Kirjoitin edellisessä postauksessani vauvavuoden kulttuuririennoista, lähinnä lapsen näkökulmasta. Äitiä ei kuitenkaan tule unohtaa! Vauvavuoden hormonaaliset tunnemyrskyt ja vanhempainvapaan löyhä aikataulu tarjoavat äidille erinomaisen mahdollisuuden keskimääräistä upeampiin esteettisiin elämyksiin.

Poimi tästä parhaat vinkit itsellesi!

 

1 Vaunulenkille luurit korvilla

Pikkulapsielämässä tuntuu jäävän yllättävän vähän aikaa musiikin kuunteluun. Vauvan voi kuulemma opettaa nukahtamaan perheen aikuisten lempimusiikkiin, esimerkiksi speed metalliin. Itse tuumin, että musiikin kuuntelusta menee kyllä kaikki hohto, jos solistin herkkä tulkinta jää lapsen huutokonserton alle. 

Lapsiperheen äänimaisema on toisinaan niin kaoottinen, ettei siihen ehdoin tahdoin halua lisätä mitään, edes musiikkia. Oikeastaan ainoa keino täysipainoiseen musiikin kuunteluun on ajoittaa se vaunulenkin yhteyteen, kun pikkutyyppi nukkuu. Oma rauha ja itse valittu musiikki on vauva-arjen keskellä äärimmäisen piristävä yhdistelmä. Etenkin jos sää suosii väsynyttä vaununlykkijää.

 

2 Pätkityt elokuvaillat

Muistatko sen ajan, kun pääsit elokuviin vaikka viikoittain? Se on nyt takana päin! Tyytyminen on kotiteatteriin ja nettivuokraamojen tarjontaan.

Varaudu lisäksi muutamaan mutkaan matkan varrella: Kahden väsyneen aikuisen on yllättävän vaikea päästä yhteisymmärrykseen siitä, käytetäänkö vähäinen vapaa-aika venäläisen klassikkoflikan vai ranskalaisen ihmissuhdedraaman parissa. Kun lopulta päädytte amerikkalaiseen Oscar-voittajaan, vauva herää. Se, jolla on rinnat, ruokkii ja rauhoittelee vauvaa, toinen puolisoista jää vähän maistelemaan popcorneja television ääreen. Kun rinnallinen palaa olohuoneeseen, hän löytää sohvalta tyhjän popparikulhon ja nukkuvan puolison.

Onneksi elokuvan voi katsoa loppuun useammassa osassa! 

 

3 Lue aina kun voit

Kolmas kulttuuriharrastus, jota lisääntymishommat häiritsevät, on lukeminen. Itse en lukenut esikoisen syntymän jälkeen puoleen vuoteen muuta kuin Hesaria ja Vauva-lehteä. Tämän jälkeen löysin tilaa lempiharrastukselleni vauvan hoidon lomassa, eikä kuopuksen syntymä enää aiheuttanut taukoa kirjallisuuden ahmimiseen.

Iltaisin tuore vanhempi on usein liian väsynyt lukemaan. Siksi kirjaa kannattaa kuljettaa mukana ja lukea aina, kun se on mahdollista, siis aina kun lapsi nukkuu. Esimerkiksi pitkät kassajonot, neuvolan odotushuoneet ja liikennevälineet ovat ihan toimivia lukupaikkoja – etenkin jos mukanasi on e-kirja.

Oudoin vanhemmuuden mukanaan tuoma muutos lukutottumuksissani on se, että olen toisinaan herännyt aamuisin ennen muuta perhettä, keittänyt pannullisen kahvia ja ryhtynyt lukuhommiin.
Oudoin vanhemmuuden mukanaan tuoma muutos lukutottumuksissani on se, että olen toisinaan herännyt aamuisin ennen muuta perhettä, keittänyt pannullisen kahvia ja ryhtynyt lukuhommiin.

 

4 Vauvakino

Listalle on toki saatava yksi kulttuuririento, jossa vauva on jollain tavalla osallisena. Se olkoon vauvakino! Tosin, jos rehellisiä ollaan, vauvakinossakin on kivointa silloin, kun vauva nukkuu.

Mutta jos vauva sattuu olemaan hereillä ja vaatii palvelua, mahdollisuudet vaipanvaihtoon ja ruokailuun on järjestetty leffateatterin puolesta. Teatterin äänentasotkin on vauvakinossa asetettu lapsiystävälliselle tasolle. Eikä kukaan ei katso vinoon satunnaisia huutomyrskyjä, kukkuuleikkejä tai "oletkyllämaailmansöpöinhöpönpöppöö"-sepustuksia. 

Finnkino järjestää vauvakinoja teattereissaan kuukausittain. Täällä pääkaupunkiseudulla vauvakinonäytöksiä on myös Korjaamo Kinolla. Lisäksi Kallion kirjastossa järjestetään ilmaisia BabyKinoja

 

5 Tajunnan räjäyttävä ensimmäinen ilta ulkona

Esikoisvauvan syntymä muuttaa perheen aikuisten arjen yleensä totaalisesti. Vilkas seuraelämä vaihtuu kotona nököttämiseksi ja kulttuuririennot saavat odottaa parempia aikoja. Kuulostaa tylsältä, mutta kolikolla on kaksi puolta.

Kun vihdoin pääset pitkän tauon jälkeen teatteriin, elokuviin tai konserttiin, odotettavissa on mieletön kokemus. Paussi kulttuuriharrastuksista aiheuttaa sen, että esteettinen elämys saa aivan uudenlaiset mittasuhteet. Tunne saa lisäpotkua, jos kyse on myös ensimmäisestä vapaaillastasi lapsen syntymän jälkeen. Tällöin voit elää uudelleen sen pakahduttavan ja tajunnan räjäyttävän tunteen, jonka koit viimeksi teini-iässä lempibändisi keikalla. 

Hyvää kannattaa odottaa!      

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla