Meillä vietettiin juuri esikoisen syntymäpäiväjuhlia. Bilejärjestelyt kirvoittivat minut potemaan maailmantuskaa muun muassa muovijätteen määrästä. Lähinnä tuskailin vieraille jaettavien kiitospussukoiden kanssa. Pusseihin sujautettavat pikkulelut, joita lapset rakastavat, on yleensä valmistettu muovista ja rahdattu Suomeen hiilijalanjälkiä kyselemättä Aasiasta.   

Päätin yrittää valmistaa kiitospussukat mahdollisimman ekologisesti, kulttuurisia arvoja unohtamatta. Halusin, että pussukka myös ilmentäisi jotenkin antajaansa, siis suloista kolmivuotiastani.  

Ostin Joensuussa kierrätyspaperista valmistettuja lahjapussukoita. Niiden sisälle sujautin yhdessä lapsen kanssa tehtyjä kirjanmerkkejä. Liimasimme kartongin palasen toiselle puolelle sankarin lempirunokirjasta lainatun runon, toiselle puolelle hän piirusteli taideteoksen ja liimasi tarran. Minä puolestani päällystin kirjanmerkin ja lisäsin siihen nauhan. Tuumin, että näin jokainen vieras saisi pysyvän muiston juhlista ja ajattelisi sen sankaria aina kirjan avatessaan.   

Pussiin laitettiin myös kirsikkatomaatinsiemeniä, joista lapset voivat kasvattaa kotona itselleen oman tomaatintaimen. Tomaatin kasvatus on lapsellisen helppoa hommaa ja yksi perheemme pakollisista kevätrutiineista, joissa esikoinen on ollut mukana vauvasta alkaen.   

Pussiin oli tarkoitus laittaa myös synttärisankarin kanssa leivottu herkkukeksi. Keksit valmistettiin Kinuskikissan blogista löytyvää reseptiä mukaillen. Vaihdoimme kuitenkin tumman suklaan vaaleaan ja käytimme karkkeina kotimaisia suklaaraekaramellejä.

Lopulta päädyin laittamaan itse leivotut keksit tarjoilupöytään ja sujauttamaan pussiin tavallisen karamellin. Pussukat nimittäin saateltiin lapsosten käsiin ongintaleikin lomassa, eivätkä keksit olisi kestäneet leikin vaatimaa käsittelyä.

Kirjanmerkki syntyi yksinkertaisesti pahvinpalasesta, jonka toiselle puolelle lapsi sai liimata yhden lempirunoistaan. Toiselle puolelle hän piirsi ja liimasi hauskan eläinkuvan. Äiti hoiti päällystämisen ja narun kiinnityksen.
Kirjanmerkki syntyi yksinkertaisesti pahvinpalasesta, jonka toiselle puolelle lapsi sai liimata yhden lempirunoistaan. Toiselle puolelle hän piirsi ja liimasi hauskan eläinkuvan. Äiti hoiti päällystämisen ja narun kiinnityksen.

Onginnan alettua seurasin mielenkiinnolla, kun lapset availivat lahjapussejaan. Synttärisankari onki omansa ensimmäisenä. Hetken pussia pengottuaan hän löysi sieltä karamellin, heitti pussin muine sisältöineen lattialle ja juoksi kiljuen pois. 

Toinen kolmevuotias toveri kaivoi lahjapussiaan vimmalla, viskasi sieltä ensin lattialle kirjanmerkin ja hetken päästä siemenpussin. Kun karamelli löytyi, lattialle lensi myös lahjapussi. Eikä tätäkään kolmivuotiasta enää kovin kauaa ongintapaikalla nähty.

Lasten spontaanit reaktiot ovat parhaita. Ne kertovat kaiken siitä, miten ekologinen lahjapussukkani upposi varsinaiseen kohdeyleisöönsä. Onneksi edessä on vielä lukuisia syntymäpäiväjuhlia, joten minulla on aikaa hioa lahjapussien sisältöä loputtomiin. Vinkkejä otetaan vastaan! 

Viisi lisävinkkiä ekologisempiin syntympäiväjuhliin 

  1. Kerro vieraille, että arvostatte kierrätettyjä lahjoja. Lapsellehan kaikki paketista tulevat lahjat ovat uusia. 

  2. Isommat lapset pitävät myös aineettomista lahjoista, joten vieraita voi kannustaa antamaan tällaisia. 

  3. Juhlapöydästä voi tehdä hienon ilman teeman mukaisia kertakäyttöastioita. Tee jokaiselle lapselle esimerkiksi plaseerauskortti pahvista, jolle liimaat tulostetun värityskuvan. Kuvien värittäminen voi olla yksi synttäreiden ohjelmanumeroista.

  4. Käytä leivonnassa ja ruuanlaitossa luomua ja lähituotteita. 

  5. Vältä ruokahävikkiä. Yritä valmistaa juhliin vain sen verran syötävää, ettet joudu heittämään ylimääräisiä roskiin. Jos ruokaa jää valtavasti yli, kuten meillä, yritä ujuttaa se sukulaisten ja kavereiden mukaan. 

Kommentit (2)

Lastut
Liittynyt19.1.2017

Eipä kestä, toivottavasti niistä on hyötyä. Googlailin itse turhaan ennen juhlia sanoilla "ekologisempi lahjapussukka" yms., mistä idea tähän tekstiin. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla