"Äiti, lue tämä kiija!"

Yksi siisteimmistä asioista vanhemmuudessa on mielestäni se, että saa - tai on oikeastaan pakko - lukea lastenkirjallisuutta. Voi kaivaa esiin oman lapsuutensa suosikkikirjat ja tutustua ajan kanssa uuteen, ajankohtaiseen lastenkirjallisuuteen. Saa viettää pitkiä aikoja sohvalla luvan kanssa lueskellen - onhan ääneen lukeminen lapsen kehityksen kannalta tavattoman tärkeää.

Odotan innolla sitä, kun lapset kasvavat ja pääsen tutustumaan laajemmalla otannalla lastenkirjallisuuteen. Esikoisemme on tosin kirjallisuuden suhteen varhaiskypsä, joten olemme tällä saralla jo hyvässä vauhdissa. Hänelle uppoavat iltasatuina mm. Astrid Lindgrenin Pepit ja Eemelit. Eniten hän kuitenkin pitää kuvakirjoista, joissa on vielä verrattain napakka tarina. Esimerkiksi Tammen kultaisen kirjaston klassikkosadut ovat olleet hänen vakiolukemistoaan pidemmän aikaa.     

Olemme lukeneet esikoisellemme alusta alkaen todella paljon. Osittain siksi, että pidämme sitä tärkeänä. Mutta pääasiallisesti siksi, että se on meidän mielestämme vain kivaa. Eipä siis ihme, että lukuinnostus on tarttunut lapseen. Nykyisin hän saattaa parhaimmillaan viihtyä yli puoli tuntia aloillaan kirjojaan selaillen. Tämä on todella hyvä saavutus tavattoman energiseltä ja touhukkaalta kaverilta! Vielä kyltymättömämpi hän on ääneen luettujen tarinoiden suhteen. Tuntuu, että hän jaksaisi kunnella niitä loputtomiin.    

 

Kirjallisuusvinkkejä

Lastenkirjallisuuden valinnassa olemme edenneet mututuntumalla ja valinneet vähän sitä, mikä itseä miellyttää ja mitä sattuu eteen tulemaan. Käymme usein kirjastossa ja olemme saaneet paljon kirjoja lahjaksi. Kirjahyllyyni on lisäksi kertynyt jonkun verran minulle tärkeää lastenkirjallisuutta jo ennen lapsia.  

Kirjallisuusvinkit ovat silti aina tervetulleita. Mielenkiinnolla tutustuin esimerkiksi lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttusen suosituslistaan kirjoista, jotka vanhempien olisi hyvä lukea lapsilleen. Esikoisemme ikäiselle Heikkilä-Halttula suosittelee muun muassa Hannele Huovin “Vauvan vaakaa”, joka onkin ollut meillä kovassa kulutuksessa - tosin lähinnä cd-muodossa. Ensitilassa lukuohjelmistoon pitäisi kaiketi ottaa Heikkilä-Halttusen suosittelemat “Hanhiemot”. Ja kirjastosta pitää ehdottomasti varata oman lapsuuteni ihastus Tove Janssonin “Kuinkas sitten kävikään”.

Heikkilä-Halttusen listassa hieman hämmensi se, että jotkut meillä luetut kirjat on listattu ikäryhmän “6-8-vuotiaat” lukemistoksi. Esimerkiksi Kirsi Kunnaksen runot uppoavat esikoiseemme täysillä. Tyytyväisenä kiinnitin huomioni siihen, että listalta löytyy yksi oman lapsuuteni ehdottomista satusuosikeista, nimittäin Eduard Uspenskin “Fedja-setä, kissa ja koira”.

Heikkilä-Halttusen listauksen innoittamana päätin kirjata ylös meidän perheemme tämänhetkiset suosikkikirjat.

  • Margaret Wise Brown: Viisi pientä palomiestä.  Tammen kultaisten kirjojen klassikko, jota on meillä luettu niin paljon, että kirja oli vanhempien mielenrauhan vuoksi välillä pakko piilottaa. Lapsen kestosuosikki puolen vuoden iästä lähtien.

  • Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa: Allakka Pullakka ja YökyöpelitValloittavan absurdeja ja hirvittävän hauskoja runoja lyyrisille lapsille - ja heidän vanhemmilleen. Tätä kirjaa on meillä luettu pian vuoden verran, eikä kukaan ole lähimainkaan kyllästynyt. (Tästä bloggaan vielä erikseen!)

  • Kirsi Kunnaksen runot. Klassikoita ja tuttuja jo omasta lapsuudesta. Kunnaksen runot ovat tosin aika kesyjä Allakka Pullakkaan verrattuna.

  • Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu -kirjat. Näistä osa sopii parivuotiaallemme. Esimerkiksi kirjat “Tatu ja Patu päiväkodissa” sekä "Tatun ja Patun oudot aakkoset" on luettu moneen kertaan. Esikoisemme rakastaa kirjojen monipuolista kuvitusta ja huumoria, joka puree myös vanhempiin.

  • Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu ja Eemeli -kirjat. Oman lapsuuteni suosikkeja, joiden erinomaisuuden olin ehtinyt jo unohtaa. Näitä ääneen lukiessa ei voi välttyä naurunpyrskähdyksiltä - etenkin kun vieressä istuu yksi ilmeinen PeppiEemeli, joka varmasti hinaisi perheemme kuopuksen lipputankoon, jos siihen vain tarjottaisiin tilaisuus.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla