Kirjoitukset avainsanalla Turun Kirjamessut

Turun Kirjamessut järjestetään tänä vuonna 4. - 6.10. Itseäni kiinnostaa ennen kaikkea messujen lastenkirjallisuuspuoli, ja ilahduin kovasti siitä, että lukutaito on yksi tämän syksyn isoimmista teemoista. (Ei tosin pelkästään lasten lukutaito vaan myös media- ja somelukutaito, joiden tiimoilta järjestetään useita mielenkiintoisia keskusteluja!)

Pääsen itse messuille vain perjantaina ja silloinkin kesken työpäivän hätäisesti tyydyttämässä pahimman messunälän. Mutta jos ehtisin, tsekkaisin perjantaina ainakin nämä:

PERJANTAI 4.10.

 • Somelukutaito kansalaisvelvollisuudeksi? Keskustelemassa sosiaalisen median tutkija Janne Matikainen, työelämäprofessori Pekka Sauri, opettaja, Kirsin kirjanurkka -blogia pitävä Kirsi Hietanen ja sisällöntuottaja Miisa Rotola-Pukkila
 • Empatia ja lukutaito – voiko empatiaa opetella lukemalla? Keskustelemassa kirjailijat Elina Hirvonen ja Elisa Aaltola sekä Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis
 • Lapset, nuoret ja lukeminen – vinkkejä lukuinnon sytyttämiseen! Keskustelemassa Sytytä lukukipinä -teoksen kirjoittajat Juli-Anna Aerila ja Merja Kauppinen.
 • Elämäni kirjat! Kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu kertovat oman lapsuutensa vaikuttavista kirjakokemuksista.
 • Kantaaottava nuortenkirjallisuus. Ajankohtaisista teemoista keskustelemassa kirjailijat Elina Rouhiainen, J. S. Meresmaa, Sini Helminen ja Markku Karpio
 • Mitä lukisin? Kirjavinkkejä vauvasta vaariin! Keskustelemassa erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta, kirjavinkkari Lauri Seutu sekä Kirjakoplan ja Lukuklaanin koordinaattorit Aino-Maria Kangas ja Lotta Luukila
 • Iik! Kauhutarinapaja, jota vetää Myllylahden kirjailja Anu Holopainen. (Tykkäsin kovasti Holopaisen Kauhukännykkä-kirjasta, jonka esittely on luettavissa täällä.)
 • Lätkä-Laurin jääkiekkokirja, esittelijänä kirjailija Roope Lipasti. (Hauskan ja hyödyllisen jäkisoppaan esittely täällä.)
 • Soturikissavisa, jonka pitävät Soturikissa-fanit ja josta voi voittaa uusimman Soturikissa-kirjan! Tilaisuudessa jaetaan myös pinssejä. (Haastattelin Soturikissoista hullaantunutta kummityttöäni kesällä, lue juttu täältä.)

Lauantain ja sunnuntain ohjelmista kiinnostaisivat erityisesti nämä:

LAUANTAI 5.10.

 • Risto Räppääjä, Heinähattu ja Vilttitossu. Kirjailijasiskokset Sinikka Nopola ja Tiina Nopola kertovat supersuosituista sarjoistaan. (Kesällä ilmestyneet uutuudet esitelty täällä.)
 • Mauri Kunnas: Hurjan hauska unikirja. Herra Hakkaraisen uniseikkailuista kertomassa kirjailija Mauri Kunnas.
 • DISNEY – tarinoiden lumoa sukupolvesta toiseen. Suomentaja Jukka Heiskasen haastattelu. 
 • Prinsessa Rämäpää ja vessasanat. Kirjailija Elina Hirvosen kanssa voi keksiä uusia vessasanoja! (Kirjaesittely täällä.)
 • Supermarsu-show. Lavalla Paula Noronen ja Supermarsu. (Supermarsu-sarjasta lisää esimerkiksi täällä.)
 • Villi kursori – lastenkirjat blogiviidakossa. Kirjallisuusblogien vaikutuksesta keskustelemassa kirjailijat Ville Hytönen ja Elina Rouhiainen sekä Luetaanko tämä -blogin Kia Raevaara.
 • Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja. Kirjasta kertomassa tekijäpariskunta Aino Havukainen ja Sami Toivonen.
 • Lukemon ja Lukuhaasteen messubingo. Bingovetäjinä hankekoordinaattorit Lotta Luukila ja Aino-Maria Kangas.
 • Museoseikkailutyöpaja. Kirjailija Elina Kuorelahden ja kuvittaja Nunnu Halmetojan työpaja. (Lue Museoseikkailu-esittely täältä.)

SUNNUNTAI 6.10.

 • Suoraa puhetta lukemisesta! Lukutaidon mahdollisesta rappeutumisesta keskustelemassa opettajataustaiset kirjailijat Maarit Nurmi, Janne Mäkitalo, Marjut Brunila ja Jaana Lehtiö
 • 10 syytä lukea. Lukemisen merkityksestä keskustelemassa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis, kirjailija ja opettaja Merja Mäki sekä kirjailija Roope Lipasti
 • Kammotuksia! Vuorovaikutteinen runohetki kirjailija Reetta Niemelän kanssa.
 • Onni ja Aada päiväkodissa. Kirjailija Maria Kuutin sanataidetehtävä lapsille.  

Koko ohjelma aikatauluineen osoitteessa kirjamessut.fi. Kivoja messuja! :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olipahan taas messut! Väkeä oli paljon (varsinkin vessajonoissa), mutta kaltaiseni väkijoukkojen välttelijäkin viihtyi yllättävän hyvin, sillä messutunnelma oli hyväntuulinen ja leppoisa. 

Etukäteen tekemäni messusuunnitelma osoittautui liian kunnianhimoiseksi (tai sitten olin laatinut sen sille messuminälle, joka mielikuvissani aina näihin tapahtumiin osallistuu). Seuraavia keskusteluja olin kuitenkin mukana seuraamassa:

MITÄ MINNA TEKISI – Suurnaisen perintö 2010-luvulla. Minna Canth 175 vuotta

Jenni Haukion moderoimassa keskustelussa olivat mukana Rouva C. -kirjan kirjoittanut Minna Rytisalo, näyttelijä ja professori Elina Knihtilä ja Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen. Kaikki halukkaat, esimerkiksi presidentti, eivät mahtuneet istumaan, sen verran täynnä auditorio oli. Eikä mikään ihme, että yleisöä kiinnosti, onhan Minna Canthin merkitys suomalaiselle tasa-arvolle vertaansa vailla. Keskustelun parasta antia omasta mielestäni olivat kuitenkin Knihtilän osuvat, yhteiskunnan patriarkaalisia valtarakenteita kritisoivat heitot. Hauska oli myös ajatusleikki siitä, että jos Minna Canth eläisi, hän olisi todennäköisesti tubettaja.

Rakkautta kirjoihin vai maksettua markkinointia?

Kirjabloggaajat keskustelemassa kirjablogeista – pakkohan tätä oli mennä kuuntelemaan! Mukana keskustelemassa olivat kirjailija Pajtim StatovciTekstiluolan Tuomas Aitonurmi, Kirsin kirjanurkan Kirsi Hietanen, Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja KorhonenTuija Takala Tuijata-blogista ja Sivumennen-podcastia siskonsa kanssa pitävä Jonna Tapanainen. Keskustelua moderoi Kirsin Book Clubin jäsen Airi Vilhunen

Keskustelussa sivuttiin vanhaa väitettä, jonka mukaan kustantamot maksavat kirjabloggaajille kirja-arvioista. Tämä juttu herätti ilmestyessään paljon kummastelua, sillä kustantamoilla ei todellakaan ole tapana maksaa kirja-arvioista – ainakaan kirjabloggaajille. Suositut lifestyle-blogit ovatkin sitten asia erikseen, sillä blogien suuret lukijamäärät ovat avainasemassa kirjojenkin markkinoinnissa. Itse saan paljon lastenkirjoja arvostelukappaleina eri kustantajilta, mikä on tietenkin valtavan mukava asia, kun niistä kerran tykkään kirjoitella, mutta ilmaiset kirjat eivät ole se syy, minkä takia bloggaan. Kirjoitan lastenkirjoista, koska ne ovat yksi parhaista asioista maailmassa. Kuten olen joskus aikaisemminkin sanonut, kirjakauppojen alennusmyynnit ja lastenkirppisten kirjavalikoimat ovat omat "hullut päiväni", toisin kuin tavaratalojen ripsivärilaarit. Tänäänkin mieheni joutui lähestulkoon taluttamaan minut pois käytettyjen lastenkirjojen osastolta, kun aloin osoittaa uhkaavia sekoamisen merkkejä. (Lopulta ostin vain kaksi käytettyä kirjaa: Heinähattu, Vilttitossu ja kaksitoista kuuta ja Mestaritontun seikkailut, joista jälkimmäinen on ollut hankintalistallani pidempään.)

Nyt jouduin vähän sivuraiteille, mutta todettakoon vielä tuosta eilisestä keskustelusta, että kyllä se kirjoista kirjoittaminen taitaa meillä kaikilla kirjabloggaajilla kummuta nimenomaan rakkaudesta kirjoihin. 

Ihanan Heli Laaksosen kirjabussi

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Siskossyndrooma

Oi että minä sitten tykkään Nopoloista. Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjat Risto Räppääjästä ja Heinähatusta ja Vilttitossusta kuuluvat lasten lempilukemistoon, ja kirjahyllyssämme on molemmista lastenkirjasarjoista useampi osa. Tällä kertaa siskokset kuitenkin viihdyttivät yleisöä aidoilla lapsuusmuistoillaan, joita syksyn uutuuskirja, Siskossyndrooma, on tulvillaan. Siinä kirja, joka singahti heti lukulistalleni!

Perheet lukevat

Lopuksi kävin vielä seuraamassa Mila TeräksenSilja Sillanpään ja Rauha Maarnon keskustelua ääneen lukemisen ja lukemisharrastuksen merkityksestä. Itselleni tämä aihe on hyvin tärkeä ja läheinen, ja olin siksi aika pettynyt, kun Jukola-saliin tuli vain kourallinen kuulijoita minun ja mieheni lisäksi. Keskustelu oli kuitenkin antoisa ja mielenkiintoinen. Tuntuu siltä, että useat tahot ponnistelevat tällä hetkellä kovasti saadakseen perheitä innostumaan lukemisesta. Toisaalta, kuten Rauha Maarno totesi, on vaikeaa edistää lukemisharrastusta, jos kirjastojen aineistomäärärahoja leikataan jatkuvasti. 

Täällä presidenttikin olisi saanut tuolin.

 Näihin hajanaisiin mietelmiin lopettelen messuraporttini. Saldo erilaisten keskustelujen kuulemisen lisäksi:

 • kaksi lastenkirjaa
 • yksi palapeli
 • kaksi värikynäsettiä
 • pussillinen metrilakua
 • yksi lastenristikkolehti

Bloggaaja kiittää blogipassista, lauantain bloggaajalounaasta ja kivoista messuista. Ensi vuonna uudestaan! :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Turun Kirjamessuja vietetään taas lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna 5. - 7.10. Ohjelmaa on tuttuun tapaan runsaasti perjantaista sunnuntaihin. Lastenkirjallisuuden ystäviä kiinnostaa varmasti ainakin seuraavat keskustelut ja tapahtumat:

PERJANTAI 5.10.

10.30 - 11.00

Pikkiriin pulmatoimisto ratkaisee: Reetta Niemelän vetämä työpaja, joka perustuu kirjaan Pikkiriin pulmatoimisto ja kaiken kadottajan arvoitus (Lasten Keskus)

Olen kirjoittanut kirjasta aiemmin täällä.

10.40 - 11.00

Kepler62 Uusi maailma: Kaksi heimoa: Timo Parvela keskustelemassa (WSOY)

Lukupalat-keskustelu: Roope Lipasti (WSOY)

Lukupaloista enemmän esimerkiksi täällä ja täällä.

11.00-11.30

Johanna Venho & Hanneriina Moisseinen: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa ja Johanna Hulkko & Marjo Nygård: Ihana Maija (Karisto)

Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa esitelty täällä.

11.30 - 11.50

Timo Parvela: Ella ja kaverit (Tammi)

Ella ja kaverit konsertissa -kirjasta lisää täällä.

11.30 - 12.10

Vilja-Tuulia Huotarinen ja Satu Koskimies: Emilia Kent – Runotytön tarina jatkuu (WSOY)

11.50 - 12.20

Paula Noronen: Supermarsu (Tammi)

Supermarsu ja roskaavat ryökäleet esitelty täällä.

15.00 - 15.25

Kalle Veirto: Kyläkaukalon lupaus / Tähtiketju 1 (Karisto)

Kyläkaukalon lupaus -kirjasta enemmän täällä.

15.25 - 16.00

Mistä on hyvä lastenkirja tehty? Keskustelemassa Kairi Look, Mika Keränen, Aino Havukainen, Sami Toivonen, Sinikka Nopola ja Tiina Nopola

16.30 - 16.55

Karin Erlandsson: Linnunkesyttäjä (Kustantamo S&S)

Sarjan ensimmäinen osa Helmenkalastaja esitelty täällä.

17.00 - 17.25

Heli Laaksonen, Anne Vasko: Ykköne (WSOY)

LAUANTAI 6.10.

10.30 - 11

Katri Kirkkopelto: Molli ja Kumma ja muut hauskat hahmot (Lasten Keskus)

11.00 - 11.30

Lasten kauhu: Paula Noronen ja Salla Simukka keskustelevat (Bonnier Kirjat Suomi Oy)

11.30 - 12.10

Naapuruston nuoret: keskustelua lasten- ja nuortenkirjallisuuden tilasta tämän päivän Suomessa ja Virossa (Suomen Nuorisokirjailijat ry)

11.30 - 11.45

Marko Kilpi lukee lapsille (Lastenkirjainstituutti)

11.45 - 12.05

Minä Mauri Kunnas (Otava)

13.20 - 13.40

Siri Kolu: Me Rosvolat – Tarinataistelu

14.20 - 14.40

Riikka Ala-Harja: Kahden perheen Ebba

Edeltävä osa, Finlandia-ehdokkaanakin ollut Kahden maan Ebba esitelty täällä.

16.00 - 16.20

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Risto Räppääjä & Heinähattu ja Vilttitossu

Nopoloiden kesäuutuudet esitelty täällä.

SUNNUNTAI 7.10.

11.20 - 11.40

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, elämä ja teot (Otava)

13.10 - 13.35

Tuula Kallioniemi & Terese Bast: Neljä muskelisoturia (Karisto)

Vastikään julkaistu kirja esitelty täällä.

13.45-14.25

Perheet lukevat – Ääneen lukemisen ja lukemisharrastuksen merkitys perheissä. (Suomen Nuorisokirjailijat ry)

14.00-14.30

Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus ja Vanajaveden hirviö (Karisto)

Aavehevosen arvoitus esitelty täällä.

15.00-15.25

Tero Hiekkalinna: Tutkimusmatka avaruuteen – Kaverina Kaukoputkimies (Karisto)

Kirja esitelty täällä.

***

Onko joukossa sinua kiinnostavia esiintyjiä ja/tai aiheita? Itseäni kiinnostaisi erityisesti juuri perjantain ohjelmatarjonta, mutta en taida töiden takia päästä osallistumaan messuille kuin vasta viikonloppuna. Mahtava kattaus tarjolla joka tapauksessa! :)

Viime vuoden messufiiliksiä täällä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Odotin Turun Kirjamessuja innoissani. Pläräsin ohjelmatarjontaa, intoilin miehelleni. (Nopolat! Aino Havukainen ja Sami Toivonen!) Suunnittelin. Valmistelin lapsia tapahtumaan, selitin messujen ideaa. Mielikuvissani kuljeskelin kaikessa rauhassa ympäri messuhallia, monenkirjavaa tunnelmaa fiilistellen.

Tuli lauantai. 

Esikoisen sijaan sängystä nousi känkkäränkkä. Aamukahvirauhan tarjosi Kaapo, mutta ennen kahvirauhaa olkkarissamme tulitettiin kahdelta puolen sohvaa, kunnes arvoin Kaapo-jakson Entten tentten -menetelmällä. 

Kävin suihkussa, pakkasin laukkua, yritin saada kiinni mielikuvieni harmonisesta messutunnelmasta, mutta se alkoi jo lipsua otteestani. Kuopus seurasi minua kuin koira (ihan kirjaimellisesti, haukkuen samalla) puristaen käsissään pussillista kuivattuja mansikoita ja hokien, miten hyvä on ottaa naposteltavaa mukaan siltä varalta, että messuilla tulee nälkä.

Nälkä tuli molemmilla lapsilla jo ennen sisäänkäyntiä. Koska en ollut varautunut kuin edellä mainituilla mansikkapusseilla ja kahdella välipalapatukalla, enkä halunnut heti luopua näistä hihojeni ässistä, jouduin jatkuvan kysymyspommituksen kohteeksi. Koska syödään eväitä koska syödään eväitä koska syödään eväitä koska syödään eväitä koska syödään eväitä.

Jutustelin hetken Lastenkirjainstituutin väen kanssa ja ujutin heille käyntikorttini siltä varalta, että he joskus haluaisivat järjestää lastenkirjabloggaajille suunnattuja tapahtumia. Esikoinen piirteli, kuopus tutki saamaansa kirjanmerkkiä. Seuraavaksi pysähdyimme Muusan pisteelle tekemään jääkaappirunoja ja sitten suunnittelin esikoisen kanssa kirjan takakansitekstin ja kirjan nimen Turun Sanataideyhdistyksen osastolla. Viisivuotiaamme antoi kirjalle nimen Prinsessa Ainon taikakukat ja kertoi sen olevan tarina prinsessa Ainosta, joka taikoo hienoja taikakukkia. Vau, tässä me sanataiteilemme yhdessä, mietin tyytyväisenä. Keksin myös haluavani liittyä Turun Sanataideyhdistykseen.

Kello oli sen verran, että tuli aika etsiä Agricola-lava ja istahtaa kuuntelemaan, kun Sinikka ja Tiina Nopola kertoivat yhdessä kuvittaja Salla Savolaisen kanssa, millaista on tehdä töitä läheisen ihmisen kanssa. Siskokset olivat todella hauskoja, ja viihdyin vallan mainiosti eturivissä heitä kuuntelemassa. Lapset viihtyivät sen ajan, mikä heiltä meni eväiden syömiseen. Olin etukäteen yrittänyt viritellä innostuksen kipinää heihinkin hehkuttamalla, että ajatella, nuo ovat ne tädit, jotka ovat kirjoittaneet kaikki Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ja kaikki Risto Räppääjät! Jotenkin ei tehnyt vaikutusta lapsiin. Mutta on kyllä sanottava, että he istuivat koko neljäkymmentä minuuttia kestäneen haastattelun ajan sekä hiljaa että omilla paikoillaan, mikä on tietenkin valtavan hieno saavutus viisi- ja kolmevuotiaille. 

Ei siis mikään ihme, että sen jälkeen alkoi jo vähän messumeininki tökkiä. 

Tapasimme kuopuksen kummitädin ja kävimme ruokamessujen puolella. Esikoinen ilahtui kolme kertaa ja pettyi kaksi kertaa: ilahtumiset tulivat lakukojun ja pehmistiskin näkemisestä, samoin pettymykset, kun mitään ei ostettukaan. (Toffeeta ostimme, mutta se oli pahaa.) Kolmas ilahtuminen oli seurausta ilmapallon näkemisestä ja saamisesta. Nyt nekin ilmapallot tosin ovat jo jäähyllä saunassa.

Mies päätti lähteä kuopuksen kanssa kotiin (kolmevuotiastamme jännitti messuväki ja muutenkin epäilytti koko messujen tarkoitus), viisivuotias halusi vielä jäädä.

Täällä ei sitten yhtään kitistä. Äiti ei sitten yhtään aio kuunnella mitään kitinää!

En kitise!

Tuskin olivat mies ja kuopus ehtineet ulos hallista, kun esikoinen jo nyki minua hihasta. 

Mä haluan sittenkin jo lähteä! Tähän saattoi vaikuttaa esikoisen kuulema, mieheni lähdön hetkellä heittämä ajatus siitä, että mies ja kuopus käyvät ehkä Mäkkärissä.

Saattelin esikoisen isänsä huomaan. Vedin henkeä. Nyt kierrellään! 

Kiertelin. Oli aika paljon porukkaa, alkoi vähän ahdistaa. Kävelin kuohuviinitiskin ohi. En kehdannut pysähtyä. 

Kiertelin taas. Vartin päästä menisin kuuntelemaan Tatun ja Patun tekijäpariskuntaa, Aino Havukaista ja Sami Toivosta. Siihen asti voisin hyvin aistia messutunnelmaa, nyt kun saan olla ihan rauhassa.

Hmm, missäs se kuohuviiniosasto olikaan?

En löytänyt sitä enää. No, tuskinpa minä mitään olisin tilannutkaan...

Aino ja Sami olivat tosi hauskoja, heitäkin oli tosi kiva kuunnella. 

Saatuani (ihanasti räätälöidyt!) signeeraukset Tatun ja Patun ällistyttävään satukirjaan, haukkasin palan toffeeta (vaikka se oli pahaa) ja kirjoitin miehelleni Whatsapp-viestin.

Saatte varmaan tulla hakemaan mutkin.

Kotiin päästyäni tajusin, etten ollut ostanut yhtään kirjaa koko messuilta. Mutta lapset saivat Mäkkärissä aterioidensa kylkiäisiksi kumpikin oman kirjan, ja niitä on nyt luettu eilisestä lähtien. Oikotie on kuulemma hauskin kirja pitkiin aikoihin, ja Pörri-peikon kotikonnuilla -kirjasta on imaistu sanavarastoomme - toivottavasti ei kuitenkaan pysyvästi - iloinen hilirimpsis, jota on tänään hoettu jo aika monta kertaa.

Hilirimpsis! Seuraavaksi sitten Lasten Kirjamessut, siellä olen itsekin äänessä. Ja ilman lapsia.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat