Oletko kuullut Yökyöpeleistä, siis lastenrunoista, niistä alkunsa saaneista hahmoista ja lastenmusiikista? Ne ovat mielestäni ylivoimaisesti parasta, mitä lastenkulttuurin saralla on tällä hetkellä tarjolla. 

Koko perheemme on ollut jo jonkin aikaa täysin Yökyöpeleiden lumoissa. Voisimme perustaa fan clubin.

Mikä lienee hullaantumisen syynä? Erika Kallasmaan hauskat kuvitukset? Vai Vuokko Hovatan ääni, joka tuo vanhempien mieleen kadotetun nuoruuden? Ehkä Anna-Mari Kähärän mahtavat sävellykset? Vai kuitenkin Seela Sella Päätäi Väätäisenä?

Kaikki lähtee tietenkin Laura Ruohosen hillittömistä runoista, joita on julkaistu toistaiseksi kahdessa kirjassa: Allakka Pullakka (2004) ja Yökyöpelit (2008). Sittemmin Ruohosen runojen pohjalta on tehty teatteriesitys Helsingin kaupunginteatteriin (2011) ja sen pohjalta televisiosarja (2015). Yle julkaisi puolestaan televisiosarjan musiikin pohjalta cd-levyn, joka voitti vuoden 2015 parhaan lastenlevyn palkinnon. 

Löysin Ruohosen runokirjat etsiessäni joululahjoja kummilapsille. Pienen varovaisen esiluvun jälkeen Allakka Pullakan ja Yökyöpeleiden yhteisnide jäikin meille asumaan. Esikoiseni oli tuolloin reilusti alle kaksivuotias, mutta piti heti Ruohosen runoista kuin hullu puurosta. Hän on kieltämättä hyvin lyyrinen lapsi, kuten useimmat lapset tuppaavat olemaan. Silti varhain puhjenneen runoinnostuksen todellinen syy löytyy perheen vanhemmista, jotka menivät ilosta sekaisin Ruohosen runoja lukiessaan.


Hangon langot on yksi esikoisen varhaisemmista suosikkirunoista. Sittemmin suosikkeja on ehtinyt olla jo monta. 
Käytön jäljet näkyvät rakkaassa runokirjassa.
 

Seuraava vaihe Yökyöpelit-koukussamme oli Espoon Kutitus-festareilla koettu Yökyöpelit-konsertti. Tuolloin jo kaksi ja puolivuotias esikoiseni istui 40 minuutin ajan kuin tatti tutuista runoista tehtyä musiikkia kuunnellen. Äiti vieressä äimisteli, että jopas vaan nykyajan lapsiin panostetaan, kun esiintyjinä on sellaisia näyttelijöitä kuin Seela Sella, Vuokko Hovatta ja Martti Suosalo.   

Konsertin jälkeen ostimme Yökyöpelit-levyn, jota onkin sitten luukutettu oikein urakalla. Levy saa koko perheen hyvälle tuulelle: päädymme lähes poikkeuksetta tanssahtelemaan sen tahtiin. Yökyöpeleiden musiikki on ollut erityisen kovaa valuuttaa känkkäränkkä-aamuina, sillä se kääntää huonot vibat positiivisiksi kuin taikaiskusta.

Edellä mainituista syistä riemulla ei ole ollut rajoja sen jälkeen, kun kuulin, että Yökyöpelit tv-sarja uusitaan TV2:lla 8.3. alkaen. Sarjan jaksot on katsottavissa tuon jälkeen Areenalta 30 päivän ajan. Vihdoinkin pääsemme näkemään Yökyöpelit myös töllöttimen kautta!

Juuri nyt meillä Yökyöpeli-faneilla on muutenkin mukavat oltavat: Kemin kaupunginteatterin Yökyöpelit-näytelmä saa ensi-iltansa 25.3. Maaliskuussa taas ilmestyy Laura Ruohosen uusi runokirja Tippukivitapaus (Otava). Ja mikä parasta: syksyllä Kansallisteatterin suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa Tippukivitapaukseen perustuva lastennäytelmä.

Rillumarei ja hattifnastaa, elo on silkkaa kanapastaa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla