Esikoiselle puhkesivat ensimmäiset hampaat alle neljän kuukauden iässä. Otimme neuvolan hampaiden pesuohjeet hyvin tosissamme. Vauva ei pitänyt purukalustonsa puhdistusta niin tärkeänä, vaan pisti kaikin voimin kampoihin. Hammaspesu onkin edellyttänyt meiltä vanhemmilta melkoisia roolisuorituksia.

Nyt kun kuopuskin on saanut ensimmäiset hampaansa, olemme monien huijaus-, puijaus- ja hämäyskeinojen osalta jo toisella kierroksella. Suoritukset ovat välillä niin huikeita, että niistä voisi jakaa vaikka Oscareita.

Paras nais- ja miespääosa

Parhaiden nais- ja miespääosien palkinnot jaetaan äidille ja isälle Hammaspupun roolista. 

Anna lapselle oma harja, pese itse toisella, neuvoivat. Ei toiminut meillä. Avuksi tuli Hammaspupu eli käsinukke, joka loikkii esiin aina vauvan hammaspesun alkaessa. Hammaspupulla on kaksi harjaa, joista toisen se antaa vauvalle. Toisella harjalla äiti tai isä pesaisee pikkutyypin legot silloin, kun suu loksahtaa auki pupun hassuja touhuja katsellessa.

Tämä kikka toimii noin kuukauden ajan. Sitten vauva oppii yhdistämään pupun ja hammaspesun, eikä enää pidä pupusta. 

Paras musiikki

Parhaan musiikin palkinnon saavat äiti ja isä. Kiitospuheessaan äiti ja isä kiittävät inspiraatiosta Lastenmusiikkiorkesteri Loiskista ja Eija Ahvoa, joiden Harjaan hampaita -biisin pohjalta vauvan hämäysmusiikki on kotikutoisesti säv. sov. ja san. 

Tämä vinkki pohjautuu neuvolan neuvoon, jonka mukaisesti hampaiden pesusta kannattaa tehdä yhteinen kiva hetki. Helpommin sanottu kuin tehty, jos vauva kertakaikkiaan IN-HO-AA neljän hampaansa pesua. 

Päätimme kuitenkin yrittää ja kehittää hampaiden pesuun hauskan soundtrackin Loiskiksen biisin pohjalta. Hammaspesu kestää aina laulun verran, ja viisun voi esittää hieman eri tyylilajeilla päivästä ja fiiliksestä riippuen.

Tämä kikka kolmonen toimii kohtuullisen hyvin ja on ollut meillä käytössä jo pitkään. Loiskiksen Harjaan hampaita -YouTube-klippiä voi käyttää myös sellaisenaan lapsen hammaspesuhämäyksenä. Klipin pyöriessä lapsi ei edes huomaa, että hänen hampaitaan harjataan.  

Paras käsikirjoitus

Parhaan käsikirjoituksen palkinnon saavat isä, äiti – ja taapero itse!

Iän karttuessa lapseen on alkanut purra yhä paremmin kaikenlainen tarinointi. Nykyisin, kun ikää on jo melkein kolme, metsästämme pikkusuusta yhdessä hammaspeikkoja. Mitä oudompia ja yllättävämpiä yksityiskohtia hammaspeikkojen saalistus saa, sitä jouhevammin pesu sujuu. 

"Hei, onko tuolla Helena Hammaspeikko? Ja tuolla on Hiski poran kanssa. Annas kun nappaan ne! "

"Voi ei, purupinnalla puuhailee Kari Karries! Ja sillä on taas päällään Spider-man puku. Pesupartio vauhdilla paikalle!"  

Vähitellen lapsi on alkanut  suhtautua hampaiden pesuun kohtuullisen siedettävästi. Hän harjaa hampaitaan osittain itse ja on innostunut keksimään hammaspeikkotarinaan omia käänteitään.

Esimerkiksi tänä aamuna hammaspeikot istuivat hänen suussaan pöydän ääressä kahvittelemassa. Samalla harjan huitaisulla pestiin siis pois nelisen hammaspeikkoa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla