Blick Théâtre: [hullu], SAMPO 2017 – kansainvälinen nukketeatterifestivaali  

Sampo 2017 -nukketeatterifestivaalit starttasivat eilen ranskalaisen Blick Théâtren näytelmällä [hullu]. Esitys on suunnattu aikuisille ja yli 8-vuotiaille lapsille. Seuralaisenani – ja Lastut-blogin tämänkertaisena lapsinäkökulman asiantuntijana – toimi 12-vuotias kummityttöni. 

Seurueemme lähti esitykseen suurin odotuksin ja hieman hämmentyneenä. Minä olin täynnä intoa, sillä tiesinhän entuudestaan, minkälainen elämys hyvin toteutettu nukketeatteri voi olla. Nukeilla pystyy niin hyytävän hienosti ilmentämään esimerkiksi eristäytyneisyyden ja yksinäisyyden tunteita, etteivät ihmisnäyttelijät siihen mitenkään pysty. 

Esiteini-ikäinen seuralaiseni ei oikein tiennyt mitä odottaa. Esitys vaikutti hänen mielestään ennakkotietojen perusteella aidosti mielenkiintoiselta. Toisaalta hänen edellisestä nukketeatterikokemuksestaan oli vierähtänyt jo vuosi jos toinenkin, ja koko taidemuoto oli jäänyt iän karttuessa taka-alalle.

Nukketeatteri mielletäänkin helposti lasten taidemuodoksi. Sitä se ei toki ainoastaan ole, mistä Blick Théâtren [hullu] on erinomainen esimerkki.

Esitys kertoo naisesta, joka ei oikein viihdy muiden joukossa, todellisessa maailmassa. Hän sulkeutuu omaan kuvitteelliseen maailmaansa, joka on täynnä erikoisia pieniä ihmisiä. Pienten ihmisten maailma on aluksi auvoisa, mutta vähitellen siitä alkaa paljastua ikäviä puolia: poispääsyä ei ole. 

Esityksessä nuket ja ihmiset näyttelevät rinta rinnan: nuket edustavat kuvitteellista maailmaa, ihmiset todellisuutta. 
Esityksessä nuket ja ihmiset näyttelevät rinta rinnan: nuket edustavat kuvitteellista maailmaa, ihmiset todellisuutta. 

[hullu] on vaikuttava ja huikea näytelmä. Pidimme siitä molemmat kovasti. Seuralaiseni ensimmäinen kommentti esityksen päätyttyä summaa mietteemme oivasti: "Oh My God, vähänkö se oli hieno!" 

Ihmistä pienemmät nuket ovat hypnoottisia: niistä on vaikeaa saada katsettaan irti. Aluksi nuket näyttäytyvät liikuttavina työmuurahaisina, jotka rakentavat pahvilaatikoista söpöä muuria. Kun muuri on valmis, tunnelma muuttuu ja nukeista tulee pelottavia orjuuttajia.    

Kaltaiseni nukketeatterin tekniikoihin perehtymätön ei voi olla hämmästelemättä sitä, miten taitavasti näyttelijät nukkejaan liikuttelevat. Samaa pohdittiin myös takanani, missä istui muutamia selvästi suositusikää nuorempia naperoita. "Sen sisällä on lapsi!", kuulin arveltavan. "Miten noin pieni tyyppi voi kantaa noin isoa tyyppiä?", taas pohdittiin kohtauksessa, jossa nukke vaikutti kantavan näyttelijää selässään.   

Todistetuksi tuli, että nukketeatterin taika puree kaikenikäisiin.  

***

Blick Théâtren [Hullu] on nähtävissä vielä tänään klo 19.00 Savoy-teatterissa. Esitys toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Lippuja esitykseen on jäljellä. 

SAMPO 2017 -festivaalit jatkuvat Helsingissä 3.9. asti. Kattaus on monipuolinen: esityksiä löytyy kaikille, vauvaikäisestä vaariin. Lippuja näytöksiin on vielä saatavissa, joten menkää ja täyttäkää katsomot! 

Ja jos nukketeatteri kiinnostelee, suosittelen lukemaan Helsingin Sanomissa 24.3.2016 julkaistun Sanna Kangasniemen artikkelin tästä aiheesta.  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla