Kirjastobongaus tavaksi 

Tämän postauksen myötä Lastut aloittaa juttusarjan, jonka tarkoituksena on esitellä satavuotiaan Suomen yleisimpien kulttuurilaitosten eli kirjastojen palveluita. Erityisenä huomion kohteena ovat kirjastolaitoksen möngintä-, leikkimis- ja muut hengailumahdollisuudet.

Kirjasto on palveluna niin arkinen ja jokapäiväinen, että sitä tulee pidettyä itsestäänselvyytenä. Sitä se tavallaan onkin, sillä kirjastolaki velvoittaa kunnat järjestämään asukkailleen tavalla tai toisella kirjastopalveluita. Laki kuitenkin asettaa vain vähimmäisehdot, joiden päälle kirjastopalvelut rakennetaan. Tämän jälkeen on kunnasta – ja kunnan sisällä asuinpaikasta – kiinni, minkälaisia mahdollisuuksia lähikirjasto tarjoaa. 

Juttusarjan ideana on viestiä, että kannattaa lähteä lähikirjastoa kauemmaksi kalaan. Kehotan kaikkia vanhempainvapaitaan viettäviä ja muita kynnelle kykeneviä ryhtymän kirjastobongareiksi! Hupi on täysin ilmaista.

Mitä enemmän kirjastoympäristössä viettää aikaansa, sitä enemmän luetuttaa ja sitä kivemmaksi ihmiseksi kasvaa – tämä sääntö pätee niin lapsiin kuin aikuisiinkin. 

Testimöngintä alkaa Espoosta 

Espoo, vauras lähikuntamme, valikoitui ensimmäiseksi kirjastobongauskohteeksi siksi, että omalla testimönkijälläni oli vauvatreffit espoolaisen kollegansa kanssa. Entressen kirjasto sijaitsee Espoon keskuksessa, Entressen kauppakeskuksen yhteydessä. Kirjaston harjoittama kulttuurityö palkittiin viime vuonna Suomi-palkinnolla.

Aluksi vaikutti siltä, ettei Entressestä löytyisi kahdelle kahdeksankuukautiselle kirjastomönkijälle sopivaa hengailumestaa. Lastenosaston keskellä tökötti kuitenkin lasinen kuutio, huone, jonka lattiaa peitti oranssi, karvainen matto. Kuutio oli kuin tehty vauvatreffien ähellystä silmälläpitäen: hyvä ilmastointi, pehmeä alaspäin viettävä lattia ja sopivan kauhtunut yleisilme. 

Kuution läheltä löytyi myös jälkikasvun syöttämiseen tarvittavat välineet, kuten mikro, pöytä ja tuoleja. Kuutiossa itsessään ei saa syödä, mutta muita käyttörajoituksia sillä ei taida ollakaan. Kirjaston satuhetket järjestetään kuutiossa, joten tuolloin siellä ei voi vapaasti mönkiä.

Entressen lastenosaston värimaailma houkuttelee tutkimaan kirjastolaarien sisältöjä.
Entressen lastenosaston värimaailma houkuttelee tutkimaan kirjastolaarien sisältöjä.

Tarkempi tutkinta paljasti, että Entresse on täydellinen kirjastobongauskohde myös isompien lapsien kanssa liikkuville. Lastenkirjat on esillä houkuttelevasti, ja hyllystä löytyi heti 100 % enemmän meillä tuolloin haussa olleita Barbapapa-kirjoja kuin omasta lähikirjastostamme.

Entressessä on lisäksi tarjolla erinomainen valikoima roolivaatteita. Kirjaston pitkät, avarat käytävät houkuttelevat juoksentelemaan. Mikäs sen mukavampaa uhmaikäiselle kuin pukea päällensä Spiderman-asu, spurtata pitkillä käytävillä kiljahdellen ja herättää lähimmäisissään pahennusta ja ihastusta. Itsekin olisin näin toiminut, jos vain olisin testikerralla kehdannut.      

Kirjastossa on melkoinen valikoima roolivaatteita.
Kirjastossa on melkoinen valikoima roolivaatteita.

Entresseen pääsee joko (espoolaisesti) yksityisautolla tai sitten varsin kätevästi paikallisjunilla. Samaan reissuun voi sisällyttää päiväkävelyn ja edullisen lounaan Espoon Ikeassa, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Espoon keskuksesta. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla