Kirjoitukset avainsanalla Lasten Kirjamessut

Tänään heräsin talviaikaan aamuneljältä. Herätyskello ei olisi soinut vielä puoleentoista tuntiin, mutta kerropa se alitajunnalleni, joka menee aina näihin aikoihin vuodesta sekaisin tästä pimeydestä. Ainakin oli aikaa tehdä kaikessa rauhassa aamutoimia ennen kuin hyppäsimme mieheni kanssa lokakuun viimeisen viikonlopun hämärässä Onnibussiin ja köröttelimme (yllättävän mukavasti) Helsinkiin. Pääkaupungissa ei ollut yhtään sen parempi keli, päinvastoin, hyinen tuuli pieksi sisumme märkien jalkakäytävien lätäköihin ja päädyimme tilaamaan taksin vain noin puolta kilometriä ennen Finlandia-taloa.

Mutta voi mikä autuas lämpö meitä vastaan tulvahtikaan Lasten Kirjamessuilla! Lapsia juoksenteli iloisesti sinne tänne, kahviosta pelmahti nenään huumaava kahvin tuoksu ja pöydät notkuivat värikkäistä lastenkirjoista. Esillä oli myös kauniita kuvitustöitä, ja Satuhuoneessa askarreltiin karkeilla.

Tapasin Lasten Kirjamessujen tapahtumajohtajan Ella Brigatin, joka toimii myös messuja järjestäneen Kulttuurikioskin tiimissä. Brigatti on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja itsekin, muun muassa Sängynaluskansa-sarjan, johon haluan ehdottomasti jossain vaiheessa tutustua. Brigatti esitteli minut elokuva-alan monitoimimiehelle Timo Turuselle ja psykologi Mira Mönkköselle, joiden kanssa hetken kuluttua istahdin keskustelemaan aiheesta

Mitä meillä luetaan?

Olin varustautunut muutamalla eilisiltana raapustetulla kysymyksellä aiheen tiimoilta, mutta onneksi olin jättänyt tilaa keskustelun vapaalle soljumiselle, sillä Timo ja Mira vastailivat kysymyksiin niin mielenkiintoisesti, että heidän sanomisistaan sain mukavasti napattua aineksia lisäkysymyksiin. Juttelimme muun muassa siitä, miten kirjat voivat olla tukena vaikeissa elämäntilanteissa ja auttaa lasta ymmärtämään tapahtumia paremmin ja siitä, tuleeko kirjojen sisältöä joskus "sensuroitua" lapsen suojelemistarkoituksessa. Puhuimme myös siitä, että kirjojen maailmaan uppoutuminen ei tapahdu nuorilla hetkessä, joten erilaisten palkitsemisjärjestelmien käyttäminen voi antaa hyvän alkusysäyksen lukuharrastukselle. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että keskustelu sivusi myös Tammen kultaisia kirjoja, sillä vaikka ne eivät olleetkaan Miralle tuttuja, oli Timo törmännyt noiden kirjojen erittäin perinteiseen perhemalliin, josta itse taannoin kirjoitin. Loppukevennyksenä kysyin molemmilta, että onko heille joskus tullut kiusausta vähän oikaista kirjan lukemisessa ja jättää joitakin kohtia lukematta, ja Timolla oli esittää tähän liittyen hyvä idea: lastenkirjoissa voisi käyttää sekä pitkää että lyhyttä versiota, jolloin lukija ja kuuntelija voisivat yhdessä sopia vaikka siitä, että luetaan tänään se lyhyempi versio. Nämä eri versiot olisi kirjoissa merkitty eri pohjaväreillä, jolloin lukeminen pysyisi sujuvana siitä huolimatta, että osa sisällöstä jätettäisiin pois. 

Kaiken kaikkiaan oli kyllä antoisa ja mukava keskustelu! Minua ei - vastoin kaikkia ennakko-odotuksiani - edes yhtään jännittänyt, minkä uskon johtuvan Lasten Kirjamessujen lämpimästä tunnelmasta ja siitä, että Miran ja Timon vastaukset tempaisivat minutkin mukaansa. Aivan kuten torstainakin Helsingin Kirjamessuilla (jolloin minua kyllä jännitti aivan valtavasti) huomasin, että voisin keskustella lastenkirjallisuudesta varmaan tuntitolkulla kyllästymättä! 

Messuilta lähtiessämme päätimme jäätävästä tihkusta huolimatta tarpoa rautatieasemalle, sen verran lyhyt matka sinne oli. Piipahdimme kahvilla, minkä jälkeen ehdimme moneen kertaan turhautua VR:n mobiilikauppa- ja lippuautomaattikömpelyyksiin. Kuten Instagramin puolella jo ehdin naureskelemaan, kohtalon iva oli vahvasti läsnä paluumatkallamme, kun pitkästä aikaa ilman lapsia matkustaessamme jouduimme ottamaan täyteen buukatun paikkatilanteen vuoksi paikat leikkivaunusta.

Ihan siitä eturivistä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pihoo! (Kuopuksen usein käyttämä huudahdus, opittu Nipsulta.) Mieheni minulle rakkaudella hauduttama inkivääri-sitruuna-hunajajuoma, jota flunssashotiksikin kutsutaan, näyttää ainakin toistaiseksi pelastaneen minut orastavan flunssan kynsistä. Ja se on hyvä se, sillä loppuviikoksi on tarjossa peräti kaksi Helsingin visiittiä.

Huomenna piipahdan isäni kanssa Helsingin Kirjamessuilla. Kirjamessujen ohjelmatarjonta on todellinen lukutoukan unelma lukupiireineen, bloggaajien jakamine kirjavinkkeineen, Haluatko kirjailijoiksi -tuokioineen ja kirjanrakastajien bileineen. (Miten mahtava idea järjestää avajaispäivän päätteeksi illanistujaiset, joihin voivat osallistua niin kirjailijat, kirja-alan asiantuntijat kuin lukijatkin! Ja entäpä sitten bileiden musiikista vastaava bändi - soittamassa muun muassa Mauri Kunnas ja Kjell Westö! Niin hienoa.)

Lastenkirjallisuuden ystäville loppuviikko on erityisen herkullinen. Samaan aikaan Helsingin Kirjamessujen kanssa järjestetään nimittäin Suomen ensimmäiset Lasten Kirjamessut. Perjantaista sunnuntaihin eli 27. - 29.10. Finlandia-talo täyttyy lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Tapahtumat on jaettu kolmeen tilaan: Satuhuoneeseen, Raikastamon lavaan ja Päälavaan. Tarkempiin ohjelmatietoihin pääset klikkaamalla tilan nimeä. Lasten Kirjamessuilla on ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille, ja varsinkin perjantai on erityisen perhepainotteinen päivä. 

Mutta tiedättekö mitä tapahtuu sunnuntaina? Jotain taatusti ennennäkemätöntä, nimittäin allekirjoittanut vetää äitien ja isien paneelikeskustelua aiheesta Mitä meillä luetaan? Olen samaan aikaan sekä aivan kauhuissani että erittäin innostunut asiasta. Kauhuissani lähinnä sen takia, että minulla ei ole aikaisempaa kokemusta tällaisesta tilanteesta ja innoissani siitä syystä, että onhan tämä nyt aivan mahtavaa! Saada osallistua virallisessa roolissa ensimmäisiin Lasten Kirjamessuihin! 

Jos siis haluatte nähdä, miten a) unohdan mitä olen tekemässä b) alan vahingossa haastatella itseäni c) joku muu, mikä, niin tulkaa ihmeessä Lasten Kirjamessujen Päälavalle sunnuntaina klo 11! Minä olen se täriseväinen olento mikrofonin kanssa.

Niin ja kannattaa siellä Lasten Kirjamessuilla muutenkin käydä. Ja Helsingin Kirjamessuilla myös. Ja ylipäätään messuilla. Sitten voi messuta messuista. 

Mukavaa messuviikkoa!

Ps. Seuraamalla Lue meille äitikulta -blogia Instagramissa (@luemeilleaitikulta) ja Facebookissa (@tiialukee), pysyt perillä messumeiningistä ja muusta kivasta lastenkirjoihin liittyvästä. :) 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä on ollut aikamoista haipakkaa koko viikonloppu, mutta nyt on aikaa hetkeksi istahtaa läppärin ääreen naputtelemaan. Viime sunnuntaina käynnistyneeseen Monnimaisen hykerryttävään kirja-arvontaan osallistui ilahduttava määrä Pekka Töpöhäntä -faneja, ja esikoisen toimiessa onnettarena (kuopuksen ensin sekoitettua nimilaput perusteellisesti) voittajaksi valikoitui Facebookin puolella arvontaan osallistunut Kirsi! 

Onnea voittajalle! :)

Osa lukijoista tietääkin, että olen kirjoittanut pitkään Kahvia, kiitos! -blogia, ja sielläkin usein tullut esitelleeksi lastenkirjoja. Ajattelinkin nyt pyydystää vanhasta blogistani ne lastenkirjallisuutta käsittelevät postaukset, jos niiden joukosta löytyisi teitä kiinnostavia kirjoja.

Unettava kanisatu

Tammikuussa 2016 testasimme ruotsalaisen käyttäytymistieteilijä Carl-Johan Forssén-Ehrlinin meditatiivista satua. Olimme huomaavinamme, että Kani joka tahtoi nukahtaa -kirjan lukeminen kyllä hieman nopeutti lasten nukahtamista ja myös teki öistä rauhallisempia, mutta silti emme loppujen lopuksi jaksaneet kirjaa kovinkaan monena iltana lukea. Nykyään otan tämän sadun esille vain poikkeustapauksessa, koska sen lukeminen on niiiiiiiin tylsää. Forssén-Ehrlin on muuten kirjoittanut toisenkin nukutussadun, nimeltään vähän yllätyksettömästi Norsu joka tahtoi nukahtaa. Siinä on ilmeisesti tismalleen samanlainen idea kuin tuossa ensimmäisessäkin kirjassa, ainoana erona se, että jälkimmäisessä kirjassa se onkin norsu, joka haluaa nukahtaa.

Kirjajoulut ja joulukirjat

Tänä vuonna aion niin tykittää blogiin joulukirjoja! Olen sivunnut niitä myös Kahvia, kiitos! -blogissa, mutta yllättävän maltillisesti. Meillä on nimittäin lasten joulukirjoja joka lähtöön, ja itse asiassa, kun muutimme tähän nykyiseen kotiimme keväällä 2013, sisustin lisätilan huumassa lastenhuoneeseen ihan kokonaisen joulukirjaosaston (kyllä, kesän kynnyksellä). Joulukirjoista siis ehdottomasti tulossa lisää tekstiä glögisesongin lähestyessä!

Säkevä kirjasyksy, osa 2: Taaperon lempikirjat

Oi niitä aikoja, jolloin kutsuin esikoista blogissa taaperoksi...nyt kuopuskaan ei enää ole taapero! Joka tapauksessa, tässä postauksessa esillä joitakin kirjoja, joita meillä luettiin taaperovaiheessa.

Haisuli vankilassa - parasta ikinä taaperon mielestä 

Esikoisella oli taaperoiässä hauska Haisuli-vaihe, ja kun löysimme kirpparilta luukkukirjan, jossa Haisuli joutui vankilaan, oli meillä kotona ilo ylimmillään! Nyt olemme antaneet tämän kirjan eteenpäin kaveriperheelle, toivottavasti sielläkin availlaan kirjan luukkuja yhtä hartaasti kuin meillä molempien tyttöjen toimesta.

Ihanat, vahvat ja viisaat tytöt

Katsaus Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet... -kirjaan, joka on mielestäni erittäin tärkeää luettavaa sekä tytöille että tyttöjen vanhemmille. Sittemmin Pääskysaari on kirjoittanut samanlaisen kirjan myös pojille, hurraa!

***

Lopuksi vielä muutama lastenkirjatapahtumavinkki! Turun Kirjamessut, joissa on tänä vuonna lapsille oma alue, pidetään 6. - 8.10. Minulta on jäänyt nämä messut väliin useampana vuonna, mutta nyt olen kyllä menossa! Myöhemmin lokakuussa järjestetään samalla viikolla sekä Helsingin Kirjamessut 26. - 29.10. että Suomen ensimmäiset Lasten Kirjamessut 27. - 29.10. Molemmilla messuilla on paljon lapsille suunnattua ohjelmaa (Lasten Kirjamessujen ohjelma julkaistaan vielä syyskuun aikana) ja tietenkin upea kattaus niitä kirjoista kutkuttavimpia, lastenkirjoja. Jos vain aikataulut sopivat, myös minä saan olla äänessä Lasten Kirjamessuilla, mitä odotan tietenkin tosi innoissani!

Myös marraskuussa on mukavaa tekemistä lastenkirjoista kiinnostuneille. Naantalissa järjestetään Kirjahyrrä-niminen lastenkirjallisuusfestivaali 9. - 11.11. Todella mielenkiintoiselta kuulostavalla tapahtumalla on käynnissä myös joukkorahoituskampanja, jossa kerätään rahaa Hyrräpöllön marraskuu -kirjaprojektiin. Hyrräpöllön marraskuusta on tarkoitus tulla kirja, jonka sisällöstä pääsevät lapset itse päättämään.

Ps. Tämän postauksen kuvan on napannut mieheni vanhaan kunnon paparazzi-tyyliin: en tiennyt olevani kuvattavana. Siinä minä keskittyneesti kirjoittelen blogipostausta, mitäpä muutakaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvän mielen lastenkirjablogi.

Tiia Aaltonen / aaltiia@gmail.com

Kuvat: Saku Aaltonen Photography 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat