Kirjoitukset avainsanalla Miina ja Manu

Tuoteyhteistyö Satukustannuksen kanssa.

Ajatella, että tässäkin perheessä on jo esikoululainen. Tulee taas mieleen se sanonta, jota mietin vauva-arjen pimeimpinä marraskuina: päivät pitkiä, vuodet lyhyitä. Heinäkuun viimeisenä päivänä esikoiselta irtosi ensimmäinen maitohammas, ja parin viikon päästä hän astelee reppu selässä eskariin. Pieni iso tyttö.

Vanhin lapsemme on kuitenkin niin valmis eskarilainen kuin olla voi. Hän odottaa innoissaan tulevaa vuotta ja ennen kaikkea tehtäviä, sillä kirjainten ja numeroiden kanssa puuhastelu on yksi hänen lempiajanviettotapojaan. Jos hän ei väkerrä tehtäväkirjojen parissa, hän ideoi erilaisia kirjain- ja numeropelejä itse muistivihkoihin. Hän kertoi taannoin isovanhemmilleenkin uudesta harrastuksestaan, joka liittyy kirjainten oikeaoppisen mallin arvioimiseen sydämillä ja kolmioilla.

Minäkin olen tulevasta vuodesta aika täpinöissäni. Itse astelin ensimmäiselle luokalle vuonna 1989 suoraan kotihoidosta, taustalla parit seurakunnan päiväkerhovuodet. Ei silloin taidettu vielä edes puhua mistään esikoulusta. Esikoinen puolestaan oli kotihoidossa viisivuotiaaksi ja sitten vuoden verran osa-aikaisesti päiväkodissa, samassa ryhmässä siskonsa kanssa. Nyt edessä on ihana ja jännittävä eskarivuosi tutuksi käyneessä päiväkodissa, mutta ihan omassa ryhmässä. Siellä saa turvallisesti harjoitella monia tärkeitä taitoja, joita sitten ekaluokkalaisena tarvitaan jo ihan eri tavalla. Esikoiseni tuntien hän on esiopetuksessa kuin kala vedessä. Mahtava vuosi luvassa uteliaalle, tiedonjanoiselle ja tekemistä kaipaavalle pikkuiselle!

Monia tämän syksyn eskarilaisia saattaa jo vähän jännittää uudet kuviot. Osa lapsista on kesäloman alkaessa hyvästellyt nuoremmat päivähoitokaverinsa. Jotkut astelevat esikouluun suoraan kotihoidosta. Osa perheistä miettii, saako heidän lapsensa varmasti kaiken sen erityisen tuen, jota tarvitsee. 

Satukustannuksen tutut kissahahmot, Miina ja Manu, ovat myös käyneet esikoulua. Tulevaan eskarivuoteen onkin hauska valmistautua nokkelan Miinan ja hassun Manun kanssa. Sain Satukustannukselta kattavan paketin eskari-ikäiselle sopivia tuotteita ja toisen vastaavan paketin arvottavaksi teidän kanssanne!

Esikoinen oli puuhapaketista tietenkin enemmän kuin riemuissaan. Ensimmäisenä hän otti työn alle Miina ja Manu 1 + 9 = 10 -laskukirjan, jossa on käytetty uusimpia mallikirjaimia ja -numeroita. Tähän asti esikoinen ei ole ollut niin kiinnostunut siitä, ovatko hänen piirtämänsä kirjaimet ja numerot oikein kirjoitettu vai vähän sinne päin sutaistu. Esimerkiksi numerot 4 ja 5 ovat olleet niin vaikeita tehdä, että usein ne ovat menneet iloisesti väärin päin. Miina ja Manu 1 + 9 = 10 -laskukirjassa harjoitellaan numeroiden piirtämistä mallin mukaan, mikä sai esikoisen innostumaan vaikeistakin numeroista tarjoamalla mukavia onnistumisen kokemuksia.

Kuopus puolestaan ihastui Miina ja Manu esikoulussa -kuvakirjaan, joka on taattuun Teutori-tyyliin hauska ja opettavainen yhtä aikaa. Manun kommellusten kautta kevennetään tunnelmaa ja välitetään tärkeää viestiä: ei haittaa, vaikka tekisi virheitä. Tästä kirjasta meille muuten tarttui Manun oivallinen laskutapa: "Sinulle, minulle ja itselleni, sinulle, minulle ja itselleni."

Kovakantinen Miinan ja Manun juhla-aapinen on nappivalinta tiedonjanoisille esikouluikäisille. Se on tavutettu ja ladottu uudistetuilla mallikirjaimilla ja sisältää neljä Teutorin kirjoittamaa ja kuvittamaa aapista: 

Aapinen, Liikenneaapinen, Laskentoaapinen ja Eläinaapinen.

Kuopusta kiehtoivat kirjan kaikki osiot, kun taas esikoisen silmät alkoivat loistaa Liikenneaapisen kohdalla. Liikennemerkkeihin tutustuminen on tuonut hauskaa sisältöä myös helposti tylsäksi käyviin automatkoihin, kun liikenteen seasta ja teiden varsilta voi bongailla Liikenneaapisesta tuttuja merkkejä. 

Kohta eskarilainen -tehtäväkirjan esikoinen halusi säästää viimeiseksi. Kuten Miinan ja Manun laskukirjassa, tässäkin puuhavihossa oli monta sellaista tehtävää, jotka saivat hänet kirjaimellisesti hykertelemään. Silmät loistaen hän kulki perässämme esittelemässä sekä jo tekemiään tehtäviä että niitä, joiden tekemistä hän odotti aivan erityisellä innolla. 

Tässä kuussa alkavan esikoulun kunniaksi arvon kaikkien tätä postausta kommentoivien kesken Miina ja Manu -tuotepaketin, joka sisältää seuraavat tuotteet: 

Miina ja Manu esikoulussa

Miina ja Manu 1 + 9 = 10

Kohta eskarilainen

Miinan ja Manun juhla-aapinen

Arvonta päättyy viikon päästä 9.8. klo 18. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi kommentin yhteyteen! Välitän voittajan yhteystiedot Satukustannukselle, joka on luvannut toimittaa paketin perille. :)

Onnea arvontaan ja iloisia eskaripäiviä kaikille uusille esikoululaisille perheineen!

 

 

 

 

Kommentit (38)

TeeJii
1/38 | 

Täällä myös innokas eskarilainen aloitti keskiviikkona uudessa päiväkodissa (vanha oli sen verran pieni, että siellä ei ollut eskariryhmää ollenkaan). Varmasti kirjapaketti olisi mukava yllätys!

Ja senkin takia piti tulla kommentoimaan, kun mainitsit tuo ekaluokalle menovuosi 80-luvun lopulla sattui vain vuoden päähän omasta :)

Poju
2/38 | 

Tämä olisi meidän tulevalle eskarilaisille tosi mieluinen yllätys, sillä Miina ja Manu -kirjat ovat muutenkin pojan yksiä lempparikirjoja.

Rooosa
3/38 | 

Oma lapseni tykkää kovasti Miinasta ja Manusta sekä kirjojen lukemisesta ja piirtämisestä (tunnistaakin jo aika monia kirjaimia ja numeroita), mutta on ehkä vielä vähän nuori tällaisiin eskariaiheisiin. Niinpä paketti menisi lahjaksi eskari-ikää lähestyvälle kummilapselleni :)

Järvlen
5/38 | 

Tytär aloittaa meilläkin eskarin pian ja kovasti se jo jännittää, vaikka päiväkotiuraa on useampi vuosi takana. Hän varmasti tykkäisi näistä!

Vierailija
6/38 | 

Keskimmäinen veli saa harvoin mitään uutta! Tämä olisi innokkaalle eskarilaisille tosi ihana yllätys.💙

Annaleena
11/38 | 

Miina ja Manu oli oma lapsuuden suosikki. Meidän toiseksi vanhin aloittaa tulevalla viikolla eskarin. Tyttö on intoa täynnä ja tämä Miina ja Manu-tuotepaketti olisi varmasti huippu juttu hänelle.

Marja-Liisa
12/38 | 

Ihanat Miina ja Manu! Aikoinaan näitä luettiin ahkeraan meillä, nyt lahjoisin sukulaislasta.

Vierailija
14/38 | 

Meillä eskari alkaa vasta ensi syksynä, mutta voisin laittaa nämä jemmaan esim. ensi kesää odottamaan :)

Juusto
16/38 | 

Täällä on yksi innokas pikkumies lähdössä eskariin, ja olisi varmasti innokas tekemään tehtäviä Miinan ja Manun seurassa. Hän on muutenkin tykästynyt Miinan ja Manun kertomuksiin. :)

Vierailija
17/38 | 

Kovasti tyttöä kiinnostaa jo kirjaimet ja numerot, vaikka eskariin menoa täytyy vielä pari vuotta odotella. Koulua leikkivät naapurin isompien lasten kanssa.

Njjr
18/38 | 

Esikoiselle tulisi tarpeeseen kyllä tämmöinen paketti. Hän on Miinan ja Manun fanipoika. <3

Niina S
19/38 | 

Antaisin lahjaksi kollegalle, jonka lapsi aloittaa eskarin! Olisi ihan huikea yllätys hänelle! <3

Asstrid
21/38 | 

Oma poika aloittaa eskarin ja pikkuveli on aivan mahdoton Miina ja Manu fani ! Voitosta olisi iloa molemmille!

Riiti
27/38 | 

Meidänkin lapsi menee eskariin ensi viikolla. Vaikka siellä onkin päiväkodista tuttuja kavereita, taitaa silti vähän jännittää. Meillä kaikki tehtäväkirjat ovat olleet nyt kovasti in, näistä varmasti pidettäisiin meillä paljon.

Tiina. T.
28/38 | 

Tyttäreni aloittaa esikoulun viikon päästä, ja tänään kun vein hänet päivähoitoon eskarilaisten osastolle oli sekä tyttären että äidin fiilikset ihan huipussaan! Tuntuu kuin olisi astunut uuteen maailmaan, vaikka perheessämme on aiemmin ollut kaksi eskarilaista. Tytön into näkyy silmien loisteena ja siinä että on innostunut pelaamaan eka peliä tietokoneella ja opetellut kirjainten äänteitä ja yhdistää ne oikeisiin kirjaimiin. Viikon päästä tämä jännittävä odotus palkitaan kun eskari alkaa!!!

Isoäiti
29/38 | 

Ilolla ja mielenkiinnolla seuraan blogiasi. Kirjoitat mukavasti kirja esittelyitä, joista olen saanut vinkkejä ostaessani kirjoja omille tyttären lapsilleni, kiitos. Miina ja Manu kirjoja olen omalle tyttärelleni lukenut ja ne säilyttänyt, nyt niitä lueskellut lapsenlapsilleni. Pikkuveikka Santtu aloittaa nyt eskarin, ja varmasti yhtä uteliaana ja tiedonjanoisena kuin Sinunkin omasi. Iloisia eskaripäiviä teille sinne.

Zeph
30/38 | 

Meilläkin lapsi aloittaa eskariin ensi viikolla ja veikkaan että on siellä kuin kala vedessä, koska kaikki kirjaimet ja numerot ovat juuri nyt maailman kiehtovampia ja kielellä on hauska leikkiä. Hänellä on tapana mm. kirjoitella tuntemiaan kirjaimia satunnaisessa järjestyksessä loputtomille aanelosille - kuulemma avaruusolioiden kieltä. 😄 Tämä olisi ihana kirjapaketti hänelle.

Barbamamma
32/38 | 

Tyttäreni joutuu odottamaan eskariin pääsyä vielä kaksi vuotta. Koska olen äiti, joka varautuu asioihin aina (tosi) hyvissä ajoin, olen jo alkanut kerätä eskariaiheisia kirjoja. Hyllystämme löytyy Anneli Kannon Veera Virtanen ja esikoulu sekä Hannu Hirvosen Sadan asteen eskarikuume. Miina ja Manu esikoulussa olisi hyvä lisä joukon jatkoksi.

santra
35/38 | 

Siskontyttö aloittaa huomenna eskarin ja olisi varmasti mielissään näistä Miina ja Manu -fanina :)

Tiia Aaltonen
Liittynyt2.1.2018
36/38 | 

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Random Name Picker pyöräytti voittajaksi nimimerkin Juusto, jolle on lähtenyt sähköpostia. Arvotaan taas pian jotain! :)

Vierailija
37/38 | 

Meillä eskarilainen tykkäisi kyllä kovasti ja tekee myös todella mielellään kaikkia tehtäviä. Miina ja Manu on muutenkin tuttu kirjasarja ja sen avulla on opeteltu monia asioita.

Vierailija
38/38 | 

Lapsenlapset rakastavat Miinaa ja Manua. Kaikki äänikirjat seuraavat lomille mukana. Mummi ja ukki sai uuden listan uusittavista, puhki kulutetuista äänikirjoista. Leo on nyt aloittamassa ensi viikolla eskarin ja hän olisi haltioissaan saadessaan taivaltaa Miinan ja Manun mukana oppimisen maailmaa 💛💛.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuoteyhteistyö: Satukustannus

Luetaanko teillä Miinaa ja Manua? Uskomatonta, että nuo lasten rakastamat kissahahmot ovat syntyneet samana vuonna kuin minä, muinaisen 80-luvun alkupuolella! Ja nyt näitä tuttuja tarinoita lukevat ja kuuntelevat omat viisi- ja kolmevuotiaat tyttöni. Esimerkiksi Miina ja Manu lääkärissä -kirjaa on luettu meillä niin paljon, että siitä on lähtenyt kannet irti. 

Tunnustan heti alkuun eläneeni siinä harhaluulossa, että niin pidettyjä kuin Miina ja Manu -kirjat ovatkin, ne ovat jo hiukan menneen talven lumia. Sain ilokseni huomata olleeni täysin väärässä! Satukustannus on nimittäin tuonut aivan uuden ulottuvuuden satujen maailmaan - Älysatukirjat. Älysatukirjassa yhdistyy perinteinen kuvakirja ja ääninäytelty tarina. Vähän niin kuin entisaikojen C-kasetit, sillä erotuksella, että esimerkiksi reissuun lähtiessä on huomattavasti näppärämpää ladata sovellus kännykkään tai tabletille kuin kuljettaa mukana kasettinauhuria ja kasetteja. Lisäksi Älysatukirjoissa on päivittyvää yllätyssisältöä, esimerkiksi videoita ja musiikkia. 

Miten tällainen Älysatukirja käytännössä sitten toimii? Tosi helposti! AppStoresta tai Google Play -kaupasta ladataan ilmainen Arilyn-sovellus kännykkään tai tabletille. Itse latasin Arilynin lasten omalle tabletille. Arilyn-sovellus kohdistetaan Älysatukirjan etukanteen, jolloin satu alkaa.

Alla olevassa kuvassa Arilyn skannaa Miina ja Manu eksyksissä Älysatukirjaa. Tämä kestää muutaman sekunnin, minkä jälkeen tarina alkaa automaattisesti. Tabletin tai kännykän voi nyt siirtää sivuun.

Yllätyssisältöön pääsee käsiksi kohdistamalla Arilyn kirjan takakanteen. Täältä löytyy myös vinkkivideo, jossa käydään läpi Älysatukirjan käyttöä. Tällä hetkellä kaikissa Älysatukirjoissa on yllätyssisältöä kirjan viimeisessä kuvassa. Älysatukirjojen yllätyssisältö myös päivittyy, mikä on tosi kiva lisäominaisuus asiakkaan näkökulmasta. 

Ainakin tuohon Kurion tabletille ladattuna sekä Arilyn että Älysatukirjat toimivat sujuvasti ja jouhevasti. Mitään rekisteröitymisiä tai sen kummempia kommervenkkeja ei tarvita. Sen kuin vain lataat sovelluksen ja sukellat satujen maailmaan! 

 ***

Omille lapsilleni paras juttu näissä uusissa Miina ja Manu Älysatukirjoissa näyttää olevan se, että tarina on ääninäytelty tosi mukaansatempaavasti erilaisine ääniefekteineen. Tällä hetkellä saatavilla olevissa Älysatukirjoissa on mukana kutkuttavan jännittäviä tarinoita, kuten esimerkiksi Vanhan linnan salaisuus. Sitä kuunnellessaan varsinkin esikoinen näytti pujahtavan Miinan ja Manun seurassa linnaan mukaan, niin kovasti hän eläytyi satuun. Toinen lapsia kovasti miellyttävä ominaisuus on se vanha tuttu äänimerkki, josta tietää, milloin täytyy kääntää sivua. (Ne pienet jutut...) Kolmevuotiaamme on kovin tohkeissaan siitä, että hänkin osaa kääntää sivua oikeassa kohdassa!

Mietimme yhdessä tyttöjen kanssa, että olisi kiva arpoa lukijoiden kesken yksi saamistamme Miina ja Manu Älysatukirjoista. Lapset saivat päättää, mikä arvotaan, ja valinta osui kutkuttavan jännittävään Miina ja Manu eksyksissä Älysatukirjaan. Tässä tarinassa Miina, Manu ja Heikki Hiiri lähtevät Manun ehdotuksesta tutkimusretkelle Suureen Metsään. He kuitenkin pelästyvät huuhkajaa ja eksyvät juostessaan lintua pakoon. Yrittäessään löytää kotiin mielikuvitus tekee heille useamman tepposen, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin niin kuin kaikissa Miina ja Manu -kirjoissa.

Miina ja Manu eksyksissä Älysatukirjan arvonta alkaa NYT ja päättyy sunnuntaina 14.1.2018 klo 18. Osallistua voit kommentoimalla minkä Miina ja Manu -tarinan toivoisit ilmestyvän Älysatukirjana. (Oma toivomukseni on muuten Miina ja Manu lääkärissä - voi mitä kaikkea kivaa yllätyssisältöä tarinan ympärille varmaan löytyisi!)

Miina ja Manu eksyksissä -kirjassa männyn juurakkokin näyttää ensin epäilyttävältä:

Miina ja Manu Älysatukirjat tulevat myyntiin tammikuun alussa. Isoimmista Prismoista ja kirjakauppojen verkkomyymälöistä Älysatukirjat löytää helpoiten. Valikoimaan kuuluvat tällä hetkellä seuraavat tutut tarinat:

Miina ja Manu salapoliiseina

Miina ja Manu ratsastuskoulussa

Miina ja Manu eksyksissä

Miina ja Manu Vanhan linnan salaisuus

Kaikki tämän postauksen Miina ja Manu -kirjat on kirjoittanut ja kuvittanut Teutori eli taiteilija Teuvo Koskinen. Kirjat on saatu tuoteyhteistyönä Satukustannukselta.

Edit 3.1.2018: Tarkennettu tekstiä yllätyssisällön osalta.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tämä on ollut erittäin työntäyteinen viikko, joka huipentui perjantaina viikonlopun alkaessa siihen, että esikoisella kuumemittari näytti yli 38 asteen lukemia. Minullakin vähän kurkkua karhistaa ja nenä on tukkoinen, mutta en yksinkertaisesti aio suostua siihen, että tulisin itsekin kipeäksi, sen verran paljon tärkeitä menoja minulla on ensi viikolla. 

Flunssasta ja kuumeesta päästäänkin näppärästi tämän postauksen aiheeseen, joka on ärsyttävän tuttu lapsiperheissä tähän aikaan vuodesta: lasten sairastaminen. Nyt kun pienet nenät valuvat räkää ja omien yöunien soundtrackina toimii lasten yskiminen, on aika listata niitä lastenkirjoja, joissa käydään lääkärissä, sairastetaan, hoidetaan toisia, parannutaan ja vähän myös jännitetään potilaana olemista. Meillä molemmat tytöt ovat aina olleet kiinnostuneita sekä lääkärileikeistä että aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, ja aikamoinen määrä lasten kirjahyllyyn onkin tällaisia kirjoja kertynyt. 

Pidemmittä puheitta, Lue meille äitikulta -blogin kahdeksan lääkärikirjaa, olkaa hyvät!

Kirja: Pupu Tupuna neuvolassa

Teksti ja kuvitus: Pirkko Koskimies 

Kustantaja: Sanoma Magazines Finland Oy 2012

Ostin tämän kirjan esikoiselle ennen yksivuotisneuvolaa ajatuksenani valmistaa lasta terveydenhoitajan suorittamiin tutkimuksiin. Siihen tämä kirja onkin vallan mainio, sen verran yksityiskohtainen se on. En usko, että on olemassa sellaista neuvolassa tehtävää tutkimusta, jota Pirkko Koskimies ei tähän kirjaan olisi saanut mahtumaan. Neuvolakäynnillä tulevat esille perustoimenpiteiden kuten mittausten ja rokotusten lisäksi myös lastenkirjoissa harvinaisemmat mutta tosielämässä yleiset puheterapeutilla käynnit ja silmälääkärilähetteet. Mukavaa on myös se, että terveydenhoitaja kysyy lopuksi äitipupulta, miten tämä on jaksanut suuren lapsilaumansa kanssa.

Lukijalle Pupu Tupuna neuvolassa on työläs tarina, kuten mielestäni useimmat Pupu Tupuna -kirjat, mutta ainakin meillä lapsia tuntuu tässä kirjassa kiehtovan nimenomaan se koko neuvolamaailman perusteellinen läpikäyminen. 

***

Kirja: Auts, tohtori Tilkka!

Teksti ja kuvitus: Annet Rudolph

Suomennos: Seija Kukkonen

Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2016

Ostin tämän herttaisen kirjan kuopukselle kolmevuotislahjaksi. Tämä kirja inspiroi lasten omiin lääkärileikkeihin, sillä kirjassakin vain leikitään potilaita ja lääkäriä. Vaivat ovat itse keksittyjä: vadelmakarkeilla on värjätty kurkku punoittavaksi ja vesiväreillä  maalattu kärsä punapilkulliseksi. Kaikki potilaat saavat tutkimuksen päätteeksi tohtori Tilkan tekemää nallekarkkimehua lääkkeeksi. Kirjan loppuun on säästetty lasten mielestä paras kohta: kaiken tohinan keskellä tohtori Tilkka pistää vahingossa saksilla tassuunsa ja joutuu itse ihan oikeaksi potilaaksi.

Tämän kirjan parasta antia on Annet Rudolphin kivoja yksityiskohtia pursuileva kuvitus, joka on tyyliltään varmasti monelle tuttu Pikku Korppi Raitasukka -kirjoista

***

Kirja: Pekka ja Pupu lääkärissä 

Teksti ja kuvitus: Jean H. Seligman & Milton I. Levine

Kuvitus: Richard Scarry

Suomennos: Marjatta Kurenniemi

Kustantaja: Tammi (Tammen kultaiset kirjat, osa 116)

Pekka ja Pupu lääkärissä on yksi niistä harvoista kirjoista, jotka nähdessäni parahdan hiljaa mielessäni: ei tätä! Kirjassa ei sinänsä ole mitään vikaa, jos siis sivuutetaan nyt se lähtökohta, että kun kirja on julkaistu 60-luvun alussa, on siinä automaattisesti mies lääkärin ja nainen hoitajan roolissa. Mutta jos lyhyehkössä kirjassa toistetaan 34 kertaa sanat tohtori Poppala (kyllä, laskin aivan itse äsken), niin alkaahan siinä lukijaa puuduttaa. Eikä silloin voi syyttää äitiä, jos tämä lukeekin mieluummin tohtori Puuppala

Tämä kirja esittelee hyvin perinteisen lasten lääkärintarkastuksen, jossa kuunnellaan sydänääniä, testataan refleksejä, tarkastetaan näkö, kurkataan korviin ja suuhun, annetaan rokotus ja suoritetaan mittaukset ja punnitukset. Hauskuutta kirjaan tuo jokaisen sivun alalaidassa kulkeva oheistarina Pupun käynnistä tohtori Puppulan luona.

KirjaHoitaja-Hanna

Teksti: Kathryn Jackson

Kuvitus: Corinne Malvern

Suomennos: Tittamari Marttinen

Kustantaja: Tammi (Tammen kultaiset kirjat, osa 202)

Hoitaja-Hanna valikoitui yhdeksi esikoisen lempikirjoista tämän ollessa parivuotias, ja myös kuopus valitsi sen samanikäisenä usein luettavaksi. Tämä kirja kuuluu niihin Tammen kultaisiin kirjoihin, joita luin usein tahallani väärin, sillä kirjassa Hanna haluaa leikkiä kaikkein mieluiten sairaanhoitajaa ja kun hän saa veljensä houkuteltua leikkiin mukaan, toisesta pojasta tulee saman tien lääkäri ja toisesta ambulanssinkuljettaja. Hanna on kuitenkin lapsista ainoa, jolla on ihan oikeitakin ensiaputaitoja. Omassa versiossani Hanna haaveilee välillä myös lääkärin ammatista, kun taas veljet haluavat välillä ottaa hoitajan roolin. En tietenkään tarkoita, että olisi jotenkin väärin, että Hanna tykkää leikkiä sairaanhoitajaa, mutta tämä kirja on kirjoitettu 50-luvulla ja edustaa kyllä hyvin perinteistä ajattelua ammattivalinnoissa. 1950-luvulla Hannasta olisi todennäköisesti tullutkin sairaanhoitaja, jos työ potilaiden parissa olisi kiinnostanut häntä vielä aikuisenakin, mutta 2010-luvun Hanna voi onneksi suunnitella vaikkapa neurokirurgin uraa. Kivointa tässä kirjassa on Hannan neuvokkuus: ensin hän pelastaa kolmea veljeään mehiläisparven kynsistä ja sitten vielä puhdistaa ja laastaroi yhden veljensä polveen tulleen naarmun.

***

Kirja: Laastari-Lassi

Teksti ja kuvitus: Helen Gaspard / Corinne Malvern (suomennos: Tittamari Marttinen)

Kustantaja: Tammi (Tammen kultaiset kirjat, osa 183)Laastari-Lassi on kertomus Lassista, joka saa laastarin pieneen naarmuunsa. Tästä innostuneena Lassi laastaroi seuraavana päivänä nuken otsan, siskonsa pohkeen, Pilkku-koiran tassun ja päivän päätteeksi vielä isänsä sormen. 

***

Kirja: Miina ja Manu lääkärissä

Teksti ja kuvitus: Teutori

Kustantaja: Satukustannus 2015 (alkuperäinen 1986)

Tässä on yksi kuopuksen kaikkien aikojen lemppareista. Tätä kirjaa on selailtu aina siihen pisteeseen, että kannet ovat irronneet ja sivutkin vähän repeytyneet. Tässä kirjassa Miina on flunssapotilaana ja lastenneuvolan asiakkaana, kun taas Manu joutuu  hammaslääkäriin laiminlyötyään hampaiden pesemisen karkeilla herkuttelun jälkeen. Hammaslääkärillä käynti jännittää Manua niin paljon, että hän piiloutuu vastaanottohuoneen sohvan alle, mutta käynnin lopuksi hän toteaa, että "ihan turhaan minä pelkäsin niin kovasti etukäteen". Myöhemmin Manun täytyy käydä myös röntgenissä satutettuaan käsivartensa. Hän nimittäin ajelee pyörällä ilman käsiä (ja ilman kypärää, vaikka tähän ei kirjassa puututakaan), "ja niin siinä sitten kävi, että Manu suistui pyörineen tieltä ja törmäsi vielä kaiken lisäksi isoon kiveen". Murtuneeseen käteen laitetaan kipsi, ja Manu päättää, ettei toistamiseen enää kikkaile polkupyörällä. 

Miina ja Manu -kirjat menevät vähän samaan kategoriaan Pupu Tupunoiden kanssa: ehkä vähän tylsiä luettavia aikuiselle, mutta varsinkin pienet lapset tykkäävät. Itseäni vähän tökkii opettavainen "näin siinä sitten käy" -sanoma, mutta meillä sekä viisi- että kolmevuotias tykkäävät nimenomaan pohtia, miksi Manulle kävi niin kuin kävi. Esikoinen myös huudahtaa joka kerta, ettei hän koskaan ajaisi ilman käsiä, eikä muutenkaan ole ajatellut ajella ilman äidin ja isän valvovaa silmää edes aikuisena.

Kirja: Vilkas sairaala - opettavainen kurkistuskirja

Teksti ja kuvitus: Lisa Regan / Jan Smith (suomennos: Tommi Järvinen)

Kustantaja: Parragon 2015

Tämä kirja oli löytö alelaarista. Kirjassa esitellään sairaalamaailmaa yksityiskohtaisesti, ja lukija pääsee tutustumaan päivystyspoliklinikan, poliklinikoiden, vuodeosastojen ja ambulanssin sisälle kurkistusluukkujen kautta. Lopussa on vielä Mitä huomasit? -tehtäviä, joissa keskitytään sairaalan henkilökuntaan ja välineistöön (tosin hyvin pintapuolisesti). Myös Tarkoille silmille -etsimistehtävä kirjan kuvista on mukava lisä kirjan lopussa.

***

Kirja: Veera lääkärissä

Teksti ja kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Kustantaja: Otava 2016 (1. painos 1999)

Tässä kirjassa tutustutaan tavalliseen lastenlääkärikäyntiin taattuun Tatu ja Patu -tyyliin. Koska Tatu ja Patu ovat kotoisin Outolasta, he eivät tiedä, miten Veeran maailmassa toimitaan lääkärin vastaanotolla. Veera lääkärissä on hauska ja juuri sopivan perusteellinen katsaus tavallisimpiin lääkärin luona suoritettaviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Tykkään kovasti Havukaisen ja Toivosen kyvystä pystyä luomaan opettavaista sisältöä ilman opettavaista sävyä!

Aiotko napata perheen lukulistalle jonkun näistä? Tai onko sinulla antaa suosituksia vastaavanlaisista kirjoista?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat