsanpohjassa.

Tajusin muuten viime kirjastokäynnillä, että esikoisesta on tullut jo aika vaativa asiakas. Kolmevuotiaallemme lainaaminen on vielä se hauskin juttu, kirjan sisällöllä ei niinkään ole väliä. Esikoinen sen sijaan haluaa nykyisin pienen testikierroksen ennen lopullista lainapäätöstä. Enää ei riitä pelkkä takakannen lukeminen, vaan hän haluaa pienen näytteen kirjan alusta ennen kuin päättää, otetaanko kirja kotiin asti. Tämä tiukempi suhtautuminen lainattaviin kirjoihin taisi itse asiassa alkaa jo kesällä, kun hän sai oman kirjastokorttinsa. Hän huolehtiikin aina ennen kirjastoon lähtöä, että onhan oma kortti varmasti mukana, ja kirjat täytyy totta kai lainata omalla kirjastokortilla. 

Miten mahtava idea muuten on käkättävät lainausautomaatit! Vaadin sellaisia aikuistenkin puolelle.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat