Anja Portin ja Aino-Maija Metsola: Ava ja oikukas trumpetti (WSOY 2017)

Kolmevuotias on kilahtanut. "Rokki, rakki, rikki, jääkaappi on rikki! Hähäh-hää! Rokki, rakki, rikki, yöpöytä on rikki! Hähäh-hää!", hän huutaa ja ravaa huoneesta toiseen. 

Tästä halvasta huvista saamme kiittää Anja Portinin kirjoittamaa ja Aino-Maija Metsolan kuvittamaa Ava ja oikukas trumpetti -kirjaa. Sen huumori ja yksinkertaiset sanaleikit ovat uponneet lapseen kuin kuuma veitsi voihin. Naperon käytössä on myös kirjasta tuttu sanonta "Hyvää päivää, päärynä häärää", ja jokaisella lukukerralla tekstistä löytyy jotain hänen mielestään äärettömän hauskaa. 

Kaikki kunnia huumorille ja kirjallisuudesta ponnistavalle puhtaalle riemulle – ne ovat tärkeitä asioita. Tämä kirja on silti paljon muutakin kuin hauskojen sanaleikkiensä summa.

Kirjan päähenkilö, Ava-tyttö, on muuttanut ja tuntee olonsa yksinäiseksi. Avalla on sellainen olo, ettei kukaan oikein ymmärrä häntä. Avuksi tulee mummolta saatu trumpetti. "Kun puhallat siihen, et ole enää yksin. Mutta ensin sinun on löydettävä joku, joka kuuntelee.", lupaa mummo kirjeessään. 

"Löydettävä joku, joka kuuntelee...", Ava tuumii. Hän tekee parhaansa ja töräyttelee epävireistä torveaan, mutta kuuntelijaa on vaikea löytää.

Sitten Ava törmää pienikätiseen poikaan ja hänen suureen, musiikkia rakastavaan koiraansa. Poika auttaa puhdistamaan trumpetin, joka alkaa soida kirkkaasti ja kauniisti. Niin kauniisti trumpetti soi, että sen huomaavat Avan uudessa kotikaupungissa muutkin.

Kauniin kirjan kuvitus ja ulkoasu miellyttävät myös aikuislukijoita.
Kauniin kirjan kuvitus ja ulkoasu miellyttävät myös aikuislukijoita.

Sävelet laskeutuvat konserttitalon katolle, ja pian kaupungissa ei muusta puhutakaan kuin talossa soittavan orkesterin uudesta trumpetistista: "Tytöstä, jonka trumpetissa soivat kaikki maailman kielet: lumi ja hiekka, porkkanat ja pähkinät, korvapuustit ja kamelit, hylkeet ja hyeenat, villapöksyt ja silkkitoukat."    

Miten hienosti ja hienovireisesti kirja kuvaakaan yksinäisyyden tunteita! Niitä on meillä kaikilla joskus. Yhtä taitavasti se kuvaa sitä aran riemun hetkeä, kun kontakti muihin – yhteinen sävel – vihdoin löytyy. Siihen ei tarvita kuin se yksi tyyppi, joka kuuntelee ja ymmärtää juttusi.

Ava ja oikukas trumpetti on erinomainen kirja. Jos pienesi tuntee olonsa yksinäiseksi esimerkiksi muutosta tai uudesta päiväkodista johtuen, hanki tämä kirja käsiisi, ota lapsi syliisi ja lue se hänelle. Sitten puhelette hieman. Lupaan, että tulet myös itse nauttimaan kirjasta ja sen mahtavasta kuvituksesta.    

Kaikille kolmevuotiaille kirjaa voi lisäksi suositella puhtaista kikatus-, käkätys- ja hörötyssyistä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla