Nykytaide on aina varma valinta lasten kanssa. No, ei tietenkään ihan aina. Eikä ainakaan täysin ilman pientä sensuuria. (Esim. pissaan upotetut objektit: ei hyvä juttu taaperon kanssa.) Mutta useimmiten se toimii mainiosti. 

Tässä viisi vinkkiä lapsivieraille Espoon EMMAn, eli Espoon modernin taiteen museon, tämän kevään näyttelyihin. Ja muutama varoituksen sananen. 

 

1 Jokainen kävijä on taiteilija -hiekkalaatikko Joseph Beuysin näyttelyssä

Saksalaisen käsitetaiteilija Beuysin (1921–1986) näyttely alkaa taikahiekkalaatikolla, jonka avulla jokainen museokävijä voi heittäytyä hetkeksi taiteilijaksi. Hiekasta voi rakentaa vaikkapa hiekkalinnan tai kirjoittaa sen pintaan Beuysin hengessä jonkin poliittisen viestin. Pienimmät lapset eivät yllä laatikolle, joten heiltä taiteilijuus vaatii nostavaa henkilökuntaa.

Vinkki: jos viet herkkis-lapsesi syvemmälle Beuysin näyttelyyn, niin valmistaudu kulkemaan nopeasti kuolleiden jänisten kuvien ohi. 

 

2 Peilit Olafur Eliassonin näyttelyssä

Islantilaisen Olafur Eliassonin (s. 1967) näyttelyssä on parikin perheen pienimpiä miellyttävää taideteosta. Oma vauvani oli innoissaan Eliassonin vartavasten EMMAn museotilaan suunnittelemasta Pentagonal mirror tunnel (2017) -teoksesta.

Teos koostuu viidestä viisikulmion muotoon asetellusta peilistä. Kun astuu peilien keskelle, voi katsella itseään eri kulmista niiden muodostamassa tunnelissa. Miten hienolta juuri opittu vilkutus näyttääkään, kun sen näkee ensimmäistä kertaa takaapäin. Yhdeksänkuukautinen peilifani kiittää! 

 

3 Kukkuu-pömpeli Olafur Eliassonin näyttelyssä

Eliassonin toinen vauvaväkeen vetoava teos on oikealta nimeltään Your intuition (2014). Vauvan kanssa liikkuvat kutsuvat sitä kuitenkin Kukkuu-pömpeliksi.

Kukkuu-pömpelin sisällä on värikkäitä lasilevyjä, joiden keskellä on eri mallisia reikiä. Reiät muodostavat suunnilleen vauvan kasvojen kokoisen kolon. Pömpelin läpi voi kurkistaa molemmilta puolilta, joten se on täydellinen taideteos kukkuu-leikkiin! Vauvan lisäksi leikkiin tarvitaan kahden hengen palvelusväki: toinen aikuinen nostaa vauvaa, toinen kukkuu. 

 

4 Valolaatikko EMMAn perusnäyttelyssä

EMMAn perusnäyttelystä (Kosketus / Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely) löytyy monenlaista mielenkiintoista tutkittavaa lapsosille. Taaperot kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi kiinnittää turvavöillä kärryihinsä, sillä pienille tahmatassuille on näyttelyssä liikaa kosketteluun houkuttelevia teoksia.

Turvavöitä voi höllentää, kun matka vie EMMAn kosketus -nimisen teoksen kohdalle. EMMAn kosketukseen saa nimittäin koskettaa. Oikeastaan tarkoitus on pyyhkäistä kädellä läheltä teoksen pintaa. Kun näin tekee, teos välähtää. Ja tämä on tietysti taaperon mielestä hurjan hauskaa.

 

5 Leikkiauto WeeGee-keskuksen aulassa

WeeGee-näyttelykeskuksen aulassa, lähellä kahvilaa, on todella tyylikäs neljän istuttava leikkiauto. Tämä on epäilemättä samoissa tiloissa sijaitsevan Lelumuseo Hevosenkengän ansiota.  

Mikäli aiot juoda kahvisi tai syödä lounaasi rauhassa keskuksen aulassa sijaitsevassa SIS. Deli+Caféssa, kannattaa leikkiauton ohi kulkea vaivihkaa. Muuten joudut viettämään auton vierellä pitkän tovin. 

 

Joseph Beuys: Outside the box & Olafur Eliasson: Pentagonal landscapes, 21.5.17 asti EMMAssa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla