Viime maanantaina Ylen ykkösen etnoilta soitti poikkeuksellisesti lastenmusiikkia. Ohjelma löytyy Ylen Areenasta, ja se kannattaa ehdottomasti kuunnella. Lastenmusiikki valtakunnallisella radiokanavalla on nimittäin nykyään todellinen harvinaisuus. Toimitettu ohjelmakokonaisuus, jonka osana soitetaan lastenmusiikkia, ylipäätään radiossa poikkeuksellinen tapaus.    

Yle lopetti säännölliset lastenmusiikkiin keskittyneet ohjelmat kanavillaan vuonna 2012. Tuota ennen lastenmusiikkia soitettiin ainakin parin tunnin verran sunnuntaiaamuisin Ylen ykkösellä. Muistan tämän piinaavan hyvin, sillä kuuntelin tuolloin toisinaan ykköstä viikonloppuaamuisin ja odottelin lasten toivetunnin pikaista loppumista. Lapsetonta kun ei lastenmusiikki juurikaan nappaa, vaikka ohjelmaan soittavien lapsukaisten hassuja juttuja olikin ihan hupaisaa kuunnella.  

Nykyisin Yleisradio tarjoaa lastenmusiikkia osana television lastenohjelmia - Pikku Kakkosessa on ainakin yksi lastenmusiikkiohjelma viikoittain. Lisäksi Areenaan ilmestyy perjantaisin enintään parinkymmenen minuutin verran lapsille suunnattua radio-ohjelmaa, joka sisältää myös musiikkia. Testasimme Pikku Kakkosen radiota taaperon kanssa ja totesimme sen tasokkaaksi ja toimivaksi konseptiksi. Parannettavaakin olisi: ohjelmassa soitetun musiikin tiedot puuttuvat nettisivuilta, joten musiikin pariin ei voi palata muita reittejä. (Yhdistelmästä "nettiradio ja taapero" lisää alempana...)

Reilu vuosi sitten kuuntelimme melko säännöllisesti Radio Helsingin taajuudelta Ipanapa-radiota lauantaisin ja sunnuntaisin. Esikoinen oli tuolloin vielä aika pieni, eikä oikein jaksanut keskittyä radion kuunteluun. Sittemmin meistä tuli hetkeksi aikaa hieman aamu-unisempia ja Ipanapa-radio unohtui. Nyt, kun tarvetta lastenmusiikkiohjelmalle taas olisi, Ipanapa-radio on kadonnut RH:n aalloilta. Sen tilalla on näköjään ollut jonkun aikaa ohjelma nimeltä “Lasten oma radio”, mutta sitäkään ei enää löydy Radio Helsingin ohjelmakartasta. Radion sivuilla on edelleen maininta molemmista näistä ohjelmista, mutta lastenmusiikin tulevaisuus Radio Helsingissä lienee mysteeri myös radion nykyisille vetäjille. 

Nettiradion puolella lastenmusiikkia olisi tarjolla Ylen Areenan ohella Lasten omassa radiossa, joka aloitti toimintansa uudelleen heinäkuussa. Löysin Lasten oman radion vastikään ja innostuin. Teimme muutaman koekuuntelukerran esikoisen kanssa ja totesimme, että radiosta tulee paljon kivaa musiikkia, mutta myös paljon sellaista, joka ei ole perinteisessä mielessä lastenmusiikkia. Esimerkiksi eilen iltapäivästä Lasten oma radio soitti “isosiskon soittolistalta” The White Stripesiä - äiti tykkäsi, lapsi todellakaan ei. Nettiradiossa on lisäksi huomattavia ongelmia, kun kuuntelijana on kaikista sähkölaitteista innostunut taapero - häntä pitää valvoa jatkuvasti mikäli mielii säilyttää pc:n tai kännykän toimintakunnossa.

Ongelman ydin on siis tässä: juuri nyt, kun esikoisemme alkaa syttyä lastenmusiikille, sitä ei voi kuunnella radiosta. Onhan tietty Spotify ja muut vimpeleet, mutta tuore vanhempi ei välttämättä itsenäisesti löydä tasokkaan uuden lastenmusiikin äärelle. Muskarista saa toki vinkkejä ja viidakkorummun kautta ideoita, mutta ehdottoman tärkeää olisi saada säännöllinen lähetysikkuna radioon toimitetulle lastenmusiikkiohjelmalle.

Mielestäni tämä tehtävä kuuluu Yleisradiolle. Kyselin Ylestä, onko siellä aikomusta lisätä lastenmusiikin tarjontaa radioaalloilla. Kuulemma ohjelmakarttoja pohditaan uudestaan ensi keväänä. Ehdotankin siis, että kaikki kynnelle kykenevät vanhemmat ottaisivat yhteyttä Ylen tiedotukseen ja kertoisivat oman näkemyksensä aiheesta. Ylelle voi lähettää palautetta täältä: https://palaute.yle.fi/. Huudetaan lastenmusiikki takaisin Ylen kanaville!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat