Tänä kesänä Tapiolan Näyttelykeskus WeeGeessä, joka tunnetaan perheessäni myös nimellä "läheisin huvipuistomme",  on poikkeuksellisen hienot ja lapsiystävälliset näyttelyt. Tässä lyhyt katsaus niistä muutamiin. 

Tutustu Futuro-taloon ja napsuttele vuoden tarpeiksi valokatkaisijoita

WeeGeen pihamaalla talvehtinut Futuro-talo avasi jälleen ovensa toukokuun puolivälissä. Futuro täyttää tänä vuonna 50 vuotta, joten talon ympärille rakentuu useampikin näyttely. Perheen pienimmille Futuroon kapuaminen ja muovista tehdyn, ufoa muistuttavan talon tutkiminen on melkoinen elämys.

Futuro-talossa on aina opas paikalla. Oli hauska kuunnella vierestä, kuinka opas vastaili lasteni kysymyksiin ystävällisesti ja seikkaperäisesti. Lapset saivat tietoa muun muassa Futuron alkuperäisestä käyttötarkoituksesta ja sisustuksesta. Myös talon kuljetustavoista keskusteltiin. Sitten testattiin Futuron makoiluominaisuuksia, yritettiin vääntää muutamaa kiellettyä nuppia ja hieman kiljuttiin riemusta.    

WeeGeen sisääntuloaulan galleriatilassa, Studio Suurosessa, on näyttely, joka esittelee Futuroita eri puolilta maailmaa. Näyttelyn keskiössä on iso maailmankartta, johon syttyy katkaisijoita napsauttamalla valoja merkkaamaan Futurojen sijainteja.

Näyttelyn suunnittelija tuskin oivalsi rakentavansa Studio Suuroseen pikkulasten taivasta, mutta 2- ja 4-vuotiaani voivat todistaa, että tällainen tuli tehdyksi. Naperot suorastaan koukuttuivat karttapöytään, eivätkä olisi millään malttaneet lopettaa valojen napsuttelua. 

 

Tanssi sisään taideteokseen

Toinen tenavien taivas löytyy WeeGeen yläkerrasta, Modernin taiteen museo EMMAn tiloista. Tanskalaisen John Kørnerin teos Tripoli–Lampedusa on kolmiulotteinen maalaus, jonka sisälle katsojat voivat astella kuin kotiinsa. Teos kommentoi globaalia epätasa-arvoa, mutta lapsilleni se on ensisijaisesti "kiva paikka, jossa voi tanssia veneessä ja pelata biljardia". Biljardia voi tosin pelata vain tiettyinä aikoina, mutta länsimaista hyvinvointia kuvaavaan veneeseen pääsee tanssahtelemaan ja kiljahtelemaan milloin vain.

Rennossa tilassa soi musiikki ja se on katettu pehmeällä matolla. Teos on rakennettu siten, että seinä, jossa veneet ovat kiinni, kaareutuu kuin aalto. Seinusta sopii mainiosti myös köllöttelyyn, mistä näyttelyssä mukana ollut varhaisteini-ikäinen kummilapseni otti kaiken ilon irti. Väsyneen teinarin kanssa näyttelystä syntyi myös mielenkiintoisia keskusteluita, sillä maalauksen symboliikka avautui 12-vuotiaalle hyvin.

 

Tee varjokuvia ja ihmettele outoja juttuja

Surrealisti Meret Oppenheimin näyttely ei ehkä kuulosta ilmeisimmältä kohteelta lapsiperheelle, mutta sitä se kuitenkin on. Oppenheim on tunnettu paitsi karvaisesta kupistaan myös erikoisista koruistaan ja vaatesuunnittelustaan. Niinpä näyttelyssä voi nähdä esimerkiksi pilvimäisen pupuhatun ja kananjalkaisen pöydän sekä lukuisan määrän muita eriskummallisuuksia. 

Lapsen kannalta parasta Oppenheimin näyttelyssä on kuitenkin kaikki se, mitä EMMAssa on kehitetty taiteen ympärille. Näyttelyyn astellaan sisään käytävää pitkin, jossa on kurkistusreikiä Oppenheimin teoksiin. Se päättyy peilihuoneeseen, jossa kävijä pääsee mallaamaan itselleen erilaisia Meret Oppenheim -henkisiä photobooth-koristeita. Tilassa voi tehdä myös surrealistisia varjokuvia ja ottaa itsestään upean selfien.  

 

Näe sateenkaarikone ja laatikossa juokseva mies

Vaikka alkukesä on ollut kuiva, EMMAssa on voinut nähdä sateenkaaren tasatunnein. Siitä on pitänyt huolen No Ordinary Moments -näyttelyn sateenkaarikone. Näyttely rakentaa siltaa Meret Oppenheimin surrealismin ja nykytaiteen välille.

Lapsen kanssa liikkuvalle No Ordinary Moments tuottaa monta herkullista tilannetta ja keskustelua. Tenavat ovat aivan täpinöissään paitsi sateenkaarikoneesta myös esimerkiksi jännittävästä laatikossa juoksevasta, kolmiulotteisesta miehestä ja oudoista videoinstallaatioista.     

Ei ihme, että EMMA valittiin äskettäin vuoden museoksi

***

Jutussa mainitut näyttelyt ovat auki seuraavasti: 

- John Kørner: Tripoli–Lampedusa 29.7. asti

- Meret Oppenheim: Mielen peilit 12.8. asti

- No Ordinary Moments 6.1.2019 asti

- Futuro-talo 16.9. asti

- Futuron maailma 50 vuotta 31.12. asti

Tarkempia tietoja: WeeGee ja EMMA

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla